![]() |
Šah - malce za razmišljanje |
Post Reply ![]() |
Author | ||
Speadge ![]() Senior Member ![]() dežurni aktivist Joined: 22.Jul.2015 Status: Offline Points: 2312 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Posted: 24.Jan.2025 at 03:55 |
|
Beli na vrsti. Mat v dveh potezah. Katerih?
![]() Brez goljufanja - zgolj in samo uporaba možganov! Tudi če se zmotiš je okej :) Odgovori v smislu: "Kraljica na d8 gre na e8". "Trdnjava na... gre na ..." |
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
Mitja M.J. ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18.Aug.2008 Location: Slovenija Status: Offline Points: 5067 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Pa kje si se glih zdaj to spomnil??? Nikoli nisem bil nek igralec šaha. Vem kako grejo figure, vem za rokado in to je več ali manj to. Če sem kdaj zmagal je bila to bolj sreča kot kaj druzga... Pa se glih predvčerajšnjim odločim, da malo oplemenitim znanje šaha in seveda navalim na YT videe...
danes pa na edinem forumu, ki ga redno spremljam... šah zagonetka 😁😁😁
Edited by Mitja M.J. - 24.Jan.2025 at 10:59 |
||
MacGyver je zakon!
|
||
![]() |
||
Speadge ![]() Senior Member ![]() dežurni aktivist Joined: 22.Jul.2015 Status: Offline Points: 2312 |
|
Pa glej, če bo kaj interesa... :)
YT videi... to je lahko en tak rabbit hole :) Anna Cramling ima nekaj zelo simpatičnih videov. GothamChess je precej zabaven, informativen kanal. Potem pa je tu še Hikaru Nakamura, trenutno tretji igralec sveta, ki ima tudi nekaj zabavnih video blogov. Sestri Botez sta pravi drama queens, potem pa je tu še ruska trash talkerka Dina, katere partije šaha, pospremljene z njenimi rahlo žleht (ampak ne zares...) komentarji, je tudi zabavno gledati. Tu pa tam pred kamero privlečejo celo Magnusa Carlsena. Se mi zdi, da se je ta generacija šahovskih mojstrov in velemojstrov ugotovila, da od samega šaha ni toliko kruha (no, razen če si Carlsen ali Nakamura) ... in zgradila cel "influencerski" ekosistem, kjer se vsi poznajo in ki močno vpliva na popularizacijo šaha, kar ni slabo. Anyway....
"Problem" zgoraj mi je vzel kar nekaj časa. Se boš preskusil? Tudi če se človek zmoti, spregleda potezo, vsi jo kdaj... ni nič narobe :) |
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
Lunik ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 2084 |
|
Meni deluje smiselno premaknit belega konja z a5 na b7, pojest kmeta in s tem prisilit črnega kralja, da se z a7 umakne na b8. Potem pa odpovem za mat v drugi potezi..
![]() EDIT: Ne, pomojem je bolje tako: Najprej bela kraljica s c6 poje črno trdnjavo na c8. Potem pa ne glede na to, kdo dotično kraljico od črnih poje nazaj, se belega konja z a5 premakne na c6 kjer je prej bila bela kraljica in nima črni kralj druge kot da preda igro. ![]() Edited by Lunik - 24.Jan.2025 at 11:43 |
||
![]() |
||
|
Ne, ne. Kar lepo premisli dve potezi in mat :)
|
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
Lunik ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 2084 |
|
Evo, updejtal zgornji post.
|
||
![]() |
||
|
Ni slabo. Razmišljaš v pravo smer. Ampak, ne. Kraljica poje trdnjavo na c8. Črni kmet iz b7 na b6. Šah. Pa ti zakomplicira. |
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
|
Damn.. Se vidi, da ne igram šaha.
![]() Ampak mi je pa top shit razbijat take miselne orehe. Dokler ne obupam.. ![]() |
||
![]() |
||
|
Ne, ne. To sta bili lepi potezi. Tudi sam sem se, dokler nisem videl kmeta, nagibal k temu.
|
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
|
OK, zadnji poizkus: bela kraljica se iz c6 premakne na c7. Seveda jo črna trdnjava s c8 (ali pa črna kraljica z d8) strumno pregazi v naslednji potezi, ampak potem gre konj z a5 na prejšnje mesto bele kraljice, torej c6 in je game over.
![]() Če ne pa RES obupam. ![]() Edited by Lunik - 24.Jan.2025 at 11:57 |
||
![]() |
||
|
To sta pravilni potezi. Žrtvovanje kraljice. Bravo! :)
Spodaj beli na vrsti, mat v eni potezi. Ta je precej zabaven in lažji kot tisti zgoraj. ![]() Bom, če bo rešeno, tekom dneva ali pa mogoče jutri prilimal še kakšnega rahlo kompleksnejšega. Lahko ga seveda tudi kdo drugi - prosim le, da se omeji na eno, dve, max tri poteze, sicer stvari za občasni izziv postanejo zakomplicirane in manj privlačne. |
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
|
Ta pa bo ratal iz prve: konja premakneš na e4.
![]() |
||
![]() |
||
|
Ja, res je. Šah-mat!
![]() |
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
devlin ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16.Nov.2007 Location: Vatican City State Status: Offline Points: 8585 |
|
Uuuu, včasih sem na kompu špilal Star wars chess. So se figurice bojevale
![]() Enkrat mi je na hard nasprotnik ven iz svoje postavitve potegnil kraljico in sem bil pečen. Vse zjebal pa še matiral. Mašina se še ogrela ni. Evo ga: https://playminigames.net/game/star-wars-chess
Edited by devlin - 24.Jan.2025 at 12:25 |
||
![]() |
||
Mitja M.J. ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18.Aug.2008 Location: Slovenija Status: Offline Points: 5067 |
|
Bom, ko bom doma, na šihtu ni nobenga miru pizda! ![]() ![]() ![]() Zdaj ne smem brat spodnjih komentarjev, ker se mam občutek, da je nekje že rešitev...
|
||
MacGyver je zakon!
|
||
![]() |
||
|
Ja, ne brati. Tista postavitev je precej zabavna :)
Odprem, malce klikam .... potem pa zafrkavanje, kako kurzor miške izven polja šahovnice spraviti ![]() Beli na vrsti, mat v dveh potezah. ![]() |
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
jerrej ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 21.Mar.2008 Status: Offline Points: 1320 |
|
Dama F8 da šah,
Skakač vzame damo F8, Skakač na G7 - šah mat Rešil moj sin (je odličen igralec šaha in me je že davno prešišal)
|
||
![]() |
||
|
Pravilno :) Pri žrtvovanju najmočnejše figure ni prostora za napake.
Ali neizbežen mat ali pa pridobitev večje materialne prednosti, kot je izgubiš.
|
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
|
Ne, ne... ni šlo skozi. Sej pol ko prebereš, zgleda sila enostavno in "kako to, da mi ni kapnilo?"
Dolga bo še pot do zmag
![]() |
||
MacGyver je zakon!
|
||
![]() |
||
|
Nič hudega, meni je dal tudi prvi misliti :)
Kaj pa tole? Kdo bo prvi? Beli na potezi. Mat v dveh potezah. ![]() Dve opciji vidim (odvisno, kako odgovori črni). |
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
|
g4-f3
črnemu ne preostane druge kot b8-c8 h1-h8 Celo noč razmišljal... zdaj grem spat
![]() ![]() ![]() |
||
MacGyver je zakon!
|
||
![]() |
||
|
Upam, da ni bilo tako hudo :)
Ti daš g4-f3 Črni pobegne na a7 (si spregledal)
|
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
|
no pa dejmo tako:
h1-h7 kralj mora na a8 kraljica na c7 pod okrilje belega kralja
|
||
MacGyver je zakon!
|
||
![]() |
||
|
V tem brezizhodnem položaju je to najboljša možna stvar za črnega. V tem primeru namreč ni mat, temveč pat - neodločeno. Točko dobita oba. To ni tvoj cilj :) *Za tiste, ki mogoče ne vedo. Pat je položaj, kjer igralec nima na voljo poteze, nima figure kam postaviti, hkrati pa njegov kralj ni neposredno napaden.
|
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
jerrej ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 21.Mar.2008 Status: Offline Points: 1320 |
|
Prva možnost: - lovec C8, - kralj vzame na C8, - dama A8, - mat. Druga možnost: - lovec C8, - kralj A7, - dama B7, - šah mat. Izak :)
|
||
![]() |
||
|
Rešil ti ali sin? Po resnici! :)
|
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
|
Seveda sine. Je podpisan :).
|
||
![]() |
||
|
vi samo počakte, da pogledam vse videe od GothamChess, pa boste videli kdo je šahovski mojster! Še sineta od jerreja mogoče premagam 😅
edit: no cilj je kar visoko postavljen... ampak sej prvo Star trek serijo so tudi prekinili zaradi slabe gledanosti ane? ![]() Edited by Mitja M.J. - 25.Jan.2025 at 23:56 |
||
MacGyver je zakon!
|
||
![]() |
||
|
Tu v nobenem primeru nisi na izgubi.
Če ne drugega, velja šah za eno najboljših miselnih iger za ohranjanje možganske aktivnosti. Spodbuja strategično razmišljanje, reševanje problemov, trenira spomin, itd... kar lahko pomaga pri preprečevanju ali upočasnjevanju razvoja demence. Čisto zares! :) Sam bi rekel, da sem od šaha odnesel največ v obdobju, ko sem izgubljal največ - torej, ko sem igral proti precej močnejšemu nasprotniku. Pa tudi vsaka miselno težko prigarana zmaga, ki jih sprva ni bilo prav dosti oz. iskreno, jih sprva sploh ni bilo, potem pa čedalje več, je prinašala večje veselje :) ------------------------------------------------- Anyway, nov dan, nov šahovski problem. Enako kot včeraj, beli na vrsti, mat v dveh potezah. ![]() |
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
|
pssst dans mu ne bom povedu, da bo še kdo drug rešu :)
|
||
![]() |
||
Mrtupevc ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 12.Jan.2008 Location: Bangladesh Status: Offline Points: 1836 |
|
Lovec e6-f7. S tem ubiješ moralo črnemu. Če ne preda, je vseeno, kaj naredi s kraljico (kralj ne more nikamor). Preprečen je šah (f8-f6), torej bodisi jemlje trdnjavo ali lovca bodisi ničesar (gre nekam u tri pm po šahovnici), sledi mat (če jemlje lovca ali ne jemlje ničesar, gre trdnjava g7-h7), če jemlje trdnjavo, gre dama e5-g7. Problem bi nastal, če bi beli spregledal potezo lovca. Takrat hipotetično sledi prej omenjen šah f8-f6 in nevarnost pat pozicije oz. še huje - beli ostane brez dame! (pri umiku belega kralja sledi f6-e5)... Ampak to je že filozofija ![]() Me pa veseli, da je tudi ta tema odprta. Včasih sem kar igral šah, zdaj pa že par let ne. So pa zanimivi taki problemi za kravžljat možgane.
|
||
Ole - OleOleOle;
Peterle - zakaj pa ne? |
||
![]() |
||
|
Lovec e6-f7 praviš. Pa je res vseeno, kaj naredi s črno kraljico? :) Dajmo kraljico na d6. Šah. ![]() Kaj boš pa zdaj? Podaril kraljico ali točko (pat)? :)
|
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
Mrtupevc ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 12.Jan.2008 Location: Bangladesh Status: Offline Points: 1836 |
|
ma u qrac, se vid, da že nisem špilal... ![]() ... bela dama na b8, karkoli črna naredi (itak ne more drugam kot po osmi liniji, lahko vzame belo damo ali pač ne), gre trdnjava h7 |
||
Ole - OleOleOle;
Peterle - zakaj pa ne? |
||
![]() |
||
|
Ja, tako je, bela kraljica na b8 je edina pravilna poteza :)
Črna jo mora vzeti (ali karkoli pač), potem pa trdnjava korak v desno in šah-mat. |
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
|
Žrtvovanje kraljice je postalo malce preveč predvidljivo. Poskusimo brez? :) Beli je na potezi. Mat v dveh potezah. ![]() Kdo se bo spopadel s tem? Nič ni narobe, če človek kaj spregleda, naredi napačno potezo, vsi jo kdaj - samo šah je :) |
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
|
trdnjava na e6, on vzame iz kmetom f na e6, nato lovec na g6 |
||
![]() |
||
|
Ja, to je pravilna rešitev :)
|
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
|
Na vrsti je beli. Črni grozi, da bo v naslednji potezi prišel do kraljice. A najde kdo briliantno potezo belega, ki je Emanuela Laskerja (drugi svetovni šahovski prvak v zgodovini šaha, naziv je držal neverjetnih 27 let) stala zmage? Da se ne bomo preveč oddaljili in iskali mat, ki še ni tako blizu, govorim o potezi, ki je preprečila Laskerju, da s kmetom na f2 pride do kraljice. ![]() |
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
|
Trdnjava na f5(beli)
Nato kralj vzame na f5(črni) Kmet na g4(beli) Kralj vzame na g4(črni) In beli kralj na g2 (beli) Izak |
||
![]() |
||
|
Žrtvovati trdnjavo, da prideš do šaha s kmetom na g4... čista poezija :)
Zdi se kot velika žrtev, ampak s prednostjo dveh kmetov se potem belega ne da več ustaviti. @jerrej, koliko je pa Izak star in koliko časa običajno porabi, da reši takšen problem? (da nam še malo zbiješ moralo ![]() |
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
|
13 let, 15 sekund...
Leto in pol igra bolj resno... Jest sem se mel za neki kvazi šahista v familiji, pa sem se 20 min napenjal s tem zadnjim primerom pa ništa ![]() Drugače pa pohvala za super temo da mal zbudimo tega dinozavra od foruma
![]() |
||
![]() |
||
|
15 sekund... o ti mila mati božja.
Na tej strani je samo en primer, to je tisti drugi, ki je res enostaven, da mi ga je uspelo rešiti v tem času.
|
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
|
jaz rabim 15 sekund samo da preverim kaka je situacija na šahovnici... kdo ima kje kaj postavljeno, ne kdo koga s čim ogroža...
edit: Pri 13ih bi tudi jaz tako hitro rešil te zagonetke... 30 let kasneje sem malo zarjavel, pa potrebujem malo več... KIRA DEBELA LAŽ ![]() ![]() ![]() Edited by Mitja M.J. - 04.Feb.2025 at 12:48 |
||
MacGyver je zakon!
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
|
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |