![]() |
Black metal |
Post Reply
|
Page <1 103104105 |
| Author | ||
Šujo
Paranoid crew Joined: 25.Nov.2007 Status: Offline Points: 3305 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 30.Jul.2025 at 15:26 |
|
|
Morm se mal zasmetit. Ubistvu bi blo to zame dovolj. Ze za md je blo zadnja leta. Itak sem videl faking vse, tko da bi se bl druzil pa tko...sam da pa je pschyobilly, ni oa enga hmha mje pa pac....jebiga :) btw, cel kup bmja je men blize kot pol thrasha :)
|
||
|
Fuck you and the horse you rode in on
|
||
![]() |
||
Poli
Senior Member
Joined: 29.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 11669 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 06.Aug.2025 at 07:51 |
|
|
yes, moji dragi Aussiji se letos jeseni vračajo! ![]() |
||
![]() |
||
Speadge
Senior Member
dežurni aktivist Joined: 22.Jul.2015 Status: Offline Points: 2488 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 07.Aug.2025 at 18:50 |
|
|
Indijanc je tudi včeraj spravil ven nov album. Se mi zdi, da je prvenec, ki ga je čez noč katapultiral med bolj poslušane predstavnike atmo BM-ja zadnjega obdobja, izšel šele "včeraj", pa smo zdajle že pri tretjem. Nisem ga še slišal oz. ga poslušam šele zdajle, tako da še ne bom podajal ocen. Mogoče, tako na prvi vtis, nič posebnega - v smislu, da tako kot predhodnika lepo seže v uho, ne predstavlja pa nič vznemirljivo novega, svežega. |
||
|
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
Speadge
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 21.Aug.2025 at 17:17 |
|
|
Der Weg Einer Freiheit s komadom Marter naznanjajo novi album, ki izide čez dobre tri tedne. Precej soliden ansambel, ki smo ga pred leti, no zdaj bo že kar nekih 5 ali 6 let, videli skupaj z Downfall Of Gaia v Trainu. Za ljubitelje WITTR. |
||
|
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
Poli
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 22.Aug.2025 at 08:43 |
|
![]() |
||
Poli
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 22.Aug.2025 at 22:12 |
|
Untervoid - Parasite (2024) |
||
![]() |
||
Poli
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 24.Aug.2025 at 10:26 |
|
|
še ofišl video z opisom |
||
![]() |
||
Poli
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 28.Aug.2025 at 09:43 |
|
|
he he, vezano na spodnjo CoF novico iz linka, morda še tole obvestilo ![]() ![]() |
||
![]() |
||
Speadge
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 02.Sep.2025 at 08:32 |
|
|
Sicer ni novo, ampak kot zanimivost, v metal arhivu edini metal band registriran kot palestinski. Ta ljubezen do glasbe... biti iz tistega dela sveta in igrati nekaj takšnega.
Raw, atmosferično ... |
||
|
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
OdiumNostrum
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 03.Sep.2025 at 18:23 |
|
|
Malce za zabavo, tale članek v Guardianu je nedavno dvigal prah in bil deležen posmeha po metalskih forumih. Pogledam portret avtorice in takoj prepoznam aktualno Kresnikovo nagrajenko. Black metal ji očitno ni bil usojen haha, panično je raje presedlala na techno.
https://www.theguardian.com/commentisfree/2025/aug/25/cousin-black-metal-music-hate-lyrics-words --- 98% novodobnega atmosferičnega black metala zveni formulaično in mlačno, je pa Skare eden redkih kolektivov v tem pod žanru, ki pluje proti toku. |
||
![]() |
||
Speadge
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 03.Sep.2025 at 19:44 |
|
|
Kako pa potuje proti toku? :) A tako, da ti je všeč in zanimivo, kaj drugega ti pa mogoče ni? :) Jaz bi se pa do tistih 98% zgoraj opredelil malo drugače. To ni stvar atmosferičnega black metala, ampak black metala na splošno. Sam širši žanr je tisti, ki producira ogromno "smeti", kar po svoje niti ne preseneča. Pred časom sem nekje prebral, da je na The Metal Archives največ vnosov death metal žanra, največ aktivnih bandov pa black metal žanra. Skratka, ta črni behemot znotraj metala je zrasel preko vseh meja. V tako velikem bazenu je posledično individualne kvalitete mogoče več kot kdajkoli prej, v celoti pa še vedno brodiš znotraj vsega in svašta, da najdeš tisto nekaj zase. Kar pa se atmosferičnega BM-ja tiče, se mi pa zdi, da gre za takšno razvejanost v povezavi z vsem ostalim, recimo s temi pridruženimi podžanri (ambient, epic, DSBM, post, shoegaze, neofolk ...), da težko rečeš, da "98% novodobnega atmosferičnega black metala zveni formulaično in mlačno", ker je spekter tako širok. Recimo, če karikiram: kaj ima neki Agalloch skupnega z Downfall of Nur, zdaj pa dajmo v ta miks vplesti še recimo Deafheaven – pa so vsi trije deklarirani med drugim kot atmosferični BM band. Ravno atmo BM je tista vznemirljiva podzvrst black metala, ki gre še dalje, se ne ustavlja v nekih "trv kvlt" okvirjih, ampak se naprej razvija in navezuje z ostalimi raznovrstnimi žanri ter pri tem postaja neke vrste razvejani behemot sam zase. Se pa tu, ne glede na osebno mnenje posameznika, ljudje težko zedinimo, ker uporabljamo atmosferičen in atmosferični zamenljivo. Jaz recimo rečem, da poslušam atmosferični black metal, torej točno določeno, uveljavljeno zvrst black metala. Ampak a to v resnici sploh obstaja? A nismo, vključno z menoj, tu sami sebi protislovni? A ne poslušamo v resnici atmosferičen black metal, torej black metal, ki je tak po značaju, ki ima takšne in takšne elemente, pa še marsikaj drugega? Se mi zdi, da iz tega nerazumevanja v resnici izvirajo vse te razlike med bendi, ki jih predalčkamo znotraj istega "atmo" žanra, pa so si kot dan in noč. To je dilema, ki bi se jo dalo razpredati še pa še. :) Downfall of Nur - The Golden Age |
||
|
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
Poli
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 04.Sep.2025 at 13:17 |
|
|
he he, tega pa res nisem pričakoval, neizdan komad iz albuma desetletja ![]() Mg£a - World-without-us ("Exercises in futility" unreleased song) |
||
![]() |
||
Poli
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 08.Sep.2025 at 14:47 |
|
|
novi Kamra |
||
![]() |
||
Speadge
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Sep.2025 at 17:49 |
|
|
Trenutno mi je tole, Der Weg Einer Freiheit - Innern (višje zgoraj sem rahlo prekomentiral njihov singl) eden boljših, če ne najboljši black metal album leta.
Bolj kot sami vokali in čista energija me tukaj privlači bogata, večplastna atmosferična zvočna kulisa, ki ustvarja poseben občutek prostora in globine, poznan predvsem ljubiteljem bandov tipa Wolves in the Throne Room, Downfall of Gaia ... in podobno.
|
||
|
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
OdiumNostrum
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 01.Oct.2025 at 21:37 |
|
|
@Speđ Očitno stopil na žulj, a nič ne de. Nekako tako ja, kar meni zveni mlačno in formulaično, bom to tudi označil kot tako. Absurdno pa bi bilo, če bi vsako svoje pisarjenje začenjal s "po mojem mnenju". Dlakocepiš o tem, kaj spada pod dotični pod-žanr, lahko do onemoglosti, sam naštetih derivatov ne prištevam zraven, imajo lasten predalček, poimenovanje. In ja, 98% black metala ni vrednega omembe, a opažam, da ima prav ta atmosferična usmeritev ogromno kimačev, kateri požrejo vsak drek, ki jim je serviran in ga tragično nato še oznanjajo kot nekaj nadzemeljskega in ezoteričnega. Ampak dobro, da imaš še nekaj luči v tej temi, kot so Spectral Lore, BaN (Memoria Vetusta del), Darkspace itd. Če predstavljena situacija gnilobe velja za celoten žanr, ok, tokrat je bila na tapeti pač atmosferika, ki mi je nekoč bila dosti bolj ljuba, kot mi je dandanes. Da ne bom samo nakladal, sicer precej death in ne samo black, novi Qrixkuor obeta ogromno, tukaj ni najti generike in formulaike. |
||
![]() |
||
Dejan
Admin Group
Joined: 18.Oct.2011 Location: Slovenia Status: Offline Points: 3204 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 04.Oct.2025 at 11:03 |
|
|
O okusih se je itak brezveze prerekati, zato sploh ne bom poskusil.... sem se pa ob vsakodnevnem premlevanju raznih stvari, med drugim tudi glasbe, spomnil na vajino debato oziroma na "težavo", ki jo pri sebi opažam zadnja leta. pa dajmo... konec meseca v Kranj prihajajo različni black/death bandi. kolegica je priporočala Suffering Hour kot odličen band, zato sem jo prosil za konkretno priporočilo: komad/album. izbrala je tega: https://sufferinghour.bandcamp.com/track/suffering-hour-temporal-lapse (in me ob tem opozorila na benjo). komad sem do zdaj poslušal samo dvakrat. komad mi je takoj šel v uho, benjo je super. a že med poslušanjem sem naletel na številne primerjave (recimo da je tole kombinacija Mgla in kanadskih Panzerfaust). in tu je moja težava. zveni znano. redko kateri band v ekstremnem žanru danes zveni sveže ali drugače - tukaj imam v mislih samo zvok. včasih je bilo drugače. Darkthrone, Immortal, Satyricon, Burzum, Mayhem - vseh pet TNBM, vseh pet zveni povsem drugače, kaj šele glasbeno. in tu se mi potem ponavadi ustavi, se mi ne da več, ker je verjetnost velika, da tudi po intenzivnem poslušanju ne bom našel nič z dodano vrednostjo. druga težava: Mgla! vsi bandi, ki stopajo po njihovih stopinjah - in njim ob bok bi postavil tudi večino disonantnega, atmosferičnega ter tudi post BM - nekako ciljajo na enak učinek. vem, da niso vsi isti, čeprav je dosti takih, a ta osredotočenost na atmosfero gre navzkriž z mojo željo po nalezljivem riffu. in ja...namesto, da ob glasbi migam z vratom, se zibljem, kar doma ali v avtu ni tak slabo, ampak v živo pa postane dolgočasno. no, sčasoma tudi doma postane dolgočasno... tako na splošno...saj atmosfera je fajn, ampak če vsebuje poljubni komad z Black Albuma več energije in emocij kot xy-novodobnih ekstremnih bandov, kje je potem težava? ali samo ne zaznam te energije in emocij pri novih bandih, ker mi pač glasbeno oziroma žanrsko ne sedejo? pred leti je Gmajnar v eni drugi temi opisoval njemu ljube bande. opisi so bili pod črto zelo podobni, sem pa v njih zaznal točno to, kjer sem očitno jaz danes. iskanje tistega headbanging momenta, ki te pripelje do tega, da med mirno vožnjo neankrat začneš skakati v avtu oziroma da se s stolom odrineš od pisalne mize in začneš noreti. in morda še tretja težava: vsa ta današnja (post) atmosferičnost je nekako zamenjala simfoničnost starejših bandov. zaradi te je vstop v glasbo marsikdaj lažji, ekstremnost glasbe je zakamuflirana, včasih celo povsem skrita, popularnost zato hitro raste, nagovorjeni so torej ljubitelji nežnih viž, mehke glasbe. namerno nisem uporabil imena bandov, ker pač nimam namena pljuvati čez glasbo, ki mi pač ne sede. iz tega razloga morda zvenim preveč pavšalno, a vseeno upam, da sem dovolj razumljiv.
Edited by Dejan - 04.Oct.2025 at 11:14 |
||
![]() |
||
grafin
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 04.Oct.2025 at 13:56 |
|
|
debilno, ana schnabl.. a bos tut prešerna nehala brat, k je bil pedofil..?
bm je celo vesolje attitudov, v njem videt samo ns projekcije, pomeni, da nisi razumela nič.. danes po dolgem času poslušala podcenjeni plaguewielder, se vedno trga gate.. sin origin!
|
||
|
se oprasicujem za oftopik :>
|
||
![]() |
||
Speadge
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 04.Oct.2025 at 14:22 |
|
|
OdiumNostrum, na žulj? Ah, kje pa :) Samo debatiramo o nam ljubi glasbi. Bolj kot se angažiraš, bolj kot daš sebe v to, boljša je lahko debata. Pač, zanimalo me je, kako omenjeni band, ki roko na srce, kar se BM-ja tiče ne prinaša nič izvirnega, nič novega (s čimer seveda ni nič narobe), pluje proti toku, medtem ko je, nanašujoče se na tvoje nadaljnje pisanje, atmosferični black metal danes tako razvejan, da ga je že kot žanr praktično nemogoče umestiti v enoten okvir. :P Če je to tebi po nekih lastnih ožjih kriterijih (včasih smo temu rekli trve, kvlt) vseeno uspelo in vsemu ostalemu, kar se sicer prišteva pod omenjeni žanr, pa tebi iz tega ali onega razloga ni ljubo, to pač odrekaš, pa, kaj naj rečem ... good for you? Ampak v tem primeru tu med nami ne bo konsenza - kar pa spet ni nič narobe. Kje pa srečuješ te atmo kimače, ki požrejo vsak drek? Upam, da ne boš rekel, da kar v tej temi, ker bi se mi prav milo storilo ob prebiranju tega ... :p Če boš kdaj zamenjal družbo, si več kot dobrodošel med nami (plani za oktober so sicer zgolj bežno BM-jevski: Wolfheart/Before The Dawn - nič pretirano izvirnega, ampak okej, nekaj melodij za dušo; Conan - njih še nisem videl; GIAA - must go, čeprav sem jih videl že n-krat; Akhlys - pričakujem pekel na zemlji, da bo ja zvok kolikor toliko znosen; Mizar/Phantasmagoria - balkan darkness at its finest...; Naxatras - nimam pojma, kaj pričakovati, ampak čutim, da bi znalo biti okej), ki znamo še kako komplicirati, biti izbirčni, servirano vsebino kritično ovrednotiti in selekcionirati - sicer pa ob tolikšni količini tega niti ne gre drugače. :P ~ Dejan, ta tip prerekanja se mi ne zdi nič groznega, ravno nasprotno. Dokler se zavedamo, da ni nekih ultimativnih okvirov, da smo različni, da iste stvari dojemamo različno in da s tem ni nič narobe, so lahko take debate prav fajn. OdiumNostrum me je na momente mogoče vzel preveč resno, mogoče celo užaljeno - ampak sam njegov odgovor ne jemljem kot nekaj groznega, ampak kot pač zagovarjanje svoje glasbe. Mogoče ga potolažim, če mu povem, da imam komplet diskografijo dveh od treh bandov, ki jih omenja, v izvirniku, da res rad prisluhnem BaN in da mi je bilo prav žal, ko se je na VMM končno prikazala opcija, da vidim Dark Space v živo, pa so odpadli... OdiumNostrum, prjatla? :P Aja, pa še nekaj povsem obstransko. Sicer razumem, kaj si želel povedati in se povečini strinjam, ampak če sem ponovno pikolovski, jaz pa nimam občutka, da bi bil relativno mlad band, kot je Mgla, tisti katalizator, ki bi kakorkoli oblikoval oz. definiral smernice tega žanra. Mogoče kot dokaj trendovski vzornik nekaterim mlajšim bandom, kot so Uada, Groza ... ampak to je le pljunek v morju znotraj atmosferičnega BM-ja. Mgla ima zadnjih par let nek svoj hype in s tem plejado sledilcev, ampak po moje to ni kaj bistveno drugače kot recimo s sicer povsem drugačnim pristopom kakšni Agalloch, pa še nekaj drugih. Če pustim ob strani staroste, kot so Burzum, Strid, Satyricon... mislim, da so dali bandi, kot so Windir, BaN, zgodnji Ulver, zgodnji Alcest ... mogoče celo Summoning itd., ob prelomu tisočletja ali pa še prej, žanru tisti "touch", ki se je pozneje razširil preko vseh meja. Mesarthim - Arrival Edited by Speadge - 04.Oct.2025 at 14:36 |
||
|
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
Speadge
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 04.Oct.2025 at 14:35 |
|
|
Aja, pa komad, ki si ga prilimal, sploh ne zveni slabo. Mene sam zvok (brez vokalov seveda) bolj spominja na kaotično disonanco, ki sem jo verjetno prvič slišal pri BaN, kot pa Mglo in Panzerfaust... in evo spet smo tam. Vedno je bil nekdo prej, se da narediti še korak nazaj, nihče pa nima prav/narobe :)
|
||
|
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
Dejan
Admin Group
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 07.Oct.2025 at 21:06 |
|
pa še kako drži!
![]() |
||
![]() |
||
Dejan
Admin Group
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 07.Oct.2025 at 21:10 |
|
mah, Mglo sem uporabil samo kot primer, ki služi svojemu namenu, ne pa kot ultimativno objektivno izhodišče. čeprav, roko na srce, so pa popularizirali slog, ki ga že skoraj vsak drugi bm band uporablja.
|
||
![]() |
||
Dejan
Admin Group
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 07.Oct.2025 at 21:12 |
|
saj sem napisal, da mi je komad dober, ampak vsebuje tudi tiste elemente, ki (1) so podobni ali že slišani, in (2) osredotočenost na atmosfero in ne na riff. taki komadi so vedno bolj redki: |
||
![]() |
||
Poli
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 16.Oct.2025 at 07:26 |
|
|
iz novega, tretjega albuma Dancev |
||
![]() |
||
Lif.
Admin Group
Joined: 20.Mar.2008 Location: Slovenia Status: Offline Points: 1688 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 23.Oct.2025 at 13:57 |
|
|
Novi Lychgate kr obetajo
|
||
![]() |
||
Speadge
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 23.Oct.2025 at 18:32 |
|
Eisenwald je prav pohitel (mislim, da uradno izide jutri) z objavo albuma. Na prvi vtis spodoben, ušesom prijeten, po drugi strani pa nič kaj revolucionarno zanimiv, vznemirljiv atmo. Ja, okej je, CD-ja pa verjetno ne bom kupil. Razen, če me impresionirajo v živo. 15. decembra pridejo v ch0. Gremo, ne? Aja, pa Afsky čez dober teden in nekaj ... v Menzi. |
||
|
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
Poli
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 29.Oct.2025 at 14:09 |
|
|
|
||
![]() |
||
Speadge
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 31.Oct.2025 at 17:38 |
|
|
Tale švabski duo, ki nas bo jutri ogreval pred Afsky, in ki sem mu končno prisluhnil, pa ne zveni prav nič zadržano. Se mi zdi, da se bodo morali Danci kar orenk potruditi, da jima Nemca ne ukradeta showa. :) Mýrdal - Helvíti |
||
|
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
lucho
Groupie
Joined: 23.Nov.2007 Location: Bhutan Status: Offline Points: 575 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 31.Oct.2025 at 19:56 |
|
|
V sredo so PROFANATICA (do not believe it comrade!) v Ilirski Bistrici. Ce rabi se kdo prevoz iz smeri Lj ter po koncertu nazaj naj javi.
|
||
![]() |
||
Dejan
Admin Group
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 01.Nov.2025 at 12:32 |
|
se strinjam. dejansko me ta dva danes bolj zanimata kot Afsky.
|
||
![]() |
||
rožica
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: Yesterday at 00:29 |
|
Paul Ledney! Ko sem pred 2010im spoznaval black metal, sta Profanatica/Havohej bila legenda in eksotika. Pozneje sem izvedel, da Profanatica spet igrajo, a nikoli ni bilo priloznosti, da bi jih kje ujel. In potem to legendo organizirajo v Ilirski Bistrici. Band je danes zvecer posekal vse, gladko koncert leta zame. Energija je sevala iz banda v mesanico lokalcev in diehardov iz vsepovsod in se odbijala nazaj in spet nazaj, sijajno, enkratno. Koncert, ki bo na dolgi rok sigurno na listi naj lokalnih koncertov, med katerimi najdem Nunslaughter/Urn/Baptism/... in ostale izpred 15 let ali vec.
|
||
|
All matter in the universe is destined to become the scrap heap of history.
It’s called the 2nd Law. |
||
![]() |
||
lucho
Groupie
Joined: 23.Nov.2007 Location: Bhutan Status: Offline Points: 575 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: Yesterday at 19:04 |
|
Quotano se enkrat, ker je vse res! Edited by lucho - Yesterday at 19:06 |
||
![]() |
||
Post Reply
|
Page <1 103104105 |
| Tweet |
| Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |