Paranoid Metal Webzine Homepage
Forum Home Forum Home > Ostalo > Ostalo
  New Posts New Posts RSS Feed - metal kulinarika - recepti in ostalo
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

metal kulinarika - recepti in ostalo

 Post Reply Post Reply Page  <1234 16>
Author
Message Reverse Sort Order
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Mar.2016 at 13:24
Ima kdo kak preverjen recept za mafine s čokolado/nutelo in banano? Če pa ne, bom pa na kulinarično slovenijo uč vrgla

Ossa: z mojimi tisoč plusi do tebe in tvojimi tisoč minusi do mene, sva lih na nuli mogoče ne vem kaj je kuglof, vem pa kdo je korgul !!!! :)
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
ossa View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 01.Nov.2015
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 853
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ossa Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29.Feb.2016 at 22:34
Originally posted by mati zemlja mati zemlja wrote:

FORTE !!! Lepa hvala za mamljivo povezavo! Zihr kej pade v kratkem !!! Pa ajdo ima rada :) jaz tudi !!! Kaj je to kuglof ? :D kar se tiče mojih slaščic, so za druge jedce, sama imam raje slano :) sam ne preveč, k pol ni dobro (zato slanih jedi ne maram kuhat za druge, ker so jim običajno premalo slane). Ja, drobne stvari ... pa hkrati tako velike ... vsi vemo, da odnosi ne živijo sami po sebi, pozabljamo pa jih negovati. Tko kot je treba rožice zalivat ... to so moji kolački pazi nase in na svoje bližnje, prav :)

Kaaaaaaaj?Ne veš kaj je KUGLOF???Tukaj si zgubila veliko točk in nadaljevati bi moral z roza barvo....
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29.Feb.2016 at 22:03
FORTE !!! Lepa hvala za mamljivo povezavo! Zihr kej pade v kratkem !!! Pa ajdo ima rada :) jaz tudi !!! Kaj je to kuglof ? :D kar se tiče mojih slaščic, so za druge jedce, sama imam raje slano :) sam ne preveč, k pol ni dobro (zato slanih jedi ne maram kuhat za druge, ker so jim običajno premalo slane). Ja, drobne stvari ... pa hkrati tako velike ... vsi vemo, da odnosi ne živijo sami po sebi, pozabljamo pa jih negovati. Tko kot je treba rožice zalivat ... to so moji kolački pazi nase in na svoje bližnje, prav :)

Edited by mati zemlja - 29.Feb.2016 at 22:17
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
PiWi View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Russian Federation
Status: Offline
Points: 6068
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote PiWi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29.Feb.2016 at 13:51
:))) lepoooo... hvaaalaaa... ne sej, te chisto zastopm, sam z mano je neki "hudo narobe"... sem na dobri poti kake "mentalne bolezni", ker sem chisto prevech skurjena... u glavi... vse te "drobne rechi", ko bi chlovek reku, da bom imela jaz, tako kot sem, ful cajta zanje, enostavno ne pridejo na vrsto... mam ene sfalirane in zelo utechene vzorce... ne vprashi, ker she sama ne vem... se morm resno prijeti v roke... to ni vech hec... bom :) vanilijevi zhepki se sila fino slishijo... mmmmm *** kar se tiche "sladkarij", sem jaz bolj "kruhaste sorte"... moja sladica shtevilka ena je pinca, takoj za njo kuglof :))) ne maram pa kruha... no, vsaj tistega s trgovine ne... nobeni stvari podobno... a si vidla to spletno stran?
http://www.naredilaana.com/?view=flipcard
te kar potegne, ha? :)))  
krasen dan zhelim***
Verjeti! http://www.youtube.com/watch?v=smKeH_YEZX8&feature=related * http://www.youtube.com/watch?v=e4fUk5XhGGk * http://www.youtube.com/watch?v=y50GEFjKsZE *
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27.Feb.2016 at 08:09
dobro jutro, Darja Beer ma jst zelo rada pocrkljam prjatučke in desca s kakšnim kolačkom. zdej lih pripravljam zajtrk presenečenja :) gibanje po kuhinji prepovedano za vse, razen zame !! ker če ne, ne bo presenečenje LOL  vanilijeve žepke (ok, te so zmrznjeni kupljeni) pa bananino borovničev šejk :)) lepo te pozdravljam :*
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
PiWi View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Russian Federation
Status: Offline
Points: 6068
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote PiWi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26.Feb.2016 at 14:53
ne vem kjr mesc sem nazadnje kej pekla... december?... ahh... ko bom v penziji, bom res kuhala, do takrat pa vsak dan gulim radich in neki... lah bi napisala pesmco... danes radich, jutri radich, pojutrishnjem radich, popojutrishnjem radich IN FIZHOOOOLLL!!!! :PPP


danes je petek... se zhe veselim*** lep dan zhelim
 

Verjeti! http://www.youtube.com/watch?v=smKeH_YEZX8&feature=related * http://www.youtube.com/watch?v=e4fUk5XhGGk * http://www.youtube.com/watch?v=y50GEFjKsZE *
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23.Feb.2016 at 13:49
tale kolaček sem naredila zdej en dan, pa je bil kar dober :) in zelo enostaven za pripraviti :)

SADNI KOLAČEK S SKUTO
testo:
3 jajca
1 vanilijev sladkor
1/2 jogurtovega lončka sladkorja
3/4 kozarčka olja
1 in 1/4 kozarčka mleka (skupaj olje in mleko 2 lončka)
2 jogurtova lončka moke
1 pecilni prašek

nadev:
1 kisla smetana
500 g skute
1 jajce
2 vanilijeva sladkorja (ali pa tudi ne, odvisno kakšno sadje je)

zmrznjeno sadje / sadje iz kompota / sveže sadje ... sem dala 500 g zmrznjenih malin

velikost pleha: 20 x 30 cm

priprava:
jajca, sladkor in vanilij sladkor penasto umešamo, dodamo vse ostale sestavine. Polovico mase vlijemo v pekač in pečemo 15 minut na 200 stopinj. Vmes zmešamo vse sestavine za nadev. Po 15 min vzamemo iz pečice, potresemo s predhodno odtaljenimi malinami in prelijemo z nadevom. Damo v pečico in pečemo na 180 stopinj nekje od 20 do 30 minut. 
Meni je bil boljši naslednji dan iz hladilnika. 

~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
Mitja M.J. View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 18.Aug.2008
Location: Slovenija
Status: Offline
Points: 4873
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mitja M.J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Feb.2016 at 12:59
PO PAR URAH GA ŽE SKORAJ NI VEČ Exclamation

Bravo mati zemlja, spet ti je uspelo Thumbs Up Hug

MNJAM MNJAM Party




Edited by Mitja M.J. - 29.Feb.2016 at 19:26
MacGyver je zakon!
Back to Top
Potty Mouth View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 30.Dec.2015
Status: Offline
Points: 3636
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Potty Mouth Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31.Jan.2016 at 21:19
Originally posted by mati zemlja mati zemlja wrote:

kulinarična slovenija ima en kup receptov in delitev jedi po kategorijah ...


No si me pa elegantno odpravila LOL jaz sem pričakoval kakšno kuharsko skrivnost... tako pa. Grem raj u politiko.Smile
Back to Top
Ijus View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 05.May.2014
Status: Offline
Points: 2813
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ijus Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31.Jan.2016 at 21:09
ma jst vam priporočam, da se poslužujete strani gurman.eu.
če bo kdo pogledal, bo dojel, da imajo prave recepte. take, kot jih učijo v šolah za kuharje. šolske recepte. preverjene zadeve. strokovnjaški recepti.

tist DIY experimentiranje je plenica polna šlica.


Edited by Ijus - 31.Jan.2016 at 21:09
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31.Jan.2016 at 20:46
kulinarična slovenija ima en kup receptov in delitev jedi po kategorijah ...
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
Potty Mouth View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 30.Dec.2015
Status: Offline
Points: 3636
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Potty Mouth Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31.Jan.2016 at 20:23
Zakaj noben ne servira recepta za kakšno mesno jed.

Hint... kralj živali in to NI lev.
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31.Jan.2016 at 19:40
Lepa hvala za namig, Monxster naslednjič poskusim tako! :)
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
Monxster View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 24.Aug.2008
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 356
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Monxster Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31.Jan.2016 at 14:34
ajdovo kašo probaj narest iz mešanih gob oz gob z močnejšim okusom in namesto bazilike in peteršilja dodaj šetraj in origano. men je tk bolš Smile  aja, pa še mal smetane tut paše not ;)

Edited by Monxster - 31.Jan.2016 at 14:35
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31.Jan.2016 at 13:38
včeraj sem naredila eno fajno jed, pri pripravi katere ne umažeš veliko posode :D

AJDOVA KAŠA S ŠAMPINJONI
maslo/olje
por
300 g šampinjonov
200 - 250 g ajdove kaše
žlička zenfa
nasekljan česen
bazilika
peteršilj
sol poper

podušimo narezan por, dodamo na rezine narezane šampinjone, zenf, sol, poper, česen, baziliko, peteršilj, malo podušimo, dodamo ajdovo kašo in dvojno količino vode. na majhnen ognju kuhamo 20 minut.


aja. pa en namaz sem naredila, k mu rečejo LIPTAVER pa polnozrnat doma spečen kruh za zraven
250 g skute
2 žlici kisle smetane
med 0 in 100 g masla
nasekljana majhna čebulca
1 na majhne koščke narezana sveža rdeča paprika
sol poper
pekoč zenf (ga nisem imela, pa sem dala malo kajenskega popra in nepekoč zenf)
papirka v prahu

to vse skupaj zmešamo pa damo za par ur v hladilnik,
(v receptu je pisalo med 2 in 3 žličke paprike v prahu. kar se mene tiče je to zelo preveč, ker potem čisto preveč seka ven uni ukous, jedec je rekel, da je odlično in da ne opazi tega okusa :D no, super, je dobil še za domov pa sva bila oba zadovoljna :))
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
Mitja M.J. View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 18.Aug.2008
Location: Slovenija
Status: Offline
Points: 4873
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mitja M.J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07.Nov.2015 at 20:54
Poskusu prviii Thumbs Up  poskusu prviii Clap 
MacGyver je zakon!
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07.Nov.2015 at 19:18
še nikoli nisem naredila pite iz bele moke, samo iz pirine in / ali ajdove ...   in prav nikoli nisem naredila te mrežice gor in se mi tako fajn zdi  Embarrassed


~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
Real View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 2683
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Real Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29.Oct.2015 at 10:57
Mmmmm
Nomen est omen.
Back to Top
Mitja M.J. View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 18.Aug.2008
Location: Slovenija
Status: Offline
Points: 4873
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mitja M.J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27.Oct.2015 at 20:52
...tisti občutek, ko nenadoma dobiš polna usta sline 




MacGyver je zakon!
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27.Oct.2015 at 19:56
evooooooooooo ... zunaj na srečo ni več 86 stopinj, tako, da človek lahko zalaufa pečico :-)
danes sem spekla kokosov kolaček Tongue




~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
Lunik View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 2060
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Lunik Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29.Aug.2014 at 16:08
Težko komentiram, če si kaj naredila narobe itd. ker ga sam pečem v strojčku za peko kruha. Big smile

moram pa rečt, da sam uporabim zgolj:
- 540 g pirine moke (ponavadi dobim domačo)
- 350 ml vode
- 1 čajna žlička (ali manj) soli
- pol do tričetrt male vrečke kvasa v prahu
(- enkrat sem dal tudi žličko medu, nasplošno pač ne)

To je to, potem pa zaženem program in to je to. Mislim da celotna zadeva traja slabe tri ure. (V glavi imam 2h 53min, ampak nisem že dolgo pekel, ker skoraj ne jem več kruha, tako da ne morem garantirat.)

Bom pa definitivno enkrat poskusil zravn dodat semenke. Smile
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29.Aug.2014 at 12:19
kruh iz pirine moke
 
500 g polnozrnate pirine moke
1 vinski kamen (ga nisem mela, sem dala pecilnega)
cca 0,5 l vode (ali malo manj) ... mnde se daje tudi radenska, ma je nisem imela, sem dala vodo
3 žlice olivnega olja
malček soli
malček sladkorja (sem tela dat tri žličke medu, pa nisem mogla odšraufat kozarca :D ker se je zgleda med tolk prpopu gor)
semenka (sem dala sezam)
 
to vse zmešamo z lopatko (nič ne gnetemo), da pride tako lepljivo testo in damo za pol určke na hladno ...
 
potem damo v plehek, ki ga obložimo s peki papirjem (24 x 18 bi bil ok, moj je bil lih malo manjši) in pečemo na 180 stopinj cca 1 uro ...
 
zdej pa ne wem ... meni se zdi malo premalo pečen, sodelavka pa pravi, da ni .. bu? če kdo peče pirin kruh, mi mogoče lahko pride kaj povedat :) včeraj sem ga prvič pekla, tko da nimam pojma kako in kaj ...
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28.Aug.2014 at 18:59
BUČKIN NARASTEK

cca 70 dag bučk
por
2 žlici kisa
sol

3 ali dva jajci
2 deci mleka
pol ali ena kisla smetana (ta mala)
1 žlica moke
3 stroki nasekljanega česna
malček popra
nariban sir (po želji)

na maslu / olju lih malček podušimo por, dodamo na kocke narezane bučke, sol, kis ... dušimo (brez pokrovke) cca 20 min oz toliko, da izhlapi tekočina

to stresemo v pekač, čez zlijemo preliv in pečemo cca 40 min na 200 stopinj oz weedimo kdaj narastek postane lepo zapečen :))

to so sestavine, ko zadoščajo za pleh velikosti cca 24 x 18, za 20 x 30 (kar sem navajena je to neka običajna velikost pekača) je vsekakor premalo ... za to bil rabili cca kilco buč(k) in temu primerno več preliva ... lahko dodamo tudi sredico (belega) kruha, je pa potrebno paziti, da potem ne pride presuho ...
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23.Aug.2014 at 18:51
mi smo skos na dolenjskem jedli tako polento ... desetletje in več nazaj ... kadar je krka upadla in je bil slap deloma suh, pa smo pekli štoke gor :) ko smo šli z raftom čez slap s polno piva in se prevrnili, smo pa tauhali v tolmunu :))) mhm ... k sem ravno tle ... sem danes pekla pico in sem uporabila moko iz trgovine, ker mi je zmanjkalo une iz malna ... se pozna se pozna ... pri tej je že skoraj nuja, da jo mešaš s polnozrnato al neki, da pride malo bolj "grobo" testo ... ammmm, poleg tega se je pa testo kr neki lepilo na pleh kar se mi pri uni iz malna ne dogaja ... aja, pa češnjevce sem zaprla v par kozarčkov za čez par mesecev, da weedim kako se obnese, pa omakco iz čebulce, paradajza, bučk in melancanov sem vkuhala :)) bla bla bla  ozimnica ist krieg  Big smile
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
Biomorph View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 04.Aug.2010
Status: Offline
Points: 517
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Biomorph Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23.Aug.2014 at 16:03
Kdo ve kakšen je okus prave koruze, tiste ki jo mešaš 30 minut in več v kotlu Mormo enkt sprobat.   
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14.Jul.2014 at 12:13
Originally posted by Azael Azael wrote:

Originally posted by mati zemlja mati zemlja wrote:

dobro jutro :) hwala, azael, za nasvet ... ravno srebam kavico s kardamomom in je odlična :) zraven poslušam winterfylleth :)
 
Smile V parih dneh se tako navadiš, da ne gre brez.
 
a je tko ... winterfylleth te na nek način zasvojijo Big smile
 
kar se pa tiče kardamoma, sem pa weedla, da ga imam še čisto malo ... škoda, zdej k si me spomnil nanj, bi pa tuk rada šejke z njim delala :))


Edited by mati zemlja - 14.Jul.2014 at 12:14
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
Azael View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 29.Jul.2013
Location: Offline
Status: Offline
Points: 278
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Azael Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14.Jul.2014 at 12:05
Originally posted by grafin grafin wrote:

ce ga rubbish, ti ga dostavim iz lj par zlicic za probo iz mojih zalog.. javi.. :)
 
Ja prinesi dve žlički, če lahko. Hvala.
Back to Top
Azael View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 29.Jul.2013
Location: Offline
Status: Offline
Points: 278
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Azael Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14.Jul.2014 at 12:00
Originally posted by mati zemlja mati zemlja wrote:

dobro jutro :) hwala, azael, za nasvet ... ravno srebam kavico s kardamomom in je odlična :) zraven poslušam winterfylleth :)
 
Smile V parih dneh se tako navadiš, da ne gre brez.
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Jul.2014 at 21:17
ok, une tortice so bile vrhunske ... recept sem našla na zlatopolje.si samo se mi zdi malo tko tko napisano (količine), tko da bom spodaj napisala svojo različico ... 

JABOLČNE TORTICE S PROSENO KAŠO

125 g prosene kaše
0,5 l mleka
cimet
majhna pest rozin
majhna pest orehov
0,5 žličke vanilije

4 jabolka

jabolka olupimo narežemo na cca 3 mm debele kolobarje in izrežemo sredico (peške pa to) ... 5 min jih pečemo v pečici na 180 stopinj ...

proseno kašo skuhamo na mleku, ko je kuhana dodamo narezane rozine, orehe, cimet, vanilijo

na pekač položimo kolobarček jabolke, nadev, jabolko, nadev, jabolko ... zaključimo s kolobarčkom japke ... sem naredila iz treh kolobarčkov, se mi je zdelo ravno prav :)

damo v pečico za 10 minut na 180 stopinj in TA DAM  Tongue  ma ful simpatična sladica ... včeraj sem jo prvič naredila in jo bom še !!

v receptu je zapisano, da okrasimo z vaniljivo kremo in posujemo z mletimi lešniki ... vanilijeve kreme ne znam naredit pa sem rekla, da bom kr z vanilijevim pudingom polila ... ma potem se mi je zazdelo, da bo vse skupaj preveč kičasto izpadlo (kar se tiče okusov) in nisem nič s pudingom polivala ... lih zapišem, morda pa bi bilo nekomu tako 100 x boljše, a ne :)

no, še slikca iz zlatopolje.si



Cool



Edited by mati zemlja - 13.Jul.2014 at 21:18
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
grafin View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Status: Offline
Points: 6702
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote grafin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12.Jul.2014 at 13:16
Originally posted by Monxster Monxster wrote:


Originally posted by Azael Azael wrote:

Kje naj kupim ta presneti kumin? Sem brezuspešno brskal po raznih trgovinah.


v hofru ga majo tut

ce ga rubbish, ti ga dostavim iz lj par zlicic za probo iz mojih zalog.. javi.. :)
se oprasicujem za oftopik :>
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12.Jul.2014 at 08:42
dobro jutro :) hwala, azael, za nasvet ... ravno srebam kavico s kardamomom in je odlična :) zraven poslušam winterfylleth :)

včeraj sva z gmajnarjem naredila sirove žepke, so bli kr fajni (recept sem našla na mojirecpeti.com)

300 g bele moke
80 g masla
sol
125 ml vode
2 paradižnika
1 čebula (tega nisva uporabila)
200 g sira
olive (nisva)
rožmarin (nisva imela)
origano 

paradižnik narežemo in dušimo + malček soli, da kolikor toliko izhlapi tekočina (če uporabimo, čebulo, jo podušimo po nedeathmetalsko in potem dodamo paradižnik), dodamo origano, rožmarin ...  počakala, da se je ohladil, da toplota ne bi delala težav pri testu (ne wem, a je to treba, pisalo ni, ma previdnost je mati modrosti Cool) ...

moka, maslo, sol ... počasi dolivamo hladno vodo in zgnetemo gladko testo (ki ga pustimo počivati nekaj minut)

sir naribala, ma potem sva ugotovila, da ga je bolje narezati na kos(c)e ... 

testo razvaljamo na 0,5 cm (tko piše, ma se je zdelo predebelo in sva ga na 0,2 ali pa še manj) ... narežemo na kvadratke in damo gor paradižnik, sir, olive ... kvadratke zapremo, stisnemo skupaj robove, oblikujemo žepke, culice ... 

na pleh damo peki papir, gor polagamo žepke in pečemo cca 42 min na 180 stopinj (v receptu je pisalo 30, ma so ble še blede culice in tudi pečeno še ne bilo dovolj)

to je to. čist lušna zadeva, testo pa ni niti malo problematično ... se lepo valja, je elastično in ne dela nobenih težav ... 

danes bova z mitjem m.j. pekla pico za g. Kristjana (in za naju :)) pa ene brutal tortice za Gmajnarja ... te tortice se slišijo tako noro dobre, da bi človek kar umrl ... če bodo lepo uspele, pridem napisat recept ... verjetno ga napišem tudi, če ne bodo uspele (strukturno), ker majo same dobre stvari notri in že komaj čakam, da poskusimo ...


Blabla                         
                              
                         LOL

~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
Azael View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 29.Jul.2013
Location: Offline
Status: Offline
Points: 278
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Azael Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09.Jul.2014 at 21:34
V Hofru sploh nisem še bil, tako, nikoli Embarrassed

@matizemlja: v turško kavo daš mlet kardamom v istem hipu kot kavo, počakaš da se potunka in malo pomešaš.
Ene slabe pol tamale čajne žličke je skoraj preveč. Odvisno od doze Sleepy

Je dolgoročno dober zoper glavobol in razne druge nevšečnosti.
Back to Top
Monxster View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 24.Aug.2008
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 356
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Monxster Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Jul.2014 at 21:21
Originally posted by Azael Azael wrote:

Kje naj kupim ta presneti kumin? Sem brezuspešno brskal po raznih trgovinah.

v hofru ga majo tut
Back to Top
Poli View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 29.Nov.2007
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 11320
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Poli Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Jul.2014 at 21:19

kurkuma ruls, zdrava! :D

pa kardamomčki so tut yummy yummy


Anything is possible     dec d uej

Be The Change You Want To See
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Jul.2014 at 20:27
LOL

maaaaaaaaaaaaaaa, si se dobro naučil začimbe :)))) ma kurkuma mi ni neki pri srcu, kar se tiče koriandra sem pa nedefinirana ;-) kavo in kako pivo (ali šest) imam pa tudi rada :) jaaaaaaaaaaaaa, pa kari to pa itak !!! 
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
Mitja M.J. View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 18.Aug.2008
Location: Slovenija
Status: Offline
Points: 4873
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mitja M.J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Jul.2014 at 20:21
Ti imaš rada vse začimbe na K:
Kumin, Kardamom, Kurkumo, Karry pa tudi Koriander, če se ne motim... Pa Kavo tudi rada piješ, pa Kako pivo tudi Beer
MacGyver je zakon!
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Jul.2014 at 19:02
De nada!  :)

jaaaaa, kardamom imam tudi rada Smile kardamom je zakon ! ma v kavi ga še nisem probala, ker sem mona :D kuko to nardiš v turški kavi ? kdaj ga daš notri ? zrnca ali mletega ? 
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
Azael View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 29.Jul.2013
Location: Offline
Status: Offline
Points: 278
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Azael Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Jul.2014 at 18:54
Gracias! 

Uf, pa še najcenejši kardamom imajo tukaj. Prima za v kavo.
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Jul.2014 at 18:47
hej !!! hiša začimb Smile
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
Azael View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 29.Jul.2013
Location: Offline
Status: Offline
Points: 278
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Azael Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Jul.2014 at 18:44
Kje naj kupim ta presneti kumin? Sem brezuspešno brskal po raznih trgovinah.
Back to Top
Lunik View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 2060
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Lunik Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Jul.2014 at 17:52
Ma lej, lahk posodiš mal svojo zalogo začimbic, pa se držim originala, ampak itak veš, da men je vedno point bil mal po svoje narest, hehe. Big smile

Drugač me je pa v osnovi najbolj zanimalo, kako nekej "spohaš" brez uporabe jajc, bolj kot kaki direktni recepti za neko zadevo. Wink


Pa ja, tale Paranoid Veggies (mini) Fest zveni kul, sem takoj za. Sam kdo bo kuhal in kdo (samo) jedel? Jst sm predvsem za slednje... Embarrassed
Back to Top
jajčk View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 26.Nov.2007
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 1426
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote jajčk Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Jul.2014 at 14:31
Sam pač ko gledam začimbe pa si predstavlam kak okus naj bi to mel (pač iz tega kake pakore sn jedla in glede na to da je to azijska zadevšna) bo po moje pol kr neki druga če boš ne vem dajal not razne rožmarine, timijane in podobno... Just sayin... ampak itq. Nared pa povab za probat. Js dam pa enkrat uno ingverjevo juhco za probat. :) Pa zihr bomo še kaj carskega s Klemnom nagruntala tak da ja. 

Lahk mamo enkrat en vegi piknik vsi Paranoidovci, pa mal šeramo ideje/jedi :) Po moje bi lahk čist carsko spadlo :)
Bolje ispasti glup, nego iz avijona ^^
Back to Top
Lunik View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 2060
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Lunik Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07.Jul.2014 at 22:37
Ohohoho, preprosto neprecenljivo! Evo, ko mi prvič ne uspe, se oglasim tu gori, da se boste lahko družno tresli kaj vse vam bo Lunik degostiral na naslednji Maniji. Big smile

Drugače imam pa občutek, da bom vsaj delno izpustil/nadomestil tele začimbe, ampak v njih tako ni bistvo tega početja. Čebulni obročki in cvetača, (ajd, pa kaka melancana in bučka zraven) ne bom vas več čakal prav dolgo!!! HeartStarNuke
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07.Jul.2014 at 16:40
to je za gospoda Roka :)

(prepisano iz knjige Krišnova kuhinja, vedske vegetarijanske jedi in z moje strani ni preizkušeno v praksi)

pakore

... lahko pripravimo iz skoraj vseh vrst zelenjave ... jajčevce, bučke, buče, krompir, korenje na kolobarje ali manjše kosce, cvetačo (velike cvetove je morda dobro malček pokuhati prej) in brokoli na cvetove, papriko pa na obročke ali dolge trakove, brstični ohrovt in beluše lahko ocvremo cele ... 

100 g čičerikine moke
100 g bele moke
1 žlica kalindžija (to je tisto, k sem ti rekla, da nimam pojma kaj je; v knjigi je malo opisano kaj je to, daje blag okus po čebuli, pogosto se zameša s črnim kuminom, četudi nimata nič skupnega;piše tudi, da ni panike, če ga izpustimo)
1/2 žličke zmletega cimeta
1/4 žličke kajenskega popra
2 žlički zmletega koriandra
2 žlički zmletega kumina (kumin je moj prijatelj Nuke)
1 žlička kurkume
1/4 žličke asafetide (ni panike, če izpustimo)
sol
1/2 žličke pecilnega praška
250 ml hladne vode
700 g očiščene zelenjave
ghi ali rastlinsko olje za cvrtje

moko iz čeči in belo moko stresemo v posodo, dodamo začimbe, sol in pecilni prašek ... počasi dolivamo hladno vodo in z metlico mešamo, da dobimo gladko testo, dovolj gosto, da se lepo prime zelenjave ...

segrejemo ghi ali olje. v testo potopimo polno pest narezane zelenjave, vsakič samo eno vrsto in vsako vrsto cvremo posebej.

tko: ti zdej treniraj eno leto, polej nas pa naslednje leto v komnu povabiš na rojstnodnevno zabavo s pakorami. bom prinesla kolač in se ne bom zgovarjala, da nimam mikserja, ker se bom v naprej organizirala :D


Edited by mati zemlja - 07.Jul.2014 at 16:41
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
Lunik View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 2060
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Lunik Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28.Jun.2014 at 16:30
I thanketh thee for thy gracious contribution m'lady! Smile


Tisti, ki me boste pa kdaj razjezili, pa mogoče dobite kdaj dejansko za poskusit kaj skup spacam v kuhinji! DeadStarBig smile
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28.Jun.2014 at 11:21
super, gospa Jajček, mam lih še neki hokaido buče, pripravim v kratkem :) aja, do zdej sem pa tkole delala ... po ne-death-metalsko podušimo čebulico, damo gor narezano hokaido bučo, zalijemo z jušno osnovo, muškatni orešček, sol, poper, malo pokuhamo, po želji zmiksamo s paličnim mešalnikom ... tko, bolj enostavna različica ...  tole tvojo pa moram NUJNO probat v kratkem, ker je slišat zakon, ker ma proseno kašo pa še ingvija !!!! ingvija imam rada Smile zeleniponedeljek je fajna stran, se strinjam :))

Lunik: sama sicer ne cvrem ne z jajci ne brez, ker mi ni tuk do tega (in ker svoj špeh uspešno vzdržujem s tonami sira in bjro Big smile) ammm ampak kakor mi je znano se cvre s čičerikino moko ... ne vem kaj vse se še da zraven, če bi rad rumeno barvo, daj malček kurkume zraven ... malo recimo poglej kaj kej piše za pakore (ocvrta zelenjava; če je ocvrta z jajcem, je to ponaredek :D) bom pa še drug teden (ko pridem domov) poiskala une liste, k sem hodila na tečaj vedske kuhinje pred leti pa ti napišem, če ti ne bo že kdo drug prej ... 
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
Lunik View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 2060
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Lunik Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27.Jun.2014 at 20:42
Boš dala za probat enkrat, tko da le glej da še kdaj nardiš tole župco. Smile


Sicer pa kulinarična banda, še enkrat hvala za nasvet glede palačink brez jajc, so bile super in moja lakota je potešena. Ampak nič lepega ne traja dolgo, tako da sem že pri novem izzivu, zato le z besedo na plan:

A je možno nekej ocvret oz. "spohat" brez jajc? Torej moka, drobtine in ??? Dolgo časa že razmišljam o ocvrti cvetači in osvrtih čebulnih obročkih pa še kar nič. Rojstni dan se bliža in takrat imam še posebej rad dobrote izpod lastne roke, pa tudi kake druge. Če ima kdo pameten nasvet, vljudno vabljeni, da ga delite tule. Tongue 
Back to Top
jajčk View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 26.Nov.2007
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 1426
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote jajčk Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19.Jun.2014 at 15:02
Evo, moja včerajšnja mojstrovina (podprta s slikovnim materialom). Sma z mojim ogromn piskr juhe zmazala LOL

Bučna juha z ingverjem

Sestavine:
buča (jaz sem uporabila hokaido bučo) po občutku - odvisno od lakote in za koliko ljudi kuhate, jaz sem za naju uporabila polovico buče, pa je prišlo res velik juhe :)
1 gomolj zelene
prosena kaša (spet po občutku, jaz sem dala pest)
1 čebula (lahko 1.5)
2 stroka česna
košček ingverja (po občutku - odvisno kolk obožujete ingver :)
zelenjavna jušna osnova (jaz sem delala iz cca 1l)
bučno olje
bučna semena
začimbe


Postopek:
Bučo in zeleno očistiš in narežeš na kocke, čebulo in česen sesekljaš.
V posodi najprej prepražiš čebulo, ji malo pred koncem praženja dodaš česen in ko je oboje prepraženo vržeš no še bučo, zeleno in pa oprano proseno kašo. Vse skupaj zaliješ z jušno osnovo in kuhaš cca 20 min (oz dokler buča ni mehka). po 20 min dodaš še nasesekljan/nariban ingver in začimbe (jaz sem dala curry, kumino, kurkumo, kajenski poper in poper) in še malo pokuhaš.

Na koncu vse skupaj zmečkaš z mećkalnikom za pire (oz kakorkoli se ta stvar imenuje :) ) oz spasiraš s paličnim mešalnikom in serviraš okrašeno z bučnimi semeni in oljem. 

Je pa res odlična juhca. Recept zanjo sem našla na strani zeleniponedeljek.si kjer majo res okusne vegetarijanske/veganske recepte (ta juha ni prva okusna stvar ki je bila skuhana po receptu od tam). Tak da čekitaut :D

Slikca sledi od doma ker mi trenutno neki nagaja računalnik :)





Edited by jajčk - 19.Jun.2014 at 16:38
Bolje ispasti glup, nego iz avijona ^^
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29.May.2014 at 18:19
en odličen recept za mafine (čokoladni z višnjami in orehi)
meni bolj ustreza, če dam na polovično maso enako količino višenj, izpadejo bolj sočni Approve čokolade nisem naribala, ampak nasekljala (hitreje, manj zateženega pomivanja (ribežen vs nož) pa še v kak košček čokolade zagrizljaš)
/sladkor pa v vseh receptih vsaj razpolovim/
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 12.Feb.2008
Location: POJSTLCAIZMAHA
Status: Offline
Points: 5975
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29.May.2014 at 17:24
recept za enostavne piškotke
nisem dala nič v hladilnik, valjarja nisem imela, steklenice tudi ne, sem naredila kuglice in jih z roko potlačila pa je bilo lih tko super :) pekla sem jih pa cca 20 min na 180 stopinj ...
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234 16>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.07
Copyright ©2001-2024 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0,719 seconds.