metal kulinarika - recepti in ostalo |
Post Reply | Page <1 1213141516> |
Author | ||
grafin
Senior Member Joined: 16.Nov.2007 Status: Offline Points: 6696 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
odlicno, bomo probali.. jsm pa ljubitelj mladega lipovega listja, njamnjam.. :)
no, bos povedla, mati zemlja, kako je ratalo.. :) kumin, ki je uporabljan v indijski kuhinji, ni povsem isto kot nasa kumina.. jeera se imenuje, meni je veliko bolj okusna zadeva.. |
||
se oprasicujem za oftopik :>
|
||
Azael
Newbie Joined: 29.Jul.2013 Location: Offline Status: Offline Points: 278 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Aha, zanimivo, prvič slišim za kumin, bom preveril za kaj se gre
Pri regačici glej da ne daš zraven odraslih stebelc, ker so vlaknasta in težko žvečljiva.
|
||
grafin
Senior Member Joined: 16.Nov.2007 Status: Offline Points: 6696 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
se oprasicujem za oftopik :>
|
||
grafin
Senior Member Joined: 16.Nov.2007 Status: Offline Points: 6696 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
zeleno-rumena pasta: na brzino
za 1 osebo potrebujes: testenine po izbiri.. danes izbrala polnozrnate spagete.. 13 svezih cemazevih listov :) za mezinec debel sop drobnjaka zmleta sezamova semena oljcno olje kurkuma setraj sol 1. das kuhat pasto 2. vmes v skledico na drobno narezes cemaz, drobnjak, dodas zacimbe in sezamova semena ter zalijes z oljem vse skup.. 3. skuhano pasto streses v skledico, premesas in jed je gotova.. :) cas priprave: 15 min. |
||
se oprasicujem za oftopik :>
|
||
Azael
Newbie Joined: 29.Jul.2013 Location: Offline Status: Offline Points: 278 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
^^ Jaz praktično vse tako pripravljam Špageti/riž/nekaj in potem nekaj namečem zraven. Ne da se mi komplicirat + imam rad hrano v čim bolj osnovni obliki.
Probaj divji črni riž s čemažem, super kombinacija, kar oči obrača od dobrote. Ha, že vem kaj bo jutri na mizi (prej privlekel novo vrečko čemaža domov )
|
||
Azael
Newbie Joined: 29.Jul.2013 Location: Offline Status: Offline Points: 278 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Inki so ga medtem raje srkali... |
||
Azael
Newbie Joined: 29.Jul.2013 Location: Offline Status: Offline Points: 278 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Zadnjeaprilska pisana večerja za enega lačnega:
V osoljeni vreli vodi z dodatkom začimbne mešanice (Biotop) sem 10 minut pokuhal sojine koščke, jih zatem v ponvi na olivnem olju popekel zlatorjavo in na krožniku dodal-primešal kar sem prinesel s sprehoda: -listi in cvetovi rumene in rdeče mrtve koprive -cvetovi travniške kadulje -listi in cvetovi čemaža -listi regrata (teh je bilo premalo) -listi trpotca -listi in cvetovi bršljanaste grenkuljice -cvetovi ivanjščice -listi in cvetovi črne detelje + par kapljic olja na vrh in dve rezini kruha zraven Čas priprave: pol ure. Pisan, zaokrožen okus, rahlo vleče na grenko, nasitno za lep čas
|
||
grafin
Senior Member Joined: 16.Nov.2007 Status: Offline Points: 6696 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
mmmmmmmmmmmm!!
grenko v mojih ustih velja za najboljsi okus.. |
||
se oprasicujem za oftopik :>
|
||
Lunik
Senior Member Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 2059 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Vprašanje, ki me bega že nekaj mesecev. Kako se pripravi maso za palačinke brez jajc, ki bi se jo NORMALNO dalo uporabit pri peki? Dosedaj mi še ni uspelo najt pravega recepta, bodisi se vse prime na dno ponve bodisi je vse skupaj tako krhko, kot bi šlo za kako tortiljo ipd.
Ima kdo od vas izkušnje s tem in zna povedat konkretno kako in kaj? Sam sem dosedaj slišal veliko nasvetov, pa noben ni bil popoln. V mislih imam uporabo mleka, še raje nadomestka (sojino, riževo...), moke (pirina, ajdova...), morebiti malo radenske, pecilnega, ščep soli in sladkorja. Manjka kaj bistvenega? Enkrat sem slišal celo, da naj bi bila žlička čičerikine moke odlično nadomestilo za vezavo (torej jajca) pa ne vem kako je s tem. Skratka, morebitini rešitelji zagate, z besedo na plan. Če pa kdo napiše še kak vegi/vegan okusen recept, pa tudi ne bo nič narobe. |
||
Poli
Senior Member Joined: 29.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 11313 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Skoraj 15 let izkušenj mi pravi, da ne sme biti nobenih problemov, če ni jajc v masi za palačinke. Je pa priporočljivo, da masa ene pol ure odstoji, počiva. Jaz dam notri samo (poleg ščepca soli in malo sladkorja na začetku) malo bele in malo polnozrnate moke - lahko 50-50 ali po želji, mleko (lahko tudi kaj drugega), cimet (to itak po želji), redko tudi sladko smetano (sploh ni potrebna), pa sam dodam tudi čisto malo olja že v maso (nekaj res malega) ampak tudi to ni potrebno. Boljši polovici ratajo enako dobre brez njega. Še svojo mamo je navadila (ma kar sama se je) in tudi njej ratajo čisto bp in po okusu ter videzu podobne/enake ojajčenim. Je pa kolega, v nujnem primeru (pomanjkanje sestavin) dokazal, da se dajo narediti tudi samo iz vode in moke, pa nič drugega. Malo bolj blede so bile mogoče, a slastne vseeno. Ponev - litoželezna ali teflon? Pancakes in kajsija še vedno rulz! Por moi. |
||
mati zemlja
Senior Member Joined: 12.Feb.2008 Location: POJSTLCAIZMAHA Status: Offline Points: 5975 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
en recept
pa ajdove z drobnjakom so tudi zakon ! :)
lahko se uporabi tudi mleta lanena semena ... jaz palačink na ta način še nisem delala, jih pa za foro včasih vržem v kake kolačke ... pa za foro vrzi še ti v maso za palačinke, pa boš videl, če kaj pomaga :)
|
||
~ V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo. ~
|
||
Lunik
Senior Member Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 2059 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
ZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAKOOOOOOOOOOOOOOOOOOOON!!!
Bom preizkusil ob priliki, pa upam, da bo šlo skozi brez problemov. Ponev pa zaenkrat uporabljam teflonsko. S keramiko prevlečene, em... nimam več. V voku pa res ne morem pečt tega. P.S. Poli, palačinke s kajsijo si sicer res top, sploh če je mogoče še kanec masla zraven namazanega, ampak nič, pa s tem mislim res NIIIČ, ne preseže poteresnih s sladkorjem in pokapanih z limoninim sokom. Na, se mi že sline cedijo, pa sem glihkar kosilo zmazal... |
||
Poli
Senior Member Joined: 29.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 11313 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Pri teflonski priporočam ne škrtariti z oljem za vsako palačinko. Drugače znajo biti bolj suhe, hrustljave, počene, tortiljaste. Ma, mal je tudi odvisno od moke, kakšna bo masa, sploh če boš gluten-free stuff naredil. P.S. He he, to pa še vem. Never say no to palalalalačinke. Zanimive so tudi z borovničevo marmelado in ksl smetano. Sem pa tudi že s Tamar namazem jih jedel, kljub začetni privzdignjeni obrvi, zanimivo. |
||
Azael
Newbie Joined: 29.Jul.2013 Location: Offline Status: Offline Points: 278 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Kot nadomestek za jajca, v smislu vezave, so dobra v vodi namočena chia semena (Salvia hispanica).
|
||
Poli
Senior Member Joined: 29.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 11313 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Doslej se še nisem srečal s ... hrano, da tako rečem, kjer bi bila neobhodna jajca. Od krofov, palačink, potic ... ni da ni, pa vse jami jami hama hama. :D |
||
mati zemlja
Senior Member Joined: 12.Feb.2008 Location: POJSTLCAIZMAHA Status: Offline Points: 5975 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
aja, lunik, če ti kaj prav pride, mam eno knjižico recepti brez jajc, pa ti lahko pošljem, samo moraš dat mejl ... je res, da se tega polno najde na netu, ma je res, da je fajn, da ni treba skos na net hodit :D no, če te zanima, pošlji pm pa je ...
|
||
~ V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo. ~
|
||
Lunik
Senior Member Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 2059 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Poslano
Aja, drugače sem se pa spomnil, da palačinke včasih rad na tenko premažem z maslom, potem pa preko namažem Nutello in dodam male koščke banane. Tudi ni švoh! Z oljem pa na teflonu res ne škrtarim, ker potem ne bo samo keramična ponev tista, ki... em, je nimam več. |
||
mati zemlja
Senior Member Joined: 12.Feb.2008 Location: POJSTLCAIZMAHA Status: Offline Points: 5975 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
recept za enostavne piškotke
nisem dala nič v hladilnik, valjarja nisem imela, steklenice tudi ne, sem naredila kuglice in jih z roko potlačila pa je bilo lih tko super :) pekla sem jih pa cca 20 min na 180 stopinj ...
|
||
~ V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo. ~
|
||
mati zemlja
Senior Member Joined: 12.Feb.2008 Location: POJSTLCAIZMAHA Status: Offline Points: 5975 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
en odličen recept za mafine (čokoladni z višnjami in orehi)
meni bolj ustreza, če dam na polovično maso enako količino višenj, izpadejo bolj sočni čokolade nisem naribala, ampak nasekljala (hitreje, manj zateženega pomivanja (ribežen vs nož) pa še v kak košček čokolade zagrizljaš) /sladkor pa v vseh receptih vsaj razpolovim/
|
||
~ V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo. ~
|
||
jajčk
Senior Member Joined: 26.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 1426 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Evo, moja včerajšnja mojstrovina (podprta s slikovnim materialom). Sma z mojim ogromn piskr juhe zmazala
Bučna juha z ingverjem Sestavine: buča (jaz sem uporabila hokaido bučo) po občutku - odvisno od lakote in za koliko ljudi kuhate, jaz sem za naju uporabila polovico buče, pa je prišlo res velik juhe :) 1 gomolj zelene prosena kaša (spet po občutku, jaz sem dala pest) 1 čebula (lahko 1.5) 2 stroka česna košček ingverja (po občutku - odvisno kolk obožujete ingver :) zelenjavna jušna osnova (jaz sem delala iz cca 1l) bučno olje bučna semena začimbe Postopek: Bučo in zeleno očistiš in narežeš na kocke, čebulo in česen sesekljaš. V posodi najprej prepražiš čebulo, ji malo pred koncem praženja dodaš česen in ko je oboje prepraženo vržeš no še bučo, zeleno in pa oprano proseno kašo. Vse skupaj zaliješ z jušno osnovo in kuhaš cca 20 min (oz dokler buča ni mehka). po 20 min dodaš še nasesekljan/nariban ingver in začimbe (jaz sem dala curry, kumino, kurkumo, kajenski poper in poper) in še malo pokuhaš. Na koncu vse skupaj zmečkaš z mećkalnikom za pire (oz kakorkoli se ta stvar imenuje :) ) oz spasiraš s paličnim mešalnikom in serviraš okrašeno z bučnimi semeni in oljem. Je pa res odlična juhca. Recept zanjo sem našla na strani zeleniponedeljek.si kjer majo res okusne vegetarijanske/veganske recepte (ta juha ni prva okusna stvar ki je bila skuhana po receptu od tam). Tak da čekitaut :D Slikca sledi od doma ker mi trenutno neki nagaja računalnik :) Edited by jajčk - 19.Jun.2014 at 16:38 |
||
Bolje ispasti glup, nego iz avijona ^^
|
||
Lunik
Senior Member Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 2059 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Boš dala za probat enkrat, tko da le glej da še kdaj nardiš tole župco.
Sicer pa kulinarična banda, še enkrat hvala za nasvet glede palačink brez jajc, so bile super in moja lakota je potešena. Ampak nič lepega ne traja dolgo, tako da sem že pri novem izzivu, zato le z besedo na plan: A je možno nekej ocvret oz. "spohat" brez jajc? Torej moka, drobtine in ??? Dolgo časa že razmišljam o ocvrti cvetači in osvrtih čebulnih obročkih pa še kar nič. Rojstni dan se bliža in takrat imam še posebej rad dobrote izpod lastne roke, pa tudi kake druge. Če ima kdo pameten nasvet, vljudno vabljeni, da ga delite tule. |
||
mati zemlja
Senior Member Joined: 12.Feb.2008 Location: POJSTLCAIZMAHA Status: Offline Points: 5975 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
super, gospa Jajček, mam lih še neki hokaido buče, pripravim v kratkem :) aja, do zdej sem pa tkole delala ... po ne-death-metalsko podušimo čebulico, damo gor narezano hokaido bučo, zalijemo z jušno osnovo, muškatni orešček, sol, poper, malo pokuhamo, po želji zmiksamo s paličnim mešalnikom ... tko, bolj enostavna različica ... tole tvojo pa moram NUJNO probat v kratkem, ker je slišat zakon, ker ma proseno kašo pa še ingvija !!!! ingvija imam rada zeleniponedeljek je fajna stran, se strinjam :))
Lunik: sama sicer ne cvrem ne z jajci ne brez, ker mi ni tuk do tega (in ker svoj špeh uspešno vzdržujem s tonami sira in bjro ) ammm ampak kakor mi je znano se cvre s čičerikino moko ... ne vem kaj vse se še da zraven, če bi rad rumeno barvo, daj malček kurkume zraven ... malo recimo poglej kaj kej piše za pakore (ocvrta zelenjava; če je ocvrta z jajcem, je to ponaredek :D) bom pa še drug teden (ko pridem domov) poiskala une liste, k sem hodila na tečaj vedske kuhinje pred leti pa ti napišem, če ti ne bo že kdo drug prej ...
|
||
~ V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo. ~
|
||
Lunik
Senior Member Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 2059 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
I thanketh thee for thy gracious contribution m'lady!
Tisti, ki me boste pa kdaj razjezili, pa mogoče dobite kdaj dejansko za poskusit kaj skup spacam v kuhinji! |
||
mati zemlja
Senior Member Joined: 12.Feb.2008 Location: POJSTLCAIZMAHA Status: Offline Points: 5975 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
to je za gospoda Roka :)
(prepisano iz knjige Krišnova kuhinja, vedske vegetarijanske jedi in z moje strani ni preizkušeno v praksi) pakore ... lahko pripravimo iz skoraj vseh vrst zelenjave ... jajčevce, bučke, buče, krompir, korenje na kolobarje ali manjše kosce, cvetačo (velike cvetove je morda dobro malček pokuhati prej) in brokoli na cvetove, papriko pa na obročke ali dolge trakove, brstični ohrovt in beluše lahko ocvremo cele ... 100 g čičerikine moke 100 g bele moke 1 žlica kalindžija (to je tisto, k sem ti rekla, da nimam pojma kaj je; v knjigi je malo opisano kaj je to, daje blag okus po čebuli, pogosto se zameša s črnim kuminom, četudi nimata nič skupnega;piše tudi, da ni panike, če ga izpustimo) 1/2 žličke zmletega cimeta 1/4 žličke kajenskega popra 2 žlički zmletega koriandra 2 žlički zmletega kumina (kumin je moj prijatelj ) 1 žlička kurkume 1/4 žličke asafetide (ni panike, če izpustimo) sol 1/2 žličke pecilnega praška 250 ml hladne vode 700 g očiščene zelenjave ghi ali rastlinsko olje za cvrtje moko iz čeči in belo moko stresemo v posodo, dodamo začimbe, sol in pecilni prašek ... počasi dolivamo hladno vodo in z metlico mešamo, da dobimo gladko testo, dovolj gosto, da se lepo prime zelenjave ... segrejemo ghi ali olje. v testo potopimo polno pest narezane zelenjave, vsakič samo eno vrsto in vsako vrsto cvremo posebej. tko: ti zdej treniraj eno leto, polej nas pa naslednje leto v komnu povabiš na rojstnodnevno zabavo s pakorami. bom prinesla kolač in se ne bom zgovarjala, da nimam mikserja, ker se bom v naprej organizirala :D
Edited by mati zemlja - 07.Jul.2014 at 16:41 |
||
~ V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo. ~
|
||
Lunik
Senior Member Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 2059 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ohohoho, preprosto neprecenljivo! Evo, ko mi prvič ne uspe, se oglasim tu gori, da se boste lahko družno tresli kaj vse vam bo Lunik degostiral na naslednji Maniji.
Drugače imam pa občutek, da bom vsaj delno izpustil/nadomestil tele začimbe, ampak v njih tako ni bistvo tega početja. Čebulni obročki in cvetača, (ajd, pa kaka melancana in bučka zraven) ne bom vas več čakal prav dolgo!!! |
||
jajčk
Senior Member Joined: 26.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 1426 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Sam pač ko gledam začimbe pa si predstavlam kak okus naj bi to mel (pač iz tega kake pakore sn jedla in glede na to da je to azijska zadevšna) bo po moje pol kr neki druga če boš ne vem dajal not razne rožmarine, timijane in podobno... Just sayin... ampak itq. Nared pa povab za probat. Js dam pa enkrat uno ingverjevo juhco za probat. :) Pa zihr bomo še kaj carskega s Klemnom nagruntala tak da ja.
Lahk mamo enkrat en vegi piknik vsi Paranoidovci, pa mal šeramo ideje/jedi :) Po moje bi lahk čist carsko spadlo :)
|
||
Bolje ispasti glup, nego iz avijona ^^
|
||
Lunik
Senior Member Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 2059 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ma lej, lahk posodiš mal svojo zalogo začimbic, pa se držim originala, ampak itak veš, da men je vedno point bil mal po svoje narest, hehe.
Drugač me je pa v osnovi najbolj zanimalo, kako nekej "spohaš" brez uporabe jajc, bolj kot kaki direktni recepti za neko zadevo. Pa ja, tale Paranoid Veggies (mini) Fest zveni kul, sem takoj za. Sam kdo bo kuhal in kdo (samo) jedel? Jst sm predvsem za slednje... |
||
Azael
Newbie Joined: 29.Jul.2013 Location: Offline Status: Offline Points: 278 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Kje naj kupim ta presneti kumin? Sem brezuspešno brskal po raznih trgovinah.
|
||
mati zemlja
Senior Member Joined: 12.Feb.2008 Location: POJSTLCAIZMAHA Status: Offline Points: 5975 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
hej !!! hiša začimb
|
||
~ V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo. ~
|
||
Azael
Newbie Joined: 29.Jul.2013 Location: Offline Status: Offline Points: 278 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Gracias!
Uf, pa še najcenejši kardamom imajo tukaj. Prima za v kavo.
|
||
mati zemlja
Senior Member Joined: 12.Feb.2008 Location: POJSTLCAIZMAHA Status: Offline Points: 5975 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
De nada! :)
jaaaaa, kardamom imam tudi rada kardamom je zakon ! ma v kavi ga še nisem probala, ker sem mona :D kuko to nardiš v turški kavi ? kdaj ga daš notri ? zrnca ali mletega ?
|
||
~ V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo. ~
|
||
Mitja M.J.
Senior Member Joined: 18.Aug.2008 Location: Slovenija Status: Offline Points: 4868 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ti imaš rada vse začimbe na K:
Kumin, Kardamom, Kurkumo, Karry pa tudi Koriander, če se ne motim... Pa Kavo tudi rada piješ, pa Kako pivo tudi
|
||
MacGyver je zakon!
|
||
mati zemlja
Senior Member Joined: 12.Feb.2008 Location: POJSTLCAIZMAHA Status: Offline Points: 5975 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
maaaaaaaaaaaaaaa, si se dobro naučil začimbe :)))) ma kurkuma mi ni neki pri srcu, kar se tiče koriandra sem pa nedefinirana ;-) kavo in kako pivo (ali šest) imam pa tudi rada :) jaaaaaaaaaaaaa, pa kari to pa itak !!!
|
||
~ V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo. ~
|
||
Poli
Senior Member Joined: 29.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 11313 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
kurkuma ruls, zdrava! :D pa kardamomčki so tut yummy yummy |
||
Monxster
Newbie Joined: 24.Aug.2008 Location: Slovenia Status: Offline Points: 356 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
v hofru ga majo tut
|
||
Azael
Newbie Joined: 29.Jul.2013 Location: Offline Status: Offline Points: 278 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
V Hofru sploh nisem še bil, tako, nikoli
@matizemlja: v turško kavo daš mlet kardamom v istem hipu kot kavo, počakaš da se potunka in malo pomešaš. Ene slabe pol tamale čajne žličke je skoraj preveč. Odvisno od doze Je dolgoročno dober zoper glavobol in razne druge nevšečnosti.
|
||
mati zemlja
Senior Member Joined: 12.Feb.2008 Location: POJSTLCAIZMAHA Status: Offline Points: 5975 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
dobro jutro :) hwala, azael, za nasvet ... ravno srebam kavico s kardamomom in je odlična :) zraven poslušam winterfylleth :)
včeraj sva z gmajnarjem naredila sirove žepke, so bli kr fajni (recept sem našla na mojirecpeti.com) 300 g bele moke 80 g masla sol 125 ml vode 2 paradižnika 1 čebula (tega nisva uporabila) 200 g sira olive (nisva) rožmarin (nisva imela) origano paradižnik narežemo in dušimo + malček soli, da kolikor toliko izhlapi tekočina (če uporabimo, čebulo, jo podušimo po nedeathmetalsko in potem dodamo paradižnik), dodamo origano, rožmarin ... počakala, da se je ohladil, da toplota ne bi delala težav pri testu (ne wem, a je to treba, pisalo ni, ma previdnost je mati modrosti ) ... moka, maslo, sol ... počasi dolivamo hladno vodo in zgnetemo gladko testo (ki ga pustimo počivati nekaj minut) sir naribala, ma potem sva ugotovila, da ga je bolje narezati na kos(c)e ... testo razvaljamo na 0,5 cm (tko piše, ma se je zdelo predebelo in sva ga na 0,2 ali pa še manj) ... narežemo na kvadratke in damo gor paradižnik, sir, olive ... kvadratke zapremo, stisnemo skupaj robove, oblikujemo žepke, culice ... na pleh damo peki papir, gor polagamo žepke in pečemo cca 42 min na 180 stopinj (v receptu je pisalo 30, ma so ble še blede culice in tudi pečeno še ne bilo dovolj) to je to. čist lušna zadeva, testo pa ni niti malo problematično ... se lepo valja, je elastično in ne dela nobenih težav ... danes bova z mitjem m.j. pekla pico za g. Kristjana (in za naju :)) pa ene brutal tortice za Gmajnarja ... te tortice se slišijo tako noro dobre, da bi človek kar umrl ... če bodo lepo uspele, pridem napisat recept ... verjetno ga napišem tudi, če ne bodo uspele (strukturno), ker majo same dobre stvari notri in že komaj čakam, da poskusimo ... |
||
~ V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo. ~
|
||
grafin
Senior Member Joined: 16.Nov.2007 Status: Offline Points: 6696 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
ce ga rubbish, ti ga dostavim iz lj par zlicic za probo iz mojih zalog.. javi.. :) |
||
se oprasicujem za oftopik :>
|
||
mati zemlja
Senior Member Joined: 12.Feb.2008 Location: POJSTLCAIZMAHA Status: Offline Points: 5975 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
ok, une tortice so bile vrhunske ... recept sem našla na zlatopolje.si samo se mi zdi malo tko tko napisano (količine), tko da bom spodaj napisala svojo različico ...
JABOLČNE TORTICE S PROSENO KAŠO 125 g prosene kaše 0,5 l mleka cimet majhna pest rozin majhna pest orehov 0,5 žličke vanilije 4 jabolka jabolka olupimo narežemo na cca 3 mm debele kolobarje in izrežemo sredico (peške pa to) ... 5 min jih pečemo v pečici na 180 stopinj ... proseno kašo skuhamo na mleku, ko je kuhana dodamo narezane rozine, orehe, cimet, vanilijo na pekač položimo kolobarček jabolke, nadev, jabolko, nadev, jabolko ... zaključimo s kolobarčkom japke ... sem naredila iz treh kolobarčkov, se mi je zdelo ravno prav :) damo v pečico za 10 minut na 180 stopinj in TA DAM ma ful simpatična sladica ... včeraj sem jo prvič naredila in jo bom še !! v receptu je zapisano, da okrasimo z vaniljivo kremo in posujemo z mletimi lešniki ... vanilijeve kreme ne znam naredit pa sem rekla, da bom kr z vanilijevim pudingom polila ... ma potem se mi je zazdelo, da bo vse skupaj preveč kičasto izpadlo (kar se tiče okusov) in nisem nič s pudingom polivala ... lih zapišem, morda pa bi bilo nekomu tako 100 x boljše, a ne :) no, še slikca iz zlatopolje.si Edited by mati zemlja - 13.Jul.2014 at 21:18 |
||
~ V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo. ~
|
||
Azael
Newbie Joined: 29.Jul.2013 Location: Offline Status: Offline Points: 278 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
V parih dneh se tako navadiš, da ne gre brez.
|
||
Azael
Newbie Joined: 29.Jul.2013 Location: Offline Status: Offline Points: 278 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Ja prinesi dve žlički, če lahko. Hvala.
|
||
mati zemlja
Senior Member Joined: 12.Feb.2008 Location: POJSTLCAIZMAHA Status: Offline Points: 5975 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
kar se pa tiče kardamoma, sem pa weedla, da ga imam še čisto malo ... škoda, zdej k si me spomnil nanj, bi pa tuk rada šejke z njim delala :)) Edited by mati zemlja - 14.Jul.2014 at 12:14 |
||
~ V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo. ~
|
||
Biomorph
Groupie Joined: 04.Aug.2010 Status: Offline Points: 517 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Kdo ve kakšen je okus prave koruze, tiste ki jo mešaš 30 minut in več v kotlu Mormo enkt sprobat.
|
||
mati zemlja
Senior Member Joined: 12.Feb.2008 Location: POJSTLCAIZMAHA Status: Offline Points: 5975 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
mi smo skos na dolenjskem jedli tako polento ... desetletje in več nazaj ... kadar je krka upadla in je bil slap deloma suh, pa smo pekli štoke gor :) ko smo šli z raftom čez slap s polno piva in se prevrnili, smo pa tauhali v tolmunu :))) mhm ... k sem ravno tle ... sem danes pekla pico in sem uporabila moko iz trgovine, ker mi je zmanjkalo une iz malna ... se pozna se pozna ... pri tej je že skoraj nuja, da jo mešaš s polnozrnato al neki, da pride malo bolj "grobo" testo ... ammmm, poleg tega se je pa testo kr neki lepilo na pleh kar se mi pri uni iz malna ne dogaja ... aja, pa češnjevce sem zaprla v par kozarčkov za čez par mesecev, da weedim kako se obnese, pa omakco iz čebulce, paradajza, bučk in melancanov sem vkuhala :)) bla bla bla ozimnica ist krieg
|
||
~ V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo. ~
|
||
mati zemlja
Senior Member Joined: 12.Feb.2008 Location: POJSTLCAIZMAHA Status: Offline Points: 5975 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
BUČKIN NARASTEK
cca 70 dag bučk por 2 žlici kisa sol 3 ali dva jajci 2 deci mleka pol ali ena kisla smetana (ta mala) 1 žlica moke 3 stroki nasekljanega česna malček popra nariban sir (po želji) na maslu / olju lih malček podušimo por, dodamo na kocke narezane bučke, sol, kis ... dušimo (brez pokrovke) cca 20 min oz toliko, da izhlapi tekočina to stresemo v pekač, čez zlijemo preliv in pečemo cca 40 min na 200 stopinj oz weedimo kdaj narastek postane lepo zapečen :)) to so sestavine, ko zadoščajo za pleh velikosti cca 24 x 18, za 20 x 30 (kar sem navajena je to neka običajna velikost pekača) je vsekakor premalo ... za to bil rabili cca kilco buč(k) in temu primerno več preliva ... lahko dodamo tudi sredico (belega) kruha, je pa potrebno paziti, da potem ne pride presuho ...
|
||
~ V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo. ~
|
||
mati zemlja
Senior Member Joined: 12.Feb.2008 Location: POJSTLCAIZMAHA Status: Offline Points: 5975 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
kruh iz pirine moke
500 g polnozrnate pirine moke
1 vinski kamen (ga nisem mela, sem dala pecilnega)
cca 0,5 l vode (ali malo manj) ... mnde se daje tudi radenska, ma je nisem imela, sem dala vodo
3 žlice olivnega olja
malček soli
malček sladkorja (sem tela dat tri žličke medu, pa nisem mogla odšraufat kozarca :D ker se je zgleda med tolk prpopu gor)
semenka (sem dala sezam)
to vse zmešamo z lopatko (nič ne gnetemo), da pride tako lepljivo testo in damo za pol určke na hladno ...
potem damo v plehek, ki ga obložimo s peki papirjem (24 x 18 bi bil ok, moj je bil lih malo manjši) in pečemo na 180 stopinj cca 1 uro ...
zdej pa ne wem ... meni se zdi malo premalo pečen, sodelavka pa pravi, da ni .. bu? če kdo peče pirin kruh, mi mogoče lahko pride kaj povedat :) včeraj sem ga prvič pekla, tko da nimam pojma kako in kaj ...
|
||
~ V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo. ~
|
||
Lunik
Senior Member Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 2059 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Težko komentiram, če si kaj naredila narobe itd. ker ga sam pečem v strojčku za peko kruha.
moram pa rečt, da sam uporabim zgolj: - 540 g pirine moke (ponavadi dobim domačo) - 350 ml vode - 1 čajna žlička (ali manj) soli - pol do tričetrt male vrečke kvasa v prahu (- enkrat sem dal tudi žličko medu, nasplošno pač ne) To je to, potem pa zaženem program in to je to. Mislim da celotna zadeva traja slabe tri ure. (V glavi imam 2h 53min, ampak nisem že dolgo pekel, ker skoraj ne jem več kruha, tako da ne morem garantirat.) Bom pa definitivno enkrat poskusil zravn dodat semenke. |
||
mati zemlja
Senior Member Joined: 12.Feb.2008 Location: POJSTLCAIZMAHA Status: Offline Points: 5975 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
evooooooooooo ... zunaj na srečo ni več 86 stopinj, tako, da človek lahko zalaufa pečico :-)
danes sem spekla kokosov kolaček |
||
~ V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo. ~
|
||
Mitja M.J.
Senior Member Joined: 18.Aug.2008 Location: Slovenija Status: Offline Points: 4868 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
...tisti občutek, ko nenadoma dobiš polna usta sline
|
||
MacGyver je zakon!
|
||
Real
Senior Member Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 2683 |
Post Options
Thanks(0)
|
|
Mmmmm
|
||
Nomen est omen.
|
||
Post Reply | Page <1 1213141516> |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |