![]() |
Knjige 2: Judgement Day |
Post Reply
|
Page <1 141516 |
| Author | |||
devlin
Senior Member
Joined: 16.Nov.2007 Location: Vatican City State Status: Offline Points: 8881 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 04.May.2026 at 05:54 |
||
|
No če drugega ne se je pojavil tehnični rap death metal band archspire 🤷
|
|||
![]() |
|||
frogstomp
Senior Member
Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 12320 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 05.May.2026 at 11:21 |
||
|
Pogovori o Vitomilu Zupanu
Tole sm gledu učer, odličn prispevk. Kar se pa tiče novosti v metalu.. kot jst razumem je na samo novost precej vplival tehnološko razvoj - ki je od mikroprocesorja naprej vse omejitve odpravil. Ampak imamo svoje mehanizme, zakaj se metal ohranja tak, kot je... Ko smo na tem forumu pričali o tem, ali so Ottone Pesante metal? Je del populacije glasoval da "ne, ker nimajo kitar". Igorrr ne sme na metal archives. Skratka metal more zveneti kot metal, čene več ni metal. Tako da odgovor je za vsaj znaten del populacije da ne, ni nič novega, ampak tako je super in to bomo poslušali do groba. Del populacije, ki zvočno sliko širi dalje se pa s temi vprašanji ne obremnjuje do te mere, da bi se sabotirali. Zdaj ko mašina naredi dobesedno vse namesto človeka vseeno vidim eno nišo, kjer je inovacija možna in sicer v na pol atletskem pogledu na igranje inštrumentov. V ekstremnih zvrsteh so mejni kamen premikali tehnični pristopi (na bobnih gravity, blast, hyper blast, nordic hyper blast etc)... Gen-Zjevci pa zdej napadajo kitaro na zanimive načine Edited by frogstomp - 05.May.2026 at 11:22 |
|||
![]() |
|||
Kilroy
Senior Member
Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenija Status: Offline Points: 1583 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 08.May.2026 at 10:37 |
||
hmmmm indeed (: O tem pojavu v glasbi je pisal Miha Mazzini v eni od svojih kolumen, kjer komentira rabo umetne inteligence: Umetna inteligenca in naša bitka za odrekanje ustvarjalnosti Kot navaja v korakih 2-5: 2. ameriški um prisega na industrijo, torej na standardizacijo - nekaj, kjer lahko čim manj izobraženi delavec proizvaja čim več pod kontroliranimi pogoji. Spomnite se na številke programe kreativnega pisanja, sploh MFA študije, ki so izenačili glas in slog (ameriških) pisateljev. 3. Podobno se je zgodilo na vseh področjih v zadnjega pol stoletja: vse oblike izražanja, od glasbe do literature, so postale vedno bolj uniformne. Vsi izdelki so vedno bolj podobni drugi drugim. Vedno manj je odstopanja in odbitkov. 4. zaradi interneta se je ustvarjanje internacionaliziralo - pozornost celega sveta je na tistem, ki je v danem trenutku najbolj priljubljen in vsi ga posnemajo. Cel svet torej poskuša replicirati eno in isto. 5. Tako nastane množica enega in istega. Kar se z drugo besedo tisti trenutek imenuje statistično povprečje. |
|||
|
The music was a soundtrack to the curiosity of youth, and it is a soundtrack to the experience of age.
|
|||
![]() |
|||
Mitja M.J.
Senior Member
Joined: 18.Aug.2008 Location: Slovenija Status: Offline Points: 5300 |
Post Options
Thanks(1)
Quote Reply
Posted: 08.May.2026 at 15:38 |
||
|
Evo, prebral kingov Shining oz. Sijanje. Hvala Frogy še enkrat! Že mnogo let je minilo od kar sem gledal Nickolsona v vlogi Jacka. Najbrž 25 +. SOPILER ALERT!!! Se mi zdi da je kar drugačno... osnova ista, mnogo kjučnih stvari pa zelo drugačnih. Ne vem če Hallorann sploh bil v filmu? Deklice s kolesom ni v knjigi, sekire niti. Je v filmu hotel zgorel zaradi peči??? Bom za vikend najbrž pogledal, dokler je spomin še svež. Je pa Hallorann tudi v Itovi seriji Welome to Derry. Tudi sije. Vse je nekaj povezano. Je King to povezal naknadno?
Pa Doctor Sleep moram še pogledat kot nadaljevanje. edit: Zelo isto in hkrati zelo različno. V vsakem primeru se splača oboje. Jack N. je pa že v osnovi strašen sam po sebi. Kiri kul lik... Se nasmeje in je že grozljivka.
Edited by Mitja M.J. - 09.May.2026 at 23:31 |
|||
|
MacGyver je zakon!
|
|||
![]() |
|||
Kilroy
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 11.May.2026 at 09:50 |
||
Opus Stephena Kinga ima ful nekih medsebojnih povezav. Več kot prebereš, več najdeš. Recimo, v njegovem opusu se ponavljajo fiktivna mesta kot so npr. Salem's Lot, Derry, Castle View, Castle Rock... Pred kratkim sem pogledal serijo Castle Rock, tam imaš tudi eno referenco na Shining. Ne bom je pisal tle gor, da ne bom komu spoilal vsebine. Komur se ne da serije gledat si lahko sam pogugla. |
|||
|
The music was a soundtrack to the curiosity of youth, and it is a soundtrack to the experience of age.
|
|||
![]() |
|||
Kilroy
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 11.May.2026 at 10:23 |
||
|
Da se držimo teme, še priporočila iz mojega domačega branja:
Paul Verhaeghe: Ideniteta Razmišljanje o neoliberalni ideologiji in tem kako (pre)živeti znotraj nje. Meni osebno pretresljivo ampak odlično branje, zagotovo bom posegel še po kakšni njegovi knjigi. Darwinisti berite pazljivo, vsebina lahko zamaje vaša prepričanja 😉 Ray Bradbury: Fahrenheit 451 Verzija v angleščini, izdana ob 50 obletnici knjige, z avtorjevim uvodom in predgovorom. Brez skrbi, originalni tekst ostaja nedotaknjen. Bradburyja že več let nisem bral, sem že kar malo pozabil nanj. Pisano v slogu njegovih kratkih zgodb, jedrnati stavki eden za drugim zadevajo bistvo. Fascinantno mi je, kako globoko te lahko potegne zgodba, kljub temu da v tekstu ni kakšnih kompleksnih opisov scenografije in likov. Tukaj je z malo sredstvi povedano veliko. Vsebina pa, kot je nekoč rekel Bradbury sam zase: »The trip, exactly one half exhilaration, exactly one half terror« . |
|||
|
|
|||
![]() |
|||
Mitja M.J.
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 12.May.2026 at 12:57 |
||
|
Ko se spomnim na Fahrenheit 451 je prva asociacija utesnjenost. Kot si napisal, nobenih "komplikacij" na kratko zapisano v kratki knjigi.
|
|||
|
MacGyver je zakon!
|
|||
![]() |
|||
Kilroy
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 12.May.2026 at 20:58 |
||
Zanimivo. Kot neko klavstrofobijo al kaj? Jz ne, ampak dopuščam tudi to možnost. |
|||
|
|
|||
![]() |
|||
Mitja M.J.
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.May.2026 at 04:59 |
||
|
Najbrž zaradi prepovedi branja (in kazni) in požiganja knjig.
|
|||
|
MacGyver je zakon!
|
|||
![]() |
|||
devlin
Senior Member
Joined: 16.Nov.2007 Location: Vatican City State Status: Offline Points: 8881 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.May.2026 at 05:12 |
||
|
Menim da je uničevanje knjig konec kulture. Tako kot tudi obeležij ipd. Pa če smo na metalskem področju požiganje cerkeva. Kot je zapisal Menart, križev se ne sme razbiti, križi morajo sami segniti.
Tudi Mein kampf, Dianetika, nenazadnje Koran, Biblija... so nek pomemben dokument zgodovine in niti najmanj ne bi prepovedal branja ali karkoli od tega uničil. Treba jih je samo postaviti v pravilni časovni okvir v katerem so nastale in razumeti. Tako ološ sam odpade. Je pa zanimivo čitanje nonetheless da vidiš kako določeni ljudje razmišljajo in kaj drugi častijo.
Edited by devlin - 13.May.2026 at 05:13 |
|||
![]() |
|||
grafin
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 09.Jun.2026 at 22:51 |
||
|
berem dve knjigi vštric, zelo zanimivi..
most na drini od andrića in programirani zaborav od dragana markovine..
|
|||
|
se oprasicujem za oftopik :>
|
|||
![]() |
|||
Poli
Senior Member
Joined: 29.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 11872 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 10.Jun.2026 at 07:17 |
||
![]() |
|||
frogstomp
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 29.Jul.2026 at 10:58 |
||
Tale tema mi je osebni bralni dnevnik, vidim da sem tale Catch 22 rajsal cela 2 meseca. No sej je kar špeh. Precej smo ga poganjal v tem obdobju tako da tudi možgan ni bil vedno dostopen. Spočetka sem jo razglasil kot odlično leposlovje, pa me je potem kar kmalu utrudila. Ko sem šel vanjo nisem imel nobenih informacij in se nisem nadejal še ene vojaščine. V nekaterih recenzijah navajajo, da je to najbolj smešna knjiga, kar so jih prebrali. Sigurno gre za zelo samosvoj tip humorja, ki mi je bil na čase malo tečen. Knjiga mi je bila ok, ne pa nujno branje, razen v smislu spoznavanja terminologije, ki se je res zasidrala v jezikovno kulturo. Catch 22 je neke vrste zakonska luknja, oz. predpis konstruiran tako, da sam sebe izpodbija. Centralna osebna knjige je Yossarian, vojaški letalec, ki se zelo boji smrti. Izkoristi vse mogoče, da pristane v vojaški bolnišnici. Vodstco konstantno zvišuje število preletov, tako da se razrešitev vedno odmika. Catch 22 je v tem, da se vojaka sicer da razrešit dolžnosti, v primeru neprištevnosti oz. takšne stiske, da mu onemogoča letenje, oz. da je zaradi tega nerazsoden. Ampak ker je tovrstna onesposobljenost noramalen odziv na obdanost z nevarnostjo, te to pravzaprav naredi primerno prištevnega, tako da moraš it letet. Par izpiskov:
|
|||
![]() |
|||
Kilroy
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 29.Jul.2026 at 12:51 |
||
Vojna satira. Jz sem pri branju čist noter v zgodbo padel. Je pa res, da sem bil prej dolgoletni gledalec serije M*A*S*H (ki je tudi nastala po knjigi Richarda Hookerja). Knjiga je bila med drugim tudi inspiracija za ime benda Lačni Franz. Če te bo slučajno kdaj zanimalo, pa ima zgodba tudi nadaljevanje. Edited by Kilroy - 30.Jul.2026 at 09:14 |
|||
|
|
|||
![]() |
|||
frogstomp
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 29.Jul.2026 at 13:31 |
||
|
Hvala, dost vojašnice za en čas :) Sej ne oporekam, jezik je močan, na Kindlu sem često ven vlekel angleški slovar in se podučil o besedah, ki opisujejo zelo precizna stanja vznesenosti, zgražanja in podobno. Opisi karakterjev so otipljivi, ampak sama vojaška tematika me je zmatrala.
Na tem Tolminatorju sem tudi imel možnost zadnji Kindle Paperwhite postaviti ob bok nvemu, barvnemu Kobotu in fak.. prov ne morm brat na kobotu. Ta gnil lag, ta filter čez ekran zaradi barvnega sloja, polno ghostinga na interfaceu. Kindle or die. Zdaj berem diplomsko nalogo o gaserjih na njem. Sočasno na slušalkah gonim s prekinitvami 3 shades of blues, o življenju Jazz glasbenikov, Miles, Coltraine, Bird etc.. trobente, rasizem, heroin etc. V Kranju imamo na bivšem jazz klubu odličen mural teh ljudi. |
|||
![]() |
|||
Kilroy
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 30.Jul.2026 at 09:25 |
||
Če te zanima ta tematika, ti vsekakor priporočam v branje slovensko knjigo Zgodbe o Jazzu avtorja Petra Amaliettija. Zadeva je kar obsežna in branje je lahko kar zahtevno, biografske vsebine se ves čas prepletajo z glasbeno teorijo in zgodovino ZDA. Si je pa vredno vzeti čas, ker boš res izvedel veliko.
|
|||
|
|
|||
![]() |
|||
Post Reply
|
Page <1 141516 |
| Tweet |
| Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |