Paranoid Metal Webzine Homepage
Forum Home Forum Home > Ostalo > Ostalo
  New Posts New Posts RSS Feed - Knjige 2: Judgement Day
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Knjige 2: Judgement Day

Post Reply Post Reply Page  <1 111213
Author
Senior Member
Senior Member

Status: Offline
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19.May.2024 at 11:07
Na dopustu končal Kafkin Proces in... deloma super, je pa to žal nedokončano delo in če ne drugega, lepo prikaže kakšna kvalitativna razlika je med besedilom, ki ne pride v finale, ne gre čez filtracijo mnogokratnega branja in čiščenja, oplemenitenja.. in prvim prelivom ideje na papir. 

Sicer pa zveni znano vsakemu, ki je bil bitko z organi te sorte. 

Nadaljujem z Zupanovim menuetom za kitaro in po nekih 120 straneh  (polovica tega spremna beseda) že razglašam da je supr branje. 
Back to Top
grafin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote grafin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.May.2024 at 10:00
menuet je res super - po njem je posnet film živojina pavlovića, nasvidenje v naslednji vojni.. zupan je eden mojih najljubših slovenskih pisateljev, intelektualno zelo pronicljiv, človeško iskren, nekoliko neotesan in žgačkljiv.. igra s hudičevim repom je tudi super, se lahko konzumira v enem dnevu - komedija človeškega tkiva pa je precejšen špeh, ampak tudi navdihujoč roman! 

o kafki je te dni na sporedu en hudomušen nemški igrani dokumentarec - o prijateljstvu z maxom brodom, ki se vseskozi pojavlja v ozadju kafkinih del, kot so javno dostopna..

sama se te dni spogledujem s poezijo in sem nedavno na enem recitalu odkrila bogastvo ubesedenih misli in literarni talent braneta senegačnika, pesnika in klasičnega filologa, ki me je zadel prav v mehko. en primer erotične kitice iz zbirke na temnem pragu upa:

Na rožnem loku njenega stopala 
samotna zvezda utriplje v tihi slasti 
kot slap, ki padajoč ne more pasti 
in toči sanje prek robov zrcala.

sicer je njegovo pisanje pogosto zlo blekmetalsko, a tudi mistično, transcedentalno in transformativno!

V tem čudnem letu onkraj bolečine 
je bilo do konca ustvarjeno moje srce: 
vse sem izgubil 
in vse dobil, 
ker sem spoznal 
ime brezdna: 
prihodnost.
se oprasicujem za oftopik :>
Back to Top
matos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote matos Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26.May.2024 at 22:28
Do nedaljnega sem bral tako pogosto kot pisal na Paranoid forumu. Dolgo sem se prizadeval več brat, potem pa me je Frogi poinfluensal za Kindle. In tako zdaj malo več berem. Začel sem prav Menuetom za kitaro. Če sem že na fb spammal, pa še tule malo:

Knjiga je bila križev pot, strah in groza eno leto starejše generacije na maturi. Če bi me smelo dali eno leto prej v šolo bi najbrž 20 let nazaj osovražil tole bukvo in preklel njenega avtorja. Sam se literarnemu delu nisem popolnoma izognil, saj smo v duhomornem učbeniku berila "Branja" seveda fasali odlomek. Kako zares bedno se mladini podaja določena (večina?) literature. Od tiste odlomka v srednji šoli se spomnim da:
-se partizan, ves prezebel, utrujen, umazan in lačen sesede pod drevo, v snegu zakuri ogenj. (celo to se spomnim, da naredi tunelček za zrak) nato pa bemti čez situacijo, vrhunec česar povzame znameniti stavek:"odtrgal bi si jajca". Še dobro. Če ga ne bi bilo, si butaste najstniške glave še tega ne bi zapomnile. Ampak hočem reči, da mi je ta odstavek knjigo predstavil, kot Yellow Submarine Beatle. Tedaj mislim, da je knjiga o tem kako je zajebano biti partizan in kako je treba postrelit Švabe in nafehtat večerjo ter prenočišče, Smrt fašizmu, svoboda narodu!
“Vsi tisti zmatrani ljudje po naših knjigah ti uničijo še zadnje veselje do branja. Samo jamranje, same krivice..."
Tokrat sem knjigo prijel čisto neobremenjeno in brez pričakovanj. Potihem se pričakoval nekaj več kot le partizanski roman. In to tudi je. Pisan slog, razvoj likov, preskakovanje časovnice, prispodobe, predvsem pa večplastni in izvirni liki. Morda bi mi že v srednji šolo koristilo, če bi dojel, da so celo, v vojaka reducirani ljudje zmožni tako kompleksnih in begavih misli, takšne globine in širine. Berem odlomke o spoznavanju ljudi in sebe, skozi različne oči in situacije:
"Nenadoma te prešine strahotno spoznanje: nikoli ne moreš pozabiti svojega življenja in gledati hladno nase z mesečevega površja–in nikoli ne moreš na dno samega sebe, kjer bi našel svojo podobo. Zmeraj visiš vmes med skrajnostmi, zaklet v neprestano šviganje med vsem in med skrivnostjo lastnega jaza; vse življenje si prizadevaš, da bi se za hip ustavil in nekaj spoznal–zaman, zaman."
"Pride čas, ko se zbudi v tebi toliko nekdanjih ljudi. Sinoči, mi je rekel Anton s tišjim glasom, je kar nenadoma vstal v meni Žarko. Guadalajara. Nekakšen Til Ullenspiegel, večen šaljivec, padel je v zadnjih dneh falangistične ofenzive, okrog novega leta 1939 je moralo biti. Spet sem slišal njegov glas. Imel je poseben način govorjenja: kdor ga ni dobro poznal, ga je dosledno napačno razumel. Recimo, da bi rad jedel krompir. Vsak reče: rad bi jedel pečen krompir. On pa ne. On bi rekel: Za nobeno ceno ne bi jedel tistega zoprnega krompirja–razen če bi napravil izjemo. Razumeš? On je rekel, na primer: ni boljše diplomacije kakor je ruska. Rusi zmeraj prepozno dajo in pravočasno vzamejo. Kapiraš? Špance sovražim, je govoril, taki so ko jaz, razbojniki; samo jedli bi, pili in hajkali babe, nobene resnosti ni v njih kljub vsem njihovim ceremonijam. A nobeden ni imel Špancev raje kot on, seveda."
Precej naključno, vem. Potem so tu enostavne resnice in preprosti citati.
"Dobrega se je treba zavedeti, treba je spregovoriti o njem."
Prebreano me navdaja z mešanimi občutki glede slovenske literature. Očitno le ni vsa tako slaba? Glede na vključene citate Cankarja bom nemara vzljubil še njega? Če malo pretiravam, bi to bila kar manjša kriza identitete, saj bi iz nje temelja izruval kamen odpora do slovenskih književnih del.
"Nasvidenje v naslednji vojni"
Anton
. . .
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01.Jun.2024 at 11:27
Žalosten dan za e-bralce!
Biblos, digitalna knjižnica, iz katere smo si na svoje ljube bralnike frcali đabe čtiva... je prekinla svojo storitev, da ne rečem, poslanstvo v vratem pomenu besede.

Do neljubega razpleta je prišlo, ker drugačne ni moglo bit po eni bolani zgodbi javno-zasebnega partnerstva, ki je bila slaba za vse udeležene... to je ena kar zanimiva zajčja luknja, skoz katero za razumevanje tega šmorna ta trenutek ni potrebno it.

Glavno je eno, ta trenutek smo, kot je meni znano, živelj slovenski brez času primerne digitalne knjižnice, kjer bi nam bile vsebine, poglihano s tehnološkimi danostmi današnje dobe, digitalno dostopne za đabe - in tu je to poslanstvo o katerem pričam - daj narodu bemtiboga za čitat! Da bo učen, pogovorljiv, in da se bo modro odločal!

Zdej se morm pridružit karavani, ki mi opisuje nevem kakšne užitke, ko se tam prestopa med unimi policami, in lista tiste smrklje drugih ljudi.

Jst sm na te stvari frigiden, ne vidim posebnega gušta v tem. Search bar pa en download gumb zame prosim, hvala.

Sem se registriral na Beletrina digital, kamor me je napotil biblos... in stegnil dol .lpcl format, pri katerem pa se še jebem z DeDRMjem (digital rights management).

Ob registraciji imaš 2 dni đabe razgledovanja, potem pa košta nekih 9e mesečno.

Ko ugotovim, kako to reč frcnit na kindla javim, sem v zgodnji fazi raziskovanja.

Ampak v resnic se res nihče ne bi rabil jebat s tem. Js sm "iz foha", pa se drkam in raziskujem. Kaj šele nekdo, ki si je kupil bralnik, da bo bral v slovenščini in ni posebej vešč teh komplikacij.

Prizadeti smo v kolektivno dušo. Upam lahko samo, da bo 9ga znaten delež populacije obkrožil "ZA"... da mi po tem, ko mi je kolektiv domačega okolja z rok izpulil e-knjigo... ne bo še žendar žberle. Ampak mislm da se bomo tudi tu nasral. 

Kmalu naj bi štartal Cobiss Ela, nov portal za izposojo.

Edited by frogstomp - 01.Jun.2024 at 11:28
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10.Jun.2024 at 11:14
Malo sem v zaostanku s svojo bralno samoprijavo...

Menuet za kitaro je dbest. Naslov mi je bil lepo zveneč, pa sem ga kresnil iz biblosa.
V tistem času sem Matosa namimil na kindle, pa sem mu to knjigo poslal.. in ko je bil sam nekje na sredini jo je še meni priporočil. 

Vrhunsko spisana. Z glavnim likom se hitro poglihaš... lih tolk mu dela glava da mu ugovarja ob okoliščinah, kot bi meni  (nepriliko vojne smo motrili tudi na tem forumu in v adolescentnih letih sem si predstavljal, da bi se nekako na vsak način izmuznil pozivu)... v knjigi je dovolj psihologije in filozofije, dovolj krvi in govna in seksa... da vleče.. 

Bral sem jo zelo pozorno in se večkrat vračal nazaj na stavke... kljub temu sem na koncu, kjer je set vprašanj, ki jih zastavljajo srednješolcem.. ugotovil, da bi pri določenih kar popušil glede reprodukcije prebranega..

Moji kindle izpiski všečnih stavkov:

Dva šepetata, nerazumljiv pogovor o bogve čem. Nemiren sem, težko bom zaspal. Predevam se z boka na bok, obležim na hrbtu, roko držim pod licem, da bi mi seno ne sililo v kožo in ušesa. Prižgal bi si cigareto, a vsi bi planili po meni: zažgal boš senik. Ne vedo, da še nikoli nisem zaspal z gorečo cigareto v rokah. Otresal bi previdno v škatlico vžigalic. Strokovno brezhibno bi ugasil v njej ogorek. Prepoved velja za nedisciplinirane, malobrižne ljudi, za razmišljence, za živčnike. In zaradi njih tudi za vse druge, take ko jaz, ki nikoli ne prevrnem kozarca s črnim vinom po belem prtu, nikoli ne spustim pepela s cigarete na snažna tla, ne pripadam vojski, ki okupira čisto tujo deželo. Nekomu sem nekoč posodil Tolstojevo Vstajenje; ko mi ga je vrnil, sem našel v knjigi tanko rezino salame in naokoli velike mastne madeže. Koliko je takih navideznih malenkosti, ki delijo ljudi v različne skupine. Recimo, kako nekaternikov prav nič ne moti, če nosijo na zavihkih suknjiča madeže od golaža.

»Vojaki, vsakdo med vami ima maršalsko palico v telečnjaku.« Na Sv. Heleni je Napoleon nategnil ženo svojega pribočnika in imel z njo otroka. Umrl je za rakom. Aleksander Veliki na pljučnici. Cezarja so zaklali. Kako bo umrl Adolf Hitler?

Recimo, da bi postal komandant bataljona. Pripravljam vojake za napad na postojanko. Razveselim se vsakega, ki je zdravo divji na sovražnika. Pa pride bledoličen špeglar in začne govoriti takole, kakor gre meni ta hip skozi glavo. Ali ga bom vesel? Če ga pohvalim, mi bo pokvaril moštvo v pol ure ali še prej, saj jih bo samo spomnil, kaj počiva nekje globoko v njih. In potem naj take dvomljivce vodim v napad na žične ovire, na strojnice? Cepali bi ko muhe jeseni. Defetist, paničar, filozof! Zakrivil si smrt tolikerih tovarišev! Pravzaprav jaz – ki sem ti pustil govoriti. Napad se je seveda izjalovil, umik se je spremenil v brezglav beg; in kaj zdaj? Se bomo predali – živi v roke sovražniku, ki nima v svojih vrstah defetistov, paničarjev, filozofov, čvekačev? Saj niso vsi oficirji sveta militaristi in bedaki. Kaj se torej zgodi z njimi v trenutkih akcije? Spremenijo se. Morajo se spremeniti.

kdor se razveseli jabolka, ima dvakrat več od njega ...

Legla je v nogavicah s pasom, v hlačkah in svetlo vijoličasti kombineži. Vroče je, umila se ni – razen rok in obraza – že od doma. Ali sploh hočem imeti Vesno? Ali samo moram izpolniti neko nalogo, ki sem si jo zadal? Hudiča, pa tako me je držalo, ko sem gledal, kako hodi pred mano. Lahko se uležem k njej, lahko se razigram, o, izdal me tisti bedasti klin še ni. Tole stvar pa le znamo.

Dobila je tisti lepi plodilni izraz v obraz, ko postanejo oči nekoliko pijane, kalne, z globinskim ognjem, ko se ustnice napno in se lahko usločijo kakor v muki in se izza ustnic zasvetijo zobje, ki bi ugriznili, v bledici so videti lica rdeča, ob nos pa ležeta dve črti, kakor od utrujenosti, ko se lasje zmršijo na poseben način, ko oseba izgubi poteze svoje fotografije in dobi praizraz čakajoče samice ...

Nemci držijo svojo staro mejo od Ljubljane dol ob Savi proti Zagrebu, na Kolpi so ustaši (pa Nemci zdaj, ko delajo ofenzivo). Ustaši? So strupeni, če so v veliki premoči, drugače se pa izmikajo borbi; najraje zasedejo kakšno srbsko, pravoslavno naselje in se izživljajo s »prekrščevanjem« – to je katoličanjenjem pravoslavnih. Hrvaški domobrani – to je nekakšna redna vojska, ti se malo spopadajo z našimi, na živce jim gre ustaška nadutost; od domobranov dobimo veliko orožja; je naših somišljenikov med njimi, da je kaj. No, potem gre črta nekako proti Reki in od Reke proti Ljubljani, to je tak trikotnik, kar precejšen sredi Evrope, ki jo imajo zasedeno Nemci, res.

Hitler se je videl v prvem letu vojne za božič v Moskvi, kjer se mu ne bo godilo tako kakor Napoleonu. Vse, kar se je skladalo s tem načrtom, je bilo prav in dobro in pozdravljeno, kar je pa temu načrtu ugovarjalo – je bilo na robu veleizdaje, gospod moj ... ja, ja ... Izmišljene dobre novice so bile odlikovane, dejstva so bila pa obsojena. In koliko časa je trajalo, preden se nam je to posvetilo? Še danes nihče natančno ne ve, koliko žrtev je bilo. V vojski se da izsiliti tu prodor, tam prodor, da se prisiliti zrešetano divizijo, da gre v nov napad, da se doseči celo, da se vojaška enota bije do zadnjega moža ... ne da se pa voziti brez bencina, ne da se streljati brez municije, ne da se živeti brez hrane, ne da se teči po blatu do kolen, ne da se marširati z zmrznjenimi nogami ... V toplo zakurjeni pisarni varnega bunkerja je vse to nerazumljivo. Pride komanda: jutri morate biti v Kursku, vi pa ležite v močvirni gmajni, komaj še sposobni za umik iz obroča. To so problemi, ne pa strah.«

Segel sem s prsti v hrastovo vejevje ... ki je postalo knjiga ... tisto, kar mi je poleg ženske najprivlačnejše na svetu ... pravzaprav ne knjiga; pisana, tiskana beseda, ki odkriva dno, pokrito z videzom; čar spoznanja; varljiva pijača; igra s spoznanjem je podobna ljubezenski; izzivanje, umik, vabljenje, beg, naskok, obkoljevanje, polaščanje, izguba; tako mislim, tako berem, tako se pogovarjam, tako jemljem knjigo za knjigo v roke; upanje, začaranje, zamislek, tehtanje, izguba, pozaba, novi spomin; nekje v neki reviji odkrijem misel nekega daljnega človeka ... ki mi je nekaj pojasnil ... V neki knjigi najdem stavek, ki bi ga jedel ... jedel ko slastno jed ... da, to je tisto! Tako se odkriva resničnost ... navdušuje, opijani ... ves svet zažari v novi luči ... zdaj zdaj se bo vse pojasnilo ... in čez čas spet »jovo na novo« ... beseda, knjiga lahko tudi odbija, vzbuja posmeh, lahko me ujezi ... Napihnjena knjiga je taka ko debela mogotnica v dragi obleki brez spolnosti ... Ta knjiga, izpisana v vejevju gozda, kjer še nikoli nisem bil in morda nikoli več ne bom ... je polna na pol razkritih skrivnosti nas vseh ... čutim jih, vem jih ne, a to je v tem trenutku dovolj. O tem z nikomer ni mogoče govoriti.

Mulovodec, ki hodi zadaj ob muli in ima roko vtaknjeno v rit živali, potegne roko ven, se prestopi na drugo stran in vtakne drugo roko v črevo, greje se in zraven spi.

Mehanika. Nekateri menijo, da je mehanika kraljica vsake znanosti. Obstaja celo mehanistični svetovni nazor, ki uči, da vse dogajanje povzročajo sile, da vse posledice mehanično nastajajo iz vzrokov – in da izven tega ni nobenega višjega, enotnega cilja. Stari mehanicisti so primerjali človeka z mehanizmom, ki tako deluje. Nazor sam je ostal nekje v minulosti, njegovi tihi (zavestni in nezavestni) pripadniki pa živijo naprej med nami kljub vsem teleologom, ki učijo višje cilje različnih vrst (tako v isti bitki lahko nekdo pade za cesarja, drugi za narod, tretji za državo, četrti za idejo, peti za Boga, za führerja, za revolucijo, za svobodo, za osvojitev sveta). Preživetje terja svojo mehaniko. Vojskovanje svojo. V učni knjigi smo brali: mehanika je (kot fizika) nauk o gibanju teles in vzrokih gibanja, o silah, ki gibanje povzročajo; nauk o ravnotežju se imenuje statika, nauk o gibanju – dinamika. Imamo statiko in dinamiko trdnih teles, tekočin, plinov.

Tam, kjer se pot prevesi, se je nekaj premaknilo, temne postave se prikažejo, obstanejo, ozirajo se naokoli. Potem se prestopijo naprej. Trije, zadaj še dva, in še eden, šest jih je. Prednja straža ali bočna patrulja? Mirko se izza brede postrani ozre k meni, odkimam. Če gredo mimo, naj kar gredo; da vidimo, kaj je zadaj. Sami ne bodo hodili po tej poti visoko v hribih. In že se prikažejo naslednji. Tiho stopajo. Razločno vidim njih oprave in orožje.

Ali se spominjaš obraza kuharja? A da je kuhar imel tudi obraz? Ne, ne; vse skupaj je bila prikazen. Želja. Blodnja. Sanje. Zdaj ne poka več blizu. Lakota ne črviči telesa. Zakadil si. In začutil – seveda – utrujenost. Legel bi na toplo peč. Potem bi začel misliti na ženske ... no, in tako rastejo želje iz izpolnjenih želja; Cezar se je namenil okronati za cesarja, pa so ga prej zaklali; zato se je Napoleon bolj skrbno obdal s policaji in gardo.

Ona je potujoče življenje, lepo obarvano po naravi, sladko in nagnjeno k gnitju, in ima v glavi veliko trdo pečko kakor mangov sadež. S sadežem kupiš tudi pečko, ki jo potem vržeš stran, na smetišče, kjer ne bo vzklila. Bila je dobra ko kruh in zabita ko noč; a kaj imaš od takih z diplomami treh fakultet?

V varni dolinici sva se hkrati spomnila, da morava urediti črevo in mehur. Bogve kdaj bo spet tako primerna priložnost. Računala sva na prste, kdaj sva šla nazadnje na stran. Nikakor se nisva mogla zediniti glede sranja. Stvar bo ostala nejasna tam nekje v meglenih snežavah velikega Mokrca. Jaz sem stvar opravil še kar z majhnimi težavami, tisto olivno olje v ribji konzervi je stvar pognalo naprej. Anton pa je imel zlato žilo. Bridko se je pritoževal čez naravo, ki mu je na eni strani telesne cevi dala piškave zobe, na drugi pa hemoroide. Jaz sem že sedel na skali in kadil droben zvitek z nekaj praški tobaka, on je pa čepel in stokal, vmes pa delal pripombe, ki niso imele nobene zveze s položajem. »Nobene knjige nisem stavil, da je ne bi prebral. Zmeraj sem upal, da najdem našega človeka v kakšni knjigi; pravega, resničnega Slovenca, takega kakor je, po svoje tečen, po svoje pa hecen.« Vprašal sem, kakšna mešanica je to? »Po eni plati beda, uradnik, pezde; surov in omejen hlapec; po drugi pa spet drugačen, težko je reči, kakšen. A spomni se: poleg Bosancev so bili kranjski Janezi najhujši šturmerji v avstrijski vojski; ker so pijanci, boš rekel, Kranjca nalij z rumom, pa gre nad hudiča; vraga! Nalij Laha, pa ga prime amore in canzone. Martin Krpan ni nikoli, to je uvožena pobožna povestica; je pa v Evropi malokje toliko mrtvih in seštihanih od noža ob sobotah kakor pri nas.

»Hrabrost in strahopetnost sta enako nalezljivi,« piše pisec o vojni, »to je tako, ko da bi prižigal svečo ob sveči.«

»Samo poglej, koliko sira se nabere za kožo ... narava ta aparat stalno maže ... misli, da ga bomo venomer rabili ... ne samo za scat ...

Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11.Jun.2024 at 10:25
Na audiable zaključil z De Sadovo Justine. 
Za začetek - po temu tipu se imenuje sadizem. In v knjigi ga je polno. Ne samo to, nekatri ga smatrajo za očeta pornografije.
V enem reviewu sem prečital, da je treba to knjigo zažgat, ko jo prebereš. 
Je zelo grafična. Efukt style grafična.
Ampak napisana v tako poetskem stilu da jo je užitek brat.

Glej ga lisjaka, kako pove, da so eno napičl v dvojko:

Quote Within four months the merchandise is sold successively to about one hundred buyers; some are content with the rose, others more fastidious or more depraved (for the question has not yet been decided) wish to bring to full flower the bud that grows adjacently. 

Ali pa le eden izmed mnogih mnogih, skoraj premnogih prizorov:

Quote and during the intervals when he pauses for rest, he smothers with the most uninhibited, the most disgusting caresses, the same altar in Rosalie who, elevated upon an armchair, slightly bent over, presents it to him; at last, there comes this poor creature's turn: Rodin ties her to the stake as he tied his scholars, and while one after another and sometimes both at once his domestics flay him, he beats his daughter, lashes her from her ribs to her knees, utterly transported by pleasure. His agitation is extreme: he shouts, he blasphemes, he flagellates: his thongs bite deep everywhere, and wherever they fall, there immediately he presses his lips. Both the interior of the altar and his victim's mouth... everything, the before-end excepted, everything is devoured by his suckings; without changing the disposition of the others, contenting himself with rendering it more propitious, Rodin by and by penetrates into pleasure's narrow asylum; meanwhile, the same throne is offered by the governess to his kisses, the other girl beats him with all her remaining strength, Rodin is in seventh heaven, he thrusts, he splits, he tears, a thousand kisses, one more passionate than the other, express his ardor, he kisses whatever is presented to his lust: the bomb bursts and the libertine besotted dares taste the sweetest of delights in the sink of incest and infamy...

Pravim premogih, ker je časoma že kar malo dosadno... Zgodba te uboge punce se ponavlja - kogarkoli sreča jo zlorabi, od trgovcev popotnikov do pokvarjene duhovščine.

Ampak ne gre samo za pornografijo... vmes se s temi pošastmi, ki nastopajo pod imenom "libertinci" pregovarja, in to pregovarjanje je filozofske narave - ona je čista duša, stremi k dobremu, vsi pa ji dopovedujejo da od tega ni nič - da jih je narava take skvarjene ustvarila, da je narava vzpostavili premoč enih in šibkost drugih, in da vse kar delajo delajo v skladu z naravnim delom.

Po vseh mukah upaš, da bo na koncu nekako njena filozofija prevladala ampak .. o ne.. ne ne ne :D Najde narava način, da zakoliči svoje v slogu. 

Skratka.. ne tega brat če imaš že tako načeto moralo in rabiš samo še ta potisk, da se prekucneš v bazen človeške svinarije. 

Sigurno zdej rabim eno knjigo pavze od njega, pol pa bom gotovo zagrizel še v kaj njegovega. 

Medtem sem na Kindlu na polovici Staring at the Sun - zame peta knjiga psihoterapevta Irvina Yaloma (glej prejšnje strani za opis When Nietzche wept, Schopenhouer cure etc..)... ta je bolj tehnična, ni leposlovje.. in se ukvarja predvsem z anksioznostjo smrti.
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18.Jun.2024 at 13:03
Po smrti Biblosa zdaj obratuje Cobiss Ela. 
Jst sm se kr namatral da sm dognal kako to uporabljat. 

Kot pri Biblosu rabiš imet online račun odprt pri svoji knjižnici. 9e letno je članarina. 
Cobissov video za uporabo:

Kar je tu fuk je to, da ta format podpira samo določen tip dragih e-bralnikov z zanemarljivim tržnim deležem.

Tako da je potrebno če ta postopek: epubor.com/remove-readium-lcp-drm.html, predvsem točka 4. 

Ker za razliko od Beletrine Digital uporabljajo javno dokumentirano ekripcijo Readium profile 1.0, DeDRM deluje in knjige lahko čitamo na Kindlu, Kobotu etc.. Beletrina ima nek svoj nedokumentiran profile 2.5, katerega zaščita še ni razbita.

Uporabniška izkušnja Cobiss Ele je precej slabša od Biblosa, ampak je dober začetek.

Back to Top
Kilroy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kilroy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20.Jun.2024 at 08:02
Originally posted by frogstomp frogstomp wrote:

Na audiable zaključil z De Sadovo Justine.

De Sade je kasneje napisal še nadaljevanje knjige o sestri od Justine. Naslov je Juliette (ali vesele zgodbe pregrehe) in je veliko bolj nazorna z raznolikimi opisi.

Originally posted by frogstomp frogstomp wrote:

Sigurno zdej rabim eno knjigo pavze od njega, pol pa bom gotovo zagrizel še v kaj njegovega.

P.S.: Prav si se odločil. Kar vzemi si še malo pavze preden zagrizeš.
ブレードランナー
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20.Jun.2024 at 09:15
Hvala, Juliette priporočilo sem tudi že dobil od enega drguega kolega/forumaša. Je na spisku. Da je še bolj nazorna? Težko verjamem kako gre lahko še bolj od Justine.

Audiable je žal nima oz. je v francoščini. Je pa na Kindlu. 1200+ strani :S

Na slušalkah sem ta čas zagrizel v Tolstojevo Vojno in mir. 60 ur poslušanja.
Na bralniku pa sem ravno čez prvo četrtino Janševega Noriškega kraljestva.
Pred branjem sem mislil, da je to nekaj besedna igra, Noriško -> norci.. in da bo satira slovenske politične scene... ampak ne, gre čisto za pravi zgodovinski roman, podoben Jalenovim Bobrom. Tip je kresnil 600 strani literature v čuzi. 

Pokomentiram še Yalomov Staring at the sun:

izmed petih njegovih prečitanih/poslušanih je ta najbolj "suha", najbolj direktna. Ukvarja se z strohom pred smrtjo, ki jo eksistencialna psihoterapija (on je pionir področja) smatra kot jedro vzrokov simptomov. Vsebuje izseke pogovorov s pacienti, njihove tegobe in tiste delčke terapevtskega pogovora, ki so pripeljali do razrešitve. 

Do terapije sem bil skeptičen, sam je nisem nikoli izkusil, in vedno sem bil tak.. pff... a nimaš prjatlov, da njim poveš kaj te žuli.. ampak v resnici je sprejemajoče, ne obsojajoče poslušanje  kar težka veščina. Kot bistvene elemente navaja "self-disclousure", "here and now"... ta je recimo zanimiva.. če ti pacient razlaga o odnosih z drugih tega ne more mimo popačenja skozi svojo lečo, ki se je zaveda ali pa ne... ta "here and now" pa pravi, da isti zapleti nastajajo v odnosu med pacientom in terapevtom, in v razliki dojemanja iste situacije na 2 različna načina se da mnogo odgovorov počrpat. 

Par kindle izpiskov, za katere sem ugotovil, da jih iz telefonske aplikacije lahko pošljem na mail. Tako da Kindla niti za to več ne rabim priklapljat. Mi je v tem oziru boljš kot Kobo. Kakšna označba je zgolj samo omemba knjige.

Originally posted by Irvin Yalom Irvin Yalom wrote:

as Plato says, we cannot lie to the deepest part of ourselves.

One of my patients commented drolly that "cancer cures psychoneuroses";

The Tolstoy quotation helped Alice, partly because her experience was named and thereby imbued with a sense of familiarity and control, and partly because of its implications for our relationship-namely, my having taken the time and effort to locate the passage containing some of my favorite Tolstoy lines.

(I always teach my students that understanding the factors that make clients feel better is as important as understanding those that make them feel worse.)

"A good aphorism is too hard for the tooth of time and is not consumed by all millennia, although it serves every time for nourishment: thus it is the great paradox of literature, the intransitory amid the changing, ing, the food that always remains esteemed, like salt, and never loses its savor."

`When we are tired, we are attacked by ideas we conquered quered long ago."'

What can you do now in your life so that one year or five years f•om now, you won't look back and have similar dismay about the new regrets you've accumulated? In other words, can you find a way to live without continuing ing to accumulate regrets?

that it is not things that disturb us, but our interpretations of things.

You can examine regret both by looking behind and by looking ahead. If you turn your gaze toward the past, you experience regret for all that you have not fulfilled. If you turn your gaze to the future, you experience the possibility of either amassing more regret or living relatively atively free of it.

Erich Fromm, in Escape from Freedom, meant by "lust for submission."

Perhaps I feel joy in finding that there is yet a "there" there, that the past doesn't truly vanish, that I can revisit visit it at will. If, as Kundera says, death's terror stems from the idea of the past vanishing, then reexperiencing the past is vital reassurance. Transiency is stayed-if only for a while.

A major internal shift can occur when patients form a genuine, trusting relationship with the therapist, disclose close everything and still be accepted and supported. Such patients experience new parts of themselves, parts previously denied or distorted. They begin to value themselves and their own perceptions rather than overvaluing valuing the perceptions of others. Patients transform the therapist's positive regard into personal self-regard.

Even today some therapists provide patients only a sketchy description of how therapy works because they accept Freud's belief that ambiguity and the therapist's opacity encourages the formation of transference. Freud considered transference important because an investigation of the transference provides valuable information formation about the patient's inner world and early life experience.

Edited by frogstomp - 20.Jun.2024 at 09:17
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21.Jun.2024 at 11:42

SPOROČILO ZA MEDIJE

V odgovor na sporočilo Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev, da sistem COBISS Ela ne zagotavlja ustrezne varnosti oz. zaščite avtorskih del, smo v skrbi za varnost vsebin nemudoma prešli na najvišjo stopnjo zaščite e-knjig, Readium 2.5.

Ob zagonu platforme COBISS Ela je zaščita vsebin temeljila na standardni zaščiti Readium 1.0, za katero je doslej veljalo, da zagotavlja najvišjo varnost zaščite vsebin. To zaščito, ki je podprta na večini e-bralnikov, uporabljajo tudi druge platforme za izposojo e-knjig.

Ob pojavu informacije o možnosti zlorabe smo z namenom zagotavljanja najvišje možne stopnje zaščite vsebin oziroma avtorskih del prešli na zaščito Readium 2.5, ki pa žal ne omogoča izposoje e-knjig na mobilnih napravah, tako da je v tem trenutku mogoče e-knjige platforme COBISS Ela brati le na osebnih in prenosnih računalnikih.

Ob tem želimo bralce pomiriti, da gre za začasen ukrep, ki smo ga sprejeli v skrbi za zagotavljanje najvišje možne stopnje zaščite vsebin, ter v tem trenutku že aktivno iščemo rešitve, da v najkrajšem možnem času zagotovimo uporabo platforme COBISS Ela tudi na mobilnih napravah.

Dejstvo pa je, da nobena stopnja zaščite ne preprečuje njenega nelegalnega odstranjevanja, ki velja za kaznivo dejanje, prav tako kot spodbujanje le-tega.

Za vse nastale nevšečnosti se iskreno opravičujemo in hkrati prosimo za razumevanje.

Tragikomedija.
Po smrti biblosa smo ob rojstvu novih platform za izposojo e-knjig na bralnikih lahko čitali vsega skupaj 3 dni. Zdej so šli na isto "zaščito" kot Beletrina Digital.

In, kot sami pravijo uspešno zaščitili knjige. Pred branjem.

Fucking nuke it. Nej kr vrnejo v proračun kar so počrpal za tele projekte.

Edited by frogstomp - 21.Jun.2024 at 11:43
Back to Top
polopoklip View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote polopoklip Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Jun.2024 at 19:12
Originally posted by devlin devlin wrote:

Polopoklip, si mrbit že začel Ukano?

Kot sem omenil je posebej zanimiva evolucija majorja Wolfa od oholega častnika zmagovite vojske, do ciničnega vojaka, ki ve, da je vojna izgubljena, a je vpet v mašinerijo ki melje naprej in iz katere ne more izstopiti. 
Poleg tega da se dogaja po naših krajih in je čeprav romanizirana, dovolj zvesta dogodkom, ki so se odvijali. Posebej napad na hotel Lovec je tako doživeto popisan, da sem imel more.

Se posipam s pelinom za pozen odgovor.
Končno sem si kupil vse štiri knjige. Prebral sem nekaj prvih poglavij in zadeva se mi zdi kar obetavna.
Moram priznati, da mi je vseeno za konflikt med levimi in desnimi, kar se tiče naše zgodovine med drugo svetovno vojno in me bolj zanima 'extreme of human experience' in vprašanje zakaj ljudje počnemo stvari, ki jih počnemo.
Glede na to, da je bil Svetina med vojno partizan in pomemben funkcionar komunistične partije, je bil verjetno posredno/neposredno odgovoren za kar nekaj smrti, zato je verjetno to pisanje še posebej dragoceno, ker skozi zgodbo iz prve roke izvemo kaj vsega je zmožen človek, ko se znajde v tako ekstremni situaciji kot je vojna. Ali pač?

Naj bom pri branju na kaj še posebej pozoren?

Back to Top
grafin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote grafin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Jun.2024 at 20:20
trenutno berem vzporedno par knjig (what else is new :D).. 
oblasti povedati resnico od edwarda saida, ki je eden od najbolj pronicljivih sodobnih mislecev, po izvoru palestinec, begunec, izsolan v zahodnih izobraževalnih sistemih.. njegov esej sionizem z vidika njegovih žrtev je morda posebej aktualen za današnje čase..

neke sorte aktualnost najdem tudi v pregljevih tolmincih, ki jih berem pred spanjem.. gre za zgodovinski roman o tolminskem puntu 1713, ko je bil na višku fevdalizem, s skorajda kastnim družbenim sistemom, katerega socialne plasti niso zmogle umeti ena druge.. in seveda višji sloji pritiskajo na nižje do trenutka, ko enostavno mehurček poči in ni možno več zadrževati jeze.. tudi v meni raste jeza med branjem, ker je enostavno preveč poniževanja na vseh nivojih.. kje je aktualnost, se lahko vprašamo.. v nekem drsenju v podobne družbene razmere (naraščajoči so trendi vsesplošnega družbenega izkoriščanja, celo novodobnega suženjstva, tudi na zahodu), sploh ob tem, da je varufakis označil današnjo dobo za tehno-fevdalizem.. se človek kar malo zamisli, kam lahko družbena situacija še zbezlja.. in to razmeroma hitro.. upam, da so moje premonicije iluzorne..
Back to Top
Ymmo View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ymmo Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23.Jun.2024 at 17:53
Originally posted by Kilroy Kilroy wrote:

Joachim Bauer: Princip človeškosti: zakaj smo po naravi nagnjeni k sodelovanju

Knjiga o tem, zakaj ljudje delamo to, kar delamo. Mimogrede avtor še z argumenti sesuje Darwina in Dawkinsov Sebični gen. Zadeva tudi ni obsežna, lahko se prebere v šusu.

Me veseli, da je v tem topiku tudi interes za knjige, ki niso samo leposlovje ali kakšni življenjepisi/zgodovina.

Zadnje cajte največ berem razno psihologijo... Sem imela pa že obdobja, ko sem na primer verižno prebrala komplet bibliografijo od Terry-ja Pratchetta v nekaj tednih. 

Edited by Ymmo - 23.Jun.2024 at 17:56
Back to Top
Kilroy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kilroy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04.Jul.2024 at 09:11
Originally posted by Ymmo Ymmo wrote:

Joachim Bauer: Princip človeškosti: zakaj smo po naravi nagnjeni k sodelovanju

Knjiga o tem, zakaj ljudje delamo to, kar delamo. Mimogrede avtor še z argumenti sesuje Darwina in Dawkinsov Sebični gen. Zadeva tudi ni obsežna, lahko se prebere v šusu.

Me veseli, da je v tem topiku tudi interes za knjige, ki niso samo leposlovje ali kakšni življenjepisi/zgodovina.

Zadnje cajte največ berem razno psihologijo... Sem imela pa že obdobja, ko sem na primer verižno prebrala komplet bibliografijo od Terry-ja Pratchetta v nekaj tednih. 

Mene tud veseli. Objavim še kakšno psihološko zadevo gor, ko jo preberem. Samo ne vem kdaj bo to. Najbrž po trenutnem navdihu :)

Pratchett je zakon, ampak komplet bibliografije naenkrat se pa ne bi mogel lotit. Rad delam pavze vmes med različnimi avtorji in se potem vračam nazaj k njim. Enostavno mi je boljši filing tako brat. Verižno branje mi sede, več knjig naenkrat tud, ampak različni avtorji. Ko sem se lotil npr. Jordanove serije The Wheel of Time, sem si vzel čas in med drugim prebral cirka po dve-tri Jordanove knjige na leto. Je trajal kar nekaj časa, da sem prišel do konca :)

Edited by Kilroy - 04.Jul.2024 at 09:12
ブレードランナー
Back to Top
Mrtupevc View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mrtupevc Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05.Jul.2024 at 01:11
Psihologijo in filozofijo ob stran, jaz sem vesel kot otrok, ker sem dobil najnovejšo izdajo Beletrine z naslovom "Glej ga, Součka!" Ne bom pisal, o kom govori, ker verjamem, da marsikdo na tem forumu ve, o kom teče beseda. Nepozabni liki, katerih duša in bit sta plod avtorjeve neizmerne domišljije in duhovitosti, nepozabna oseba, čigar liki so me razveseljevali vse otroštvo... Z veseljem bom prečital vseh 296 strani bogatih spominov in vpogleda v misel človeka, ki je zaznamoval generacije. Žal se je izteklo, kot se je. Pred smrtjo je še razglabljal, češ, kako fino bi bilo, če bi knjiga izšla še v zvočni obliki (soforumaš Frogy bi pomoje užival ob tem), a ga je prehitela stara dama s koso. Je pa doživel častitljivo starost. Gospod z velikim imenom.

Zadnje besede avtorja:

"...S knjigo pa stopam tudi pred javnost in zlasti pred tiste, ki se mi zahvaljujejo za veselje, ki sem jim ga menda povzročil s "svojimi" risankami, ko so odraščali. Ponavadi jim rečem: "Pa mamo pozdrav'te!" Mlajša generacija zdaj gleda predvsem v telefon, na katerem so tuje risanke v angleščini. Tam pa ne nastopam. Ne znam angleško!"
Ole - OleOleOle;

Peterle - zakaj pa ne?
Back to Top
Ymmo View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ymmo Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05.Jul.2024 at 18:27

Pratchett je zakon, ampak komplet bibliografije naenkrat se pa ne bi mogel lotit. Rad delam pavze vmes med različnimi avtorji in se potem vračam nazaj k njim. Enostavno mi je boljši filing tako brat. Verižno branje mi sede, več knjig naenkrat tud, ampak različni avtorji. Ko sem se lotil npr. Jordanove serije The Wheel of Time, sem si vzel čas in med drugim prebral cirka po dve-tri Jordanove knjige na leto. Je trajal kar nekaj časa, da sem prišel do konca :)

Meni je bilo pa glih to fajn, da ko sem bila enkrat v tistem njegovem Discworld svetu, mi ni bilo treba it ven kar en lep cajt. Knjige si ful lepo sledijo oziroma so si komplementarne, tko da mi je blo super jih brat lepo po vrstnem redu, da res doživiš tist feeling njegovega univerzuma v vseh dimenzijah. Hkrati pa ni samo en storyline, ampak jih ima kar ene par vzporedno (nočna straža, čarovnice, Rincewind in čarovniki, Death...) tako da ne rata dosadno. 
Verjetno moj najljubši avtor. Edino še Tolkiena sem tako na dušek prebrala kot Pratchetta. 
Back to Top
Kilroy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kilroy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Jul.2024 at 09:42
Originally posted by Mrtupevc Mrtupevc wrote:

Psihologijo in filozofijo ob stran

V bistvu ne. S svojim postom si pokazal, kako delujejo tvoji somatski markerji. Psihologija pa to ;)
ブレードランナー
Back to Top
Kilroy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kilroy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Jul.2024 at 09:59
Originally posted by Ymmo Ymmo wrote:

tako da ne rata dosadno. 

S Pratchettom ni nikol dolgčas. Ampak vseen, ko sem prišel do Guards! Guards! sem kakšno knjigo tudi preskočil (pustil za kasneje), da sem lahko še malo več izvedel o mestni straži :))))) Še dans Pratchetta ne berem po vrsti in to mi v bistvu nikol ni pokvarilo užitka. Pravzaprav je smiselno po vrsti prebrat samo prvi dve njegovi knjigi, potem pa nič več.
ブレードランナー
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12.Jul.2024 at 09:30
Zaključil Janševo Noriško kraljestvo.
Čisto spodobna zgodba, premiki glavnih akterjev čez pokrajine, nasilje, kri, nekaj malega seksa in ljubezni. Glavna tema je kako so Noriki zaštartali in furali kraljestvo. Med izpostavljenimi kraji sta Bled in Kranj oz. to območje tam nekje 200 let pred taglavno faco prevladujoče vere. 
Nisem si označil nobenega stavka ki bi mi bil posebej ušeč. Ta knjiga je bila tudi zadnji izplen iz Biblosa, predn so ga zaprli.

Nadaljujem z Bullshit jobs, pred leti sem poslušal zvočno knjigo, oa bi malo obnovil. Staknil sem jo pa v eni Mazzinijevi kolumni. 

Na slušalkah se prebijam čez Vojno in mir .. nekih 10 od 60 ur globoko.

Back to Top
grafin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote grafin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Jul.2024 at 12:08
prebrala čudovitega aleksandra hemona, knjiga mojih življenj.. zbirka avtobiografskih pripovedi.. prostorsko se giblje med sarajevom in čikagom.. doživetveno pa med glasnim smehom in drgetom žalosti.. močna reč..

zdaj končujem letos umrlega paula austerja, brooklynske norosti.. odštekana zgodba in posrečen jezik.. v užitek!

Edited by grafin - 22.Jul.2024 at 12:10
Back to Top
Kilroy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kilroy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23.Jul.2024 at 08:13
Od Hemona sem nazadnje prebral Tole ni zate. Se fajn bere.
ブレードランナー
Back to Top
devlin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote devlin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23.Jul.2024 at 12:58
Povej kaj več če se da Geek
The Optimistic Cynic: Remaining completely oblivious to the tragedy of existence.
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Aug.2024 at 09:54
Danes ob 6h v Škofji Loki

pogovor z Jasminom Frelihom, avtorjem knjige Ledeni možje

Back to Top
grafin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote grafin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Aug.2024 at 14:08
na dopustu prebrala par vrhunskih knjig..

aleksandar hemon se mi izrisuje kot fenomenalen avtor, zelo je pisan na mojo kožo, enostavno uživam v njegovem slogu, tematikah in sposobnostjo pripovedovanja zgodb.. na kilroyev tihi namig vzela pod drobnogled tole ni zate.. kratke zgodbe na temo zgodnjega otroštva, nekako do srednje šole, kjer ima osrednjo vlogo odnos do spomina.. kako nas določi to česar se spomnimo in tudi to česar se morda ne spomnimo, kaj spominskega podedujemo od naših staršev, koliko naš spomin doda fantazijskega, koliko je v našem spominjanju olepšanega in celo zavestnega izmišljanja.. in kako se spomin skorajda naravno oblikuje v zgodbo, ki skuša delovati prepričljiva.. vse to niza skozi konkretne, pogosto zabavne, mestoma pa osupljivo tragične spominske epizode, kjer ne manjka nasilja, dreka, takšnih in drugačnih subverzij in pubertetniških erekcij.. živo, močno čtivo..

projekt lazar posreduje preplet dveh zgodb s približno 100-letnim zamikom.. bere se kot kriminalna zgodba, niza veliko vzporednic.. preveč ne bi povedala, če koga pritegne, je vsekakor vredno branja, tudi bolj ali manj napeto napisano.. priložene fotke dajo obema zgodbama eno vznemirjenje več..

biografski roman slavenke drakulić, dora in minotaver, v prvoosebni pripovedi približa usodo dore maar, ene od picassovih ljubic in ene od njegovih ključnih muz.. brala sem jo po hemonu in v štartu izgubljala živce zaradi zelo malomeščanskega konteksta v primerjavi s hemonovo brezmilostno iskrenostjo, ampak potrpljenje se mi je izplačalo.. osrednja tema je odvisnost v partnerskem odnosu, ki je tradicionalno zelo ženska zadeva, ampak zdi se mi nekako univerzalna s sedanje perspektive.. na premislek daje razmisleku, da nikdar ne smemo izgubiti svojega lastnega jedra in ga pretirano priličiti partnerjevem - ker s tem izgubimo sebe..

trenutno berem odličnega paul austerja, newyorska trilogija, o kateri bom rekla kaj več, ko jo preberem..
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26.Aug.2024 at 10:35
Zaprl učeraj zvečer Graeberjev Bullshit jobs  (drugič, oz. prvič prebral, enkrat prej poslušal)... in takoj napadel Deklevin Pimlico. Ena zadnjih knjig, ki sem jih narabutal na Cobbisu, preden so zaščito dvignili. Prva petina všečna. Pijanci umetniki, spomini, ljubezen, alkohol in druge strasti..
Back to Top
grafin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote grafin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26.Aug.2024 at 12:08
kako pa so graeberjevi bulšihti? se že en cajt spravljam to brat, ma se bojim, da bom pol zgubila idejo o smiselnosti tega, kar počnem, in bom šla za strežnico v kak dom za ostarele.. 
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26.Aug.2024 at 13:12
Knjiga je uredu. Vredno 2x it čez vsebino. 
A se aktivno sprašuj,eš če ima tvoje delo kakršnokoli korist, ki ni zgolj ta, da nekaj kapne na tvoj račun? 

V grobem na nekih 5 kategorij razdeli bullshit jobe in na koncu navija za soialno revolucijo, najbližje temu je univerzalni temeljni dohodek. S podalškom: odlepit temelje preživetja od dela. 
Back to Top
grafin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote grafin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26.Aug.2024 at 22:27
ja, v bistvu se sprasujem, koliko je moje delo pomembno za skupnost.. v resnici sem ful vedozeljna in sem skozi teme, ki me zanimajo, veliko izvedela  o svetu, ki me obdaja in konec koncev o sebi.. no, nikoli ni konca spoznanj.. a zadnje case padam v krizo zarad vedno vecje birokratizacije svojega dela in da v bistvu ponujam svoje domislice nekim financnim shemam z dvomi, kdo temu sploh sledi... na drugi strani pa velika potreba po kadrih, ki jih (od dalec) razumem kot zelo plemenite.. pomoc ostarelim in umirajocim me nagovarja ze en cas.. in v sledeh to tud ze pocnem.. 
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27.Aug.2024 at 09:51
Preberi, ti zna bit všeč. Mogoče te zna celo iztirit iz tega kar trenutno počneš pa boš šla v drugo smer. In si bla mogoče hvaležna čez eno leto. Al pa se preklinjala.  Finta je v tem, da avtor opaža inverzno funkcijo med nujnostjo služb in monetarnim nadomestilom. Bolj kot je bullshit job, bolj plačan je.

Par izpiskov:

Quote if telemarketers or useless middle managers were to be made illegal, a black market would be unlikely to emerge to replace them. Obviously, historically this has tended to happen in the case of sex work. This is why one might say the problem is patriarchy itself— the concentration of so much wealth and power in the hands of males who are then kept sexually unfulfilled or taught to seek out certain forms of gratification rather than others— and therefore something much more essential to the nature of society itself.

Quote Back in the sixties just about the only consultant who submitted information for a planning permission was the architect. Now a planning permission for a large- ish building is accompanied by a long list of reports by consultants (including me!): Environmental impact assessment Landscape and visual impact assessment Transport report Wind microclimate assessment Sunlight/ daylight analysis Heritage setting assessment Archaeology assessment Landscape maintenance management report Tree impact assessment Flood risk assessment… . . . and there’s more than that! Each report is about 50 to 100 pages, and yet the strange thing is, the resulting buildings are ugly boxes remarkably similar to the ones we built in the sixties, so I don’t think the reports are serving any purpose!”

Quote As in government bureaucracies, the easiest way to deal with such people is often to “kick them upstairs”: promote them to a higher post, where they become somebody else’s problem.

Quote A human being unable to have a meaningful impact on the world ceases to exist.

Quote But since the eighties, Ginsberg argues, university administrators have effectively staged a coup. They wrested control of the university from the faculty and oriented the institution itself toward entirely different purposes.

Quote There is a sense, it would seem, that an ethos of collective sacrifice for the common good should fall disproportionately on those who are already, by their choice of work, engaged in sacrifice for the common good. Or who simply have the gratification of knowing their work is productive and useful.

Quote why psychological studies regularly find that people of working- class background are more accurate at reading other people’s feelings, and more empathetic and caring, than those of middle- class, let alone wealthy, backgrounds. 47 To some degree, the skill at reading others’ emotions is just an effect of what working- class work actually consists of: rich people don’t have to learn how to do interpretive labor nearly as well because they can hire other people to do it for them. Those hirelings, on the other hand, who have to develop a habit of understanding other’s points of view, will also tend to care about them.

Quote We have come full circle, then, to the situation with which we began; but at least now we can understand it in its full historical context. Bullshit jobs proliferate today in large part because of the peculiar nature of managerial feudalism that has come to dominate wealthy economies— but to an increasing degree, all economies. They cause misery because human happiness is always caught up in a sense of having effects on the world; a feeling which most people, when they speak of their work, express through a language of social value. Yet at the same time they are aware that the greater the social value produced by a job, the less one is likely to be paid to do it.

Quote In a sense, those critics who claim we are not working a fifteen- hour week because we have chosen consumerism over leisure are not entirely off the mark. They just got the mechanisms wrong. We’re not working harder because we’re spending all our time manufacturing PlaySta- tions and serving one another sushi. Industry is being increasingly robotized, and the real service sector remains flat at roughly 20 percent of overall employment. Instead, it is because we have 174 invented a bizarre sadomasochistic dialectic whereby we feel that pain in the workplace is the only possible justification for our furtive consumer pleasures, and, at the same time, the fact that our jobs thus come to eat up more and more of our waking existence means that we do not have the luxury of— as Kathi Weeks has so concisely put it—“ a life,” and that, in turn, means that furtive consumer pleasures are the only ones we have time to afford.

Quote A case could be made that the great historical difference between what we call the Left and the Right largely turns on the relation between “value” and “values.” The Left has always been about trying to collapse the gulf between the domain dominated by pure self- interest and the domain traditionally dominated by high- minded principles; the Right has always been about prising them even farther apart, and then claiming ownership of both.

Quote Right- wing populism has taken systematic aim at the authority of those institutions in the name of a different set of religious or patriarchal “values”— for instance, challenging the authority of universities by rejecting climate science or evolution, or challenging the authority of the medical system by campaigns against contraception or abortion. Or it has dabbled in impossible fantasies about returning to the Industrial Age (Trump). But really this is something of a bitter- ender game.

Quote Realistically, the likelihood of right populists in America wresting control of the apparatus of human production from the corporate Left is about as great as the likelihood of a Socialist party taking power in America and collectivizing heavy industry. For the moment, it would appear to be a standoff. The mainstream Left largely controls the production of humans. The mainstream Right largely controls the production of things.

Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02.Sep.2024 at 10:27
V parih dneh prečital Milan Dekleva - Pimlico. 

Kratka, 140 strani, vredna ponovnega branja, zelo umetelno čtivo - zgodba je o dveh umetniških dušah, kantavtorja in kiparke, ki sta v obdobju ljubezenskega razhajanja. Vmes je mnogo alkohola. Tok misli je vrhunsko razvit in poln nekih psiholoških referenc. 
Le časoma je že malo na meji pretiranega in neverjetnega, v smislu kako se misli in občutki spontano nizajo.

Par izsekov:

Quote Nič čudnega, da je moje življenje, ki je realnejše od odra, omejeno na le nekaj prostorskih leg: kabinet, v katerem sedim, učilnica, Matjaževo stanovanje, nekaj gostiln, kjer ga čakam ali kamor ga grem iskat, par gledaliških dvoran in galerij. Svet se zapira, zame je bil razprt le takrat, ko sem imela štipendiji in sem študirala v Parizu in v Rimu. Kako sta mesti dišali! Ogromna eksotična sadeža sta spremenila ustroj mojega telesa in duše, postala sem sestavljena iz bleščečih krvavih kapljic, samomislečih zrn, kakor granatno jabolko, vitraž, v katerem se prelamlja izkušnja sonca v posvetitev ljudi. Kako sta mesti dišali, namazali sta se name kot marmelada na svež kruh, použivala sem ju in onidve sta použivali mene, dobesedno, obrusila sem si noge na njunih bulevarjih, trgih in uličicah, obrusila noge, zgladila jezik, izostrila ušesa, poglobila oči.

Quote Hvala, slišim za seboj, ko se previdno, izogibajoč se gosto postavljenim čevljem, prebijam po stopnicah. Ko prestopim zadnjo, se ozrem, z žabje perspektive mi nudi prostor povsem drugačen pogled, presenetljivo, da šele zdaj razumem stopnišče kot areno človekovega povzdigovanja in sestopanja, v grškem ali inkovskem smislu, tako najbrž doživljajo svoje vzpone alpinisti, razcepljeni med nebo in zemljo.

Quote Razmišljala sem o jutrišnjem predavanju in skušala skicirati svoje misli, na papirju so nastajali letristični labirinti. Ko me je samota ujela in razklala, sem videla, da desna polovica možganov še vedno sklepa vzporednice, analizira stanje, inducira bodočnost, deducira spomine, medtem ko leva hemisfera intuitivno povezuje občutke, zaznave, izmišljije in nepremišljenosti.

Quote Je kaj narobe z Matjažem? me vpraša, odkimam in komaj zadržujem solze, Ne, z mano, odgovorim, Torej z vama? dvigne obrvi, nemo pritrdim. Narahlo mi položi roko na ramo, Matjaž je človek, ki se večno umika, reče, Ni res, Andrej, izdavim in goltam obup, pri svoji glasbi je nepopustljiv, strog in napadalen. Motiš se, Nastja, me motri resno in prijazno, njegova moč je v intuitivnem odstopanju od pravil, ki jih postavljajo drugi, Matjažev individualizem je postal metodičen.

Nadaljujem z Chemical muse - o tem kako so se ga prbijal v antični grčiji in rimu z vsem živim..

Back to Top
devlin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote devlin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02.Sep.2024 at 14:05
Če te bi zanimalo preberi še Blitzed. Kako so se ga v tretjem rajhu prbijali še največ z metamfetamini pa tudi ostalimi opijati. Fajn branje. 

Edited by devlin - 02.Sep.2024 at 14:06
The Optimistic Cynic: Remaining completely oblivious to the tragedy of existence.
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01.Oct.2024 at 11:36
Chemical muse sem zdaj prebavil - nič posebnega, skozi antične tekste in mitologijo avtor poišče najverjetnejše rastline s katerimi so se ga stari Rimljani in Grki in ostali bradači zadeval. Napetost gradi na tem, da naj bi ga skoraj diskvalificiral iz akademskih krogov, ki nekako ščitijo idejo treznega razvoja iz jame ven v moderno demokracijo. Ubistvu pa je ta drža bolj posledica Reaganove in Nixonove dokrtine.

Ni tako zelo zanimivo branje da bi ga okoli priporočal kot kaj nujnega. 

Medtem se mi na slušalkah vleeeeeeče Vojna in mir. 32/60ur. Precej več miru kot vojne, in v tem miru skoraj chickflick ljubezenske drame. 

Na Kindlu nadaljuejm z Hitlerjevim Mein Kampf. zdaj na 7% od 900 strani. 
Prvi vtisi so dobri. Retorično lepo teče. 

Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17.Oct.2024 at 09:58

Barvni Kindli! Tehnologija je pretežno ista kot pri Kobotih, tako da ta problem z rahlim temnim filtrom ostaja. 
Počakamo še kakšno generacijo..

Edited by frogstomp - 17.Oct.2024 at 10:04
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11.Nov.2024 at 10:37
Prišel čez Mein Kampf. Ko omenim kaj sem čital ljudje nekaj negodujejo. Saj jo nisem bral kot priporočnik za življenje. 
Rad zadeve preverim pri viru. 
Če recimo vprašaš Reddit ali Quoro je knjiga popolnoma zanič in slabo napisana. Hitler je bil slab pisatelj in še slabši slikar. Luzer celo, sem zasledil v dokumentarcih. 

Podobno sem slišal na bralnem krožku o Herzlovem pamfletu, da je beden. Tekst, ki je dobesdno podložil temelje za židovsko državo. 

O obeh tekstih imam totalno nasprotno mnenje kot ga lahko preberemo na teh občilih. 
Menda je angleški prevod ustrezno očiščen pravopisnih napak, knjiga pa je v zaporu nastajala po nareku pajdašem. 

Bi rekel da bi se normalnem človek danes strinjal z 80% vsebine, če bi jo poslušal na slepo, brez da bi poznal avtorja. Čim omeniš, da so to besede najbolj zloblega človeka v moderni zgodovini se vklopi filter. In osebno rad čitam brez tega filtra. 

Vsekakor se lahko liberalci malo zazremo vase in v svoje poglede ob tem. Ta dekadentnost, ki se očita delu populacije današnje dobe, posledica vse svobode ima svojo ceno pri dolgoročnem preživetju. Tak živelj naslovi in z njim ustrezno obračuna. 
Priporočam, če le lahko berete brez filtra.

Par izsekov, nekateri zarad svoje pronicljivosti, drugi zaradi komičnosti:

Originally posted by Hilter Hilter wrote:

"What soon gave me cause for very serious consideration were the activities of the Jews in certain branches of life, into the mystery of which I penetrated little by little. Was there any shady undertaking, any form of foulness, especially in cultural life, in which at least one Jew did not participate? On putting the probing knife carefully to that kind of abscess one immediately discovered, like a maggot in a putrescent body, a little Jew who was often blinded by the sudden light."

"Cleanliness, whether moral or of another kind, had its own peculiar meaning for these people. That they were water-shy was obvious on looking at them and, unfortunately, very often also when not looking at them at all. The odour of those people in caftans often used to make me feel ill. Beyond that there were the unkempt clothes and the ignoble exterior."

"Because man has made laws he subsequently comes to think that he exists for the sake of the laws."

"Nothing in the policy of a political party is so fraught with danger as to allow its decisions to be directed by people who want to have their fingers in every pie though they do not know how to cook the simplest dish."

"Austria was then like a piece of ancient mosaic in which the cohesive cement had dried up and become old and friable. As long as such a work of art remains untouched it may hold together and continue to exist; but the moment some blow is struck on it then it breaks up into thousands of fragments. Therefore it was now only a question of when the blow would come."

"But the case is different when man himself starts the process of numerical restriction. Man is not carved from Nature’s wood. He is made of ‘human’ material. He knows more than the ruthless Queen of Wisdom. He does not impede the preservation of the individual but prevents procreation itself. To the individual, who always sees only himself and not the race, this line of action seems more humane and just than the opposite way. But, unfortunately, the consequences are also the opposite."

"Races which are culturally superior but less ruthless would be forced to restrict their increase, because of insufficient territory to support the population, while less civilized races could increase indefinitely, owing to the vast territories at their disposal. In other words: should that state of affairs continue, then the world will one day be possessed by that portion of mankind which is culturally inferior but more active and energetic."

"The slogan of German foreign policy at one time used to be: The use of all possible means for the maintenance of the German nation. Now it was changed to: Maintenance of world peace by all possible means. We know what the result was. I shall resume the discussion of this point in detail later on."

"People who can sneak their way, like parasites, into the human body politic and make others work for them under various pretences can form a State without possessing any definite delimited territory. This is chiefly applicable to that parasitic nation which, particularly at the present time preys upon the honest portion of mankind; I mean the Jews."

"During the boisterous years of my youth nothing used to damp my wild spirits so much as to think that I was born at a time when the world had manifestly decided not to erect any more temples of fame except in honour of business people and State officials. The tempest of historical achievements seemed to have permanently subsided, so much so that the future appeared to be irrevocably delivered over to what was called peaceful competition between the nations. This simply meant a system of mutual exploitation by fraudulent means, the principle of resorting to the use of force in self-defence being formally excluded. Individual countries increasingly assumed the appearance of commercial undertakings, grabbing territory and clients and concessions from each other under any and every kind of pretext."

"Particularly in the field of propaganda, placid æsthetes and blase intellectuals should never be allowed to take the lead. The former would readily transform the impressive character of real propaganda into something suitable only for literary tea parties. As to the second class of people, one must always beware of this pest; for, in consequence of their insensibility to normal impressions, they are constantly seeking new excitements."

"During those months I felt for the first time that Fate was dealing adversely with me in keeping me on the fighting front and in a position where any chance bullet from some nigger or other might finish me, whereas I could have done the Fatherland a real service in another sphere."

"This ludicrous little formation, with its handful of members, seemed to have the unique advantage of not yet being fossilized into an ‘organization’ and still offered a chance for real personal activity on the part of the individual. Here it might still be possible to do some effective work; and, as the movement was still small, one could all the easier give it the required shape."

"The so-called ‘intellectuals’ still look down with infinite superciliousness on anyone who has not been through the prescribed schools and allowed them to pump the necessary knowledge into him. The question of what a man can do is never asked but rather, what has he learned? ‘Educated’ people look upon any imbecile who is plastered with a number of academic certificates as superior to the ablest young fellow who lacks these precious documents."

"Thus a new social class has grown up which stands in low esteem; and the day must come when we shall have to face the question of whether the nation will be able to make this class an integral part of the social community or whether the difference of status now existing will become a permanent gulf separating this class from the others."

"The Jew artfully enkindled that innate yearning for social justice which is a typical Aryan characteristic."

"The masses are but a part of Nature herself. Their feeling is such that they cannot understand mutual hand-shakings between men who are declared enemies. Their wish is to see the stronger side win and the weaker wiped out or subjected unconditionally to the will of the stronger."

"If a comrade of ours opens a Jewish newspaper in the morning and does not find himself vilified there, then he has spent yesterday to no account. For if he had achieved something he would be persecuted, slandered, derided and abused."

"From various sides - it was then just the same as it is to-day - objections were made against the idea of calling the young movement a party. I have always considered such criticism as a demonstration of practical incapability and narrow-mindedness on the part of the critic. Those objections have always been raised by men who could not differentiate between external appearances and inner strength, but tried to judge the movement by the high-sounding character of the name attached to it. To this end they ransacked the vocabulary of our ancestors, with unfortunate results."

"And the result is that, especially in times of crisis, when the herd usually flocks together, the Germans disperse in all directions. The fundamental racial elements are not only different in different districts, but there are also various elements in the single districts."

"On several occasions I have experienced such cases, in which the greatest energy had to be employed to prevent the ship of our movement from being drawn into a general current which had been started artificially, and indeed from sailing with it."

"In 1919-20 and also in 1921 I attended some of the bourgeois meetings. Invariably I had the same feeling towards these as towards the compulsory dose of castor oil in my boyhood days. It just had to be taken because it was good for one: but it certainly tasted unpleasant. If it were possible to tie ropes round the German people and forcibly drag them to these bourgeois meetings, keeping them there behind barred doors and allowing nobody to escape until the meeting closed, then this procedure might prove successful in the course of a few hundred years. For my own part, I must frankly admit that, under such circumstances, I could not find life worth living; and indeed I should no longer wish to be a German. But, thank God, all this is impossible. And so it is not surprising that the sane and unspoilt masses shun these ‘bourgeois mass meetings’ as the devil shuns holy water."

"One extreme of the population, which was constituted of the best elements, had given a typical example of its heroism and had sacrificed itself almost to a man. The other extreme, which was constituted of the worst elements of the population, had preserved itself almost intact, through taking advantage of absurd laws and also because the authorities failed to enforce certain articles of the military code. This carefully preserved scum of our nation then made the Revolution. And the reason why it could do so was that the extreme section composed of the best elements was no longer there to oppose it. It no longer existed."

"France must also be ranked among these colossal States. Not only because she is adding to the strength of her army in a constantly increasing measure by recruiting coloured troops from the population of her gigantic empire, but also because France is racially becoming more and more negroid, so much so that now one can actually speak of the creation of an African State on European soil."

"The man who thinks that he can bind himself by treaty with parasites is like the tree that believes it can form a profitable bargain with the ivy that surrounds it."

"From a higher point of view we may speak of one sole blessing in the midst of so much misery. This blessing is that, though men may be fooled, Heaven can’t be bribed."

Nadaljujem z Dune (Peščeni planet).

Edited by frogstomp - 11.Nov.2024 at 10:39
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 111213

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.07
Copyright ©2001-2024 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0,328 seconds.