![]() |
Razumevanje in doživljanje metala |
Post Reply ![]() |
Page <1 5678> |
Author | ||
Mrtupevc ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 12.Jan.2008 Location: Bangladesh Status: Offline Points: 1872 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Ej, men v prejšnjem postu vse lepo špila, sm probu firefox, opero... Dela - mogoče kdo flasha nima posodoblenga al neki... Drgač sm pa nalimal v tem vrstnem redu:
1. Marduk - Scorched Earth 2. Iron Maiden - Afraid to shoot strangers 3. Vader - Cold demons 4. Sodom - Agent Orange 5. Megadeth - Rust in peace...Polaris P.S.: Zdej sm neki sčaru - bi moglo delat? Edited by Mrtupevc - 26.Nov.2016 at 09:48 |
||
Ole - OleOleOle;
Peterle - zakaj pa ne? |
||
![]() |
||
Lif. ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 20.Mar.2008 Location: Slovenia Status: Offline Points: 1678 |
|
Zej dela vse tut v Chromu, včer tut men ni prkazval komadov, čeprav je bil predvajalnik embedan.
Drgač pa ko že Marduk omenjate, se vedn spomnem še na tale album: ![]() In pri debati o vojni in metalu seveda ne gre brez Bolt Thrower.
![]() Edited by Lif. - 26.Nov.2016 at 13:01 |
||
![]() |
||
Poli ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 11590 |
|
Yeah, zdej se pa vidi. ![]() Poleg BT lahko dodamo še ... |
||
![]() |
||
frogstomp ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 12032 |
|
par dni sm že čist preč od tega komada... sicer je še čist mal metal, ampak.. lirična moč in izvedba 0_o enostavno tako odpeto, da razumeš. in to tako intenzivno, da bi kr zavekal. becker & co, keri bogovi ej
Edited by frogstomp - 16.Aug.2019 at 13:21 |
||
![]() |
||
frogstomp ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 12032 |
|
metal ted talk :)
|
||
![]() |
||
Gašper Fatur ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18.Nov.2007 Status: Offline Points: 11061 |
|
Preletel na hitro, tip v bistvu govori o thrash besedilih, večinoma imajo trešerski bendi besedila z družbeno/politično tematiko (slišal sm da je omenu Metallico, Xentrix in Kreator). Drugače pa nikoli nism štekal metalcev, ki niso plešasti in si vseeno ostrižejo čupo - če si preveč "odrasu" za čupo, potem pa ne strašit v metalskih majcah okrog.
![]() |
||
FUCK THE WORLD
|
||
![]() |
||
Gašper Fatur ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18.Nov.2007 Status: Offline Points: 11061 |
|
Sej ne da 95% vprašanih nima Metal majce, ampak sej nima veze zvrst... Neverjetno. ![]() |
||
FUCK THE WORLD
|
||
![]() |
||
Gmajnar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14.Feb.2014 Status: Offline Points: 1449 |
|
Ja, tale posnetek je iz te ''core/post'' scene in se ne bi čudu, če velik teh ljudi doma sploh ne posluša kj dost teh bendov, k majo njihove majce. Ta scena je vsen zlo osredotočna na redno vzdrževanje in posodobitve svojga lifestyle-a (predvsem imidž-a) in druženje - tko, da nimajo tok cajta za samevanje doma in konkretno poslušanje muske. Dost tak hipsterski način življenja v primerjavi s povprečnim metalcom.
Kar se pa tiče naštevanja komadov od svojih priljubljenih bendov ... to pa pomoje težko kj dost pove o tem, kolk ti je en bend všeč. Men recimo 30 let nazaj al pa 20 let nazaj ni blo problema naštevat večine komadov od najljubših bendov - takrat sem vsak (dober/odličen) album preposlušal miljonkrat in zravn še velikrat pogledu na ovitek od kasete al pa cd-ja in spotoma prebral ime komada, včash pa prebral še kšn besediw. V zadnjih 20ih letih pa se mi je nabral še tolk velik odličnih bendov/albumov, da se v glavi začne počas vse mešat in se včash ne morm spomnt imena od komada, k mi je že 30 let odličen ![]() Res je pa tud, da jz nkol nism biw člowk, k ga zanimajo besedila komadov in naslovi komadov - jz sm zmer padal na naslovnce od albumov/demotov in kakršnokol kul grafično zadevo v knjigci ![]() Pa tud to igra vlogo, kolk različnih zvrsti poslušaš - en k posluša skor sam heavy al pa black metal, bo mew zihr velik manj majc in muske za poslušat kokr pa en, k posluša vse od metala - s tem ma prvi tud velik manj šans, da se ne spomne naslovov komadov al pa jih pomeša ![]() Važna je pa itak muska in ne črke - jz znam na pamet miljon različnih metalskih komadov, poznam vse melodije, solaže, prehode in ritme na bobnih, vse screame, odlično kruljenje in nasploh zakon vokalne linije - AMPAK naslova od komada se pa velikrat ne morm spomnt, pa, če me ubiješ
![]() |
||
![]() |
||
|
Hm, zanimivo, si nebi mislu da je tako... Verjetno odvisno kak tip človeka si, kako ti delajo možgani... Js vem vse meni drage albume in komade na pamet, naslove, pogosto tudi trackliste, glasbo samo pa sploh... Ampak si tudi na splošno npr. ful datume zapomnem, tako da bo mogoče to tudi kej povezano... Sej včasih smo delali tle gor razne Metal kvize, zvočne in slikovne, zanimivo za reševat - bi še kakega.
![]() |
||
FUCK THE WORLD
|
||
![]() |
||
|
uh jst tud zatrokiram če sm tko off guard najdeš, sploh če sm v drugih miselnih procesih. recimo, fates warning, največji fen, bil na 5-6 koncertih, parallels plata mi je bla soundtrack lajfa.. ampak tkole sred delovnika, k mi šiba koda čez možgan, mi prov zrine vse ostalo ven.. se nism mogu 3 naslovov spomnit učer.. weird... :S
|
||
![]() |
||
|
Heh zanimivo, mene pa lahko pomoje zbudiš na MMOA v šotoru ob 8:00 (po 15 min spanja) in ti bom vse naštel. FW mi niso najljubši bend, so mi pa dobri in Paralells mi ni naj plata, niti top 3 od njih ne, mi je pa dobra. Zdej takoj bom po spominu napisal par komadov ki mislim da so na Paralells, ne bom goljufal: Eleventh Hour Point Of View Road Goes On Don't Wait For Me Life In Still Water Island In The Stream |
||
FUCK THE WORLD
|
||
![]() |
||
|
Prečekiral, ni vse 100% prou, ampak kr dobro zadel par glavnih komadov.
![]() |
||
FUCK THE WORLD
|
||
![]() |
||
Dejan ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 18.Oct.2011 Location: Slovenia Status: Offline Points: 3088 |
|
dvomim, da je odvisno od delovanja možganov. kot je Gmajnar opisal: včasih smo se dosti bolj poglobili, se dosti bolj zanimali in zato smo si tudi dosti bolj zapomnili. danes konzumiram glasbo podobno kot je napisal Gmajnar iziroma podobno kot jo delajo Mgla - poznam album in vem približno številko pesmi. saj je pa ja tudi logično, da je tako. včasih smo poslušali 20-30 albumov vedno in vedno znova, danes pa je to večkratnik tega števila, saj imajo določeni bandi že samo skoraj toliko albumov - pač malo karikirano povedano.
|
||
![]() |
||
Pero ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 13.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 3865 |
|
Ah, mal pa je... če si avtist, si avtist :)
|
||
![]() |
||
|
Ja, mislim da bo res nekaj glede načina poslušanja. Tako kot se je poslušalo vačasih, manj bendov/albumov, pa te močno, napram danes, več vsega pa bolj površno... Takrat se je poslušal Metal v globino, zdaj pa bolj v širino. Js še kr po starem poslušam, vsako stvar posebej in se poglobim - kar mi je res všeč seveda. Na YT samo počekiram nove stvari in če mi ni res všeč, se ne poglaljam oz. niti površinsko ne poslušam ker mi to ni.
|
||
FUCK THE WORLD
|
||
![]() |
||
Speadge ![]() Senior Member ![]() dežurni aktivist Joined: 22.Jul.2015 Status: Offline Points: 2361 |
|
Pozabljamo še en faktor okoli naslovov komadov, itd. Včasih smo le te zapisovali na roke, delali ovitke kaset, itd... Pa premetavali po rokah naslovnice plat/CDjev z besedili. Še posebna poslastica je bila kakšen priložen booklet.
Da niti ne omenjam kako manj dostopno, ter posledično bolj dragoceno je bilo vse skupaj. Prvi, ki je dobil kaseto/CD, je šlo skozi roke celotne druščine, dokler vsi nismo imeli na svoji kaseti. Tu ni bilo prostora za zbirčnost, selekcijo. Kar je bilo možnost dobiti, to smo si presneli. Danes je vse skupaj bolj instant. Torrent, youtube, bandcamp ... klik, klik ... pa tu pa tam kakšna plata/CD. V parih minutah je na voljo cela diskografija. In spet instant klik, klik. |
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
Gmajnar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14.Feb.2014 Status: Offline Points: 1449 |
|
Jz metal tud še zmer poslušam v globino (velikrat poslušam albume, ki so mi zakon) - širina je pa pač to, da so mi všeč vse metal zvrsti (heavy, speed, power, thrash, doom, death, black in vse možne kombinacije teh zvrsti) in zarad tega mam ful velik bendov, k so mi zakon in še več bendov, k so mi dobri
![]() Pač ni več šans, da bi mew, kot leta 88 in 89, samo 10 kaset/20 albumov ![]() ![]() Sj jz tud, če mi neki ne potegne, tud prbližn ne mislm zgublat cajta s poslušanjem tega - ker je škoda cajta in loh poslušam tawžnt bolših starih al pa novih albumov ![]() Tuki je pomoje največji faktor to, da recimo tebe (Gašper), zanimajo besedila od bendov in s tem avtomatično naslovi komadov. To ti je verjetn kul že od mladih nog in maš še dons podobn pristop do nove dobre muske. Mene pa recimo besedila niso nkol zanimala, kšnga sm prebral sam zato, da sem vsaj zihr pravilne besede kričal zravn ![]() Sem kdaj probal prebrat vsa besedila od kšnga albuma in mi je blo na konc zmer brezveze, ker me ne zanima kwa je bend mogoče hotu s tem povedat - jz sm bil zmer člowk z velik svoje domišljije in sem užival v ustvarjanju svojih lastnih zgodb/pomenov, ki sem jih ustvaril ob poslušanju hude muske. Mene so pr albumih, poleg muske, zanimale edin še naslovnce in vse ostale slikce, k so lahko pripomogle pri moji domišljiji + kšne kul besede v naslovih komadov, če so ble na isti valovni dolžini kokr moja domišljija ![]() V glavnem pr metal muski je zakon, da loh najdem bend za vsak možn filing in ga z musko še ojačam - glih tko v metalu zmer najdem album, ki se ujema s tistim kar me trenutno najbl zanima in loh ta muska služi kot najboljši soundtrack za kakršnkol opravek al pa hobi
![]() ![]() |
||
![]() |
||
|
Gotovo je blo prej vse bolj redko in dosti težje dostopno. V 90s nism nikjer mogu prebrat kaj je sploh diskografija benda, pojma nism imel kaj vse obstaja. Vem da sm šou v music shop (kjer se je "legalno" za 600 SIT presnemavalo original CD-je na kasete) in tam gledal albume od npr. Metallice in Sepulture, tisti ki so imeli gor največ komadov za katere nism nikoli slišal, tistega sm kupu najprej. Vem da sm na Bledu na šolskem izletu z OŠ kupu Master Of Puppets kaseto npr. V mojem kraju so music shop odprli ko sm bil star ene 12 let in je bil odprt samo 2 leti. Takrat nism še imel CD playerja, samo kasetnik... V trgovini mi je tip presnel Beneath The Remains na kaseto in problem je bil rešen. Potem sm prišparal keš in si ga kupu čez eno leto, CD player namreč. Takrat dobit en soliden album na solidno posneti kaseti je blo zlato, vsaj zame. In potem ko sm imel CD player, sm začel kupovat CD-je, kupval sm jih glede na naslovnico, če je bla dobra, je morala že muzika bit dobra, tako sm kupu npr. Rust In Peace. Ko sm dobil prvo kaseto od Manowar v 8. razredu OŠ potem v roku enega leta kupu vse njihove CD-je. Čez neki let smo snemali tudi na CD-R-je... Pa spomnem kako sm frendu posodil original Kill 'Em All CD - nazaj sm ga dobil čez eno leto, spraskanega in s strgano knjižico, dobra šola za naprej kej posojat.
![]() Glede imen komadov, a tudi od Morbid Angel ne bi znal povedat s katere plate je nek določen komad? Nevem, meni je to čudno, mogoče imam res napačno prepričanje ker sodim po sebi... Kar se tiče samega poslušanja pa sm oz. še vedno, poslušam Metal "v globino", torej do obisti, al pa sploh ne. Bendi ki mi niso res dobri se niti ne zavrtijo... Zelo redko da kakšen od novih bendov pristane v kategorijo meni dobrih, en redkih novih bendov so npr. Skull Fist, so me navdušli že z demotom, pristopom, energijo, tudi besedili - in potem s koncertom v Mariboru pa tudi naslednjim albumom itd. In še vedno ni to bend 1. klase, kjer je recimo moja "top 10 lestvica bendov". Besedila me gotovo zanimajo, ker naredijo glasbeno dober komad še boljši, ker se lahko še bolj poistovetim s tem komadom oz. bendom. Zanimivo mi je blo tudi npr. ko sm v 2. polovici 90s spoznal Helloween, ampak se imel samo The Time Of The Oath presneto kaseto in Best Rest Rare CD, oboje je brez besedil in sm jih sam nekako slišal in si jih predstavljal. Ko sm leta 2000 dobil dostop na net, sm šou prebrat vsa besedila in ugotovu da sm dosti delov zajebal z lastno interpretacijo - in resnična verzija mi je bla slabša od tiste ki sm si jo sam zamislu. ![]() |
||
FUCK THE WORLD
|
||
![]() |
||
|
Gašper - sj pr men ni tko, da se čist nobenga naslova od komada ne spomnm (še zmer se jih dost spomnm), se pa z leti zmer bl dogaja, da se včas ne morm več spomnt naslova komada, k ga poznam že ful dolg cajta
![]() To kar si napisal v zvezi z Morbid Angel in znat povedat s kerga albuma je kšn komad - to je pa men spet čist druga pesem - za vsak komad od Morbid Angel in drugih bendov, ki so mi ful dobri, vem iz kere plate je. Zame je komad (mislm muska, ne ime komada) totalno povezan z naslovnco albuma in specifičnim zvokom tega albuma - te stvari so men najbl pomembne in tvorijo celoto, ki mi ostane v spominu. Besedila in s tem naslovi komadov pa me ne zanimajo in mi zato uhajajo iz spomina al pa jih že v osnovi sploh ne pogledam
![]() |
||
![]() |
||
|
Razumem. ![]() |
||
FUCK THE WORLD
|
||
![]() |
||
rožica ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24.Nov.2007 Status: Offline Points: 3407 |
|
Napisal bom kar zdajle, ker jutri ne bi - sem frisno pod vtisi s koncerta Tarot na Metelkovi. Casovnica tukaj je taka taka, da sem pac ene 10 let nazaj naletel na njihove demote in v manjsi meri na album Reflections, cas se je pa po tistem obrnil naokoli tako, da mi se samemu ni jasno, kako. Vmes so prisla obdobja (ker vcasih pac poslusas vec en band kot drug), ko je zbirka tistih prvih demotov bila pogosto na playlisti, in zato se danes priklicejo momenti taksni in drugacni. Kar se je vmes zgodilo v lajfu, ni za na forum (dasiravno ni nic sokantnega - pac normalne zivljenjske situacije in stvari), se je pa vzpostavila neka percepcija, da je pri dvigih iz podna nekako sodeloval ta band - ni bila ta muzka tista, ki me je dvignila ven, ne bi precenjeval zadeve do te mere - ampak bila je pac samo tam zraven ko so se stvari obracale na bolje, to samo hocem povedat. V vsem tem obdobju je tu in tam, ker je pac to band ki ga nisem poslusal vsakodnevno, ampak le ... tu in tam, vzniknila kaka situacija, spomnem se dveh, kjer se je trenutek, ki ga je spremljala ta glasba, vsedel globoko v spomin. Prvi je prisrcen malenkosten in (med)cloveski in nevreden razlage, a je kljub temu ljub spomin, drugi je samoten: ko sem lazil v brezpotja Martuljka (ker v prostem casu pac rad planinarim in me je zaneslo v neko alternativno smer ze davno tega) in pristal v morju rusja, skozi katerega sem se prebil na stranski greben ki ga tu ne bi omenjal in kjer je slo "suma sumarum" za tako nemarno lokacijo, da je verjetno le izdatna doza nostalgije kriva za to, da je spomin lep, kjer sem nenadejano (ker sem pac predalec zagazil iz nacrtovane smeri) dosegel vrh grebenske rezi in uzrl nekaj najostrejsih vrhov v okolici iz nikoli prej videne perpektive - na nekatere izmed njih, bodimo iskreni, ne bom nikoli sposoben stopit - in v tisti idili rekel, dajmo malo pocakat ... No, v momentu navdiha sem tam ustavil in v miru dam na slusalke prvi demo prav te Tarot skupine ... potem pa dalje, dol, iskat prehode dalje in delat dalje na tem da se pride najprej gor in nato varno dol ... pogled tistega dne je zapecen skupaj s to muziko globoko v podzavesti. Bi rekel da mora bit na tem forumu vsaj 5 ljudi, mislim konkretna imena, ki morajo vedet o cem govorim, pa nima to veze s hribi, ampak percepcijo metala, ki je soundtrack v nekem trenutku, oz. vec kot to - ki se iz vloge soundtracka spodmakne v vlogo utemeljitelja nekega trenutka. ... zdaj, to je vse skupaj toca nekega teksta, ampak kdor je kdaj invenstiral mnogo nekega casa in pozornosti v neko njemu ljubo dejavnost, ki se je nepricakovano sklopila se z muziko, bo morda stekal, kako se vzge v spomin, ko se oboje poklopi ... no to je bilo to ... in to je samo en moment, kot recen, vec je bilo njih. No, kakorkoli, v zacetku leta odjekne novica ta ta band pride v Evropo. Noro! 4 ure stran en termin, 4 ure stran drugi. Gremo 100%. Naslednja novica - Zagreb. A cmo zdaj it na prvi datum in Zagreb ali drugi datum in Zagreb ali samo Zagreb? Nato se Ljubljana ... ... potem se na koncert prides pripravljen, da mogoce bo pac slabo. Ali pa da se ne bos pocutil. Ali da ti bo slo nekaj na zivce in bos imel koncert pokvarjen. Pa se vse poklopi, komade poznamo, band uigran, asociacije in spomini secejo ven, a je to zdej zavestno ali podzavestno ne vem, glava ne procesira stvari racionalno - kolega se zadere "a tole pa slici na Pagan altar a ne" - jaz pri sebi "kdaj sem ze to razmisljal? vceraj? 10 let nazaj? zdijo se lepsi casi", ni vazno, band sece kot da ni jutrisnjega dne, "odraslemu" v meni racionalno zares ni jasno, kako se jim to da, kako je to mogoce, kako se tem ljudem to izide z dnarjem, kje je fora, ampak tam znotraj pa cutis da oni delajo to tisto kar je prav ... V odraslem zivljenju, kjer so stvari take kot so in niti nimas casa razmisljat kaj je v redu in kaj ni, ker vse pac je kot je, so dogodki kot je ta, da ti tak band pride spilat nekam blizu, kjer jih lahko brez velikega truda vidis, nekaj tako z neba podarjenega, da ne znam opisat. Tudi v takih situacijah bom cisto iskreno rekel da malo jebes odraslo ravnanje z denarjem -> par drugih razvajanj se da pac na stran za to, da band/sank dobi tistih par EUR vec ... in zato je tudi ze dlje casa kupljena karta za naslednji datum turneje, ker videt tako perfekcijo v nekem prostoru in casu, to ni nekaj samoumevnega. Lovis momente, pa ne gre za to da imas pol nekaj od tega, vazno je da si bil tam, od tega nimas nic, pa vendar imas vec kot lahko kdorkoli kupi (ti si kupil karto, ampak bodimo iskreni - ko ti ideja, servirana z odra, premakne glavo, je to vredno vec od tistih XX evricev, ki si jih odstel, vsaj za res dobre koncerte to velja). Povedno je tukaj morda to - ravno pred kratkim ugotovljeno, da lazje nastejem top 10 koncertov ki mi jih je zal da sem jih zamudil, kot top 10 koncertov nasploh ... ... v casih ko se iz branja novic in v poslovnem svetu tudi (sluzbe) plazi strah da gre cel kontinent v K, so taki momenti nek svetilnik, in zdi se mi da v tem momentu cutim Razumevanje in dozivljanje metala, kot ga je probala razlozit ta tema. Na nacin, ki ni s strani nikogar predpisan (mislim da je nek Paranoidov uvodnik pred kratkim rekel nekaj podobnega - podpis na tisto trditev). Na nacin, ki je verjetno norost v tvoji glavi, ampak jebes to. Metal! Bandov, ki jih imam rad, in ki jih bom nekako srecal, je pa ziher se mnogo (mnogo jih je ze bilo) in kako lepo je vec kot (ce vzamemo to za iztocnico) 20 let po prvem srecanju s forumom dozivet nekaj takega, kar ti zabije vrednote (pa tudi ce za en vecer) nazaj na tisto, kar si naivno verjel pri 15ih, ko so ti prisle v roke kake zanivime kompilacije. Ce bi vec ljudi bilo na taki terapiji kot je mene trofnilo dns zvecer, bi bil svet normalnejsi, tuki slutim nek zanimiv paradoks za katerega nimam kapacitet da bi o njem zdaj tle razglabljal.
Edited by rožica - 19.Apr.2024 at 00:49 |
||
All matter in the universe is destined to become the scrap heap of history.
It’s called the 2nd Law. |
||
![]() |
||
|
@rožica, kakšno luštno jutranje branje :) Sicer sm čital že okol 6:20, tako da morm še 1x s temi popravki.
Se zlahka navežem na vsebino komentarja. Js sem se redno čedno (no, nekoč sem se bolj, upam da bo tega čim manj) po kakšni prekrokani noči ali večdnevnim bingeom duševno oskrbujem z Warning - Watching from a distance plato. Ta solzav vokal, ta zasanjana, otožna tonaliteta, ta počasnost in to izbrano soljenje z bas in snare bobnom po dominantni čineli... in pa besedila: "It's always frightened me how some things lose their meaning, how some things changed direction with a breeze. Don't ask me where I am, I am trying to come home, but I can't keep myself from drifting."
Tole sm si vrtel po kkšni eskapadi, ki se je končala s kkšnim prfuknjenim nažvižganim afterpartijem, ko je popustil primež noči in pride nazaj polna zavest in odplakne tisto stanje, kjer obstaja samo tu in zdaj. Ko dejanja in besede dobijo težo posledic. Ko brezskrbnost in veselje nadomesti občutek strahu, sramu, krivde. Pol ko se krvna slika normalizira in živci še teden po tem neukročeno trzajo, ko zaplavajo v manj upornem mediju kot je etanol.. sem bicikliral na smledniški križev pot, si oprtal bicikel na rame, kot da nosim križ in pred vsako kapelico pokleknil in se kesal.. s tole plato v ušesih. Edited by frogstomp - 19.Apr.2024 at 10:42 |
||
![]() |
||
Lunik ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 2087 |
|
Heh, rožica, še kako se lahko navežem na tvoj zapis. Pomojem nas je večina vsaj v nekem obdobju občutila nekaj podobnega, vsekakor pa še danes s posebno radostjo pozdravljam vse trenutke, ko se nekaj podobnega odvije; v glavi in vsepovsod naokoli tebe. Prvi tak moment je (upam) že skoraj za ovinkom..
![]() |
||
![]() |
||
|
Lepo si se razpisal oz. ste se razpisali. Seveda da določeni komadi, melodije, albumi, bendi itd. sovpadajo z nekimi dogodki v življenju in so potem povezani v glavi... Še takih spisov na forum.
![]() |
||
FUCK THE WORLD
|
||
![]() |
||
|
Nov modni dodatek za maškare iz Metalcampa: https://www.youtube.com/watch?v=DIZUowoc4F8
|
||
FUCK THE WORLD
|
||
![]() |
||
Mitja M.J. ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18.Aug.2008 Location: Slovenija Status: Offline Points: 5080 |
|
![]() ![]() ![]() |
||
MacGyver je zakon!
|
||
![]() |
||
polopoklip ![]() Senior Member ![]() Joined: 16.Nov.2007 Status: Offline Points: 2138 |
|
Skozi vsa ta leta se je v tej diskusiji odvijala kar zanimiva debata in glede na to, da je kar nekaj ljudi, ki so aktivno sodelovali v njej, še vedno aktivnih na tem forumu, bi bilo zanimivo slišati ali se je njihovo mnenje kaj spremenilo po vsem tem času.
Predvidevam, da je sedaj večina na tem forumu starejša od trideset let in kljub temu, da verjetno živijo neke čudne kapitalistične slovenske sanje, je metal glasba pomemben del njihove osebne identitete in pogleda na svet. Ali pač? Ali so metaloidne ideje/vrednote/ideali, na katere ste prisegali v mladosti, preživele test časa? Katere so to? Zadnjič me je znanka, malo za šalo in malo zares, vprašala kakšen pečat je metal subkultura pustila v naši družbi, razen večjega procenta alkoholizma in družinskega nasilja v statistikah. Kako bi odgovorili na to vprašanje? |
||
![]() |
||
devlin ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16.Nov.2007 Location: Vatican City State Status: Offline Points: 8607 |
|
So preživele test časa. Metal forever. Čeprav sem z leti postal bolj odprt tudi do drugih žanrov.
Znanki bi odgovoril s fakičem. Če me ne bi spremljal metal bi verjetno res ratal nasilen.
Edited by devlin - 01.Mar.2025 at 18:49 |
||
![]() |
||
Mrtupevc ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 12.Jan.2008 Location: Bangladesh Status: Offline Points: 1872 |
|
Haha, če tistega, kar sem podčrtal, ne bi napisal, bi ti rekel, da vprašaj znanko po zdravju. Kolk pa je stara - 15? Misilm, resno, a ta stereotip o alkoholu & nasilju še kar vztraja? Ok, o ekscesnem uživanju tekočih in manj tekočih substanc ne bi, glede nasilja pa - malo za šalo in malo zares ji odgovori, da poslušaš metal zato, da zventiliraš vso agresijo, ki se ti nabira, v nasprotnem bi bila podvržena brcam in udarcem. Če že o stereotipih - večkrat se na govejih prireditvah stepejo... Je en znanec kolegu že dolgo tega (na pragu tisočletja) v vlogi varnostnika hudomušno izjavil, da mu je najboljši šiht na metal koncertih, ker se praktično nič ne dogaja (za razliko od veselic ali pa balkan žurk). Glede ostalega pa - v obdobju odraščanja si itak "pokupčkan" po subkulturnih otokih, kasneje to izzveni. Glasba nekaterim ostaja, drugim spet ne. Razlika (vsaj pri meni) pa je, da sem dovzeten tudi za druge žanre, kot je devlin napisal. Ni mi pa apriori kar vse všeč (spet v obliki stereotipnega odgovora na vprašanje "kaj pa ti poslušaš"). To me kar pogreje.
|
||
Ole - OleOleOle;
Peterle - zakaj pa ne? |
||
![]() |
||
Speadge ![]() Senior Member ![]() dežurni aktivist Joined: 22.Jul.2015 Status: Offline Points: 2361 |
|
Sorry, ker odgovarjam samo na zadnji del napisanega, ampak vse ostalo se mi zdi, da je bilo v takšni ali drugačni obliki že neštetokrat predebatirano. Ponovno razčlenjevanje misli bi od mene zahtevalo angažiranost, ki mi na to lenobno nedeljsko popoldne preprosto ne pritiče. :)
Verjetno s protivprašanjem. Za kakršno koli resno debato bi želel razčistiti, na osnovi česa je prišla do zaključka, da samo poslušanje metal glasbe, se družiti v krogu ljudi s podobnim interesom, itd... povečuje odstotek alkoholizma in nasilja v statistikah. Poskušal bi ugotoviti, ali za tem stoji kakšna raziskava, kaj otipljivega, ali pa gre zgolj za namišljen argument, ki je zrasel na zeljniku človekovih lastnih predsodkov.
|
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
polopoklip ![]() Senior Member ![]() Joined: 16.Nov.2007 Status: Offline Points: 2138 |
|
Vprašanje je bilo z namenom malo provokativno. Zanimivo, da so vsi tako užaljeni zaradi komentarja o alkoholizmu in nasilju, ki je očitno neresnica, da sploh ne odgovorijo na vprašanje samo.
Človek bi pričakoval, da bo kdo omenil kakega sedanjega ali bivšega pripadnika te naše metal subkulture, ki je uspel kot pisatelj, slikar, znanstvenik, filozof ali celo politik in ki je s svojim delom pustil neko globjo sled v družbi, v kateri živimo. Se je v lokalnih metaloidnih logih zgodila kakšna civilna iniciativa ali družbeno gibanje? Če teh ljudi ni, potem bi bilo zanimivo slišat kakšno za lase privlečeno teorijo, zakaj je temu tako. |
||
![]() |
||
|
Heh, ne užaljeni, temveč bolj... presenečeni (?) nad dejstvom, da subkulturi pripisuje neko nasilništvo. Alkohol je pa slovenska folklora. Pa me popravi, če se motim. Provokacijo na stran, sedaj sprašuješ o znanih in manj znanih (bivših) pripadnikih subkulture. Davorin Lenko mi kot najbolj znan (meni) pade na pamet. Black metalc je pred leti prejel literarno nagrado Kresnik za svoj prvi roman. Iz srednje šole imam znanca, s katerim sva bila na istem faksu. On je imel bolj raziskovalno žilico in končal na postdoktorskem kravžljanju možganov na IJS. Sicer ni bil ortodoksen metalac, ker je mešal vse živo, ampak ja. Pa ta zgornji ni edini primer, ki je končal na Štefanu. Tudi en soforumaš se trudi na tej znanstveni ustanovi :) Naslednji ni najbolj posrečen primer, ker ne izhaja iz dotične subkulture. Najbolj znan izmed Lublanskih psov med najpremožnejšemi Slovenci oziroma sedaj že pokojni Matjaž Gantar. Bas kitarist in gospodarstvenik. Bobnar odšpila pred Cannibal Corpsi na Metelkovi leta 1997 svoj zadnji koncert pred odhodom na študij v tujino. Kasneje se vrne v Slovenijo kot mojster harmonike, za nekaj let postane član skupine Terrafolk, sedaj pa je poznan po svojih solističnih nastopih, velik ljubitelj Astorja Piazzole (od tod tudi izvira ustanovitev skupine Funtango). Govorim o Marku Hatlaku. Ne vem, tolk se jih iz prve spomnim, Morda pa še kdo doda koga. No, recimo tudi DJ ŽID je v akademskih sferah... P.S.: Predno me kdo napade, češ, da sem dal obupen primer z didžejem, ker on je pa ja črnopasovni karateist, naj ga pomirim. Svojih veščin ne izvaja na drugih primerkih moškega ali ženskega spola. Ni take sorte človek
![]() Edited by Mrtupevc - 02.Mar.2025 at 17:56 |
||
Ole - OleOleOle;
Peterle - zakaj pa ne? |
||
![]() |
||
|
Užaljeni? No, to me močno preseneča, kako ti je uspelo izraz dvoma nad po vsej verjetnosti povsem "anekdotičnim" argumentom razumeti kot užaljenost? Bi morda lahko nekoliko razložil, preko kakšnih miselnih tokov si prišel do takšnega zaključka? :) Sam sem, recimo, precej neposredno omenil, zakaj se mi preprosto ne da, in ja, meni pač ne da je pravi skupek besed, odgovarjati na ostalo. Kljub temu sem odgovoril na tisto, kar sam menim, da ne odraža realnosti. Torej, na kar se mi je dalo odgovoriti. Kaj te je pa pri tem zmotilo? :) Razumeti moraš, da človek sicer lahko nekaj vpraša, a če pri tem iz nekega razloga napiše še nekaj drugih stvari, ne more diktirati drugim, na kaj natančno bodo odgovorili in kakšne odgovore bo dobil. Dobil si pač odgovor na tisto, kar se je sogovornikom zdelo vredno komentirati. Iskreno pa dvomim, da je bil kdo užaljen. Mislim, čemu? Si morda spregledal, da si po anekdotičnem vprašanju s trditvijo domnevne znanke sam vprašal: "Kako bi odgovorili na to vprašanje?" Si, ane? :) |
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
|
Se posipam s pelinom! Očitno bi moral namesto besede 'užaljeni' izbrati kakšno bolj primerno besedo.
![]() Na primer. Zanimivo, da so se vsi obregnili ob komentar o alkoholizmu in nasilju, ki je očitno neresnica, da sploh niso odgovorili na vprašanje samo. ![]() Ali pa ta. Zanimivo, da je vse zmotil komentar o alkoholizmu in nasilju, ki je očitno neresnica, da sploh niso odgovorili na vprašanje samo. ![]() Vsem prizadetim se iz srca opravičujem. ![]() mrtupevc: najlepša hvala za tvoje zadnje pisanje! ![]() |
||
![]() |
||
|
Ja kako ne? Seveda smo odgovorili na vprašanje. Vsaj tisto, ki si ga postavil na koncu.
Za nekoga, ki ima od drugih nekakšna pričakovanja, si sila nedosleden :P No, zdaj pa že počasi nehaj dramatizirati. Ljudje pač dajo v debato toliko sebe, kot jim v danem momentu ustreza. To velja za večino nas, tako mene, kot tudi tebe.
|
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
|
Mrtupevc, meni se je pa nabolj znan izmed Lublanskih psov vedno zdel igralec Mario Šelih. Sicer pa jih je iz te scene je cela plejada relativno znanih... od Braneta Zormana (O!Kult), Esada Babačiča (Via Ofenziva) pa do Braneta Bitenca (Otroci Socalizma). Danes imamo ta starejšega Ruskota na ministrstvu za kulturo https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-kulturo/o-ministrstvu/mag-marko-rusjan/ Nazadnje sem ga videl lani med obiskovalci na Tolminatorju :) Tale, tule na vokalu:
|
||
P l a c e h o l d e r
|
||
![]() |
||
Ijus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05.May.2014 Status: Offline Points: 2840 |
|
pobje pa pubike ... jaz pa nikol nisem maral pijančevanja. //k je že lih govora otem// tko da (no to bi prosil brez zamere) nekako iz tega vidika nisem nikol maral thrashrje pa punker pa tko. vedno vsi nažgani pa neki preveč veseli. ma daj no. izi pizda no. sej ni tko veselo vse. to je bolj utaplajnje žalosti v alkoholu. pa tiste neke umazanije tud nikol nisem maral. uf... metelkova. sej je blo cool sam ... no comment pobje no. tle bi res prosil za kanček razumevanja.
metalci so redki ki doživljajo negativo tega sveta in vidjo kje je problme in kaj je problem. tko da lih metalci bi mogli s svojim lajfom popravljat v kakršnem koli smislu svet. sej je v redu če kritiziraš... sam pol tudi ponudi rešiteve. ker samo kritiziranje... prinese še več jeze in negative. to je načeloma prilivanje olja na ogenj. kot se reče: na mladih svet stoji. ... bi se moglo rečt: na metalcih je da svet popravijo. sej zato so metalci taki kot so... al si true al pa nisi. pozerjev je bilo pa vedno več kot preveč. metal je iz tega vidika sacred. amen kamen cuzamen hehe ps: načeloma je v vsaki podzvrsti metala isto: so pravi in so pozerji. to je tudi v ostalih žanrih in pozvrsteh. tko da nisem hotel povedat da thrast metal je pa tak. sam vedno se ga je držal ta stereotip o pijančevanju pa umazaniji pa zakomiranem ležanju ppo tleh pa to. ps: jaz pa tud nikol nisem znal pit ... vedno se ga nažrl ... pol pa komiral. bedak jaz. to ni to pobje. je treba znat pit. pa kadit. pa vse delat prav in bit opravilen. ps: pa svet rešit
![]() |
||
![]() |
||
|
No ja, scena je globoko alkoholičarska, enih ljudi nisem videl treznih dokler smo se srečevali izključno na metal dogodkih, oni pa tudi mene ne. Ampak če daš v kontekst - nič bolj ali nič manj kot vse ostale scene ali dejavnosti ki niso izrazito kontra temu, sepravi šport.. pa še to ni garancija.
Stepu sm se mogoče 10x v življenju, od tega polovico na metal showih ali z metalci ali nekako v povezavi s tem, večinokrat nažgan. Ampak spet, polovico tega je blo pa drguje, pa sem bil večinoma izpostavljen metal zadevščinam, tako da ...nevem verjetno je to statisično komentar v prid metalski neagresiji? Nekih 10 let nazaj sem metal nehal idealizirat in v svet zret izključno čez to lečo.. ni rabila vsaka stvar, ki sem se je lotil pridevek "metal zraven". Nikoli zares izstopil iz te barke, ampak sem se par let malo razgledoval naokoli, še odpiral drugim radostim, kakšen potencialen metal petek sem zaradi časovnih konfliktov žrtvoval, ali pa šel prvo na koncert pa pol naprej na plesišče.. Zdej je ravno obdboje ko vidim povečano število objav kolegov na socialnih platformah z nekimi 10-20 starimi slikami in posnetki koncertov, vse prežema neka nostalgija... prav daleč od jedra se torej nismo premaknili.. Če primerjam svoje življenje zdej ali pred 20 leti... menjali smo obutev, službe, pivske emablaže, partnerje, vozila oz. prevozne navade, mp3 predvajalnike, in spletna občila... Ampak... skalp je še vedno isti, paranoid ostaja isti, vsako leto še vedno romam v Tolmin in zganjam hrup v zaklonišču.. Kakšnih revolucij nismo doživeli ali zagnali, če kej smo gledal uzurpacijo mladinske metal scene v totalno državno institucijo... ampak ej, to je neke vrste emalaža.. Vsebina je še vedno trznit na koncerte, tam srečat iste starajoče face in če je sreča kaj novih. In to mi je iskreno dost in to mi je odlična popotnica za življenje.. dokler ostajam pretežno v isti regiji in znotraj scene, tam je ta poznan mrest kjer si z leti pojavljanja zgradiš eno bazo vsaj znancev če ne drugega, da se lepo vklopiš. Skoraj brez izjeme vedno prijetno. Tole sm poslušul pred kratkim.. |
||
![]() |
||
Ijus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05.May.2014 Status: Offline Points: 2840 |
|
//mal sem velik napisal... tko da tisti vztrajni... preberite// mene full moji kolegi iz kamnika - ta naša zloglasna ekipa iz unih naših časov - full niso pustil explorat ostalih žanrov. torej poslušanje nemetala. pa razumem. sam nisem zapustil metal. metal dandanes malo manj poslušam ker nove zadeve niso več to oziroma mi nekako ne potegne ta novodobni metal. starih albumov pa ne morem več tako intenzivno poslušat ker se jih bom pa preobjedel. ... no, hotel sem povedat, da sem pol le si izboril poslušanje ne-metal muske na račun skreganja s srako. sva se le ruknila. mi je full zameril. ... sam lej ga zlomka... jaz sem bil direkten. on pa ostali pa nekako preko prispodob pa asociacij pa nekako po ovinkih... preko (to se bo čudno slišalo pobje, hehe)... preko verbla. full so vsi poslušal tudi thrash metal. ki ima značilen thrasharski verbel v bobnih. in to jih je pritegnilo da so začeli poslušat še ostalo ne-metal musko s takimi verbli. snare drumsi. ala disco, pop, tud mal elektronike. brez zamere če bo kdo od naše bivše ekipe tole bral. sam ste pa bli kekci. sej jaz vse razumem. sam biti zvest metalu pomeni biti true metalc. zaradi tega lahko poslušaš tudi enake ideologije aplicirane na druge zvrsti. veliko rave djev pa rave komponistov če bi tko rekel sem videl na koncertih z metal majcami, puloverji pa tko. veliko goa/psy rejvarjev sem videl z metalskimi outfiti. pa tko. jaz zastopim religijo metala. biti ultimatrivno true. samo to je pretiravanje pa omejevanje. to ni svoboda. to ni demokracija. sej tudi ne-metal žanri pa vzrsti pa stili govorijo o isti problematiki. zakaj bi se omejeval na 10% svetovne scene ki je metal/rock. sej lahko poslušaš enako ideologijo inkarnirano v drugih bendih, live dogodkih, knjigah, stirpih, vizualnih umetnijah,... sej na koncu koncev smo vsi uporniki. metalci sicer nekako bolj ali najbolj ekstremni. so pa tudi zelo ekstremni ne-metal primeri. kak hc gabber, extremni noisecore, itd/ipd. to je še bolj brutal k metal. ... dobro da ne zaidem. biti metalc. jaz sem še vedno primarno metalc. postransko pa tudi ne-metalc. v smislu poslušanja ne-metala. sam ta ne-metal je ideološko enakomisleč kot metal. tko da ne vidim nobenega problema v tem. lejte. če si metalc si metalc. če poslušaš še ostale zvrsti, pa da ostajaš zvest metalu, si pa pravi metalc. tako kot metalci vidijo bolj globoko v družbo so tudi nemetalci ki vidijo mogoče še bolj globoko. ta odklonilnost metalcev ... do nemetala ... pobje pa pubike ... to je men mal fucked up zadeva. je za podebatirat. se ve, da. ampak! kaj pa demokracija? svoboda govora? že demokratičen pomeni da si mal več. sej nsimo več v pra veku. pizda no. metalci bi morali biti ljubeči, razumni, ... potemtakem. ne pa ... bejž stran ti nemetalc! ja pa lol fak no! jaz upam, da me razumete. jaz bi prej rekel da so pozerji si izmislili pojem biti pravi metacl, da te omejujejo v tem. pravim!: iste ideologije se kažejo tudi v ne-metalu. ista sporočila. iste ugotovitve. jaz sem dobeseno odjebal vse pa začelo direktno polsušat tudi ne-metal musko. se spomnim kako je to izgledalo. hehe. thunderdome kompilacije sem imel. nažigal doma na glas. zanimivo kako je bil ta thunderdome moji matki všeč. hehe. še dandanes če kak dober komad zavrtim malo bolj na glas doma ... uleti mat, odpre vrata moje sobe, pa se nasmeje. hehe. dbest. haha, k smo že pri tem. dostikrat pa lih kontra useka. poslušam kak brutalno zatežen doom/death metal pa uleti pa reče: kaj spet poslušaš to mrtvaško glasbo?!!! haha se začnem smejat. sej moja mat je full faca. hehe. fotr pa tud. on še bolj. hehe. no... da se vrnemo k problematiki ne-metalstva. jaz če prav razumem... so načeloma samo metalci taki, da demantirajo oziroma zahtevajo, da si true metalc. če ne, pač pojdi in nas zapusti. jaz v svojem lajfu tega nisem zasledil kje drugje v kakih drugih subkulturah. res. porka madonna! pa sveta marija. pa kumarice s klobasami!.. to ne bi smelo biti dopustno. metal... pa demokracija... to bi morali iti v kup. torej skupaj. bit v sinergiji. bit metalc pomeni biti odprt. do stvari. sej men je šlo vedno na kurac... to... k so bli metalci... vedno nek zaprt krog istomišljenikov. ma daaaaj noooo. res? really? in s tem boš kaj naredil? meril svojga? s ostalimi metalci? kdo je bolj trve metal? mah dajte no prosim. povozi vas vsak ne-metalc. res. kdor je velik v sovji majhnosti je majhen v sovji veličini. no dobro pobje. pa pubike. da ne napišem res preveč. upam, da me razumete. in ta problem nemetalstva in kaj sploh pomeni biti true metalc. true metalc pomemi da ne zanemarjaš metala. ker če si v metalu pozer si tudi v ostalih primerih pozer. metal je borba proti negativi. tako kot tudi ne-metalske zvrsti so borba proti negativi. skupaj smo pa uporniki. in naš skupni imenovalec je uporništvo. problem so prišleki ki delajo škodo. to, da se delajo. da so pozerji. sej v vseh oblikah obstaj pojem pozerstva. kaj jaz vem kaj? recimo za primer: nek zdravnik je to po poklicu da sebe pa svoj ego fila. med tme ko nekdo drug je pa zato, ker ima rad ljudi in rad pomaga. rešuje probleme. sej načeloma so stvari preproste. v svoji biti. sam so pa zamotane v praksi. skrite. in zato so zakomplicirane za razumet jih. to je pa negativen človek spletel. ta klopčič okoli preprostih stvari. da zakrije svoje deeed of flesh... želje. pičku ličku v glavnem. pa piščanci na balanci. i am out. dosti napisanega. boste rekli da sem še težek. hehe. sory. sam je tako. biti true metalc je isto kot če bi rekel biti true rejver. al pa true slikar. al pa true nogometaš. al pa true policist. ... logika je tista ... ki šteje. razumni ljudje bodo rešili svet. pizda. alfa in omega dejstvo je to: da mi vsi od ljudi, živali, vegetacije in mikroorgamizmov... živimo v greznici polnih škodljivih mikroorganizmov. torej virusov, bakterij, glivic, plesni in tko. ja pa madr faking dbest. in tisti ki so podlegli temu... so naši bratje in sestre ki nas ubijajo. imajo težnje in tenzije (dejansko na podzavestni ravni ne!) delat škodo. sej kaj mislite? da so ti škodljivi mikroorganzmi narejeni za to, da se točak ne bo vrtel? ne! narejeni so za to,.. da jebe lud zbunjenog. če bi tko grdo rekel. kdo je to sem prinesel... al pa zakaj smo sem prišli živet v to greznico... lejte... to je pa že višja sfera dojemanja sveta in resnice okol vsega. obstaja praspomin, obstaja prazgodovina,... raj na zemlji,... jbg. sedaj, ta moment, atm, živimo v greznici polni škodljivih unih k se jih ne vidi. pod mikroskopom... se jih pa vidi... in ko to vidiš aplicirano na lajf... se ti lahko življenje zagabi. ... imam kolega ki je podlegel temu. ne bom govoril kod je to. ampak je posta depresiven zaradi tega, ker je šel v lajfu predaleč s eksploranjem tega. pa ne preko drogic. čist tko po naravni poti.
no. kurbiš. dost je sedaj pa res. i am really out. kak komentar pa le pust'te. |
||
![]() |
||
devlin ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16.Nov.2007 Location: Vatican City State Status: Offline Points: 8607 |
|
Zelo lepo povedano. Haha, posnetki z Tolminatorja. Men je scena pomagala, da sem sploh preživel srednjo šolo in še par zelo zelo težkih momentov. Zato pa zvestoba do groba. Večno hvaležen tej distorzirani svinjariji ![]() Moram reči, da sam v 20+ letih obiskovanja koncertov sem videl samo dva pretepa. Enkrat so se spičili panksi (ne metalci) na bazenu, pa na mojem prvem koncertu (metallica) je en provociral, dokler mu ni drugi zlomil nos. Ampak alcoholica je od 90 naprej itak muzka sam še za pozerje ![]() Mythbusterja sta naredila tudi poizkus s fižolom, enemu sta predvajala klasično muzko, drugemu metal. Metalski je bolje rodil in višje zrasel ![]() Edited by devlin - 04.Mar.2025 at 13:32 |
||
![]() |
||
Kilroy ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenija Status: Offline Points: 1486 |
|
Mal starejša raziskava, ne vem če je kdo že dal sem gor, mislim da ne... u glavnem, treba je hodit na koncerte, bomo bolje živeli:
https://studyfinds.org/concerts-live-music-better-mental-health-yoga/ |
||
ブレードランナー
|
||
![]() |
||
|
Vsekakor.
Fun fact: Z muzikoterapijo pri zdravljenju duševnih bolezni so začeli že Arabci davno pred srednjim vekom. Takrat še niso poznali metala sicer ![]() Edited by devlin - 04.Mar.2025 at 16:32 |
||
![]() |
||
|
Ej Ijus, ful dober zapis ![]() Bi pa vseen mal pokomentiral/pokritiziral ![]() Se mi zdi, da tvoje pisanje veje predvsem z današnje perspektive - lahko, da se motim. Namreč, v dobi odraščanja se človek išče, išče svoje mesto v tem nadrkanem svetu, ko ti grejo še starci na qraz. In naenkrat najdeš neko mesto, ki ti je všeč. Grupa, velika ali majhna, ni važno, s katero se nekak identificiraš, v kateri imate podobne interese (glasbo) itd. Takrat se eni bolj, drugi manj intenzivno odzovejo na zunanje dražljaje. Če ti en "zunanji" utruja s stvarmi, ki so vse drugo razen metala, ga takoj odjebeš. Normalno (za tisti čas). Če danes gledaš nazaj, se morda sam sebi zdiš kreten. Ko nisi več adolescent, gledaš drugače na stvari. Če si prej bolj površinsko/na prvo žogo, zdaj gledaš na človeka kot takega (npr. tudi, kaj ima za povedati in ne samo, kaj posluša in v kaj se oblači). Ok, morda mal posplošujem ali celo idealiziram... O čemer si pisal, težko verjamem, da si že takrat doživljal (to glede metala in nemetala), če pa, kapo dol. Morda si pa imel le drugače nastrojeno grupo kot jaz ![]() Jaz sem izrazito glasben tip. Že od nekdaj. V takem okolju sem odraščal (akademski in ljubiteljski glasbeniki) in se me je očitno prijelo. Valda sem "moral" tudi jaz v glasbeno šolo, kjer sem predvsem v glasb. teoriji "scat peljal" druge, ampak, ko je bilo na tem, a grem naprej na gl. gimnazijo al ne, sem rekel ne. Ni mi bil to nek tak močen impulz. Vmes v OŠ sem v 5. razredu dobil sošolca, ki je imel starejšega brata metalca. In tako je "starešina" mladini dajal na posluh še kaj drugega kot Metallico in Mejdne. S tem sem širil obzorja in raziskoval. Seveda pa takrat ni bilo interneta, tako da je bilo vse omejeno na lokalni nivo. V srednji se je to malček spremenilo. Novi obrazi, novi interesi, nove struje... Spet sva bila v 1. letniku samo dva sošolca metalca, a z navdušenjem sva opazovala, kako je kar precej dolgolascev na šoli. Nekaj starejših in nekaj celo iz paralelk. Z bolj ali manj nagravžnimi majcami ![]() Aja, prej sem začel s povestjo o glasbenem tipu. Zato, ker so me poleg metala fascinirale tudi vokalne harmonije. V tem so precej pred mojim bivanjem na Zemlji prednjačili Američani, kar so povzeli kasneje tudi naše gore listi (npr. Mamas & Papas, do neke mere celo Beach Boys - pri nas pa Bele Vrane, kasneje Pepel & Kri). In tega sem se naposlušal še pa še. S tem pa nisem "utrujal" ostalemu folku, ker sem nekako dojemal, da je to bolj moj osebni interes kot pa obče razširjena dejavnost. Čeprav ne, lažem. V višjih letnikih smo se našli ljudje z enakim glasbenim potencialom in smo na kakih žurkah za rojstne dneve znali malo improvizirati in navduševati ostali folk. No evo, tu sem že mešal metal z ostalimi stvarmi. Sem se "pokvaril"? ![]() ![]() Zdaj, a sem bil zaradi zgornjega zapisa kaj manj metalca kot nek drug, naj presodijo tisti, ki me poznajo. Zase pa lahko povem, da sem tej subkulturi ostal zvest do dandanes. Predvsem me fascinirajo mladi, ki pridejo na oder in odžgejo stvari, s katerimi mi vzbudijo spomine na stare dni (no ja, saj nisem spet tolk star - ali pač ![]() Al sem mal zašel s teme... Sicer pa glede poslušanja... Sem otrok 80-ih in "ejtis pop je do jaja". Kdor trdi drugače, sam sebi laže ![]() Ma mal se hecam, a v vsakem hecu je kanček resnice ![]() |
||
Ole - OleOleOle;
Peterle - zakaj pa ne? |
||
![]() |
||
|
Zanimivo. Lahko napišeš kaj več o tem? |
||
![]() |
||
|
Z veseljem. Bi tematika zaslužila bolj strukturirano razpravo ampak ej.. začnimo.
Zdej grem prot 40 in to je zadosten časovni okvir da par družbenih premikov pa že opaziš in jih probaš ovrednotit in sproti zadržat kakšno slo po romantiziranju svoje mladosti, poskušat bit malo objektivn zravn. Za izhodišče recimo vzamimo "normalo" naše mladosti in kako bi to početje bilo videno danes.. No pa iskreno, tudi tisto naše ni blo ravno normalno ali sprejemljivo. Se je pa dalo.. to povem samo kot okvir, glavno temo, ki se razpreda na ostale dejavnike. Mi smo se ga v prvem letniku recimo že fino pred poukom gimnazije zapijali v lokalni beznici. 15,16 letnik si je pir naročil. Danes se ne da, prišle so regulacije. Pa kadilo se je v lokalih kar se danes ne. In tu se vsi lahko strinjamo, da so nekako pozitivne spremebe, sploh ta kadilska. Ampak zakonodaja se ni ustavila tu... se spomenm nekih 10 let nazaj ko sm pelju band Plains od Despair na špil v K4.. komaj smo spravili notr kitarista, ki ni štel 18 let. V Kranju kar nekaj koncertnih prizorišč enostavno ne spušča v svoje prostore mladoletnikov. Ko so prenavljali prešernov gaj so na vhode nekdanjega zbirališče nas, grivarjev, obesili table z opozorili, prepovedmi... v Kranju smo uradni mladinski plc imeli takrt le na papirju, prava mladinska scena oz. alternativa pa se je dogaja na AKD izbruh bazenu, ki je bil tist čas mislm da drugi od zdaj skupno četrtih zapuščenih prostorov, ki so tist čas lavfali na ukraden štrom,... In tako je scena, alternativa leta in leta delovala v ilegali, policija je redno hodila ugašat evente... ampak, prisotna je bila ena taka energija, ki je te stvari vedno znova vzpostavila, ta DYI naboj je obstajal in rodil mnogo prostorov, ki so obratovali par let, KDAJ Jesenice, naprimer, Kontejnr Postojna... ena lepota vsega je bil ravno za DYI pristop, da smo bili za vsako stvar zaslužni sami... ko sm okol s svojimi prvimi bandi začel svirat je bilo enostavno - keš od vstopnic na roke... Potem pa je začela vdirat v to država skozi druga vrata. Torej ne samo s silo, s policijo, prišli so s papirji. Ubistvu je to bila neke vrste ultimativna ponudba, če si želel obstati.. In je tudi eden od načinov kako vdreti v zasebnost ene scene in jo nevtralizirati od znotraj.. Prej ko slej smo morali za špil izdati ali študentsko napotnico ali račun na SP... in čakati po cel mesec ali več, da je tisto bilo plačano, če sploh. Kot mulc sm bil totalno broke in to je problem, že samo zaradi dejanskih potnih stroškov in menjav strun pred koncertom recimo. Potem se spomnim recimo kako je država prišla po keš od mercha, pa pritežila z davčnimi blagajnami.. smo meli tu obširno debato, kdo se spomni? Po tem ko so nas zjagal iz Bazena in je del tiste ekipe nadaljeval zgodbo na Trejnu (tule sem zabeležil en tak vdor policije) se je tudi vodstveni del, ki je bil v začetku teh zasedanj prostorov star 20, zdaj pa 2x toliko... v neki točki vprašal, če se jim še da selit in drkat s policijo in s papirji... al se legalizirat in narest stvari po reglcih.. no in so. Zdaj imaš na vsakem koncertu 2 varnostnika, prideš na koncert, nič ne hengaš prej tam (sej ne da bi, ker smo za to prestari, ampak tud mularija ne bo več nikoli hengala tam ker je pač okoli od zakonov predpisana ograja zaklenjena do začetka eventa).... prideš tja, plačaš pivce s kartico, pogledaš band, in potem te varnostniki vljudno pospremijo do vrat. Če kaj ni točko po reglcih pride inšpekcija in na objekt do odprav nepravilnosti namesti plombo. Na trejnu recimo 2021.. Tako da od te samonikolosti in samodržnosti in alternative danes ni nič. In če se postavim v kožo današnje mladine, kjer je alternativa itak povečini izginila... Petk zvečer je, scena je vzpostavljena, lahko prideš na koncert (na trejnu imajo mladoletni ne le, da niso prepovedani, dostikrat celo zastonj vstop)... ampak, použili bodo tist koncert in šli domov.. kakšnega koli razvijanja alternativne misli ne bo, pa tudi pri teh številkah, kjer sta 2 alternativca na celo šolo, ne več 5 na razred.. ne bo kaj takega.. scena je vzpostavljena, lahko se pridružiš nečemu, kar lavfa na papirje in napotnice in na razpise, ker drugače ne more. Strošek koncerta je danes z vsemi regulacijmi in varnostnikov mnogo višji kot lahko pokrijemo z vstopninam, sepravi ne more tečt drugače, kot da prijaviš letni program in črpaš sredstva.. In meni je malo čudno gledat punk bande, na koncertu vzklikat protidržavna gesla, ko cel event lavfa na sponzorstvo programov kulturnih ministrstev. V alter, v proti, v samosvoje.. je prišla država, naboj nevtralizirala, sceno kodificirala, uokvirila, podražila, in sofinancirala, si jo podredila in jo naredila od sebe odvisno. Najboljši približek tega boja sm vidu na rave sceni kjer se je folk z gigawattnimi zvočniki zavlekel v gmajno in plesal celo noč.. v bližini Kranja imamo Drops festival, ki pa že gosti nekih 5k ljudi, kar pa ne moreš več skrit v gozd in tudi to mora čez vse papirje in odobritve.. in nekaj posluha med kravatarji za te reči seveda je, ker itak vsak drug vaščan v 5km radiu kliče policijo... sej razumem, stičišče mladinske zabave in biznisa, pa varovanje okolja, pa varnost ljudi, pa potok je zraven in kdo se lahko utopi, in moraš imet potapljače najete.. ker kaj, če se kaj zgodi... In tu se lahko vrnem k izhodiščemu vprašanju... katere naše ideje so preživele čas... vsekakr ta, da mi naravno, ko vidim mladino se zabavat ob glasni glasbi.. ne pade na pamet če imajo vse papirje urejene. Nevem, a ima kaj smisla to kar pišem? Edited by frogstomp - 09.Mar.2025 at 11:14 |
||
![]() |
||
|
Ima ja. V bistvu bolj kot berem te zapise in razmišljam sam pri sebi, bolj prihajam do zaključka, kakšno srečo smo mel, da smo živel "točno takrat". Kvantni preskok v vsem se mi zdi, da je naredila korona. Je kolega, ki je imel zaradi narave dela prepustnico v času omejenega gibanja in policijske ure, pravil, da je šel nekega večera sredi večernega turnusa malo ven, da si zbistri glavo ob vseh nebulozah, ki so se dogajale. In je v okolici Prešerca (nekje ob nabrežju Ljubljanice) naletel na manjšo gručo po njegovem študentov nižjih letnikov, ki so se med sabo menili, češ, "pazit moramo, ker bo zdaj zdaj nastopila policijska ura". Menda je vsa debata tekla okrog tega. Skratka, že pri sebi si je mislil blagor nam, ne pa tej korona generaciji. Kaj imajo od tega? Še bolj potencirani individualizem, brezosebnost (brezbrižnost?), vdanost v usodo... Ok, zdaj že malo blodim v eno skrajnost, ampak nek tak čuden vibe se mi zdi, da je kar prisoten ostal. Saj še sami pravimo na koncertih, da smo veseli, ko se vidimo po dolgem času stare srajce, in da je bolj malo mladih. Mogoče se to v zadnjem času spreminja. Še bolj pa me veseli, da so mnogo mlajši od mene sposobni dat od sebe tako musko, da glavo odpre :D Bentiš, se boš spomnil pred časom, ko sem nekaj motovilil na forumu okol enega koncerta in asociacij, pa sem raje ostal tiho v nadaljnjem razglabljanju. Ti si me še nekaj spodbujal, a brez uspeha :) Fak, res sem bil navdušen nad vsem, še posebej pa, ko sem bral kasneje zapis od mojega sodobnika (Tegla), ki je vlekel asociacije, precej podobne mojim. In ko so dotični mladci v intervjuju nametali neke vplive in motive za svojo muziko ter na plan potegnili stvari, za katere sem mislil, da se jih ne bo noben več spomnil (ker pač niso na prvo žogo), sem bil "uau". Pa ne toliko zaradi vsebine same, ampak zaradi dejstva, da je to nametal nek omladinac, precej mlajši od mene. Takrat sem dobil prepričanje, da svet še ni šel popolnoma v maloro. No evo, na tvoje vprašanje sem se zdaj razpisal z nečim, kar pa res nima ne repa ne glave
![]() |
||
Ole - OleOleOle;
Peterle - zakaj pa ne? |
||
![]() |
||
Ymmo ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 17.Mar.2024 Status: Offline Points: 79 |
|
Ne
vem, če se glih kvalificiram kot ciljna publika tvojega vprašanja (ker nisem
konkretno sodelovala v debati te teme), sem bila pa članica foruma
še čisto na začetku. No zdaj jih imam že krepko preko 40, ampak moja strast do
metala se z leti samo veča. Absolutno mi je pomemben del osebne identitete
in pogleda na svet. Tistih deset let, ko sem bila na žalost zaradi bolezni
prikrajšana za to (nisem mogla hodit na koncerte, nisem mogla sledit sceni itd)
sem se počutila totalno mrtva, čist izgubila identiteto. Ko sem spet dobila
musko nazaj, mi je bilo pa kot reinkarnacija.
Hmm, če sprašuješ o vrednotah... verjetno predvsem individualizem, to da ostaneš zvest samemu sebi in se ne podrejaš nekim družbenim normam samo zaradi pričakovanj drugih, ker gre pač glavnina v tisto smer. Pa naj bojo to smernice glede glasbenega okusa ali pa česarkoli drugega (obnašanja, politike itd). In neki ti stereotipi, češ da metalci ful pijejo, je kvečjemu tale druga skrajnost, se pravi podrejanje nekim pričakovanjem glede obnašanja subkulture. Tako da se ne strinjam s tem. |
||
![]() |
||
|
Da se navežem na tisto žebranje o institucionaliziranju subkulture, oz. če že ne direktno te pa prostorov kjer se ta izraža in izživlja... učer smo bli priča enem takem primeru, ki ga seveda lahko razumemo tudi čez "kaj pa če khm, klub makedonia, khm...".. skratka.. meli smo praznik našega zaklonišča v najljubši bajti v Kranju, z rekordnim obiskom.. event je štartal ob 7h in ponavadi je dinamika taka, da se ljudstvo med prvim in drugim bandom počasi nakaplja, tokrat pa je že zgodaj pršlo precej ljudi.. ampak je tudi varnostna služba računala na klasično dinamiko in je bil do osme ure tam le en varnostnik, ostali so prišli kasneje.. zato je prvi band pogledalo lahko kvečjemu 50 ljudi, ostali pa so morali počakat na prohod dodatnih varnostnikov, da so jih spustili notri.
Edited by frogstomp - 23.Mar.2025 at 12:03 |
||
![]() |
||
|
Tilke o metalu
|
||
![]() |
||
Kilroy ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenija Status: Offline Points: 1486 |
|
Yay, Gustav Schwab ![]() ![]() |
||
ブレードランナー
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5678> |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |