Paranoid Metal Webzine Homepage
Forum Home Forum Home > Paranoid > Metal Club
  New Posts New Posts RSS Feed - Razumevanje in doživljanje metala
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Razumevanje in doživljanje metala

Post Reply Post Reply Page  <1 789
Author
Senior Member
Senior Member

Status: Offline
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote grafin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23.Oct.2025 at 22:16
vse je ok, ce je mera prava.. tut sol in cukr.. brez obojga mas resne tezave lahko.. kaj nardi pomanjkanje cukra v mozganih, ve vsakdo, ki je dozivel hipo od sladkornega bolnika.. pomanjkanje soli pa onemogoca elektrolizo, ki je temelj vecini prkcesov v telesu.. samo to ne pomen, da je ok, ce oboje jes z veliko zlico..

se malo okol religije.. en velik del metala se napaja lih iz nje.. ergo, ful hudih metal stvaritev ne bi blo sicer.. religija, tud organizirana, je nosilec enga velikega in impresivnega korpusa vednosti - in mistike, ki je meni ful zanimiva kot opazovalki.. dokler pac me kdo ne tera, da karkol od tega pocnem proti svoji volji.. jeba pa je, ko se tko razraste, da dobi politicno moc.. pol pa se v imenu religije lahko pocne kup svinjarij.. vidimo, kaj pocnejo budisti, vecinoma cist neskodljivi, v mjanmaru nas muslimansko manjsino.. 
se oprasicujem za oftopik :>
Back to Top
Kilroy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kilroy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24.Oct.2025 at 08:26
Originally posted by polopoklip polopoklip wrote:

Današnji metalci so verjetno bolj produkt njihove izobrazbe/službe, kar pomeni, da je metalec po vsej verjetnosti corporate YES man, zajeban birokrat ali intelektualec, ki se je prodal za 30 srebrnikov.

Aha, kaj torej porečeš na tole: https://www.nytimes.com/2025/10/21/world/asia/sanae-takaichi-japan-prime-minister.html

Ni mi pa čisto jasno teh vaših postih sploh zajemate pod definicijo "metalci"? Ponudnike (bende)? Konzumente (publiko)? Oboje?
ブレードランナー
Back to Top
Kilroy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kilroy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24.Oct.2025 at 08:40
Tale detajl iz zgornjega članka me je zbodel v oči: "She is an amateur drummer who idolizes bands like Iron Maiden and Deep Purple, yet she also wears blue suits to pay homage to her other hero, the former British prime minister Margaret Thatcher."

Hm... Kako gre pa to skupaj s tisto original naslovnico Iron Maiden singlice Sanctuary iz leta 1980?

Edited by Kilroy - 24.Oct.2025 at 08:54
ブレードランナー
Back to Top
devlin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote devlin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24.Oct.2025 at 09:00
Lol 
The Optimistic Cynic: Remaining completely oblivious to the tragedy of existence.
Back to Top
polopoklip View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Status: Online
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote polopoklip Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24.Oct.2025 at 15:53
Originally posted by Kilroy Kilroy wrote:

Ni mi pa čisto jasno teh vaših postih sploh zajemate pod definicijo "metalci"? Ponudnike (bende)? Konzumente (publiko)? Oboje?

Hmmm. Mogoče ravno tebe osebno? Ne vem. Te ne poznam. Sam presodi.
Imaš mogoče kakšno zanimivo mnenje na to temo? Verjetno mojega pretiranega pisanja ni težko negirat z kakšnim prebrisanim komentarjem. Ali pač?
Back to Top
rožica View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote rožica Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26.Oct.2025 at 21:22
Ona: "I bet he is thinking about other women"
On: "Kaj je metalec"?

Odkar se je ta tema spet vzgala, pomalem premisljam o tem. Kolumna o tem, kako se je srednjesolka ustrasila black metala - morda je avtorica postavila scit za nazaj, morda gre za resno refleksijo ali pa tudi ne, morda je zacutila da je tema aktualna in da bo kolumna vzgala. Ampak od kdaj se sekiramo, ce je nekdo po kratki fazi hitro skocil stran od metala? To smo ja videvali vedno.

Poskusil sem naredit evidenco ljudi, ki jih poznam in bi jim rekel metalci in nisem nasel druge skupne tocke kot to, da so vsi vrgli ogromno casa in energije v to svojo obsesijo. Tako velika placana cena - lajf je navsezadnje samo en, lahko bi ga zapravili za toliko drugih stvari - morda je to en kriterij, po katerem lahko tudi nekoga ki sledi cisto drugim bandom kot jaz na cisto drugacne nacine (ekstroverti vs introverti, imidz vs nevtralne cote, zurerji vs resni fanatiki, kriz obrnjen navzgor ali narobe), ko zmanjka vseh drugih sticnih tock, vendarle oznacim za ... metalca? 

All matter in the universe is destined to become the scrap heap of history.

It’s called the 2nd Law.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote polopoklip Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30.Oct.2025 at 16:42
Originally posted by rožica rožica wrote:

Ona: "I bet he is thinking about other women"
On: "Kaj je metalec"?

To je smesno, ker je res. Malo imam krizo identitete in sam pri sebi premlevam ali je moja lastna metaloidnost, ki se je leta in leta sestavljala, manifestacija neke pokoncne drze/tehtnega razmisleka ali je samo posledica tega, da mi ni uspelo zatreti cefurja v lastnem srcu.
Odkar se je ta tema spet vzgala, pomalem premisljam o tem. Kolumna o tem, kako se je srednjesolka ustrasila black metala - morda je avtorica postavila scit za nazaj, morda gre za resno refleksijo ali pa tudi ne, morda je zacutila da je tema aktualna in da bo kolumna vzgala. Ampak od kdaj se sekiramo, ce je nekdo po kratki fazi hitro skocil stran od metala? To smo ja videvali vedno.

Poskusil sem naredit evidenco ljudi, ki jih poznam in bi jim rekel metalci in nisem nasel druge skupne tocke kot to, da so vsi vrgli ogromno casa in energije v to svojo obsesijo. Tako velika placana cena - lajf je navsezadnje samo en, lahko bi ga zapravili za toliko drugih stvari - morda je to en kriterij, po katerem lahko tudi nekoga ki sledi cisto drugim bandom kot jaz na cisto drugacne nacine (ekstroverti vs introverti, imidz vs nevtralne cote, zurerji vs resni fanatiki, kriz obrnjen navzgor ali narobe), ko zmanjka vseh drugih sticnih tock, vendarle oznacim za ... metalca? 

To sem tudi sam opazil. Redkokdaj se dva metalca pogovarjata o istih stvareh, ko se debata dotakne zivljenja ali vesolja na splosno, kljub temu da poslusata iste bende. Kako si to razlagas?
Sodeč po tej debati je metal glasba za metalca nekaj zelo osebnega, nek weird pobeg od realnosti, nekaj kar se dogaja v njegovem notranjem dojemanju sveta in ne v njegovem fizičnem življenju.
Nekoč davno sem ravno v tej debati spraševal zakaj metal subkultura ni pustila nobenega pečata na našo družbo ali skupnost in verjetno je ravno to odgovor.
Back to Top
Speadge View Drop Down
Senior Member
Senior Member

dežurni aktivist

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Speadge Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30.Oct.2025 at 19:13

Sodeč po tej debati je metal glasba za metalca nekaj zelo osebnega, nek weird pobeg od realnosti, nekaj kar se dogaja v njegovem notranjem dojemanju sveta in ne v njegovem fizičnem življenju.

Kako pa v to misel umestiš dimetralno nasprotje (pa verjetno posledično še vse odtenke med obema skrajnostima) omenjenega v obliki koncertov, festivalov, družbe, veseljačenja, spoznavanja itd.?

A veš, kako fajn pustolovščina, polna dogodivščin in zanimivih preobratov, je lahko v dobri družbi iti na večdnevni metal festival, tam spoznati še več ljudi, nova prijateljstva, ki trajajo skozi življenje ... da niti ne omenjam, čez kakšne povsem konkretne "muke" in žrtve (zadnji dokumentiran primer: https://forum.paranoid-zine.com/topic10324.html) je pripravljen iti metalec, da bo prišel do tistega svojega.
P l a c e h o l d e r
Back to Top
rožica View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote rožica Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30.Oct.2025 at 19:43

To sem tudi sam opazil. Redkokdaj se dva metalca pogovarjata o istih stvareh, ko se debata dotakne zivljenja ali vesolja na splosno, kljub temu da poslusata iste bende. Kako si to razlagas?

Stare igre se je dalo razumevat in dozivljat na toliko razlicnih nacinov. Eni bi samo streljali, drugi gledali robate teksture, eni so noter podozivljali bohve kaj. Zanrski filmi podobno, v njihovih fanbazah se da srecalo vse od trolov do fanatikov do kvaziintelektualcev. Knjige itak isto. Z bandi in albumi pa je verjetno podobno. Js mislim da tudi ce ti ta muzika predstavlja neko osrednjo okupacijo v lajfu je toliko moznih kombinacij kaj te v njej privlaci in kak odnos imas do besedil, zanra, kulture, lajfa, koncerta (verjetno bi kak druzboslovec rekel da je iti na koncert zelo kompleksen fenomen, verjetno ima prav), da ni kar samo po sebi umevno da bos kompatibilen z ostalimi fani. 

Nekoč davno sem ravno v tej debati spraševal zakaj metal subkultura ni pustila nobenega pečata na našo družbo ali skupnost in verjetno je ravno to odgovor.

Tu sem se spomnil na Master's hammer intervju, verjetno s Frantiskom Stormom, ki je rekel, "v tistih casih so pri nas vsi hotl igrat punk in hotel dat druzbo na bolje, ampak mi [Master's Hammer] smo se pa samo hotl dreeeet". Smile
All matter in the universe is destined to become the scrap heap of history.

It’s called the 2nd Law.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote polopoklip Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30.Oct.2025 at 23:41
Originally posted by Speadge Speadge wrote:

Kako pa v to misel umestiš dimetralno nasprotje (pa verjetno posledično še vse odtenke med obema skrajnostima) omenjenega v obliki koncertov, festivalov, družbe, veseljačenja, spoznavanja itd.?

A veš, kako fajn pustolovščina, polna dogodivščin in zanimivih preobratov, je lahko v dobri družbi iti na večdnevni metal festival, tam spoznati še več ljudi, nova prijateljstva, ki trajajo skozi življenje ... da niti ne omenjam, čez kakšne povsem konkretne "muke" in žrtve (zadnji dokumentiran primer: https://forum.paranoid-zine.com/topic10324.html) je pripravljen iti metalec, da bo prišel do tistega svojega.

Nekako se mi zdi, da je obiskovanje koncertov, festivalov in splošno metaloidno veseljačenje lahko tudi neke vrste umik od realnosti.
Med tednom živimo naše weird kapitalistične sanje in med vikendom gremo na metal koncert, kjer cosplayamo neko idejo, ki jo ne živimo v resničnem življenju.
Ciljal sem bolj na to, da si danes metalci med seboj ne delijo neke skupne filozofije/ideologije, ki bi jih povezovala v neko celoto, kar je Rožica odlično izpostavil.
Mogoče imaš ti drugačne izkušnje/opažanja? Verjetno pišem neumnosti in bi bil vesel še kakšnega nasprotnega mnenja.
Back to Top
Speadge View Drop Down
Senior Member
Senior Member

dežurni aktivist

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Speadge Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31.Oct.2025 at 10:13
Ampak a ni potem to tudi naša realnost, saj to živimo?
Recimo, če se malo vtaknem v detajle, koncerti niso samo, oziroma večino časa, kar se domačih tiče, sploh niso, ob vikendih. To pomeni, da obisk koncerta ne pomeni nujno samo pobeg v "odlom, veseljačenje itd." ob koncu tedna, ampak zavest, da bo jutri zjutraj zgolj zaradi samega koncerta (jaz recimo niti ne pijem) v službi zelo, zelo težko ... Pa grem vseeno.

Jaz menim, da gre predvsem za strast, za voljo do življenja. Recimo, v preteklosti je bila primarna skrb človeka preživeti. Obogatitev življenja s hobiji, tem, onim, tretjim ... si je lahko privoščila samo aristokracija. Bogati. Z napredkom civilizacije si pa lahko tudi mali človek privošči še kaj več kot zgolj boriti za golo preživetje in umreti.
Lahko bi bilo tudi kaj drugega – ljudje skozi življenje počnejo na tisoče različnih stvari, imajo različne strasti, kjer raziskujejo, zbirajo, trenirajo, navijajo ... skratka, stvari, ki delajo njihova življenja bolj polna. Eni bolj, drugi manj intenzivno. Mi smo pač to našli v metalu.
Pa če se ti to morda zdi absurdno, gotovo se zdi absurdno nekomu, ki ni v metalu glede našega metala, a veš, koliko odrekanja, pogosto na meji trpljenja, v svojo strast vloži en navijač kolesarstva? 
Zdaj, z Rogličem, Pogačarjem, Tratnikom itd. je pri nas popularno spremljanje kolesarstva. Ampak to ne pomeni za vse zgolj spremljanje s kavča. Spremljati ta šport v živo ni kot nogomet ali košarka, kjer dve uri sediš na tribuni in med strastnim navijanjem s kolegi držiš pesti za svoje ljubljence.
Pri kolesarstvu greš recimo v Francijo, Španijo ... do neke gore, kamor ne spuščajo več vozil ... hodiš po hudi vročini kilometre in kilometre v hrib in nato še vedno v največji vročini, nikjer sence, sredi ničesar čakaš pol dneva, da se kolesarji pripeljejo mimo. Toliko napora, trpljenja, stroškov ... zato, da vidiš svoje kolesarje tisto minuto, dve ko se pripeljejo mimo. A se ti ne zdi malo neumno? Ampak ni, ane, ker ljudje dejansko tej strasti posvetijo velik del življenja - izpolnjuje jih tudi na drugih področjih (recimo, kolesarijo tudi sami, znotraj tega skupnega hobija spletejo prijateljstva, jih zanima kadenca, moč v vatih, višinske razlike, teren, prometni pogoji, itd. - pa tudi kakšen dres svojega ljubljenca kupijo - zven domače, a? :).

Potem so pa še druge stvari, recimo zbirateljska strast. Tudi jaz imam eno ali dve in če komu drugemu, recimo Frogiju gotovo, to predstavlja nepotrebno kopičenje (kar je čisto okej, nekomu se zdi pa čudno in nepotrebno, ker ima on dolge lase ali pa črno majico z logotipom banda...), je meni še vse kaj več kot to. Zadeve raziskujem, se o njih poučujem, debatiram z drugimi, odkrivam, menjam ... skratka, temu hobiju, temu zanimanju, ki mi prinaša določeno veselje, vznemirjenje itd., posvečam del življenja.
Tega si mali človek, ki se je boril predvsem za preživetje, nekoč ni mogel privoščiti niti miselno. Danes si ljudje pač lahko. Danes ima človek čas tudi zase, svoje interese, občutke ...
Kako si ti v to prišel, zakaj je tebi pomembno ravno to, življenje metalca in ne recimo raverja, je druga zgodba. Ampak dejstvo je, da je ta stvar, ki te zanima, do katere čutiš neko strast, velik spremljevalec tvojega življenja. Tako da jaz tega ne bi imenoval pobeg iz realnosti, ko je pa tudi to tvoja realnost. 
Recimo, tisti lepši del tvoje realnosti, ker si jo izbral sam, jo živiš točno toliko, kolikor in kadar ti ustreza, ker v to, za razliko od nekaterih drugih vlog in obveznosti, ki jih imaš v življenju, v nobenem pogledu ne čutiš prisile, dolžnosti, obveznosti... je nekaj samo zate, tvojega, pa hkrati nekaj, kar lahko deliš z menoj - metalcem.

Na momente se mi zdi, kot da iščeš neko univerzalno formulo, zakaj metal, pa koliko je vreden ta metal itd. ... Ampak sam menim, da je ni. Moje življenje je moj metal. Ti pa imej in počni s svojim, kar te je volja. Če se kje tu najdeva (bilo kje... v sorodni zvrsti, na koncertu, v debati... pri bilo čem v bližnji in daljni povezavi z metalom) super, če ne, pa tudi prav. :)
P l a c e h o l d e r
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote polopoklip Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01.Nov.2025 at 00:37
Speadge: hvala za to pisanje. Razumem in spoštujem, kar si napisal, vendar ne morem reči, da se pogovarjava o istih stvareh, ko se pogovarjava o metal glasbi.
Že dolgo premlevam o tem in morim s temi vprašanji vsakega znanca, ki posluša metal in odgovori so več ali manj podobni tvojem, kar pomeni, da je moje mnenje tisto, ki se ne sklada z večino.
Verjetno me je že malo povozil čas in se še vedno oklepam nekih (tr00?) idej, na katere smo prisegali v moji mladosti.
Najbolje, da v tej debati ne otresam več z gobcem, da mi kdo opravičeno ne stisne čelne in zlomi nos. Hvala vsem za sodelovanje.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 789

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.07
Copyright ©2001-2024 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0,367 seconds.