Paranoid Metal Webzine Homepage
Forum Home Forum Home > Ostalo > Ostalo
  New Posts New Posts RSS Feed - Vino
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Vino

Post Reply Post Reply
Author
Senior Member
Senior Member

Status: Offline
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Vino
    Posted: 01.Apr.2026 at 13:02
Par let nazaj, ko sem začel malo več hodit v tujino na klasičn uživaški dopust, šetkat po velikih mestih narodov z bogato kulturo in tradicijo, večejat v spodobnih restavracijah in z deklino pri obroku odbit buteljko.. sem opazil, da je izkušnja z vinom nekaj čisto drugačnega, kot sem bil tu navajen. Pa se imamo prav tako za narod z bogato vinsko tradicijo. 

Za bela vina mi je redko mar, od rdečega pa mi je doma klasična izkušnja refošk, pri katerem ti usta skupaj potegne že ob samem vonju, ali pa kabernet, ki je v tem oziru pri teh flašah kar podoben.

Potem pa se malo zaplaval v flaše za 10+.. 20.. 30... in odkril čisto nov svet vinskega užitka.. in vse kar pride zraven... zračene, dekantiranje, vrtenje vina v kozarcu, najprej videzna inšpekcija, pa potem note v vonju.. .vse to, preden ga sploh zliješ po grlu. 

Prelomni trenutek je bila odkritje vrste Širaz(Syrah/Shiraz). Od cenejše varjante imajo Vina Koper enega, sicer je ta sorta pri nas redka. 

Ljubi bog. Kakšna aroma, pikantnost, dimljenost, pridih mete in popra... nič mi ne pride zraven. 

Tole sem zadnjič probal in sem samo od ovohavanja štofljca orgazmiral nekaj časa.

Rojac - Širja

Kaj pa ostali prostaki, kako gledate na rujnega? Kkšna flaša, ki vam je spremenila razumevanje vinskega sveta?

Edited by frogstomp - 01.Apr.2026 at 13:07
Back to Top
Pero View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Pero Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01.Apr.2026 at 16:02
Če rabiš kak info, je Bufo taprav naslov za to. 
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02.Apr.2026 at 09:24
Ah, Bufota sem kr pregledal tu:

In se ga nagledal v Merkatorju ali Šparu, kjer je bil njegov pano v pravi velikosti.
Zdej je bolj aktiven na IG.

Dotično flašo, ki sem jo linkal gor sem si privoščil v Strelcu na ljubljanskem gradu (sva šla porabit darilna bona za 7 hodni meni). 

In pol sm pršu dol zvrnit še kozarčk ohlajenje (!?) frankinje v Looblahnah in dobil to plebejsko izkušnjo.. predebel (širina stekla), preozek, odrgnjen kozarc vina (ja ok, štekam, mora iti čez roke mnogih pijancev z motnjami v motoriki in zdržat njigove trke ob druga stekla in zobe). 

To je tudi precej tipična izkušnja in vinu pravzaprav dela antireklamo.
Back to Top
matos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote matos Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06.Apr.2026 at 21:20
Kaj pa vem, jaz imam rad dobro vino. Bil že na kar nekaj teh poljudno-znastvenih degustacijah tako, da imam neko osnovno idejo. Ampak ne morem si kaj, da mi ne bi bila ta cela vinska scena smešna: ali smo na nivoju ko se pogovarjamo "ta je dober, ta ni", eden uleti s cvičkom, nekdo teži z muškatom, "pitn je", "preveč žveplan"... ali pa haluciniramo s cveticami in sadnimi notami, ko se vprašaš, če si ti edini, ki ni psihadelikov jedel prej in vse skupaj gladaš kot en Monty Python skeč. 

Hočem rečt, rad imam vino, ne da se mi pogovarjat o vinu. Več od neke delitve na suho-sladko, težko-sveže mi ni za fantazirat.
. . .
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06.Apr.2026 at 21:40
Rad bi ti pršu nasproti, pa ti ne morm, čisto iz znanstvenega vidika :) 

Nos se da do neke mere strenirat.. in to do precej resne mere - zaznavanje individualnih skupin molekul. 

Specifično, poper, ki ga vohaš in okušaš v Shirazu (sepravi vino, ki je meni odprlo čisto drug pogled na to pijačo) je tam zaradi prisotnosti rotundona.

Če si vsaj tolk odprt, da se pustiš iz "rad imam dobro vino" speljat na en tak recimo, party trik.. naslednjič, ko boste s kolegi odprli buteljko, preden navališ notr z jezikom najprej samo ovohavaj.. in povej, na kaj te vonj spominja.. potem slikaš etiketo z aplikacijo Vivino, in primerjaš svoja opažanja z drugimi. Prav tako imaš zravn vse ostale podatke o vinu in oceno - meni zelo prav pride, ker v trgovini samo po etiketi ne veš, kaj kupuješ. Lahko sta 2 boci bok ob bok, ista vrsta, pa je ena pri isti ceni dramatično boljša kot druga. Moja korelacija z oceno je kar visoka.. vina, ki so me res navdušila so šla tja do 4.3/5, pa redko katero pride čez 3.8

Back to Top
Kilroy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kilroy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07.Apr.2026 at 08:59
Pri meni se je vse skupaj resno začelo na road tripu po Kaliforniji. Tko da, prva asociacija je film Sideways:

The music was a soundtrack to the curiosity of youth, and it is a soundtrack to the experience of age.
Back to Top
Ymmo View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ymmo Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Apr.2026 at 20:59
Originally posted by frogstomp frogstomp wrote:

Kaj pa ostali prostaki, kako gledate na rujnega? Kkšna flaša, ki vam je spremenila razumevanje vinskega sveta?

Ne bi rekla, da mi je glih neki totalno spremenila dojemanje, ampak penina Mare Santo je zanimiva "pustolovščina". Šampanjec, ki je staran tako, da je obešen pod morjem, da valovi non-stop rukajo flaše in jih ni treba obračat. V tistih mesecih, ko je pod vodo, se skozi plutovinast zamašek tudi navzame en malo nekega posebnega morskega priokusa. 
Poleg tega pa školjke prerastejo flašo in zgleda kot kakšna abstraktna umetnina. 
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Apr.2026 at 21:33
U mater, 130e flaša :o 
Tok pa nism pr bogastvu :) 
Od takih posebnih flaš sem nabavil eno na siciliji, odeto v neko maso iz vulkanskega prahu, kupljeno na letališču.. samo vino ni blo nevem kaj, flaša je pa ostala za okras.

Tegale sem pravkar 6 flaš naročil, odkrito na kostariki, francoska reč.
Back to Top
devlin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote devlin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Apr.2026 at 23:57
Arrogant frog Big smileLOL

Vina nikoli nisem maral. Basta. Edino od enega frenda mi je neka belina ki je bila iz domačega vinograda in v sodu do neke mere sedla. Me ne pripraviš več da bi probal karkoli iz flaše.

Edited by devlin - 08.Apr.2026 at 23:58
The Optimistic Cynic: Remaining completely oblivious to the tragedy of existence.
Back to Top
grafin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote grafin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09.Apr.2026 at 21:36
belih vin ne maram preveč, razen v špricerju mrbit.. všeč so mi gosta črna vina, kot kri.. v manjših dozah seveda.. ob jedi.. vino, ki ga ne morem pozabiti, je pa gruzijsko vino iz glinaste posode neke družinske pridelave, ki jo je na mizo dal en frend.. suho in malenkost sladko z zemeljskim priokusom.. tako me je prevzelo, da kanim it v gruzijo..
se oprasicujem za oftopik :>
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27.Apr.2026 at 20:29
Dve luštni odkritji:
Krapež - Barbera, sprobano v Kavarni Cukrarna med Ambro
Erzetič Amfora Cabernet Savignon.

Mmm, kva dela dolgo ležanje v hrastu.
Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.07
Copyright ©2001-2024 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0,469 seconds.