Paranoid Metal Webzine Homepage
Forum Home Forum Home > Ostalo > Ostalo
  New Posts New Posts RSS Feed - Meditacija
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Meditacija

Post Reply Post Reply Page  12>
Author
Groupie
Groupie

Status: Offline
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zupan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Meditacija
    Posted: 22.Jan.2012 at 11:28
Torej ... se kdo ukvarja z meditacijo,oz. ste kadarkoli probaval? Men osebno se je to včasih zdela popolna bedarija, ampak več literature kot preberem,bolj kot eksperimentiram z meditacijo bolj mi je vsak dan jasno, da nekaj pa le je na tem. Torej,kakšna so vaša mnenja glede tega, ima mogoče kdo kake izkušnje?
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Jan.2012 at 13:20
tricky tema na tricky forumu...sam preveč mikavno, da ne bi kaj o tem napisal.... zvečer, k pridem iz studia Smile Wink 
Back to Top
_Erik_ View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote _Erik_ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Jan.2012 at 13:28
Zanimiva tema... Zupan a lahko na podlagi svojih izkušenj malo deliš, recimo kaka je pri tebi razlika preden si začel in zdaj...energija, samo počutje, pogled na različne stvari?

Edited by _Erik_ - 22.Jan.2012 at 13:32
How can you die, when you've never lived?
Back to Top
Zupan View Drop Down
Groupie
Groupie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zupan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Jan.2012 at 13:43
sploh ne vem kje bi začel,mel sm že neke začetne "floating" občutke ampak ne trajajo dolgo, le par sekund k postanem cel razburjen ... recimo WHAT WAS THAT ?! :D in me pol nazaj odnese. sej tko k pravjo mojstri,ful je treba prakticirat da obvladaš. Js mam največji problem s polno glavo,k mi misli divjajo sto na uro in mam nasploh preveč energije. Najtežje mi je misli skenslat,ampak mi rata ponavadi za kratek čas. kar se pa tiče osebnega počutja gre pa vsak dan na boljše, nekak se zdijo stvari zaradi katerih si se prej sekiral smešne, definitivno drugače gledaš na svet, stvari ki me zanimajo in druge ljudi bolj razumem . Prav tako dobiš čist drugi pogled na glasbo,in lažje delaš komade, lažje se osredotočim na neko stvar in jo speljem do kraja :) nekaj definitivno je na tem
Sej če koga zanimajo te stvari,tle so taki dobri filmčki za začetk : http://www.youtube.com/watch?v=PDMzvJOu9vQ

Edited by Zupan - 22.Jan.2012 at 14:04
Back to Top
Lupus View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Lupus Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Jan.2012 at 15:48
Zupan, niti ne vem kako dolgo si v tem...en lep nasvet, ne se trudit skenslat misli, le pusti, da gredo mimo, kajti ko se namerno trudiš, da ne bi mislil, počneš ravno slednje =).

Pa kdor se spravi v te vode, naj raje nikoli ne odneha....ker po obdobju ko nekaj časa prakticiraš omenjeno in potem nenadoma za daljše obdobje nehaš...opaziš, da je velika verjetnost, da padeš na nižjo stopnjo kot si bil  na samem začetku.

Ok, še nekaj, besede učitelja s treninga, ko sem se pogovarjal z njim ravno o tem: "Kar ti počneš ni meditacija, to boš počel po kakih desetih letih rednega prakticiranja..." Potemtakem, lahko vse kar sem prej napisal, ignorirate, ker sem tak ali tak še vedno zelenec :p
Back to Top
Zupan View Drop Down
Groupie
Groupie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zupan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Jan.2012 at 16:41
Js sm se šele zdaj začel ukvarjati s tem ,ampak nekje je treba začet a ne :) Pri vsaki sposobnosti so potrebna leta da jo da jo spraviš do neke faze. Kakorkoli dobr je vedit da se še drugi s tem ukvarjajate. kake so pa tvoje izkušnje in občutki?
Back to Top
Mitja M.J. View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mitja M.J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Jan.2012 at 18:05
Meni so te zadeve strašno prav prišle. sm mel eno malo problematično obdobje, pa sm bil živčen kot pes. Strpnosti nisem poznal sploh. Stepu se za prazen nič... Same bedarije, ki se jih nekako nisem mogel rešit.

Pol mi je nekdo svetoval naj si malo o zenu preberem. Poskusit ni greh, sem mislil in začel nabavljat literaturo. Na koncu sem pristal na eni majhni knjižici avtorja Shunryu Suzuki Duh zena, duh začetništva oz. Zen mind Beginners mind. Počasi sem taval poglavje za poglavjem, vaja za vajo (tistih bežečih misli po glavi je bilo itak vedno na pretek) in prišel do enega umrjenega statusa duha. Sej nisem doživel nobene katarze, preporoda, nirvane al kaj jaz vem kaj. Samo umiril sem se in to brez tablet. Pomagalo je 100%!

Aja, pa s spanjem sem mel tudi blazne težave. Tudi te sm istočasno z meditacijo rešu...  

Edited by Mitja M.J. - 22.Jan.2012 at 18:07
MacGyver je zakon!
Back to Top
Poli View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Poli Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Jan.2012 at 20:44

Da.

Anything is possible     dec d uej

Be The Change You Want To See
Back to Top
WD-40 View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote WD-40 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Jan.2012 at 22:23
jst nimam ravno osebnih izkusenj ampak lahko povem o cloveku ki ga poznam (in je sedaj moj dober prijatelj). vcasih (ene 10 let nazaj) je bil zelo "zatezen" clovek, vsem je tezil pa veliko ljudi kateri so imeli z njim opravke je zajebal. nakar je imel smolo in je ratal slep na eno oko. pol pa se je zacel zanimat za te meditacije pa duhovne scene & te zadeve. je decko dost intenzivno treniral in raziskoval te zadeve... in je ratal TOTALNO cisto drug clovek! razlika kot dan in noc. danes pomaga ljudem resevat njihove podzavestne probleme, prireja meditacijske delavnice, izvaja energijske in zvocne terapije ter zdravljenja itd... sigurno sm pozabu se kj nastet :P trenutno dela (kot prvi v sloveniji) licenco za nevemkaksno zdravljenje, jst se ne razumem na te stvari ampak slisi se pa kul XD skratka ratal je ful pozitiven clovek
Back to Top
Kali View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kali Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23.Jan.2012 at 06:36
se še komu zgodi da k mu pa rata misli umirit ga začne po telesu kj pikat, srbet, žgečkat, kt da bi te kdo z iglco narahlo zbodu itd. k se telo pa možgani na usak način upirajo umirjanju :)))
Iz Teme smo prišli, v Temo se vrnemo
Back to Top
Zupan View Drop Down
Groupie
Groupie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zupan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23.Jan.2012 at 08:45
Originally posted by Kali Kali wrote:

se še komu zgodi da k mu pa rata misli umirit ga začne po telesu kj pikat, srbet, žgečkat, kt da bi te kdo z iglco narahlo zbodu itd. k se telo pa možgani na usak način upirajo umirjanju :)))

jaaa,točn zato me pa zmeri nazaj vrže :)
Back to Top
grafin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote grafin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23.Jan.2012 at 10:30
jz kr pogosto meditiram - pac v sklopu joge.. zaenkrat vezem svojo meditacijo na dihanje in na razne vizualizacije.. neki zlo me se ni odpeljalo, so pa ful hard razne mantre, ko zacnes cist vibrirat..

men umirjanje naceloma ni potrebno, ker sm se kr flegma, mam pa naglnjenost k slabi koncentraciji, osrediscenosti in me rado odpelje.. ma se mi zdi, da v zadnjih letih napredujem v teh zadevah..

moja vudu mamca pa meditira na neko posebno varianto - stanje prehoda med zivljenjem in smrtjo.. sam je to kr neka skrivnost al kaj in ni nikol kej zlo govorila o tem.. mogoce pa samo ni besed.. razen tega, da je ful lepo..
se oprasicujem za oftopik :>
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27.Jan.2012 at 16:04
kul tema. jst sm se tud začel soočat z čedalje pogostejšo nervozo... ki sm jo dostikrat reševal destruktivno... šel vn pa bil 3 dni prklopljen.. kar na dolgi rok ni uredu, sploh če se s tem zamuja določene priložnosti (ne rešuje problemov). prov tiste meditacije v pravem pomenu besede se še nism šel, sm si pa pomagu umirit se in zaspat s pomočjo človeškega glasu, tko da sm si kkšn audiobook dal na slušalke...

zadnje čase k me proti večeru začne kj preganjat mam eno svojo metodo in sicer da se opravim vn, štopam nekam v znano ali nepoznano, tm do 30 kilometrov od doma, izstopim, grem čez cesto in štopam nazaj... nekak mi pomaga srečat dva po srcu dobra sočloveka, neznanca, s katerimi načenjam vse mogoče tematike...
Back to Top
Soultaker View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Soultaker Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29.Jan.2012 at 15:01
Zanimiva tema, morm rečt (sicer nevem kam je vmes neki zginla, k sm neki gledal ampak nvm). js sm si pogledal tiste serije k jih je zupan prlepu gor in so me izredno pritegnile, sj ne, da zdaj točno verjamem to kar so tam omenjal ampak sem pa dobil nek nov aspekt. že prej sm razmišljal, da bi začel z meditacijo, ker me je vedno mikalo, kaj se v resnici dogaja z človekovim duhom v teh stanjih in to. sam mi je vedno zmanjkalo časa oz sm si mislu, da si bom pač prepustu to zadevo na kakšen čas kasnej in mislm, da je to zdaj. prebral sm si že svašta o tem in pogledal kar nekaj videov na to temo, samo se mi zdi, da si na ta način ne morš pravilne tehnike meditacije prikazat, zato me zanima kje ste se (tisti, ki se pač s tem ukvarjate) to "naučil" in če je kakšna možnost morda, da te veščine sam pridobiš? 
Humor is also a way of saying something serious.
Back to Top
grafin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote grafin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29.Jan.2012 at 17:12
mislm, da je ogromno literature na to temo..
kar se tice prakticnih zacetkov, je najboljs, ce mas nekoga, ki te vodi, potem pa sam glede na lasten ustroj nekako razvijas te tehnike, kot je tebi pac najblizje.. meditacij je malo morje, vsak ma svojo..
jsm sla enkrat prou na tecaj transcedentalne meditacije, samo sm bla takrat najbrz premlada in me ni nevemkok potegnlo.. sm bla ocitno prevec begava in neusmerjena.. in neizziveta, nerazzurana..
zdej je meditacija z jogo - glede na to, da delam doma in si sama prirejam delovni urnik - zame zacetek dneva.. pomembno je zame, da se v tem casu ne samo umirim, ampak se osreditocim nase, na procese znotraj sebe, vkljucno z dihanjem, ki je zame ena kljucnih stvari, z upravljanjem svojega uma, duha in telesa, sploh z jacanjem samokontrole in mocjo misli.. kej dost o meditaciji nisem prebrala, ampak opazam, cutim, kaj se spreminja v meni in kako se odzivam na vse to..
enkat se bom spravila delat se solarno jogo, ki je en tak starodaven energetski refill.. "surya yoga" za morebitne google kukavce.. :)
vse skup se mi zdi eno tako zanimivo druzenje s samim sabo.. :))

Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29.Jan.2012 at 17:35
soultaker ... če nikogar takšnega ne poznaš, malo poglej po plakatih, ki so nalepljeni po mestih, morda kje ugledaš kakšnega za brezplačni tečaj meditacije... ali pa malo poguglaj, pa boš sigurno kaj našel :) takšne tečaje so imeli (ne wem, če še) npr sri chinmoyevi učenci (srichinmoy.org), pa tudi učenci sant baljit singh-a (santmat.si)... osebno se mi zdi tak način boljši, čeprav je hkrati res, da vsak išče svojo pot :)) in prava je tista za katero v sebi čutimo, da je prava... vse na silo narejeno, je slej ko prej izgubljeno ;-)

Originally posted by Lupus Lupus wrote:

Ok, še nekaj, besede učitelja s treninga, ko sem se pogovarjal z njim ravno o tem: "Kar ti počneš ni meditacija, to boš počel po kakih desetih letih rednega prakticiranja..." /.../
se strinjam z vama :) pa tudi sri chinmoy: Z duhovnega stališča je vsak iskalec začetnik. Ko enkrat hočete stalno in neprekinjeno napredovati, potem postanete večni začetnik.    

edit:
no, takšen tečaj kar se tiče začetništva... sicer pa mi tovrstno druženje v skupinah na dolgi rok ne ustreza...

Edited by mati zemlja - 29.Jan.2012 at 17:50
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
mati zemlja View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mati zemlja Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29.Jan.2012 at 18:20
ajoj !!! moraš pa vedeti, da imajo določene `zahteve` ... tako, da se najprej pozanimaj, da ne boš pol kje jezen name Embarrassed zahteve v smislu, da naj ne bi kadili, alkohol, nekatere črtjajo jajca, vegetarijanstvo, ipd ... ne morem se spomniti, ali je to predpogoj ali je izraženo kot želja učitelja... da naj bi stremeli, da gremo po tej poti... se ne morem spomnit... recimo, mi je bilo zelo všeč, ko sem slišala, da je sri chinmoyeva želja, da učenci po svetu te tečaje izvajajo brezplačno... je pa to več srečanj... ne wem, kak mesec dva, če me spomin ne vara, ker sem že mnogo let stara Clown naj mi bo oproščeno ! :) 

pa res se pozanimaj... o mnogočem... s popularizacijo nastane hkrati veliko kakcev... pol gre pa kolegica na tečaj joge in vmes med meditacijo, gre pa njihov učitelj na čik... pa še plačajo mu za to! katastorfa !!! seweda, nihče ni popoln, ampak čaki malo... medtem, ko tvoji učenci meditirajo, greš ti na čik ?!?!?!?! Wacko tolk o predanosti (kaj je že to ? )... jp, prav vse je vir zaslužka, zloraba pa marsikdaj bistveno bolj prisotna od nasprotja le-te...

da ne bo tak mrk in obupan :) zaključek pisemca... ena pesmica... precej znana :)

dijoooooo, bodite pridni in imejte se na muč radi ******

edit:
ker moram :)

Love (Love, Love)
Devotion (Devotion, Devotion)
Feeling (Feeling. Feeling)
Emotion (Emotion, Emotion)

Don't be afraid to be weak
Don't be too proud to be strong
Just look into your heart my friend
That will be the return to yourself
The return to innocence

The return to innocence

If you want, then start to laugh
If you must, then start to cry
Be yourself don't hide
Just believe in destiny

Don't care what people say
Just follow your own way
Don't give up and use the chance
To return to innocence

That's not the beginning of the end
That's the return to yourself
The return to innocence     
Cry

:)

Edited by mati zemlja - 29.Jan.2012 at 18:28
~      V življenju niso pomembni ljudje, ki ti želijo srečo, ampak tisti, ki te osrečujejo.      ~
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30.Jan.2012 at 12:08
jst sm se neki ukvarjal s tem, ampak imam slabe izkušnje. Neprijetni občutki, napadi tesnobe in nemira.... nič kaj dobrega.

Tudi sem kasneje, ko sem se začel ukvarjat z drugo zadevo zvedel zakaj.

Meditacija lahko odpre mentalni kanal - brez zaščite in dovoljenja je zadeva lahko tudi smrtna (odtekanje energije).

To kar počnem sedaj mi je ful boljš in dela 100 na uro.

Folk je tudi že zboleval in ujel precej neprijetnih reči prek meditacij. Mi živimo na Zahodu in naše ozemlje ima svojo vibracijo. Vzhodnjaške tehnike niso primerne za ljudi rojene pri nas in delajo poškodbe.

Back to Top
Poli View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Poli Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30.Jan.2012 at 14:34
Originally posted by Wind Carrier Wind Carrier wrote:

Mi živimo na Zahodu in naše ozemlje ima svojo vibracijo. Vzhodnjaške tehnike niso primerne za ljudi rojene pri nas in delajo poškodbe.

Sorry, ampak moram... LOL 

Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30.Jan.2012 at 14:39
ti kar, ni panike .

Bi pa omenil samo še to, da sm 1 teden izbiral besede za ta zgornji post. Stvari ki sem jih omenil temeljijo na 9 letnih izkušnjah in delu mene (in več desetletjih ostalih ljudi, ki jim popolnoma zaupam) in niso napisane v prazno. Ne gre za kak ego trip in precej laže bi mi bilo biti tiho. Seveda ima vsak svobodno voljo počet, kar mu paše in se učit na lastnih napakah. 

Edited by Wind Carrier - 30.Jan.2012 at 14:44
Back to Top
jure_aeonic View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote jure_aeonic Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30.Jan.2012 at 14:43

Kaj pa počneš? Jst se že nekej časa spravlam k stvari, meditaciji, čem podobnem... ker se mi zdi, da bi blo fajn mal odklopt možgane, pa se za moment posvetit seb.
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30.Jan.2012 at 14:51
Originally posted by jure_aeonic jure_aeonic wrote:

Kaj pa počneš? Jst se že nekej časa spravlam k stvari, meditaciji, čem podobnem... ker se mi zdi, da bi blo fajn mal odklopt možgane, pa se za moment posvetit seb.

p.m. Embarrassed Smile
Back to Top
PiWi View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote PiWi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30.Jan.2012 at 15:05
eh, jz bom pa spet morala zachet delat neki na temo... ker me prevech sesuva... drgach pa mam trenutno v pajcu meditacije Alenke Rebula, Sto obrazov notranje mochi :DDD... lepo pishe... se te kr dotakne... sam sem prevech zmuchena, da b mi karkol lah zaleglo... pach najprej spanje pol kultura... drug tedn grem na dopust Star 
Verjeti! http://www.youtube.com/watch?v=smKeH_YEZX8&feature=related * http://www.youtube.com/watch?v=e4fUk5XhGGk * http://www.youtube.com/watch?v=y50GEFjKsZE *
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30.Jan.2012 at 15:06
spanje je po mojem osnova vsega. Po kvaliteti spanca se po mojem lahko meri kvaliteta življenja (moje mnenje :) 
Back to Top
Poli View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Poli Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30.Jan.2012 at 18:11

ti kar, ni panike .

Bi pa omenil samo še to, da sm 1 teden izbiral besede za ta zgornji post. Stvari ki sem jih omenil temeljijo na 9 letnih izkušnjah in delu mene (in več desetletjih ostalih ljudi, ki jim popolnoma zaupam) in niso napisane v prazno. Ne gre za kak ego trip in precej laže bi mi bilo biti tiho. Seveda ima vsak svobodno voljo počet, kar mu paše in se učit na lastnih napakah. 

Kaj naj rečem na to, da si en teden izbiral zgornje besede... nič, bom raje tiho.
Zgleda pa, da si že deset let "delam poškodbe." Shocked Nuke Shocked
Samo še ne vem, a notranje ali zunanje.

Imaš pa prav v tem, da "ima vsak svobodno voljo počet, kar mu paše in se učit na lastnih napakah." Thumbs%20Up  Wink

Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30.Jan.2012 at 20:53
Originally posted by Poli Poli wrote:

ti kar, ni panike .

Kaj naj rečem na to, da si en teden izbiral zgornje besede... nič, bom raje tiho.
Zgleda pa, da si že deset let "delam poškodbe." Shocked Nuke Shocked
Samo še ne vem, a notranje ali zunanje.

Imaš pa prav v tem, da "ima vsak svobodno voljo počet, kar mu paše in se učit na lastnih napakah." Thumbs%20Up  Wink

ja izbiral sm jih zato, ker sem vedu, da bo zih nekdo agresivno ali pač pasivno agresivno odreagiral na moje sporočilo in mi je bil mal smotan filing se spravit pisat... Vseeno se mi je zazdel primerno, da povem, kar mislim.
Tud meni je blo mal čudno na začetku, ko sm to zvedu. Zdej mi je samoumevno in ne razmišljam več o tem.
- en primer, za katerega vem, je npr. da ni primerno, da so dlani obrnjene proti nebu, ko ljudje meditirajo.
Ko gre za ukvarjanje z energijami brez dovoljenja, lahko nastajajo poškodbe možganske opne, rušenje meridianov. Najbolj nevaren je imo odprt mentalni kanal in odtekanje energije, prevelika občutljivost na svetlobo, slabosti v trebuhu, občasno tresenje celega telesa, zavračanje hrane, pojavljanje vrtoglavice, čustvena preobčutljivost, pekoča bolečina v čelu, ki se počasi stopnjuje …

več ne bi, ker niti nimam dost pojma in se ne ukvarjam s tem, da bi pretirano analiziral zgoraj omenjene stvari.
 Niti mi ni v interesu solit drugim pameti. Napisal sem svoje mnenje, ki temelji na mojih izkušnjah.

Good luck.

Edited by Wind Carrier - 30.Jan.2012 at 21:24
Back to Top
Kali View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kali Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Feb.2012 at 22:52
..ma kdo kšno zanimivo čtivo, vaje itd. za dodat k temu topicu..internetno, papirno, youtubovsko... ??
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mitja M.J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Feb.2012 at 23:26
Kot sm že prej omenil Shunryu Suzuki Zen mind beginners mind. Ga dobiš na torrentih v obliki pdf-ja in audio booka. Lahko ti ga tudi jaz na mail pošljem če želiš. Priporočam vsekakor bolj knjigo kot tisto brano zadevo. Ni debela, je pa vsaj meni zelo dobra. Jaz sm si jo kupu tudi v slo. prevedeno. Mam še en kup teh zenovskih zadev, če rabiš... so pa vse z neta snete, tako da...
MacGyver je zakon!
Back to Top
Kali View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kali Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14.Feb.2012 at 19:17
hja no če so z neta snete (pa če se ti da) bi blo mogoč bol dat linke ipd. kle gor..mogoče še koga druzga zanima (pa ne upa uprašat).. :)
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mitja M.J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14.Feb.2012 at 20:21
ma ene par mi je ža poslalo maile, pa sm jim razposlal (še enkrat se vam opravičujem, sm na kratkem s časom, kr ima za pridet folk za fuzbal) ta najbolj poglavitne zadeve... ob priliki pošljem še kaj.

Drugače pa v Isohunt (al kaj podobnega) napišeš zen pa ti vrže na tone materiala. Če napišeš zraven še shunryu suzuki bo mnogo bolje...
MacGyver je zakon!
Back to Top
Zupan View Drop Down
Groupie
Groupie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zupan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15.Feb.2012 at 19:03
Če veš za kej dobrga,dej prosm nalimaj v post,če ne mi pa vsaj na pm pošl, če se ti da :)
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mitja M.J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15.Feb.2012 at 19:25
zdej kaj je dobro in kaj ne, je zelo relativno. Meni ustreza tista knjiga od Suzukija in Zen intro to buddhism and practice of zazen. Te dve literaturi sm nekako povezal skupaj. Zen mind od suzukija je bolj duhovno usmerjena, medtem ko je ta druga Zen intro to buddhism napisana bolj v praktičnem slogu. Kako se določene vaje in pozicije izvajajo. Opremljeno s slikami, ki jih pri Suzukiju ni. Meni, ki sm bil totalen začetnik (pa daaaaaleč od tega, da bi bil danes kaj več), je skripta s slikami pomagala, da sm se vsaj namestit znal pravilno. Bom malo pošaral, če vam lahko kak link dobim, seveda pa mi ni noben problem po mailu poslat (je že pripravljeno od tistih, ki sm že pošiljal)

edit:
evo ga, našel takoj :)shunryu suzuki

edit2:
pa še ta druga
practice

Edited by Mitja M.J. - 15.Feb.2012 at 19:30
MacGyver je zakon!
Back to Top
Fix Minze View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Fix Minze Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16.Feb.2012 at 17:04

Folk je tudi že zboleval in ujel precej neprijetnih reči prek meditacij. Mi živimo na Zahodu in naše ozemlje ima svojo vibracijo. Vzhodnjaške tehnike niso primerne za ljudi rojene pri nas in delajo poškodbe.

To sploh ni privlečeno za lase kot si mogoče kdo misli. Meditacija je lahko nevarna stvar in vsak izkušen mojster ali učitelj bi moral to učencu tudi sporočiti, mu podati tehnike prizemljevanja in energijskih zaščit. In hkrati tudi energijsko biti ob strani po potrebi. Nekaj drugega je meditacija v namene sproščanja, lažje premagovanje stresa, kjer ne posegaš globje v podzavest ampak zgolj umirjaš in spoznavaš tisto, kar se nahaja na površju.  IMO je učitelj ali mojster v pravem pomenu besede nekdo s katerim navežeš osebno čustveno vez, ki temelji na zaupanju, sprejemanju, ljubezni ( ki takemu odnosu pripada ). Imeti takšen odnos z odraslim ni mačji kašelj in ga ni lahko uresničiti. Drugo je, če ti nekdo poda smernice, ti svetuje, ti stoji ob strani ...  to je učitelj ampak z malim u. Vseeno nič ni narobe, če srečamo takšno osebo, ki je vredna zaupanja in ni mojster v pravem pomenu besede. Že to je veliko darilo kot tudi recimo, če imamo možnost biti obdani z osebami, ki jih cenimo in jim zaupamo.  Sam izkušenj z mojstri, učitelji nimam in jih niti ne iščem, samo podajam, kako stvari vidim osebno ;)

Ok, nazaj o nevarnostih meditacije. Prejšni teden je en kolega skočil iz mosta Peračica ( R.I.P ). Zanimivo kako so si ljudje z nekim sijem v očeh in svetlobo v obličju pogosto sposobni tako škodovati.  Sam ga že dolgo nisem videl in sploh nisem imel nikakršnih kontaktov z njim, rečeno pa mi je bilo, da je bil dalj časa v Indiji ( več kot leto ) in da nazaj ni prišel isti ...  Tukaj na mesto pridejo ponovljene besede, da ima naš zahodni svet svojo vibracijo, tehnike, pravila in da vzhodnjaški načini niso vedno kompatibilni z zahodnjaškimi - vendar pa se tudi ne izključujejo vedno. Menim, da bi vsak, ki se ukvarja z meditacijo moral poznati in razumeti osnovne pojme duševnosti, psihologije, transakcijske analize odnosov, čustvovanja, psihologije množic. To bi moral biti zadosten notranji temelj kot izhodišče za različne vrste meditacij, za rast, ki jo ponujajo in prizmeljitev, ki jo zahtevajo.

Sam v bistvu izvajam neke vrste meditacijo, če upoštevamo sledeče: The English meditation is derived from the Latin meditatio, from a verb meditari, meaning "to think, contemplate, devise, ponder, meditate". Sam poizkušam zavzeti odnos do sebe, svojega obnašanja, obnašanja drugih. Kako čutim sebe, druge, svet - vse to analiziram, obračam, premetavam, se sprašujem,si odgovarjam. Potujem v povsem drugo smer kot se tu opisuje - ne želim se umakniti od sveta, nekaj novega doživeti itd. Želim svetu biti kos, ga prepoznati, razumeti, ga sprejeti, ga spreminjati, ignorirati itd. - želim se počutiti varno imeti odgovor na različne okoliščine, doživetja, občutke, odnose, obnašanja, dogodke - želim dihati s polnimi pljuči in pri tem prizadeti čim manj ljudi in s čim manj ljudi biti v konfliktu, brez poniževanja, podrejanja, kimanja .... zato pač, meditiram in to doživljam kot nujno ne pogrešljivo stvar mojega življenja glede na okoliščine in jo sprejemam kot nujno zlo - torej to mučenje uma in trud, ki se ob tem pojavlja in volja, ki jo zahteva. Meditacija je zame iskanje odgovorov, ki mi omogočajo boljše odnose ali pa vsaj več miru v odnosih, ki boljši biti ne morejo. Za sproščanje občasno uporabljam globinsko sprostitev, ki je audio vodenje: nekajkrat globoko vzdihnite -> zavejte se temena, čela, območja okoli oči, ust, sprostite spodnjo čeljust.... itd. Pustite, da se pozornost premakne do meč, pete, stopal. Sedaj se zavejte celega telesa, pozornost naj bo na čelu, zavejte se dihanja, pustite težo telesa na ležišču itd. Počasi se zavejte prostora in zvokov okoli vas, odprite oči, ko vam bo udobno :)   Drugih tehnik bi se posluževal, če bi bil v kakšnem samostanu.

Torej, vsakemu svoje tudi, če ni v samostanu ... ;)

p.s: dober spanec je za počutje res ogromno in redni obroki tudi :)

Edited by Fix Minze - 16.Feb.2012 at 17:10
Brez podpisa
Back to Top
grafin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote grafin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16.Feb.2012 at 18:39
mislim, da je veliko resnice v tvojih besedah.. zanimivo, da ni nihce bolj natancno pojasnil, zakaj bi sploh rad zacel meditirat.. vsec mi je ta samo-ozavescevalska, samospoznavna in samokontrolna nota pri "tvojih" vzgibih.. se mi zdi, da je to najosnovnejsi temelj vsakega ukvarjanja z meditacijo..
sozalje za tvojega kolega; glede na svoje vandravske znance lahko recem, da iz indije nihce ne pride isti, kot je sel.. jim butne na dobro ali slabo..
se to:
dober spanec pomeni ravno prav spanja (ne prevec in ne premalo; vsak zase ve koliko rabi), hkrati pa pomeni tudi dolocen red.. podobno kot velja za hranjenje tudi za spanje velja, da je zelo stresno za organizem, ce obstaja nered pri bioritmu.

Edited by grafin - 16.Feb.2012 at 18:47
Back to Top
Fix Minze View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Fix Minze Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16.Feb.2012 at 20:35
Itak, red mora bit. Telo se navadi, želodec se navadi. Občasna odstopanja prenese dobro, ponavljajoča ali večja pa niti ne tako dobro ... :) ;).  Meni se 8 - 9 ur spanca blazno pozna. 7 ur je spodnja meja. Z rednimi obroki je pa tako, da naj bi bili vedno ob isti uri z največ 30 min zamika. Pri meni je včasih do 1 ure ampak ni panike. Najbolje je to, ker nikoli nisi res lačen - kaj je to lakota ? he he ...kljub temu pa paše obrok, ko je ura prava.

Ja res je tako, enim gre na plus, drugim na minus. Bivši sodelavec je prav tako bil v Indiji ... , sej v bistvu je čisti isti na prvi pogled, razen, da je vegeterijanec in da redno fura jogo : ))). Ampak ima svoje življenje, cilje, družino, kolege ... ni ga odneslo ;). Verjetno je bistvenega pomena zakaj se nekdo odloči za korak v duhovnost - beg pred realnostjo, zdravstvene težave, samoizboljšanje  ...
Brez podpisa
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16.Feb.2012 at 21:14
Originally posted by Fix Minze Fix Minze wrote:

To sploh ni privlečeno za lase kot si mogoče kdo misli. Meditacija je lahko nevarna stvar in vsak izkušen mojster ali učitelj bi moral to učencu tudi sporočiti, mu podati tehnike prizemljevanja in energijskih zaščit. In hkrati tudi energijsko biti ob strani po potrebi. Nekaj drugega je meditacija v namene sproščanja, lažje premagovanje stresa, kjer ne posegaš globje v podzavest ampak zgolj umirjaš in spoznavaš tisto, kar se nahaja na površju.  IMO je učitelj ali mojster v pravem pomenu besede nekdo s katerim navežeš osebno čustveno vez, ki temelji na zaupanju, sprejemanju, ljubezni ( ki takemu odnosu pripada ). Imeti takšen odnos z odraslim ni mačji kašelj in ga ni lahko uresničiti. Drugo je, če ti nekdo poda smernice, ti svetuje, ti stoji ob strani ...  to je učitelj ampak z malim u. Vseeno nič ni narobe, če srečamo takšno osebo, ki je vredna zaupanja in ni mojster v pravem pomenu besede. Že to je veliko darilo kot tudi recimo, če imamo možnost biti obdani z osebami, ki jih cenimo in jim zaupamo.  Sam izkušenj z mojstri, učitelji nimam in jih niti ne iščem, samo podajam, kako stvari vidim osebno ;)

Ok, nazaj o nevarnostih meditacije. Prejšni teden je en kolega skočil iz mosta Peračica ( R.I.P ). Zanimivo kako so si ljudje z nekim sijem v očeh in svetlobo v obličju pogosto sposobni tako škodovati.  Sam ga že dolgo nisem videl in sploh nisem imel nikakršnih kontaktov z njim, rečeno pa mi je bilo, da je bil dalj časa v Indiji ( več kot leto ) in da nazaj ni prišel isti ...  Tukaj na mesto pridejo ponovljene besede, da ima naš zahodni svet svojo vibracijo, tehnike, pravila in da vzhodnjaški načini niso vedno kompatibilni z zahodnjaškimi - vendar pa se tudi ne izključujejo vedno. Menim, da bi vsak, ki se ukvarja z meditacijo moral poznati in razumeti osnovne pojme duševnosti, psihologije, transakcijske analize odnosov, čustvovanja, psihologije množic. To bi moral biti zadosten notranji temelj kot izhodišče za različne vrste meditacij, za rast, ki jo ponujajo in prizmeljitev, ki jo zahtevajo.

Sam v bistvu izvajam neke vrste meditacijo, če upoštevamo sledeče: The English meditation is derived from the Latin meditatio, from a verb meditari, meaning "to think, contemplate, devise, ponder, meditate". Sam poizkušam zavzeti odnos do sebe, svojega obnašanja, obnašanja drugih. Kako čutim sebe, druge, svet - vse to analiziram, obračam, premetavam, se sprašujem,si odgovarjam. Potujem v povsem drugo smer kot se tu opisuje - ne želim se umakniti od sveta, nekaj novega doživeti itd. Želim svetu biti kos, ga prepoznati, razumeti, ga sprejeti, ga spreminjati, ignorirati itd. - želim se počutiti varno imeti odgovor na različne okoliščine, doživetja, občutke, odnose, obnašanja, dogodke - želim dihati s polnimi pljuči in pri tem prizadeti čim manj ljudi in s čim manj ljudi biti v konfliktu, brez poniževanja, podrejanja, kimanja .... zato pač, meditiram in to doživljam kot nujno ne pogrešljivo stvar mojega življenja glede na okoliščine in jo sprejemam kot nujno zlo - torej to mučenje uma in trud, ki se ob tem pojavlja in volja, ki jo zahteva. Meditacija je zame iskanje odgovorov, ki mi omogočajo boljše odnose ali pa vsaj več miru v odnosih, ki boljši biti ne morejo. Za sproščanje občasno uporabljam globinsko sprostitev, ki je audio vodenje: nekajkrat globoko vzdihnite -> zavejte se temena, čela, območja okoli oči, ust, sprostite spodnjo čeljust.... itd. Pustite, da se pozornost premakne do meč, pete, stopal. Sedaj se zavejte celega telesa, pozornost naj bo na čelu, zavejte se dihanja, pustite težo telesa na ležišču itd. Počasi se zavejte prostora in zvokov okoli vas, odprite oči, ko vam bo udobno :)   Drugih tehnik bi se posluževal, če bi bil v kakšnem samostanu.

Torej, vsakemu svoje tudi, če ni v samostanu ... ;)

p.s: dober spanec je za počutje res ogromno in redni obroki tudi :)

ja jst osebno, dokler nism prčkal po tem, je blo vse ok. Mel sm ful energije (hiperaktivec), spanec je super štimal (ok, priznam, da sm goljufal s travo, a vseeno). Počutil sem se fenomenalno.

2003, k sm začel se s temi rečmi zajbavat je šlo pa sam uno navzdol. Počutil sm se za umret. Napadi tesnobe. K bi mi en energijo srkal po slamci. Spanec se je spremenu v 2 urne epizode z premori nočnih mor, k jih rajši ne bi opisval (k so tolk grozne, da me zdej spreleti, če se spomnem, kaj vse se mi je sanjal). V prehodu v spanec me je konstantno neki davlo - enkrat sm skoču direkt iz postle in letel krog po sobi, pa nism mogu diha narest.... dost pizdarija...
jst sm poleg meditacije prakticiral nek magick ritual, nič kaj takega - samo iskanje energetske zaščite in čiščenje, samo je bil nek junk. Teh stvari se ne sme delat brez potrebne zaščite in dovoljenja. 

Hude poškodobe podzavesti se dogajajo in škodo je treba dolgo popravljat.

Moje osebno mnenje je -  100x boljše je, da ne delaš nič in živiš mirno življenje v realnosti in prizemljen. Če pa misliš počet karkoli, kar vključuje energije, se prej ornk pozanimi.

Na srečo sm našu pol stvar zase in od 2007 dalje je res ful uredu. Smile Sice ni blo čez noč vse ok - ampak spet by step. Nimam se kej več pritoževat. Sploh od lani dalje se počutim spet fenomenalno - k otrok. Magnetno polje se mi je nazaj uredilo po mojem in mentalni kanal je lepo zaprt. Najbolj noro mi je čutit noge, kr nekako lahek korak sem dobil. Res noro! Smile

Fora je, da folk skozi meditacijo odpre mentalni kanal skozi katerega odtekajo energije.

Pliz ne me narobe razumet. Nikomur nočem vsiljevat svojih pogledov in mu tupit, da je meditacija škodljiva.
Jst sam pravim, da meni je ful škodovala in besede, ki sem jih napisal na forumu temeljijo na izkušnjah in prihajajo iz virov, ki jim 10000% zaupam. Moje izkušnje 100% potrjujejo vse kar sem napisal. Nočem pa nikomur težit s tem.

vsak ima svojo pot učenja.

Edited by Wind Carrier - 16.Feb.2012 at 21:22
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mitja M.J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16.Feb.2012 at 21:21
po mojem vsaka stvar škodi, če z njo pretiravaš. Moraš predvsem poslušat svoje telo. To je včasih težko, še posebno če ti nekaj "paše". V narekovajih zato, kr misliš da ti paše, medtem ko telo to zavrača. Lep primer je hrana... ko se bašeš in bašeš s čim dobrim, pa ti je pol žal kr si nabit kot jeklenka... pa bi bilo čisto dovolj, če bi se ustavil že na prvi desetini... isto velja za spanec, alkohol in 1000 drugih stvari.

Zdej kar se meditacije tiče, ne morem bit neki pameten, kr spadam v kategorijo ki ji Fix Minze reče: meditacija v namene sproščanja, lažje premagovanje stresa, kjer ne posegaš globje v podzavest ampak zgolj umirjaš in spoznavaš tisto, kar se nahaja na površju.

Meditacija, v mejah normale. Sej temu se najbrž nebi niti reklo meditacija. Po mojem v kaj globljega kot samouk niti ne moreš past... ali pa ja... sej ne morem bit pameten za druge. Meni nebi uspelo, kr sm preveč nediscipliniran :) za te zadeve, pa potrebuješ po mojem, veliko mero samokontrole in discipline...
MacGyver je zakon!
Back to Top
grafin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote grafin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17.Feb.2012 at 11:34
po drugi strani pa se mi zdi, da je ravno hoja po robu, skrenitev s poti tista, ki ti da moznost, kako se najbl pristno zacutit.. vcas tok odletis, da se se dlje casa pobiras, ampak dolgorocno gledano je ravno ta spoznavna izkusnja najvec vredna..
ce tkole potegnem crto vidim, da sm se najvec naucila o sebi iz tezavnega pobiranja.. pogosto sem itak sama zasla in si v bistvu sama zadala padce.. al pa v tistem momentu nism mela tok trdnega ustroja, da bi zdrzala zunanje pritiske.. ko takole pol lezis v dreku, se smilis samemu sebi in bi vse naredu, da bi se zganil iz smrada, sta um in duh sposobna najboljsih prebliskov.. bliznjic v bistvu ni.. disciplina in zavest o tem, da je vsakdo odgovoren zase, sta pomoje kljucna..
vcasih je situacija tut taka, da kdo izgubi voljo in klecne for good.. ni izkljuceno, da ne bom tut jaz.. nekoc..
Back to Top
Norther View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Norther Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17.Feb.2012 at 17:37
Meditacija rules, se naucis kontrolirati svoje emocije. Ce poznas vsaj osnove ti lahko zelo pomaga v zivljenju.
Beer sells...........and I'm buying
Back to Top
Fix Minze View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Fix Minze Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2012 at 13:03
btw: Andrew Newberg in Eugenom d ' Aquilijem sta v laboratorij na meditacijo oz. k molitvi pripeljala budiste in frančiškanske nune. Testirancem sta ( ko so bili na vrhuncu meditativne ekstaze ) v vene po cevki speljala kontrastne snovi in tako zaznala prekrvavljenost možganov. Posnetek s posebno kamero je pokazal, da se v duhovni zatopljenosti občutno zmanjša nevronska aktivnost v predelu možganov v zaglavju, ki je po navadi pristojno za prostorsko orientacijo. Daljnosežni sklepi so bili naslednji: zmanjšana aktivnost v predelu za orientacijo naj bi povzročila, da možgani ne morejo več ločevati med mejami individuuma in zunanjega sveta; torej jim ostane samo ustvarjanje subjektivnega vtisa popolne brezprostornosti, ki ga duh interpretira kot neskončni prostor in večnost – meditirajoči človek se tako rekoč zlije z univerzumom, izkuša stanje absolutne enosti, ki ga vedno znova opisujejo mistiki. Nekateri znanstveni kolegi so skeptični , na primer Elenor Rosch, profesorica kognitivne psihologije in ezoteričarka, ki pravi: morda je zmanjšano orientacijsko delovanje možganov zgolj nedolžen spremljevalni pojav meditacije. Vir: izbrana poglavja iz psihologije množice, vojaške in vojne psihologije , poglavje: religiozne množice in čustva

Originally posted by grafin grafin wrote:

po drugi strani pa se mi zdi, da je ravno hoja po robu, skrenitev s poti tista, ki ti da moznost, kako se najbl pristno zacutit.. vcas tok odletis, da se se dlje casa pobiras, ampak dolgorocno gledano je ravno ta spoznavna izkusnja najvec vredna..
ce tkole potegnem crto vidim, da sm se najvec naucila o sebi iz tezavnega pobiranja.. pogosto sem itak sama zasla in si v bistvu sama zadala padce.. al pa v tistem momentu nism mela tok trdnega ustroja, da bi zdrzala zunanje pritiske.. ko takole pol lezis v dreku, se smilis samemu sebi in bi vse naredu, da bi se zganil iz smrada, sta um in duh sposobna najboljsih prebliskov.. bliznjic v bistvu ni.. disciplina in zavest o tem, da je vsakdo odgovoren zase, sta pomoje kljucna..
vcasih je situacija tut taka, da kdo izgubi voljo in klecne for good.. ni izkljuceno, da ne bom tut jaz.. nekoc..

Jaz se vseeno raje izognem spoznavnim izkušnjam in se raje učim z opazovanjem dogajanj okoli mene ali pa iz izkušenj drugih posameznikov kot tudi človeštva. Če le imam možnost izbire je prvoosebna izkušnja, zadnja od možnosti. Da ne bo napačno razumljeno naj podam banalen primer: mislim, da ne potrebujem osebne izkušnje o vojni – tisto kar je bilo v prvi svetovni in drugi in v Vietnamu, Iraku, Afganistanu, Balkanu in še kje …. je več kot dovolj izkušenj za moje doživljanje ;)

Originally posted by Norther Norther wrote:

Meditacija rules, se naucis kontrolirati svoje emocije. Ce poznas vsaj osnove ti lahko zelo pomaga v zivljenju.

Ideja o kontroliranju emocij mi deluje napačno, ker emocije izvirajo iz nas ampak v drugačnem smislu, na drugačen način kot pa roke, noge inp.  Kontrola telesa ? kontrola emocij. Menim, da nimajo emocije ne samo gensko osnovo, ki jo lahko opredelimo kot karakter ampak imajo tudi povsem racionalno zasnovo, ki je pogosto nevidna naši zavesti in ima nezavedno ali pa polzavedno obliko. Če podam banalen primer: namesto, da se kdo trudi kontrolirati svojo jezo je veliko bolj učinkovito uporabiti razum. Jezimo se kadar želimo nekaj spremeniti – obnašanje ljudi, okoliščine, vzroke – posledice inp. Ljudi seveda, ne moremo spremeniti – lahko zgolj njihovo obnašanje. In kar čem povedati je, da namesto, da se oseba trudi kontrolirati svojo jezo, naj se raje vpraša – kaj je tisto zaradi česar se jezi in kaj želi spremeniti in ali je sprememba sploh možna in kako spremembo uresničiti, izpeljati.   

Brez podpisa
Back to Top
Norther View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Norther Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2012 at 18:28
Tist k je jezen, ne more razumsko razmisljati, ker jeza overrides vse ostalo in to je point.
Ce prides domov in vidis da en tip fuka tvojo zensko, dvomim da bi kateri tip mirno reagiral in zacel razmisljati kaj lahko spremeni.
In glih kle pride meditacija zraven. Naucis se sprejemat to da si jezen, ampak reagiras na podlagi razuma.
Mogoc sem se napacno izrazil, ne kontrolirati emocije ampak sprejemati in ne reagirati na podlagi njih, kar pomeni da jih imas pod kontrolo in ne obratno.

Isti kurac je depresija. Kolk folka se ubije ker reagira na podlagi zalosti.
Back to Top
Fix Minze View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Fix Minze Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2012 at 19:46
Definitvno se strinjam, da meditacija omogoča odmik od čustvene prevzetosti, razburjenosti. Da omogoča distanco napram problemu, situaciji, dogodku in da zatorej omogoča drugačen vpogled v stvari ... Sej v bistvu gre za neko kontrolo v mentalnem smislu, torej človeka ne odnese v navalu čustva/ev ampak ta val že prej zaznaš in se z njim celo nadzorovano popelješ - v prenesenem pomenu. Lahko pa tudi enostavno pustiš, da gre mimo, ker spoznaš in veš kako in zakaj in čemu. Na kontrolo sem se v bistvu obesu, ker se mi zdi, da se pogosto to razume preveč dobesedno. Obstaja namreč neka predstava o čustvenem svetu, ki se ga primerja s kuglami na biljard mizi - da pač ko eno kuglo rukneš ostale sledijo po zakonih, ki jim pripadajo. Če sem te v napačen koš stlaču sorry, mal sem pa to naredil tudi zaradi debate ;)

Menim, da tisto o čemer pišeš ( primer z varanjem ), da to že spada v področje besa. Pri besu je navadno zadeva takšna, da človek izgubi kontrolo nad seboj in začne razbijati stvari in razsuvati vendar ne napade druge osebe. Če bi bes prešel v sovraštvo potem pa lahko pride do fizičnega obračunavanja - in iz česar potem sledi naslov v časopisu " umor iz ljubosumja ".

Spet depresija in žalost ni isto. Depresija je ob izgubi smisla, žalost ob izgubi dekleta recimo.  Če se ne motim tudi ti dve čustvi lahko potegnemo naprej v razpoloženje, ki ni čustvo. Recimo afekt je zelo kratkotrajno in intenzivno čustvo, potem po časovni liniji sledi klasično čustvo ( al kako bi rekel drugače ) in nato razpoloženje, ki pa ima precej daljšo časovno linijo. 
Brez podpisa
Back to Top
grafin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote grafin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2012 at 19:51

Jaz se vseeno raje izognem spoznavnim izkušnjam in se raje učim z opazovanjem dogajanj okoli mene ali pa iz izkušenj drugih posameznikov kot tudi človeštva. Če le imam možnost izbire je prvoosebna izkušnja, zadnja od možnosti. Da ne bo napačno razumljeno naj podam banalen primer: mislim, da ne potrebujem osebne izkušnje o vojni – tisto kar je bilo v prvi svetovni in drugi in v Vietnamu, Iraku, Afganistanu, Balkanu in še kje …. je več kot dovolj izkušenj za moje doživljanje ;)

se po eni strani strinjam, da je najbolj pametno se ucit iz izkusenj drugih - ceprav se mi po drugi strani zdi, da je taksno zivljenje na nek nacin precej sterilno.. in roko na srce, vecina ljudi taksne sposobnosti vzivljanja in opazovanja nima razvite.. meni se recimo zdijo ene reci bistveno lazje, enostavnejse od dalec - ko pa me doletijo, vidim, kaj vse lahko zaobjemajo..
kot najbolj banalne izkusnje, da ne bomo ravno o vojni, bi lahko navedla experimentiranje z opojnimi substancami, zivahno sexualno zivljenje, skratka, fakof nacin zivljenja na stevilnih nivojih (do sebe in drugih); te izkusnje so mi mnogo dale na spoznavnem nivoju, ampak sprico njih bi hkrati lahko ornk dozivljenjsko najebala.. mela sm v prvi vrsti sreco, da nism - in da nimam trajnih posledic.. najebala sm v potem v koncni fazi tako, da me je vse skupi  fuknlo iz ravnotezja in sm rabla kr neki cajta, da sm se pobrala.. moja izbira je bla, da sem se zacela za svoje tezave zavedati lastne odgovornosti - lahko bi kazala s prstom na druge dejavnike/ljudi/tralala..
v iskanju balansa sem se najvec naucila prav o sebi - dvomim, da bi bla ta spoznanja sposobna v toliksni kompleksnosti pobrat od drugih, brez da bi bila prisiljena v razmisleke.. juho, ki mi je zadisala, sem morala sama poskusit; ne bi mi zadoscalo, da mi nekdo pove, kaksen okus ima.. sploh ne..

sicer pa mislim, da je izkusnja vojne z vidika spoznavnosti zelo kompleksna zadeva - in kot taka ni univerzalna.. ljudem se ne le dogajajo raznolike stvari  - tudi dozivljajo vse skupaj na svojski nacin.. vedno me presune, kako ob vsej tragiki vojne pridejo na plano tudi najboljse cloveske lastnosti.. kljub temu bi to izkusnjo tudi jaz najraje vsem prihranila..
a vendar grozote, ki se dogajajo v vojni, se v dolocenem - sicer mnogo omiljenem - smislu (ker ni splosne vojne psihoze) dogajajo posameznikom tudi v mirni dobi; vecina izmed nas se bo/je srecala vsaj z nekaj izmed sledecih: soocanje s smrtjo bliznjih, z lastnim umiranjem, z obolevanjem, z negotovostjo, s paranojo, z izgubo tega/onega, z psihicnim/fizicnim izzivljanjem - deprivacija zrtve taksnih dogajanj, procesov je vselej prisotna.. in relativna.. brez obzira na vojno ali mir..

Back to Top
Fix Minze View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Fix Minze Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23.Feb.2012 at 12:26
Ja sej v bistvu se strinjam. Tista prvoosebna izkušnja je največ vredna in včasih pač moramo taco v vodo pomočiti, da sploh vidimo kakšna je. Verjetno vsak posameznik brez težav poišče več dogodkov v življenju, ki so ga oplemenitili, oblikovali, okrepili ... v končni fazi izučili in ga naredili modrejšega in bolj spretnega nasproti različnim življenjskim situacijam. Prej to sprejmemo kot življenjsko dejstvo; lažje, boljše, spretnejše itd. se odzovemo.  Ni kaj tako je. Včasih pa se mi kaže, da poveličevanje osebne izkušnje podpihuje tiste akcije, ki življenjsko sploh niso potrebne in jih mirno lahko označimo za napake – pa jih ljudje vseeno naredijo in jih na koncu vedno poveličujejo kot življenjsko situacijo iz katere so se veliko naučili. S tem seveda ne ciljam nate osebno ( prej nase osebno - preteklik ), ker je forumsko pisanje slab kriterij za ocenjevanje življenja drugih … :)
Brez podpisa
Back to Top
Norther View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Norther Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23.Feb.2012 at 13:47
Valda da je depresija in zalost isto in isto bes in jeza. Ista emocija sam inteziteta je drugacna.

Je gledal kdo film The Secret, poanta tega filma je faking resnica. Ce se fokusiras na nekaj lahko dosezes ne glede na to kako dalec se zdi, in meditacija pomaga ful pri temu.
Back to Top
Fix Minze View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Fix Minze Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24.Feb.2012 at 23:59

Valda da je depresija in zalost isto in isto bes in jeza. Ista emocija sam inteziteta je drugacna.

Glede razdelitve čustev se niti stroka ne more natančno dogovoriti, torej ni razloga, da bi se midva tukaj o tem pregovarjala. Lahko pa prikažem razliko med omenjenimi čustvi.

Bes je afekt jeze in gre za kontrolirano nekontrolo. Jeza je pač jeza in navadno ljudje nimajo problema s samokontrolo, ko so jezni. Ti pade jajce na tla – si kaj jezen ? jezen, ker si neroden. Te nekdo rukne, da ti pade jajce na tla – si kaj jezen, jezen da te je ruknil. Mislim, da tukaj kontrola ni problem – v takšnem primeru vsak normalen človek brez problema ohranja normalen nivo komunikacije in bontona. V besu to kajpak ni mogoče. Imata pa jeza in bes isto osnovo – pač preprosto povedano nekaj nam ni všeč in menimo, da to lahko spremenimo. Sama izraznost ( končna pojava ) je pa zelo različna.

Zej žalostni smo, ko kaj pomembnega izgubimo – recimo, dekle ali starše ali originalno kaseto Metallice Ride the Lightning . Zaradi žalosti se folk ne ubije. Depresivni smo, ko doživljamo izgubo smisla, ki jo povezujemo s seboj – nekako smo žalostni nad samim seboj – sebe vidimo kot vzrok nesreče – od tod depresija... 

Enačiti to med seboj bi bilo nekako tako kot enačiti različne vrste metala med seboj in naprej enačiti različne skupine znotraj iste zvrsti med seboj. Sej vse je isto, vse je metal in naprej vse je ta in ta zvrst – ampak vse je zelo daleč od tistega, kar pojmujemo pod besedo isto.

Je gledal kdo film The Secret, poanta tega filma je faking resnica. Ce se fokusiras na nekaj lahko dosezes ne glede na to kako dalec se zdi, in meditacija pomaga ful pri temu.

Jaz sem ta film dojel kot nekakšno opisovanje zakonitosti sveta, da se le ta prilagaja željam posameznika in da se pač skozi nekakšno energijsko ravnovesje in soodvisnost ustvarjajo situacije in priložnosti, ki omogočajo izpolnitev želje. Mislim, da je vera pri tem vsem močan faktor in vitalen del opisane zakonitosti.  

Brez podpisa
Back to Top
Norther View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Norther Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25.Feb.2012 at 11:58
Ja sej vem da ni isto dooh zato tudi so razlicne besede, sam pac lazje spravis to custvo pod kontrolo ce ves iz kje izhaja in kaj je njegova osnova ane to sem mislil. Odpravis vzrok in ne posledice.
btw vem da nima veze s temo sam ce se nisi videl da bi se kdo ubil zaradi izgube punce/tipa ali druge osebe ti lahko nastejem najmanj 10 primerov, od tega 5  iz mojga mesta. Na zalost je to dost pogost vzrok pri najstnikih.

Back to Top
Fix Minze View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Fix Minze Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25.Feb.2012 at 14:51
Odpravljanje vzroka je zajebana stvar; ali odpravljaš zunanji vzrok ( recimo napizdiš koga, ki živcira in je potem mir – ponavadi ni, a ne … ) ali pa notranji vzrok – to je osebne predstave in interpretacije, ki morebiti niso ravno najbolj uravnovešene ali pa učinkovite glede na družbeno stanje in ostale okoliščine. V obeh primerih je po mojem mnenje vzrok precej kompleksna in težko rešljiva zadeva. In potem je to vse en ping pong med zunanjimi vzroki in notranjimi …   in kar jaz dojemam drugače je to, da ne poizkušam kontrolirati svojega čustva ampak ga predvsem razumeti. Ko ga razumem sledi lahko le dvoje – ali je čustvo orodje motivacije v akcije, ki me bodo pomirile in me ohranile ali pa je razumevanje orodje umika stran od jeze, ki izvira iz nestrinjanja in želje ter notranje zahteve po spremembi. Pojem čustvena kontrola je meni dokaj tuj. Vendar vsakemu svoj, ljudje smo različni….forumska debatka pač   ;) :)

To, če kdo dela samomore iz izgubljene ljubezni ( bolj pravilno zaljubljenosti ) nima take blazne veze z žalostjo. Pač eni ljudje, ja še posebej najstniki v svoji zaljubljenosti verjamejo, da jim ni živeti brez tiste druge – in to svojo predstavo tudi uresničijo v smrti. Lahko pa tudi padejo v depresijo. Počutiti se pogubljenega ipd. ali pa žalostnega je precej različno doživljanje.

Edited by Fix Minze - 25.Feb.2012 at 14:54
Brez podpisa
Back to Top
Norther View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Norther Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25.Feb.2012 at 15:10
Niti ni tok tezko resljiva, ponavadi vsak ve kaj ga mori oz kje ma komplekse, sam v vecini primerov si clovek nikol tega ne bo priznal (zaradi egota vecinoma) in potem ce si ne priznas tudi resiti ne mores.
Vse se da razstaviti ce ves kje so vijaki.
Back to Top
Fix Minze View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Fix Minze Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25.Feb.2012 at 20:24
Recimo, da je priznanje 50%. Tistih 50, ki si jih v večini primerov človek nikoli ne bo priznal - slednje priča o tem, kako težko je. In drugih 50% je reševanje, razvozlavanje, izboljšavanje ipd.  tistega, kar smo si sposobni priznati.  Jaz bi temu rekei " one hell of a job "   in svet mi je priča   :P ;)  :)
Brez podpisa
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.08
Copyright ©2001-2026 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.125 seconds.