![]() |
konec CD dobe? |
Post Reply
|
| Author | ||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Topic: konec CD dobe?Posted: 13.Jun.2012 at 08:05 |
|
|
ve kdo ka jo tem? se približuje kaj novega? mogoče kdo kaj ve kako je ali bo z spominskimi karticami ali karkoli kar bi nadomestilo CD/DVD/BD, pač ploščke in tiste idiotske luknjice?
|
||
![]() |
||
pestilence.
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 08:47 |
|
|
Ne še.
Glasbeni strežniki so sicer v porastu, ampak ne LP, ne CD se še ne poslavljata. |
||
|
"En dan se mi bo strgal vse bom pustu in bom šu." Janez Zmazek-Žan
|
||
![]() |
||
Mitja M.J.
Senior Member
Joined: 18.Aug.2008 Location: Slovenija Status: Online Points: 5322 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 09:41 |
|
|
Upam, da se res ne... mogoče je samo plod moje domišljije, ampak ima LP mojim ušesm lepši, bolj topel zvok kot CD. In ravnotako, ima CD boljši zvok od še tako kvalitetnega (320) mp3ja...
Zato tisto kar mi je res všeč nabavim v trdi obliki. Za ostalo, kar je samo za to da neki svira, pa je nekako v redu tudi mp3. No, za v avtu je mp3 tudi super.
|
||
|
MacGyver je zakon!
|
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 10:20 |
|
|
ma jaz sem nekje slišal pa men se zdi da na forumu audio-kontakt da je blizu konec CD dobi, kar bi meni bilo zelo všeč, ker tiste luknjice so nadvse debilne. koja natančnost. stvari so preproste. U... S... B... in podobno. to je to. lahk ga pohodiš. poserješ. ustreliš. pa bo še kar sviral. ne pa CD... DVD... BLU-RAY... USRANE GATE...
|
||
![]() |
||
PiWi
Senior Member
Joined: 16.Nov.2007 Location: Russian Federation Status: Offline Points: 6069 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 13:09 |
|
|
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
|
||
|
Verjeti! http://www.youtube.com/watch?v=smKeH_YEZX8&feature=related * http://www.youtube.com/watch?v=e4fUk5XhGGk * http://www.youtube.com/watch?v=y50GEFjKsZE *
|
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 13:58 |
|
|
skuik skuik CD flik
|
||
![]() |
||
pestilence.
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 14:36 |
|
Jah, za večino LPjev je master še vedno digitalen, vse posneto digitalno, pa na koncu pretvorjeno v analogno obliko, tako da si z LPjem novejše letnice krepko na slabšem kot z CDjem:) LP pa zveni mehkejše, ker ljudje to od nega pričakujejo. Masterji za LP so z namenom narejeni na ta način, ker ljudje ne-mehak vinil označijo za nekvaliteten. Pa tudi, vrhunski gramofon težko ločiš od CD predvajalnika. Poceni gramofoni so mehki in topli, da. Ampak, višje kot greš, manjša je razlika med CDjem in LPjem. Na blind testu je jaz pomoje sploh ne bi slišal. mp3 pa ni ekvivalent LPju ali audio CD-ju. Namenjen je za mobilno poslušanje glasbe oz. poslušanje na slabših napravah. To je bil priročen medij v času 56k povezav, pa je pač ostal do danes. Dočim kak flac ali alac pa je čisto druga zgodba. Enaka kvaliteta kot npr. Audio cd oz. še večja (ker podpira višjo kvaliteto zapisa - CD 16bit/44.1khz, FLAC pa do kakih 24bit/196kHz). V zadnjih letih prodaja LPjev ne upada. Hipsterji bodo z retro pizdarijami rešili glasbeno industrijo^^ |
||
|
|
||
![]() |
||
Pero
Admin Group
Joined: 13.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 3916 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 14:42 |
|
|
Dvomim da hipsterji nabavljajo vse reizdaje metal bandov na vinylu ;)
|
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 14:43 |
|
|
jaz bi bil drugač navdušen nad kakim kovinskim 12cm kot je CD ploščkom iz kake kul kovine za analogni gramofonski zapis za lasersko predvajanje. to bi blo awsomn pa timeless. lepo manjši za lepo handlanje. mal težji za nek orenk filing. pa kovinski za timeless stainless feeling. pa lepo res 1:1 analogno.
pa spet ne. če gradbeni inženirji rešijo vsako prepreko na katero naletijo pa so nekateri friki z željami nenormalni zakaj ne bi še to 12" golazen iz pamtiveka premagal. pa te jebe statika. pa te jebe mehkoba. pa te jebe igla. pa te jebe papirnati ovitek. kot za debile. pa dej oladi pa nared neki kompaktnega. čene spet luknjice skuik skuik...
|
||
![]() |
||
Šujo
Paranoid crew Joined: 25.Nov.2007 Status: Offline Points: 3314 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 14:44 |
|
|
ma hipster gor al pa dol. jst u LPju uživam. pa veeelik je, da mam kej v roko prjet, cenit artwork. cd in lp kupim, da bi pa kupil mp3 ali flac mi ne pade na kraj pameti.
|
||
|
Fuck you and the horse you rode in on
|
||
![]() |
||
polopoklip
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 15:11 |
|
|
Zame kvaliteta glasbenega posnetka sploh ni problem. Bolj mi gre na živce krhkost in neobstojnost CD/DVD/vinilnih plošč, kjer lahko postane vsaka praska ali nečistoča problem. Tudi če si ekstra previden z platami, prejkoslej se bodo pojavile in samo vprašanje časa je, kdaj bo plata postala neposlušljiva. Da ne omenim CDjev, ki so bili narejeni iz začetka devetdesetih, ki so mi dobesedno začeli razpadati.
Pač, potrošniška mentaliteta je globoko zasidrana v nas, kjer ima vsaka stvar rok trajanja in to nas sploh več ne prizadene, ker pač kupiš novo, ko se pokvari. Ziher bi z današnjo tehnologijo lahko naredili nosilce zvoka, ki bi preživeli jedrsko eksplozijo in bi jih lahko poslušali še otroci naših otrok, a kaj ko pri tem ni ekonomske računice. Jaz vsak preskok od starega načina razmišljanja iz srca pozdravljam. |
||
|
|
||
![]() |
||
Šujo
Paranoid crew Joined: 25.Nov.2007 Status: Offline Points: 3314 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 16:26 |
|
|
disagree....moji najstarejši LPji so iz '70tih, najstarejši cdji pa iz začetka 90tih. česar nism uničil fizično je delujoče bp.
|
||
|
Fuck you and the horse you rode in on
|
||
![]() |
||
lord infernus
Senior Member
Joined: 24.Mar.2008 Location: Slovenia Status: Offline Points: 2035 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 17:10 |
|
|
jaz bom se vedno kupoval original musko ceprav je to v oceh mnogih zastarelo razmisljanje. saj do neke mere bi se strinjal s tem. za moje pojme z nakupom se vedno dobim zadovoljiv izdelek-s tem a bodo te cdje lahko poslusali se moji vnuki se pa ne obremenjujem. kar se tice obstojnosti ce primerjamo cd/vinil in nek disk bi skoraj prej rekel da racunalniski disk pusi k***c. vprasanje:si kdo lasti disk ki bi mu brez problema deloval 10-20 let ali vec? ce ja,vse cestitke-sam se s tem ne morem pohvaliti.
prodaja muske v fizicni obliki seveda upada-logicno. se vedno pa se jim ocitno izide ponujat musko v taki obliki-ce ne je ne bi vec.
|
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 17:32 |
|
da bi lp imel lepši sound od cdja je mit in pravlica - to pravi folk, k se ima za kvazi-avdiofile, meni gre kr čupa po konci, k slišim ta klasičen zlizan "vinilka ima pa sound" ... kot prvo ti rabiš ful kvaliteten player in phono dekoder na preampu za hi fi, da stvar sploh požene, tako kot se zagre in tu govorimo o kr neki keša.... in še kljub temu - mislim, sploh ne štekam folka, kaj čejo s tem povedat? Ok, recimo, da je bila plata posneta na trak in zmasterizirana takoj za LP obliko - in jo ti soma poslušaš na Phono varianti - to edino pomeni, da glasba, ki jo doma poslušaš ni šla v nobeni stopni produkcije čez A/D konverzijo - se pravi, nikjer je nihče ni pretvoru v ničle in enice..... šele to je sploh smiselno razpravlat o tem, kaj in kako.... itak to praktično ne obstaja več. Na trak se je večinoma prenehalo snemat, konec 90ih - dones nekateri še snemajo, ker si to lahko privoščijo - ampak samo zaradi barvanja - končni izdelek vedno konča v digitalni obliki - k je stvar enkrat digitalna - je zapis na vinilki analogna oblika po digitalni? Ok - kakšn warmth naj bi samo brazdanje glasbenega M/S groova v vinil dajalo glasbi - se mi sanja ne - ampak očitno naj bi.... toplina nime veze z vinilom - sam osebno warmth pripisujem harmonixom - kar bi lahko rekl, da prihaja iz lamp? sam osebno nisem nikol poslušal hi fi-ja na lampe in se mi tudi brezveze zdi barvat glasbo, k je v končni v obliki - lampe naj barvajo muzko v studiu, k ta nastaja - k pa je v končni obliki se meni osebno zdi smiselno, da se jo reproducira čim bolj nespremenjeno - brez vseh eq-jev in podobne navlake - namesto tega, bi si folk raje lahka po basstrapal sobe.... soba kjer se muzka posluša je vsaj tolk pomembna k sam sistem, če ne še bolj... mislm, da v tehničnih specifikacijah - vinil premaga CD medij le v dynamic rejnđu, kar je pa itak čist nepomembno (pač večja razlika je mogoča v zapisovanju razlike med najglasnejšim in najtišjim delom) .... brezveze.... kvaliteto ti daje sample rate. Ok Vinil pač nima sample rejta :) ker je analogen medij - ampak, ima precej problemov z zapisovanjem visokih frekvenc - zato phono master od 5K na gor zboostajo k pr norcih in ti jih šele phono dekoder v tvojem hi fiju nazaj pocuta - to so nardili zato, ker k vrezavajo groove v vinilko, prihaja do precej prolemov pri zapisovanju visokih frekvenc, k se mikro delčki vinla krušjo in s tem nardijo neko zazihranje, k bi reku - > in vse to imo pomeni, samo pačenje visokih frekvenc - imo. dober A/D in D/A konverter ful lepše reproducira muzko... zdej spet - pač cel proces izdelave vinilke muzki zih da nek prizvok - ravno te eq ji (cel mastering proces je v bistvu v glasbi nastal prav zavoljo delanja vinilk, ker so mogli muzko pripravit za na vinil) in te reči..... pač mogoč folku to prija v ušesih, ne vem.... samo to so kr eni stereotipi in pol folk masovno tripa na to in začnejo vsi en za drugim ponavlat... to mi gre kr mal na k*** In k smo že pri mp3ih - mislim, da ga ni junaka, k bi na en ornk par studijskih monitorjev in eno ornk kvalitetno zvočno na blind testu ločil kvalitetno narjen mp3 - recimo 320 kb/s in pa Wav 44.100 / 16 bit (se pravi CD red book standard zapis muzke na cdju).... lahko pa probamo in nardimo en znanstveni experiment pa bomo vidli, kako se bodo skupine odrezale :) to so pravlice. Mp3 je zaenkrat medij prihodnosti. Je praktičen in zastonj. Zasede bistveno manj placa - če je dobro narjen je praktično enako kvaliteten, kot Wav. file. CD doba se je končala imo že kakih 7,8 let nazaj.... če ne celo več. Cdji so danes to, kar so bile vinilke v 90ih. Mi pa je kul. Jst si bom zih z leti en hifi še poštimal - morda celo kak vinil platen špiler za joke :) pa da vidimo v praksi, če ma res tolk boljši warm sound :D Po mojem bo stvar šla bolj v smer, da bodo nardili neko obliko zapisa, ki bo zasedla še manj in bo še manj izgube kvalitete (če je to mogoče) - v stilu Flac, sam, da bi zasedu manj, k mp3 npr.... tu mislim na bližno prihodnost. Dalno prihodnost pa jst osebno sanjam o mediju, ki bi deloval izven D/A konverzije - se pravi, da ne bi deloval digitalno ampak kako drugače... Edited by Wind Carrier - 13.Jun.2012 at 17:42 |
||
![]() |
||
Mitja M.J.
Senior Member
Joined: 18.Aug.2008 Location: Slovenija Status: Online Points: 5322 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 21:29 |
|
|
W.C. vem da se bolj razumeš na kvaliteto zvoka kot jaz... nenazadnje, imaš menda tudi nek studio, pa pri par kvalitetnih bandih si igral. Mi pa vsi tile tvoji strokovni izrazi in tujke bolj malo povejo, ker jih ne razumem preveč. Mi je Pestilence bolj razumljivo razčistil nekaj stvari, ki jih do sedaj nisem bil vedel.
Rad bi pa izpostavil, da se nimam za nobenega kvazi audiofila, zato si lase kar nazaj dol počeši. Z mojo poceni opremo (nek srednje nizek cenovni razred LG stolp za 300eur) in Death metalom, ki ga na njej vrtim to nikakor ne morem bit. Niti ušesa nimam zato dovolj izurjenega, še zdaleč ne tako na fino kot je tvoje. Ravno zaradi tega, sem izpostavil, DA JE TO MOGOČE SAMO PLOD MOJE DOMIŠLJIJE. Primerjal sem AC/DC, Slayerje, Accept in Metallico predvajane iz mojih CD-jev in iste albume predvajane iz plošč od mojega očeta, ki ima približno enako (cenovno) opremo (no, lasti si menda legendarnega NAD 3020, nek grundigov gramofon in par ne vem kakšnih zvočnikov). Iz slišanega, sem dobil toplejši občutek iz njegove opreme kot iz svoje. Mogoče toplota ni pravi izraz za to primerjavo, je pa edini, ki ga trenutno premorem za opis tega občutka.
Edited by Mitja M.J. - 13.Jun.2012 at 21:31 |
||
|
MacGyver je zakon!
|
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 22:26 |
|
|
Razlika je ta sampling rate, ki zvezni analogni zapis spremeni v nezvezni (diskretni) digitalen. Pomeni, da iz analognega zapisa vzameš otipke (sample) in imaš digitalno obliko. Otipek se vzame vsake toliko, ostalo "uganejo" dekoderji in playerji pri predvajanju, kjer število "otipkov" kbps pomeni, s koliko različnimi biti (podatki) je zapisana 1. sekunda glasbe. Razumljivo da več kbps pomeni potem več MB za downloadat, shranit...
Pomeni, da je zapis prirejen človeškemu ušesu in če bi slišal (zelo) nadpovprečno dobro bi slišal te bite in presledke, nezveznost (vmes je še "dekoderji uganejo ali povežejo", kar naredi navidezno zveznost). Pri analognem tega ni in slišiš kar je bilo snemano. Obenem pa razlike pri kvalitetni opremi in zapisu ne opaziš z ušesom (ne slišiš, kar ni povsem enako - razlike ni), če pa je to to toplo/hladno pa nevem. Ampak to je že teoretična razlika, analogni in oprema za snemanje/predvajanje tega pa imajo svoje "čare". Edited by raven - 13.Jun.2012 at 22:33 |
||
![]() |
||
W.U.K.O
Senior Member
Joined: 17.Nov.2007 Location: Neutral Zone Status: Offline Points: 1467 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 22:27 |
|
|
Dans se mi ne zdi več smiselna neka blazna kompresija(mp3), ko mamo spominske medije(kartice, ključki...) z dovolj velko kapaciteto, stanejo pa drobiž. Jaz navijam za FLAC, boljša kvaliteta kot cd, lahko pa bi ravn tko kupil album, samo namesto cd-ja recimo kartica not...
Sem pa recimo zadnjič primerjal FLAC proti 320 mp3(Adele - 21: winamp - asio - optika vn - behringer src2496 - slušalke)... razlika JE, sicer komaj opazna, ampak če bi mel boljši konverter/ojačevalc za slušalke, bi bla verjetn kr očitna! |
||
|
Weed ain't dope, it's everything from rope to hope!
|
||
![]() |
||
vulgaris
Organizator
Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 2035 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 22:47 |
|
hahahahaha :')) car Mitja! |
||
![]() |
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 23:07 |
|
ej sm govoril bolj nasplošno, ne samo tebi. Ful je nekih wannabe vsevedov, ki radi pametujejo, da na vinilkah je pa FUL bolši sound. Edino kar bi lahko reku je, da je drugačen. Pač bolj obarvan imo. Med tem, ko digitalna oblika zapisa (za moje pojme), da bolj točen in neobarvan zvok - kar je po svoje mal paradox, če računaš kaj se vse dogaja z muzko :)
sicer pa itak muzka kot taka se spremeni že tisti trenutek, ko jo mikrofon spremeni iz vibracij zraka v električno napetost, tko da tud analogni svet je nek približek.
Meni sta oba svetova všeč in brez analognih zadev bi blo vse skup totalno booring - le problem je, da so drage in si jih je težko privoščit - so pa tiste, ki vpihnejo v glasbo dušo - tu govorim o produkciji. Pri, če bi reku - re-produkciji (poslušanju), jst ne bi pretirano kompliciral. Itak je nek ritual pri sukanju vinila, samo to, da bi bil sound na vinilki boljši je čisti mit. Edino kar bi lahko reku je, da je drugače obarvan.
Osebno, če bi mel keš, bi itak mel tudi nek platnšpiler - tako pa sm se mogu zadovoljit z zvočno MAudio kartico in enimi studijskimi Ms5 al kwa so že Yamahami za doma, kar dela po svoje čist zakon, samo ni to čist to. Z leti si mislim tud to poštimat - zaenkrat gredo vsi vložki v studio.
Bi pa res svetoval folku, k uživa v zvoku, da si poleg hifijev in ostalih reči umisli tudi basstrape in akustično pimpanje sobe - šele takrat pride glasba do izraza. Edited by Wind Carrier - 13.Jun.2012 at 23:10 |
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 23:12 |
|
jst ne vrjamem, da bi na monitorje slišal na blind testu razliko (govorim zase) - neki malega se pozna na činelah in res visokih frekvencah, kjer se pač zmanjšan sample rate najprej opazi, ampak po mojem bi ga folk failal, če bi šli ta experiment delat. Meni osebno, dokler je mp3 kvalitetno narjen in vsaj 320 kb/s, sm čist zadovoljn z zadevo. Fora je sam to, kako je mp3 narjen. Edited by Wind Carrier - 13.Jun.2012 at 23:13 |
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 13.Jun.2012 at 23:19 |
|
vse je smiselno le, če je muzka do vinila ostala v analogni obliki - pa še to, je skozi procese presnemavanj in manipulacij postala ful bolj drugačna, ko pa če jo npr. enkrat spustiš čez A/D in na koncu doma še enkrat čez D/A. Sploh če delaš z zelo kvalitetnimi konverterji. Kot pravim - že sam proces masterja za vinil produkcijo je brutalen in precej zdela muzko. Je zanimiv, ampak po mojem kr pusti posledice na originalnem posnetku.
Vprašanje - a muzka na traku ali vinilki sploh je res "zvezno" zapisana? al je samo fora, da ma več točk v 1s kot 441oo? To me prav zanima - npr. če sm prou dojel je fora, da se npr. na trak waveform zapiše iz neke sorte mikro "železnih delcev", ki se, ko so namagneteni (med snemanjem) postavijo v željeno obliko waveforma, ampak tud ti so samo neke točke v končni fazi? al sm ga mal zabluzil? Edited by Wind Carrier - 13.Jun.2012 at 23:23 |
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14.Jun.2012 at 00:20 |
|
|
Imaš prav, da je analogni zapis približen(samo zapis), je pa zvezen. Električni tok v kablih, kar je enako zvočnemu valovanju, je zvezen. Poglej osciloskop kjer je analogni signal zvezen (podobno sinusu), digitalen pa pravokoten. Zvezen signal lahko zavzame katerokoli vrednost v določenem razponu, medtem ko ima digitalen določeno ločljivost, do katere lahko gre. Zvok, ki ga dajejo glasilke, strune, itd. ni nič drugega kot valovanje, nihanje delcev v zraku. Električni tok je podobno nihanje delcev v kovini (optični, nihanje svetlobnih delcev) in če prenašaš digitalno zapisan zvok, ki je sestavljen iz toliko in toliko otipkov, potem to poslušaš. Kakršenkoli je, pri določeni povečavi prideš do stopnic.
Pri analognem zapisu pa se zvezen signal preoblikuje glede na namagnetenje na traku. Iz tega dobiš zvok, ki je naravnejši (imaš višje harmonike itd.) Kaj od tega pride v poštev pri nakupu opreme, kaj je boljše, slabše, pa tu ni nihče vprašal. Cd, spominske kartice in diski pa se tudi medsebojno ne izklučujejo. |
||
![]() |
||
pestilence.
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14.Jun.2012 at 00:55 |
|
|
Saj tudi LP ni popolnoma "zvezen" zaradi same omejitve igle
pod mikroskopom tudi niso vse površine zaobljene.@ Wind C.: Lampam privzeto ne gre pripisovat barvanja zvoka. Tako vlogo imajo pač v glasbenih ojačevalcih. Dober lampaški ojačevalec je pravtako lahko zeeeelo transparenten. Za mnogo njih bi na testu skoraj sigurno zatrdil da so tranzistorci. Pa niso. Na kratko: kvalitete in barve posnetka ne gre pripisovat določeni tehnologiji, pa naj bo analogno, digitalno, tranzistor, digitalc, ali lampač
|
||
|
|
||
![]() |
||
rožica
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14.Jun.2012 at 02:37 |
|
|
||
|
All matter in the universe is destined to become the scrap heap of history.
It’s called the 2nd Law. |
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14.Jun.2012 at 05:29 |
|
|
ja... pri starih kasetah, kolutih, trakovih so na njih mikroskopski opilki, kovinski delci, ki se med snemanjem prerasporedijo pa tvorijo signal. torej gre tud za nekjo vrsto high res digitalijo. če bojo kdaj izuml oziroma dal za standard digitalne spomisnek kartice namesto ploščkov kot smo navajeni sedaj na njih bi blo zelo kul da bi bil zapis v studijski kvaliteti torej enak ali več kot 192khz/24bit. sej tle je mesh že tolk (pomojem, iz predvanj rečeno) natančen, da več niti ne bi rabil. čeprav omejevat se nima smisla. čim maš ti v igri kake phlebotomized al pa kako klasiko al pa če še enkrat se vrnem k phlebotomized - da je bend večštevilen torej več inštrumentov (phlebotomized sem dal za primer ker so mi kul, ampak res...) morapš ti to vse slišat. klasika je šele problematična k kje inštrumentov na desetine. tle ti je mesh od 44,1khz/16bit zelo premalu. dejansko ne slišiš vsega. podatki se izgubijo. ker je sinusoida (signal) precej natrpan oziroma gost. in rabiš večji sampling in bitov za zapisat oziroma vse to ujet. če bi to pršlo za standart bi zelo kmalu cene padle na današnje 10€~13€ za CD. viva la spominske kartice. svet je šel v digitalno z razlogom.
|
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14.Jun.2012 at 12:12 |
|
Najprej, mogoče nepotrebna razlaga, da električna kitara ne proizvaja digitalnega zvoka. Ker se mi zdi, da domnevata da "nabijam", digitalizacija zvoka na kratko in v slovenščini. To je nekaj drugega kot gramofonska plošča, ki poenostavljeno, nadomesti inštrumente, vse ostalo je približno enako bendu na odru. Frekvenca 44.1kHz je frekvenca odtipkov na cdjih. "The full range of human hearing is between 20 Hz and 20 kHz.The minimum sampling rate that satisfies the sampling theorem for this full bandwidth is 40 kHz. The 44.1 kHz sampling rate used for Compact Disc was chosen for this and other technical reasons." Teorem pravi, da mora biti število vzorcev (odtipkov) vsaj dvakrat večje od frekvence tipanega signala. Zakaj tako, kaj je frekvenca signala itd. pa 8e/h ampak trenutno imam drugo delo. |
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14.Jun.2012 at 12:53 |
|
|
"vse ostalo je približno enako bendu na odru"to je narobe. ista zadeva je v studiu. na iste inštrumente špilajo in na iste boxe, glave. itd.
ne moreš primerjat the rolling stones pa immolation live. TRS majo že mikrofone 100x dražje in boljše. kva kr neki. misliš da majo immolation vrhunski studio? tud studiji se razlikujejo. eni imajo celo prestižni sloves itd. nisme v tem fohu sam vem da je tko. se jje tud logično. na trgu ni sam marshall. al pa shure. al pa silver cdji. ene založbe majo dnar pa naredijo cdje na gold matriki. sicer te luknjice so še vedno debilne ampak kurc. sej CD/DVD/BD sploh ni tolk švoh, da boste vedl. DVD za glasbo bi bil majka. ne vme siver zakaj se ni prlej. sam problem je ker ta glavne firme ki postavljajo standarde kot so SONY, PHILIPS itd. niso rekle gremo narest dobesedno timeless izdelke pa bi se delal na kovinskih itak da nerjavečih ploščkih ki bi bli lahko še manjši kot 12cm. taka fora kt je blo pr Matrici filmu k uni kolegi pozvonjo pr unmi k je igral glacvni vlogo pa mu tam izročijo tak majhen plošček. problem je k ti CD/DVD/BD niti na tla ne sme past. mislili smo da smo s tem kaj rešili plošče ker so plastik fantastik pa nismo. debikli jedni ne bili. kovina! kva kurac. al pa kaka trda plastika. sej teh materijalov ki jih človeštvo pozna je tolikšno da ni res. to je milijonski spisek. da bi jim jebal vse po spisku. in enim in drugim.
|
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14.Jun.2012 at 13:11 |
|
|
Kar sem napisal je osnovna razlika med analogno in digitalno zapisano glasbo. In ne razlika med kvaliteto različne analogne/digitalne opreme.
|
||
![]() |
||
pestilence.
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14.Jun.2012 at 13:36 |
|
|
Mah, teorem pravi to in drugo, ampak ravno z nabijanjem resolucije se manjša efekt "kvadratnega signala."
Sicer pa, kot sem že napisal.. ko človek enkrat dojame da kvalitete posnetka in opreme ne gre posploševat na medij in tehnologijo, potem so vse debate kaj je boljše in slabše odveč. |
||
|
|
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14.Jun.2012 at 15:10 |
|
|
Glej, jaz ti razložim ta teorem tako, da ga boš tudi ti razumel, če ti meni razložiš: ko človek enkrat dojame da kvalitete posnetka in opreme ne gre posploševat na medij in tehnologijo to.
Ali pa kar vse posplošimo in si je razliko MitjaMJ le domišlajl.
|
||
![]() |
||
pestilence.
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14.Jun.2012 at 15:37 |
|
|
Ne pravim da si je kdorkoli razliko domišljal ali ne. Ampak da imajo ljudje od gramofona določena pričakovanja (ki so zgoraj opisana), kar pa ne velja da bodo gramofoni vsi taki. Kot sem že parkrat povedal, kvalitetnejše gramofone je na blind testu zelo težko ločit od CD predvajalnika. Če vztrajamo pri poceni robi, potem da, bodo razlike med mediji in tehnologijami. V višjih razredih pa se to zelo zelo zamegli.
Jaz sem se pač že navadil da če mi nekaj špila prijetno, mi špila prijetno.. pa ponavadi sploh ne gledam kateri medij in tehnologija igra:) |
||
|
|
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14.Jun.2012 at 15:49 |
|
|
men gre pa sma to na kurac k so CD/DVD/BD mediji štorasti in prfuknjeni s temi luknjicami. zakva ne spominske kartice? debili jedni...
|
||
![]() |
||
polopoklip
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14.Jun.2012 at 18:35 |
|
Jaz sem že pred leti vso svojo CD/vinil kramo pretvoril v *.flac format in večinoma poslušam glasbo na mojem HIFIju preko glasbenega strežnika in kvaliteta zvoka se mi zdi super. Je pa res, da nisem nek avdiofil. Flac format tudi zame predstavlja prihodnost. |
||
|
|
||
![]() |
||
Pero
Admin Group
Joined: 13.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 3916 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14.Jun.2012 at 19:34 |
|
|
Ijus, če si ti že drugič (al tretjič?) vrgu stran vse CDje/LPje, jih naj bi pa zdej kr vsi, al kaj?
|
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 15.Jun.2012 at 20:25 |
|
|
nisem vseh stran vrgu brez skrbi.sem jih pa v ta druge šel stran metat.
Edited by Ijus - 15.Jun.2012 at 22:59 |
||
![]() |
||
Crow
Groupie
Joined: 18.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 802 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 18.Jun.2012 at 17:01 |
|
|
sej a je ni že zdavnaj konec,sej obstajajo pomnilniške kartice,usb ključki,zunanji diski in to vse napolniš z glasbo,mp3 ali kakšen drug format in te ogromo glasbe spremlja povsod na vsakem koraku.Sej ne vzameš seboj na potovanje oz.kakšen dopust 100 cd-jev za poslušat,ampak 10GB glasbe.Je pa res da nekak nisem pripravljen plačati za pomnilniško kartico z glasbo toliko kot pa npr..za enn cd oz več,kot je že prej nekdo zgoraj omenil,da bi bendi namest cd-jev prodajali pomnilniške kartice ali usb ključek na katerem bi bila njihova glasba.
|
||
|
Metal on metal Never will die
Parties and concerts Keep it alive |
||
![]() |
||
Gašper Fatur
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 18.Jun.2012 at 23:10 |
|
|
Ko sm to prebral sm se spomnu na takrat ko sm bil leta 2004 DJ v Kopru (Metal večeri v baru od Aleše) in sm se enkrat znajdu v situaciji ko sm imel na stopnicah pod eno roko škatlo s cca. 100 original CD-ji, pod drugo pa Butija ki je bil koma in sm ga "nosil". Kar huda jeba ki se je na srečo srečno končala - težko kot prasica ampak nism spustil ne ene ne druge roke. Buti je pokozlal cel bar in tisto je bil zadnji Metal večer tam (+ kepsi so pršli težit zaradi glasnosti) ampak to je že oftopik. Dobri stari cajti.
![]() |
||
|
FUCK THE WORLD
|
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 01.Jul.2012 at 11:45 |
|
|
ej kdo na svetu se je spomnu besedo "OTIPEK"
![]() ![]() a ne morjo rečt pač "vzorec" ?! Edited by Wind Carrier - 01.Jul.2012 at 12:29 |
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 01.Jul.2012 at 12:28 |
|
|
Imaš prav, reče se otipek, ker je tipanje. Včasih tudi vzorčenje, vzorec pa redko (vprašaj toporišića itd). Bi tudi vsak takoj vedel, da se iz vzorcev naredi celota in to je potem digitalen zapis, ki je "enakovreden" analognemu.
|
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 01.Jul.2012 at 12:30 |
|
ja če je sample in samplanje in če je vzorčenje..... WTF! ![]() |
||
![]() |
||
Guests
Guest Group
|
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 08.Aug.2012 at 10:32 |
|
|
\m/ k je blo govora o vynil zapisu muzke....
check it out :)
![]() This picture below is a single groove in a vinyl record magnified 1000 times!
Ever wondered how it all works? Well... sound is made of waves, these waves are cut into records as grooves. Based on the amplitude and frequency, the groove cha... nges. A needle runs in this groove and transfers the vibrations to a diaphragm. From here a preamp picks up the sound and amplifies it to a level that is reasonable for the stereo to reproduce. The stereo amplifies this signal to whatever volume your choose.
Pol je še fora - da naša muzika je posneta, zapisana in reproducirana v stereo tehniki. Torej ne gre za en wave - ampak dva wava - oz seštevka le teh. Kako jih vrežejo v en groove sm že mal pozabu (oz. kar se spomnem dejsnko sta 2 groova v enem samo drugač zapisana- gre za pretvorbo iz stereo v m/s kodiranje, ki se ga da nazaj v stereo spravit.
K gledam zgornji groove in razmišlam, kako the fuck se je to en lahka spomnu, se mi naenkrat zazdi digitalni zapis dejansko lažji in bolj razumljiv
Edited by Wind Carrier - 08.Aug.2012 at 10:42 |
||
![]() |
||
Post Reply
|
|
| Tweet |
| Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |