Paranoid Metal Webzine Homepage
Forum Home Forum Home > Bandi > Tuja scena
  New Posts New Posts RSS Feed - Pozabljeni in povoženi
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Pozabljeni in povoženi

Post Reply Post Reply
Author
Senior Member
Senior Member

Status: Offline
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mitja M.J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Pozabljeni in povoženi
    Posted: 12.Aug.2025 at 13:10
Včasih poslušam Slayerje... no kar pogosto ampak to zdaj ni stvar debate. No, pa se zamislim. Slayer, Metallica, Megadeth, Cannibal Corpse... bandi, ki so uspeli. Bili na pravem mestu ob pravem času s pravim navdihom in najbrž tudi pravim managerjem. Vsekakor si nedvomno zaslužijo naziv LEGENDARNI. Po drugi strani zadnje čase poslušam Badlands. Še kopijo (za neuke oči dobro kopijo) Jake E. Leejeve kitare sem se lotil delat. No, da ne zaidem... imamo Badlands. Zame osebno vrhunski band. Meni z boljšimi albumi kot npr. Bark at the moon, ki je tudi zelo dober. Spet sem zašel... ja... Badlands, Onslaught, Solstice, Xentrix.. Vrhunski bandi, ki so jih nehote povozili veliki in povozil jih je žal tudi čas. Malo smo "krivi" tudi poslušalci, ki jih ne poslušamo/podpiramo več. 

No, namen te debate ni moje jamranje in furanje nostalgije ampak obujanje teh starih biserov. Če komu pade kaka taka skrita klasika na pamet (podžanr sploh ni pomemben) lahko tu spodaj napiše. Lahko tudi kako besedo o samem bandu al kak spomin ali anekdoto zraven doda...

Edited by Mitja M.J. - 12.Aug.2025 at 13:12
MacGyver je zakon!
Back to Top
rožica View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote rožica Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12.Aug.2025 at 20:42
Originally posted by Mitja M.J. Mitja M.J. wrote:

Onslaught ...spomin ali anekdoto zraven doda...

Ja: Onslaught nastop na POA 2009. Fak Heart
All matter in the universe is destined to become the scrap heap of history.

It’s called the 2nd Law.
Back to Top
rožica View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote rožica Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12.Aug.2025 at 20:56
Mi je pa zanimiva iztocnica za to temo. Moja takoj naslednja asociacija ob tvojem postu so Children of Bodom. Imajo skoraj vse kar pravis: naredili so par plat ki so bile presezek, pol je drselo navzdol, ne vem koliko se jih danes omenja med "velikimi", ampak prve tri plate, sploh druga, so pri meni res dobro prestale test casa. Niso pa bili skrit band seveda, ampak ... kaj pa danes? Cez palec rekel da ze vec kot desetletje nisem opazil kake njihove majice in podobno, kot da bi se jih malo pozabilo (lahko da se motim). Zdi se mi da se jih je malo gledalo postrani kot neko komercialo ampak meni je njihovo zacetno obdobje dalec od (samo) tega.

EDIT: ... po premisleku so morda vendarle preveliki za to temo, morda sem se prevec skoncentriral na "zaton". Nevermind. :)

Edited by rožica - 12.Aug.2025 at 21:13
All matter in the universe is destined to become the scrap heap of history.

It’s called the 2nd Law.
Back to Top
devlin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote devlin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Aug.2025 at 04:14
Meni sta od melodeatha top plati A virgin and a whore in Chaotic beauty od Eternal tears of sorrow. Tudi Before the bleeding sun gre nekako skozi, pa sem ter tja se še najde dober komad. Sem vedno sanjal da jih bom enkrat videl v živo, pa niso baš nekaj koncertrirali, turo so imeli samo eno pred leti z Nightwish preden so oni res dosegli preboj. No pa so se odločili razpasti. Tokrat res in nepreklicno. Upam na reunion pa še kak masterpiece a la A virgin... 😁
Anekdote o njih nimam Ouch

Edited by devlin - 13.Aug.2025 at 04:15
The Optimistic Cynic: Remaining completely oblivious to the tragedy of existence.
Back to Top
Mitja M.J. View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mitja M.J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Aug.2025 at 05:12
Ja Children of Bodom so bili tudi v mojem pogledu tam nekje do 2000 veliki. Ta rdeč in zelen album (kot smo jima rekli) sta bila res top. Tudi "moder" je bil res dober. Takrat so bili tudi vse povsod se mi zdi. Na vseh festivalih, še na Slayer v Milanu smo jih videli. Majic polno vsepovsod... sej sledeči albumi tudi niso bili slabi. Daleč od tega. Po mojem so na začetku bili nekaj posebnega, zanimivega, poskočni ampak še vedno jezni... in so zato pri mnogih bili zanimivi. Pol so postali bolj kot ne kopija samih sebe. Ampak uspešno se lahko kopirajo le ta največji. Ac/dc, Motorhead, Cannibal Corpse...

MacGyver je zakon!
Back to Top
devlin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote devlin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Aug.2025 at 07:34
Mene niso nikoli res potegnili zaradi vokala. Samo še hate me res nasuka drgač pa ljubitelji dajte šanso prej omenjenim albumom od etos. Morda vam bodo všeč.

Je pa ena anekdota o kateri bi več vedela Grafin, namreč ko so bili že prvič na metalcampu so v rajderju naročili pol štacune alkohola. Če bi jaz en procent tega spil bi me ubilo, za njimi pa ni ostala kapljica. Že takrat sem napisal da bo nekaj popustilo ali jetra ali vezi v bandu. Presenečenje da so tok zdržali.

Morda kdo ve kakšno travmo je imel da jo je tako nujno moral utopiti v alkotu? Sicer to ni moj beeswax ampak mal sem pa firbčen.

Edited by devlin - 13.Aug.2025 at 08:52
The Optimistic Cynic: Remaining completely oblivious to the tragedy of existence.
Back to Top
Speadge View Drop Down
Senior Member
Senior Member

dežurni aktivist

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Speadge Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Aug.2025 at 08:07
Mislim, da je za pozabo več faktorjev. Recimo Badlands. Lahko jih poslušaš, ne moreš pa jih "podpirati". Če 30 al nekaj let niso naredili ničesar. Kontinuiteta, albumi, turneje... Če tega ni, pač banda ni. Razen v tvoji sobi na CD predvajalniku ali s klikom na YouTube. Novo reformirani Xentrix imajo vmes 25-letno luknjo. Pa dejansko poslušaš njihova "nova" albuma? Jaz, odkrito, ju niti ne poznam ne.

Če se spomniš, so bile velike razlike v naši percepciji bandov že v zgodnjih 90-ih. Recimo, spomnim se primera slovenskega fanzina (a je bil to RockVibe?), ki se je uporabil Sodom za opis nečesa v podobnem kontekstu, kot ga poznamo iz reklam za ribe Calvo. Kao "hočejo biti to in to, so pa kvečjemu Sodom"... kot da bi šlo za nek tretjerazredni band. Vsaj v mojem krogu thrasherjev je bil že takrat malokdo, če sploh, prav mahnjen na Overkill, Voivod, Sodom...
Ampak band je ves čas snemal, toural... pa ima danes recimo dokaj legendarni status.
Agent Orange, Persecution Mania, Tapping The Vein, itd... sami legendarni albumi. Ampak če Angelripper & co. ne bi vztrajno tourali, bi band že davno izginil iz percepcije ljudi, razen parih tistih, ki s(m)o jih poslušali že takrat. Pa ostali v tem.

A veš, kako sem prvič slišal Flotsam and Jetsam, Forbidden, Heathen, Xentrix itd.? V Sloveniji, to je bilo v času osamosvojitve, so obstajali tako imenovani studiji (beri: pirati), ki so ti poslali natipkan ali prekopiran "katalog" metal glasbe in kamor si poslal svoje prazne kasete (ali pa naročil na njihove pregrešno drage), da so ti proti plačilu posneli tovrstno glasbo. 
No, in ko sem v "Studio Britof" poslal prazne kasete, da mi posnamejo nove Megadeth, Slayer, Sepulturo itd., mi je možakar na konec albuma, da ne bi ostal prazen prostor na kaseti, kao promo vrgel kakšen komad zgoraj omenjenih bandov. Sicer verjetno za njih ne bi slišal še leta.
Informacij je bilo precej manj, kot danes, predvsem pa niso bile na dosegu roke. Tuje revije (Kerrang, Metal Hammer) so bile drage pa težko dostopne, CD-je, ki so bili ravno tako dragi, smo jih pogosto kupili zgolj zaradi kul naslovnice, ker itak nismo imeli prej opcije slišati marsikaterega banda, itd.
Imeli smo fanzine, radijsko oddajo in pa Headbangers Ball in to s čimer so nas filali ti, je bilo top :)

Redko kateri band, ki že za časa obstoja ni bil med prav največjimi, najvplivnejšimi znotraj svojega žanra ima takšen status danes, razen za tiste, ki so jih poslušali že takrat. Teh nas je pa vedno manj :)
Pa še tisti bandi, ki imajo legendarni status, pa nikoli niso bili med največjimi, so si ga za razliko teh največjih izborili skozi leta snemanja, touranja. Ne pa samo ker so 30 let nazaj posneli tri takrat popularne albume.

Edited by Speadge - 13.Aug.2025 at 11:00
P l a c e h o l d e r
Back to Top
Speadge View Drop Down
Senior Member
Senior Member

dežurni aktivist

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Speadge Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Aug.2025 at 08:22
Poli, koliko nas je izpod grla samega Erica Wagnerja pred leti v živo slišalo legendarno "At the end of my Daze"? 
A nas je bilo 100? :) 
In to za jeb... 15 eur, v sami Ljubljani.

P l a c e h o l d e r
Back to Top
Poli View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Poli Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Aug.2025 at 08:30

He he, te "piratski studiji" so bili res nekaj posebnega. Pa njihovi katalogi... :D Drugi cajti.

:(  Ja, res je, malo ljudi je bilo na Wagnerju nekaj let nazaj, ampak špil je bil zakon!

Anything is possible     dec d uej

Be The Change You Want To See
Back to Top
devlin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote devlin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Aug.2025 at 13:11
Jaz sem to fural iz Bosne. Top shit pirati s potiskom CD-ja in inlayem za tisoč sitnih. Moj prvi metal CD Metallica kill em all je prišel od tam. 🥳
Back to Top
Poli View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Poli Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Aug.2025 at 16:04

A veš, da posnetih CD-je pa nikoli pravzaprav nisem maral. Bolj kot ne jih imam nekaj slučajno, precej več je zapečenih mp3-jev, da se je naredil plac. 

Anything is possible     dec d uej

Be The Change You Want To See
Back to Top
Ymmo View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ymmo Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02.Sep.2025 at 17:01
Danes sem takšne volje, da objokujem Haggard. 
Zadnjo plato so izdali 2008. Od takrat še zmeraj redno koncertirajo, ampak 90% po Južni Ameriki for some reason... in občasen festival v Nemčiji tu in tam. V ta del Evrope jih ni bilo že vsaj 15 let, o kakšnem novem materialu pa tudi ne duha ne sluha! 
Back to Top
devlin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote devlin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02.Sep.2025 at 19:00
Južna Amerika je metalska meka. Tam folk bande nosi po rokah in imajo res občutek da so zvezde, pa ljudi  norijo na koncertih, padajo v plač, ekstazo, zen....
Vzrok povsem jasen Smile
Back to Top
Speadge View Drop Down
Senior Member
Senior Member

dežurni aktivist

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Speadge Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02.Sep.2025 at 20:57
Pa saj na Japonskem tudi, ane. Japonci so res en čuden narod :P
Pa še tiste bedaste bonus tracke vedno dajejo na "Japan edition" CD-je :)

Mimogrede, a je kdo tu (razen Šujota!) v zadnjih 10 letih poslušal Raven? Ajde, iskreno!
Saj veste, tisti band, ki so ga včasih omenjali v istem stavku z Venom, band, ki naj bi imel enega največjih vplivov na nastanek težjih (speed, thrash...) zvrsti metala. Metallica ga je celo omenjala kot band, ki je imel na njihovo glasbo največji vpliv.

No, jaz jih nisem (mea culpa!), sem pa prav presenečen, da še vedno obstajajo in snemajo albume. Zadnji je izšel ravno pred par meseci.
Pofirbcati, kaj počne ta band, pa še enih par drugih, me je navedla ravno ta tema. 
P l a c e h o l d e r
Back to Top
jerrej View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote jerrej Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03.Sep.2025 at 09:28
RAVEN je kul trio band. Videl parkrat v živo, fajn nastop. Je imel pa ravno njihov frontman strdek v možganih, 2 operacije, sedaj okreva...
Back to Top
Gašper Fatur View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gašper Fatur Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Sep.2025 at 18:19
Raven sm vidu ene 2x v živo, fajn bend, odfukani, true in vse - ampak si jih zelo redko zavrtim... Na Metallico so imeli večji vpliv Diamond Head, Motorhead, Sabbath, Priest, Maiden, Fate, Misfits itd. +  Mustaine hehe.
FUCK THE WORLD
Back to Top
Speadge View Drop Down
Senior Member
Senior Member

dežurni aktivist

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Speadge Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Sep.2025 at 20:54
Jah, ziher da je bilo kup bandov, ki so imeli na njih vpliv. Ampak Raven je bil pač prvi band, ki jih je vzel s seboj na turnejo. Lars tule pravi "I am, first and foremost, a fan. They're a couple years older and more experienced. We watch them every night. It's about learning and absorbing it all in."
Dee Snider, ki si je v preteklosti z obema bandoma delil oder, je tudi pravil, kako pomembni so bili Raven v zgodnjih letih za Metallico.
John Gallagher se tudi spominja začetnih let Metallice, omeni kako so si za No Remorse sposodili chorus rif od njihove Lambs To The Slaughter, itd... :) 

Ampak ja no saj, en kup bandov je bilo, ki so vplivali na njih, ampak to zdaj nima tok veze. Omenil sem jih samo v kontekstu te "pozabljeni..." teme. 
Kot inspiracijo so jih omenjali Metallica, Anthrax, Kreator, Slayer, Tom G. Warrior, Dave Mustaine, itd... pa se mi zdi, da so še en band, ki ga razen nekaj vas, dinozavrov, danes ne pozna skoraj nihče.
Saj je veliko takih na pol pozabljenih bandov, ampak ta mi na pamet pade tako reprezentativno zaradi vpliva na mnogo tega, kar je prišlo pozneje, pri čemer sami niso nikoli ne vem kako izplavali na površje.
P l a c e h o l d e r
Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.08
Copyright ©2001-2026 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.172 seconds.