Paranoid Metal Webzine Homepage
Forum Home Forum Home > Ostalo > Ostalo
  New Posts New Posts RSS Feed - HiFi ali na kaj si najraje nasukate muziko?
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

HiFi ali na kaj si najraje nasukate muziko?

Post Reply Post Reply Page  <1 567
Author
Senior Member
Senior Member

Status: Offline
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote OdiumNostrum Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26.Mar.2026 at 10:49
Se bom na kratko vrinil v to debato, saj me moti ta oznaka »boljšega zvoka«, ki se je kar nekajkrat pojavila na zadnji strani teme. Kaj pa, če so njegove preference zvočnega podpisa drugačne od tvojega? Primerjati slušalke z npr. nevtralno-svetlim in nevtralno-toplim zvočnim podpisom, ali pa še bolj ekstremna odstopanja, torej slušalke, ki ciljajo na drugačno ciljno publiko, je brezpredmetno. Tudi če je prvi par 10x dražji od drugega.

Pred nakupom slušalk je treba ugotoviti, katera točka na spektru teh podpisov ti najbolj ustreza; šele nato lahko z vsaj delno mero gotovosti pričakuješ, da ti bo kupljen izdelek sploh všeč. Po mojem mnenju je za metal najboljša toplo-nevtralna opcija, saj lahko vse, kar gre bolj proti svetlemu spektru, hitro začne povzročati težave s treblom, še posebej, če si občutljiv na zgornje frekvence. Da o pomanjkanju teže tonov ipd. pomanjkljivostim sploh ne govorim.

Sicer predvidevam, da so ti »budsi« ciljani na mainstream populacijo, tako da jim verjetno ne primanjkuje nizkih in visokih frekvenc, midrange pa je verjetno rahlo potlačen - konfiguracija zvoka, ki nekako ustreza večini. Najverjetneje pa je devlin navajen na kaj drugačnega zaradi prejšnjega para slušalk in zato doživlja zvok kot inferioren. Seveda pa dopuščam možnost, da sta oba seznanjena z zvočnimi preferencami drug drugega, a tega iz debate ni mogoče razbrati.   
Back to Top
devlin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote devlin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26.Mar.2026 at 11:33
Nisva 

Anyways bom poročal če je še kaj drugače ko/če mi bo ratalo namestiti aplikacijo kar pa se mi trenutno ne da reševati.
The Optimistic Cynic: Remaining completely oblivious to the tragedy of existence.
Back to Top
frogstomp View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote frogstomp Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26.Mar.2026 at 12:22
@OdiumNostrum razumem na kaj ciljaš in delno je res, tako kot z lepoto - po eni strani jje ta res v očeh opazovalca, ampak glede na vso makeup industrijo recimo, kjer ti s senčenjem dobesedno loviš neko matematično konfiguracijo ploskovne triangulacije ima kakovost vedno čisto ojektivno matematično komponento. 

In če gremo še dlje kar se tiče slušalk, vsaka konfiguracija ima svoje fizikalne zakonitosti obnašanja frekvenc. Teli tesni ineari so verjetno najboljša opcija ta res natančen in odziven bas, nekaj kar fizično ni mogoče dosežt z dobrimi overeari recimo. 

Kar pa ta trenutek z devlinom delava je za moje pojme troubleshooting z izključevanjem spremenljivk. Stvari niso več tako plug&play kot je bil kabel (dobesedno plug & play). Na prejšnji generaciji buds 2 recimo sem imel problem na windowsih - ki je, če sem vklopil tudi mikrofon na slušalkah, prešaltal na precej precej nižji bitrate (vse je bilo slišati kot raw black metal).

Skratka ko ugotoviva z Devlinom, da vse špila kot more in ne dobiva neke čudne izkušnje spričo napačne konfiguracije, potem se lahko pogovarjamo o okusih naprej. 
Back to Top
OdiumNostrum View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote OdiumNostrum Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26.Mar.2026 at 16:40
Razumem, hvala za pojasnilo, torej troubleshooting. Zločin (nakup na slepo, vsaj do neke mere) je storjen, zdaj pa se poizkušata izmazati brez kazni. Ampak zmerno, če mu fundamenti slušalk ne ustrezajo, lahko troubleshootata do onemoglosti. 

Zato je smiselno, da se pri priporočilih hi-fi opreme v tej temi opišejo tudi karakteristike zvoka, saj lahko manj izkušeni uporabniki hitro zgrešijo pri nakupu zaradi uporabe superlativov, ki dejansko ne povedo veliko. Sem to izkusil tudi na lastni koži. Pa srečno pri nadaljevanju identifikacije težave, me zanima razplet.
Back to Top
devlin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote devlin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26.Mar.2026 at 17:34
Moram 2 tedna počakt da mi potrdi telefonsko številko upam da je to to in da bo potem aplikacija lavfala. Sicer ne vem zakaj, ker je ista ampak mislim da bo potem šlo. Če ne bom pač probal odpreti še en račun.

Edited by devlin - 26.Mar.2026 at 17:39
The Optimistic Cynic: Remaining completely oblivious to the tragedy of existence.
Back to Top
devlin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote devlin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29.Apr.2026 at 16:16
Zdaj mi aplikacija za budse že nekaj dni lavfa. Mnjeh. Sicer se nisem kaj dosti igral z equalizerjem ampak odprl vse do konca in gremo. Še zmeraj ni to to. Ko jih opalim z xboosterjem je bolje, ampak jaz bi z veseljem odkartal magari 400 flik da bi iz nečesa dobil tak zvok kot iz mojih prvih brezžičnih budsov, pa očitno ne bo šlo nikoli več Cry
Back to Top
devlin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote devlin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04.May.2026 at 20:36
https://extra-volume-booster-xbooster.en.download.it/android

Evo prilagam kar malo za hec booster ki ga uporabljam. Ima ogrooooomno nastavitev in kontrol, muzko ti pa vseka na 200% glasnosti brez da bi hreščat začela. 

Link se ne da vdelat, tak da bodite malo kreativni. en tak zeleno plav knof v logotu....

Edited by devlin - 04.May.2026 at 20:38
Back to Top
Speadge View Drop Down
Senior Member
Senior Member

dežurni aktivist

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Speadge Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04.May.2026 at 23:49
Tole je pa delujoč link.

Kaj bi ti brez mene, ej :P
P l a c e h o l d e r
Back to Top
devlin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote devlin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05.May.2026 at 02:44
What an ultimate wingman Embarrassed
Back to Top
devlin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote devlin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11.May.2026 at 20:09
Po intenzivnih testiranjih sem se navadil na heavys in so mi ratale všeč. Xbooster s svojimi tisoč in enimi nastavitvami je rešil sceno.

Še vedno pa razočaran nad samsungi. Zdaj mi je že kar krepko žal da nisem sprobal še heavys budsov. 
Back to Top
OdiumNostrum View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote OdiumNostrum Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05.Jun.2026 at 17:27
@Devlin 

Da potešim firbec, katere so bile tvoje stare slušalke, zvok katerih tako opevaš (budsi)? Pa katere so nove, s katerimi nisi zadovoljen?

---

Sam pa sem pred kratkim končno pomočil prste v brezžično sceno, 35€ na AliExpressu, FIIO EH11. "On-ear" retro odprti stil, ne ravno najbolj primerne za javne prostore zaradi puščanja zvoka, a presenetljivo bogata zvočna podoba za tako nizki budget, še posebej, ko si jo malce obogatiš preko Fiio in-app EQ-ja. Zelo dober "beater" set, priporočam.

Back to Top
devlin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote devlin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06.Jun.2026 at 12:14
Oj odium, sem vse že pisal, pa dajmo še enkrat no.

Tisti ultimativni zvok sem doživel na svojih prvih budsih sploh. Bile so res poceni slušalke, par deset evrov. Baterija je zdržala glih ene 8 ur, tako da sem imel šiht pokrit, če sem delal kaj takega da sem zraven lahko poslušal muziko in se mi ni ljubilo ubadati s folkom. Res sem prav na novo odkrival komade, potem pa mi je ena padla iz ušesa na tla in grdo počila. Glede na to da sem vzel ene cenejših sem mislil da bo izkušnja potem ko se bom bolj skeširal še dosti boljša in si nisem zapomnil ne firme, ne modela.
Nikoli več prišel blizu Cry. Večinoma sem fural potem JBLke ki naj bi bile nek sinonim za kvaliteto, no nikoli bil zares zadovoljen. Ko so mi zadnje tam za blizu 200 evrov začele škripati sem jih upilil proč in po frogijevem priporočilu za v službo vzel samsung galaxy pro 4. Niti slučajno to kar bi si želel. Potem ko sem dal gor booster je recimo ratala kvaliteta in glasnost zadovoljiva, vendar še vedno preč od tega, kar bi hotel.

Za doma zdaj uporabljam heavys slušalke. Najprej sem bil globoko razočaran. Potem ko sem odkril da je treba equalizer prenesti posebej je ratala zadeva boljša, zdaj ko imam čez še booster pa je zvok od vsega kar imam še najboljši, tako da bi jih kar priporočil. Naj bi bile razvite za specifično poslušat metal od metalcev Thumbs Up. Mi je že žal da nisem vzel tudi earbudsev od njih. Jih bom sprobal enkrat ko bodo philips odjenale.
Back to Top
Šujo View Drop Down
Paranoid crew
Paranoid crew

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Šujo Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Jun.2026 at 06:49
Sam imam ene zelo drage (500€+) sony in fiio. In fiio res igrajo odlično za ta keš. Sony so sicer over ear in najboljši noise canceling, kar rabim zaradi narave dela, ampak fiio so vsekakor super
Fuck you and the horse you rode in on
Back to Top
Mitja M.J. View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mitja M.J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30.Jun.2026 at 19:57
Vprašanje za poslušalce mp3jev in podobnih zadev prek kompa. S katerim programom poslušate muziko? Oz. je kak ki res odstopa od media playerja? Pol me še zanima, a se potrudite in premikate EQ, ali pustite kar default? Pa še zadnje, za EQ navdušence, a pustite eno nastavitev in to je to, ali popravljate glede na žanr al album, ki ga poslušate?
MacGyver je zakon!
Back to Top
Speadge View Drop Down
Senior Member
Senior Member

dežurni aktivist

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Speadge Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30.Jun.2026 at 20:37
Winamp seveda. V nekem momentu sem si zaželel biti "modernejši" in inštaliral Foobar2000 - čisto solidna zadeva, ampak ne... winamp. It really whips the llama's ass!
Nič ne premikam EQ ali karkoli, samo glasnost :P

P l a c e h o l d e r
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mitja M.J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30.Jun.2026 at 20:47
se pravi, dobri stari winamp je še vedno zakon! 
MacGyver je zakon!
Back to Top
Powerandpain View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Powerandpain Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01.Jul.2026 at 05:13
jst uporabljam AIMP tako na rač. kot telefonu. je winamp kaj boljsi, nisrm ze 100 let uporabljal
Back to Top
Poli View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Poli Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01.Jul.2026 at 08:16

Včasih prisegal na winamp (sam nastavil EQ na ͝   ), potem počasi opustil in bolj kot ne poslušam samo še na YT (itak je kvaliteta postala čisto spodobna) ali prenosni mp3.

Anything is possible     dec d uej

Be The Change You Want To See
Back to Top
Speadge View Drop Down
Senior Member
Senior Member

dežurni aktivist

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Speadge Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01.Jul.2026 at 11:04
Originally posted by Powerandpain Powerandpain wrote:

jst uporabljam AIMP tako na rač. kot telefonu. je winamp kaj boljsi, nisrm ze 100 let uporabljal

Verjetno je vseeno. Uporabljaj tisto, kar si navajen. 
Winamp ima nekoliko večji ekosistem (pluginov, skinov itd... ki jih sam niti ne uporabljam, še vizualizacijo odkljukam ob inštalaciji) kar se tiče samega predvajanja glasbe, podpora različnim formatom, itd... je pa tako ali tako enako.

Na telefonu (android) za offline predvajanje glasbe sicer uporabljam Musicolet. Je zastonjski in brez reklam. Res solidna zadeva.
P l a c e h o l d e r
Back to Top
Ymmo View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ymmo Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Jul.2026 at 12:49
Hehe, dobri stari Winamp. 
Se spomnim, kolko sem se igrala z vsemi mogočimi skini. Nostalgija ❤️
Back to Top
Powerandpain View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Powerandpain Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21.Jul.2026 at 08:01
Aimp je boljsi na telefonu ma kar nekaj nastavitev tudi da vklopis slusalke se prizge muzika. na racunalniku pa je slabse to da ne mores poiskat pesmi samo mapo.
Back to Top
bohibatina View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bohibatina Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21.Jul.2026 at 17:19
mp3 prek računalnika foobar2000 ima tudi eq meni čisto ok, ga uporabljam že nekaj let
Back to Top
Gašper Fatur View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gašper Fatur Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Jul.2026 at 23:07
Na kompu tudi js še vedno WinAmp. Smile
FUCK THE WORLD
Back to Top
polopoklip View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote polopoklip Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25.Jul.2026 at 18:51
Če kdo fura linux in rad uporablja terminal programe, potem toplo priporočam CMUS za poslušanje glasbe na računalu.
Mogoče na prvi pogled malo zapletena uporaba, vendar milina, ko se enkrat navadiš.

Kako imate kaj povezana vaša računala z vašim HIFI sistemom?
Ali še kdo uporablja squeezebox ali kakšen podoben 'network music player'?
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mitja M.J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25.Jul.2026 at 20:59
Da malo ukradem temo... saj se kar sorodna. A kdo pri poslušanju metala loči med CDjem, 320 MP3jem in FLACom? Res kdo sliši razliko v kakovosti pri ne vem... Iron Maiden Number of the beast ali pa Metallica Ride the Lightning?

Mislim na poslušanje doma ne v avtu.

Zanima me, ker FLACovi fileji fuuul tehtajo. DVD predvajalnika se mi pa tudi ne da vsakič priklapljat na laptop (bedni novi kompi brez predvajalnika 🤬).

Meni osebno se razlika zdi zanemarljiva. Mogoče če bi imel kako boljšo aparaturo? Na Marshallovem KILLBURN II je ni glih slišat...

Edited by Mitja M.J. - 25.Jul.2026 at 21:13
MacGyver je zakon!
Back to Top
Speadge View Drop Down
Senior Member
Senior Member

dežurni aktivist

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Speadge Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25.Jul.2026 at 22:06
Jaz ne. In preferiram 320kbps.
Pri flac ripih mi gre pogosto tudi na jetra, da niso narezani po komadih. 
P l a c e h o l d e r
Back to Top
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bohibatina Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26.Jul.2026 at 13:34
Se sam tudi sprašujem kakšno zvočno, feršterker oz. slušalke bi moral imeti, da bi slišal razliko med .mp3 320 ali .flac in original cd-jem. 
Back to Top
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bohibatina Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26.Jul.2026 at 13:51
Ker nisem glih brskal za nazaj in verjetno je že tekla debata o tem, kar me jezi, to je pa youtube, ne vem a res ne gre uredit vse na enako glasnost, ok, zastopim koncerte, samo pri albumih, ki jih folk nalaga mi gre pa to na ...  Plus, morem dodat, da youtube plačujem, ker drugače je milijon reklam in se tudi večkrat sprašujem, če sem edini in da za teh 7 evrov se pač ne splača uredit problema z glasnostjo.
Back to Top
Mrtupevc View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mrtupevc Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26.Jul.2026 at 16:18
Hm, obstaja cenejša varianta. V bistvu zastonj varianta, ki zaenkrat še funkcionira (dokler ga večji bratje ne zj.....). 

Imenuje se BRAVE (pač, "še en" net browser):

Ole - OleOleOle;

Peterle - zakaj pa ne?
Back to Top
polopoklip View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote polopoklip Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 6 hours 14 minutes ago at 00:27
Omislil sem si bone conduction slušalke, ki jih sedaj redno uporabljam že nekaj tednov, tako da lahko odgovorim na lastna vprašanja, če koga zanima.
Originally posted by polopoklip polopoklip wrote:

Kakšna je kaj kvaliteta zvoka? Koliko časa zdržijo baterije? Kako bi to čudo delovalo v kombinaciji s čepki v ušesih v ZELO hrupnem okolju?
Tudi sam se poskušam odvadit in-ear slušalk, zato sem si pred kratkim omislil open-ear slušalke Soundcore AeroFit Pro, ki so čudovite za splošno poslušanje, vendar pri laufanju nekako ne delujejo zadovoljivo za moj okus.
Bi bile bone conduction slušalke boljša rešitev za tek ali je doživetje zvoka podobno kot pri vseh ostalih open-ear športnih slušalkah?
Kvaliteta zvoka je OK. Če si avtist/avdiofil, potem boš pri poslušanju glasbe imel pripombe, vendar za navadnega slehernika je po mojem povsem zadovoljivo. Zame je mogoče še bolje, ker se mi zdi, da je večina glasbe danes preveč spolirane pri produkciji, zato mi paše 'lo-fi magick' zvok, ki ga te vrste slušalk generirajo. Drugače so pa te slušalke odlične za dolgotrajno poslušanje podcastov in audio knjig, ker ne trpijo ušesa tako kot pri ostalih slušalkah. Še posebej v kombinaciji s čepki za ušesa, kjer lahko razločno poslušaš govor pri ekstremno majhni jakosti glasnosti in tako ne pride do poslušalske utrujenosti. Baterija pri normalni jakosti meni zdrži 10+ ur. V kombinaciji s čepki za ušesa pa cca 14 ur. Priporočam jih tudi vsem, ki uporabljajo slušalke v zelo hrupnem okolju. V kombinaciji z dobro zaščito sluha bo postalo poslušanje milina in verjetno se boste izognili dolgotrajnim poškodbam sluha. Redno jih uporabljam tudi pri teku in prišel sem do zaključka, da je pri tem kvaliteta zvoka bolj kot ne nepomembna, ker so zvoki okolice preveč moteči, da bi le ta prišla zares do izraza.

Hvala Ymmo, ker si omenila v tej diskusiji to čudo.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 567

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.08
Copyright ©2001-2026 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.125 seconds.