Šah - malce za razmišljanje
Printed From: Paranoid Metal Webzine
Category: Ostalo
Forum Name: Ostalo
Forum Description: Vreme, šport, ...
URL: https://forum.paranoid-zine.com/forum_posts.asp?TID=10253
Printed Date: 09.Oct.2026 at 10:08 Software Version: Web Wiz Forums 12.08 - https://www.webwizforums.com
Topic: Šah - malce za razmišljanje
Posted By: Speadge
Subject: Šah - malce za razmišljanje
Date Posted: 24.Jan.2025 at 03:55
Beli na vrsti. Mat v dveh potezah. Katerih?
Brez goljufanja - zgolj in samo uporaba možganov! Tudi če se zmotiš je okej :)
Odgovori v smislu: "Kraljica na d8 gre na e8". "Trdnjava na... gre na ..."
------------- P l a c e h o l d e r
|
Replies:
Posted By: Mitja M.J.
Date Posted: 24.Jan.2025 at 10:59
|
Pa kje si se glih zdaj to spomnil??? Nikoli nisem bil nek igralec šaha. Vem kako grejo figure, vem za rokado in to je več ali manj to. Če sem kdaj zmagal je bila to bolj sreča kot kaj druzga... Pa se glih predvčerajšnjim odločim, da malo oplemenitim znanje šaha in seveda navalim na YT videe...
danes pa na edinem forumu, ki ga redno spremljam... šah zagonetka 😁😁😁
------------- MacGyver je zakon!
|
Date Posted: 24.Jan.2025 at 11:36
|
Pa glej, če bo kaj interesa... :)
YT videi... to je lahko en tak rabbit hole :) Anna Cramling ima nekaj zelo simpatičnih videov. GothamChess je precej zabaven, informativen kanal. Potem pa je tu še Hikaru Nakamura, trenutno tretji igralec sveta, ki ima tudi nekaj zabavnih video blogov. Sestri Botez sta pravi drama queens, potem pa je tu še ruska trash talkerka Dina, katere partije šaha, pospremljene z njenimi rahlo žleht (ampak ne zares...) komentarji, je tudi zabavno gledati. Tu pa tam pred kamero privlečejo celo Magnusa Carlsena. Se mi zdi, da se je ta generacija šahovskih mojstrov in velemojstrov ugotovila, da od samega šaha ni toliko kruha (no, razen če si Carlsen ali Nakamura) ... in zgradila cel "influencerski" ekosistem, kjer se vsi poznajo in ki močno vpliva na popularizacijo šaha, kar ni slabo.
Anyway.... "Problem" zgoraj mi je vzel kar nekaj časa. Se boš preskusil? Tudi če se človek zmoti, spregleda potezo, vsi jo kdaj... ni nič narobe :)
|
Posted By: Lunik
Date Posted: 24.Jan.2025 at 11:39
Meni deluje smiselno premaknit belega konja z a5 na b7, pojest kmeta in s tem prisilit črnega kralja, da se z a7 umakne na b8. Potem pa odpovem za mat v drugi potezi.. 
EDIT: Ne, pomojem je bolje tako: Najprej bela kraljica s c6 poje črno trdnjavo na c8. Potem pa ne glede na to, kdo dotično kraljico od črnih poje nazaj, se belega konja z a5 premakne na c6 kjer je prej bila bela kraljica in nima črni kralj druge kot da preda igro. 
|
Date Posted: 24.Jan.2025 at 11:41
Ne, ne. Kar lepo premisli dve potezi in mat :)
|
Date Posted: 24.Jan.2025 at 11:43
Evo, updejtal zgornji post.
|
Date Posted: 24.Jan.2025 at 11:48
Lunik wrote:
EDIT: Ne, pomojem je bolje tako: Najprej bela kraljica s c6 poje črno trdnjavo na c8. Potem pa ne glede na to, kdo dotično kraljico od črnih poje nazaj, se belega konja z a5 premakne na c6 kjer je prej bila bela kraljica in nima črni kralj druge kot da preda igro.  |
Ni slabo. Razmišljaš v pravo smer. Ampak, ne. Kraljica poje trdnjavo na c8. Črni kmet iz b7 na b6. Šah. Pa ti zakomplicira.
|
Date Posted: 24.Jan.2025 at 11:51
Damn.. Se vidi, da ne igram šaha. 
Ampak mi je pa top shit razbijat take miselne orehe. Dokler ne obupam.. 
|
Date Posted: 24.Jan.2025 at 11:52
Ne, ne. To sta bili lepi potezi. Tudi sam sem se, dokler nisem videl kmeta, nagibal k temu.
|
Date Posted: 24.Jan.2025 at 11:56
OK, zadnji poizkus: bela kraljica se iz c6 premakne na c7. Seveda jo črna trdnjava s c8 (ali pa črna kraljica z d8) strumno pregazi v naslednji potezi, ampak potem gre konj z a5 na prejšnje mesto bele kraljice, torej c6 in je game over. 
Če ne pa RES obupam. 
|
Date Posted: 24.Jan.2025 at 12:00
|
To sta pravilni potezi. Žrtvovanje kraljice. Bravo! :)
Spodaj beli na vrsti, mat v eni potezi. Ta je precej zabaven in lažji kot tisti zgoraj.
Bom, če bo rešeno, tekom dneva ali pa mogoče jutri prilimal še kakšnega rahlo kompleksnejšega.
Lahko ga seveda tudi kdo drugi - prosim le, da se omeji na eno, dve, max tri poteze, sicer stvari za občasni izziv postanejo zakomplicirane in manj privlačne.
|
Date Posted: 24.Jan.2025 at 12:04
Ta pa bo ratal iz prve: konja premakneš na e4. 
|
Date Posted: 24.Jan.2025 at 12:05
Ja, res je. Šah-mat! 
|
Posted By: devlin
Date Posted: 24.Jan.2025 at 12:11
Uuuu, včasih sem na kompu špilal Star wars chess. So se figurice bojevale . Great fun. Sicer sem pa glih tak šahist kot Mitja. Enkrat mi je na hard nasprotnik ven iz svoje postavitve potegnil kraljico in sem bil pečen. Vse zjebal pa še matiral. Mašina se še ogrela ni.
Evo ga: https://playminigames.net/game/star-wars-chess
------------- The Optimistic Cynic: Remaining completely oblivious to the tragedy of existence. https://postimages.org/" rel="nofollow">
|
Date Posted: 24.Jan.2025 at 13:26
Speadge wrote:
Pa glej, če bo kaj interesa... :)
Anyway.... "Problem" zgoraj mi je vzel kar nekaj časa. Se boš preskusil? Tudi če se človek zmoti, spregleda potezo, vsi jo kdaj... ni nič narobe :) |
Zdaj ne smem brat spodnjih komentarjev, ker se mam občutek, da je nekje že rešitev...
|
Date Posted: 24.Jan.2025 at 13:28
Mitja M.J. wrote:
Zdaj ne smem brat spodnjih komentarjev, ker se mam občutek, da je nekje že rešitev... |
Ja, ne brati. Tista postavitev je precej zabavna :)
devlin wrote:
Evo ga:https://playminigames.net/game/star-wars-chess |
Odprem, malce klikam .... potem pa zafrkavanje, kako kurzor miške izven polja šahovnice spraviti  [Esc] tipka
Beli na vrsti, mat v dveh potezah.
|
Posted By: jerrej
Date Posted: 24.Jan.2025 at 14:50
|
Dama F8 da šah, Skakač vzame damo F8, Skakač na G7 - šah mat
Rešil moj sin (je odličen igralec šaha in me je že davno prešišal)
|
Date Posted: 24.Jan.2025 at 15:02
|
Pravilno :) Pri žrtvovanju najmočnejše figure ni prostora za napake. Ali neizbežen mat ali pa pridobitev večje materialne prednosti, kot je izgubiš.
|
Date Posted: 24.Jan.2025 at 21:17
|
Ne, ne... ni šlo skozi. Sej pol ko prebereš, zgleda sila enostavno in "kako to, da mi ni kapnilo?"
Dolga bo še pot do zmag 
|
Date Posted: 24.Jan.2025 at 22:50
|
Nič hudega, meni je dal tudi prvi misliti :)
Kaj pa tole? Kdo bo prvi? Beli na potezi. Mat v dveh potezah.
Dve opciji vidim (odvisno, kako odgovori črni).
|
Date Posted: 25.Jan.2025 at 09:44
|
g4-f3
črnemu ne preostane druge kot b8-c8
h1-h8
|
Date Posted: 25.Jan.2025 at 14:02
|
Upam, da ni bilo tako hudo :)
Ti daš g4-f3 Črni pobegne na a7 (si spregledal)
|
Date Posted: 25.Jan.2025 at 16:14
|
no pa dejmo tako:
h1-h7 kralj mora na a8 kraljica na c7 pod okrilje belega kralja
|
Date Posted: 25.Jan.2025 at 16:27
|
V tem brezizhodnem položaju je to najboljša možna stvar za črnega.
V tem primeru namreč ni mat, temveč pat - neodločeno. Točko dobita oba. To ni tvoj cilj :)
*Za tiste, ki mogoče ne vedo. Pat je položaj, kjer igralec nima na voljo poteze, nima figure kam postaviti, hkrati pa njegov kralj ni neposredno napaden.
|
Date Posted: 25.Jan.2025 at 18:52
|
Prva možnost: - lovec C8, - kralj vzame na C8, - dama A8, - mat.
Druga možnost: - lovec C8, - kralj A7, - dama B7, - šah mat.
Izak :)
|
Date Posted: 25.Jan.2025 at 18:54
Rešil ti ali sin? Po resnici! :)
|
Date Posted: 25.Jan.2025 at 19:33
Seveda sine. Je podpisan :).
|
Date Posted: 25.Jan.2025 at 23:52
|
vi samo počakte, da pogledam vse videe od GothamChess, pa boste videli kdo je šahovski mojster! Še sineta od jerreja mogoče premagam 😅
edit: no cilj je kar visoko postavljen... ampak sej prvo Star trek serijo so tudi prekinili zaradi slabe gledanosti ane? 
|
Date Posted: 26.Jan.2025 at 13:37
|
Tu v nobenem primeru nisi na izgubi. Če ne drugega, velja šah za eno najboljših miselnih iger za ohranjanje možganske aktivnosti. Spodbuja strategično razmišljanje, reševanje problemov, trenira spomin, itd... kar lahko pomaga pri preprečevanju ali upočasnjevanju razvoja demence. Čisto zares! :)
Sam bi rekel, da sem od šaha odnesel največ v obdobju, ko sem izgubljal največ - torej, ko sem igral proti precej močnejšemu nasprotniku. Pa tudi vsaka miselno težko prigarana zmaga, ki jih sprva ni bilo prav dosti oz. iskreno, jih sprva sploh ni bilo, potem pa čedalje več, je prinašala večje veselje :)
-------------------------------------------------
Anyway, nov dan, nov šahovski problem. Enako kot včeraj, beli na vrsti, mat v dveh potezah.
|
Date Posted: 26.Jan.2025 at 19:45
pssst dans mu ne bom povedu, da bo še kdo drug rešu :)
|
Posted By: Mrtupevc
Date Posted: 27.Jan.2025 at 22:09
|
Lovec e6-f7. S tem ubiješ moralo črnemu. Če ne preda, je vseeno, kaj naredi s kraljico (kralj ne more nikamor). Preprečen je šah (f8-f6), torej bodisi jemlje trdnjavo ali lovca bodisi ničesar (gre nekam u tri pm po šahovnici), sledi mat (če jemlje lovca ali ne jemlje ničesar, gre trdnjava g7-h7), če jemlje trdnjavo, gre dama e5-g7.
Problem bi nastal, če bi beli spregledal potezo lovca. Takrat hipotetično sledi prej omenjen šah f8-f6 in nevarnost pat pozicije oz. še huje - beli ostane brez dame! (pri umiku belega kralja sledi f6-e5)... Ampak to je že filozofija 
Me pa veseli, da je tudi ta tema odprta. Včasih sem kar igral šah, zdaj pa že par let ne. So pa zanimivi taki problemi za kravžljat možgane.
------------- Ole - OleOleOle;
Peterle - zakaj pa ne?
|
Date Posted: 28.Jan.2025 at 00:17
Mrtupevc wrote:
Lovec e6-f7. S tem ubiješ moralo črnemu. Če ne preda, je vseeno, kaj naredi s kraljico (kralj ne more nikamor). |
Lovec e6-f7 praviš. Pa je res vseeno, kaj naredi s črno kraljico? :)
Dajmo kraljico na d6. Šah.
Kaj boš pa zdaj? Podaril kraljico ali točko (pat)? :)
|
Date Posted: 28.Jan.2025 at 19:44
ma u qrac, se vid, da že nisem špilal... 
...
bela dama na b8, karkoli črna naredi (itak ne more drugam kot po osmi liniji, lahko vzame belo damo ali pač ne), gre trdnjava h7
Peterle - zakaj pa ne?
|
Date Posted: 28.Jan.2025 at 20:04
Ja, tako je, bela kraljica na b8 je edina pravilna poteza :)Črna jo mora vzeti (ali karkoli pač), potem pa trdnjava korak v desno in šah-mat.
|
Date Posted: 30.Jan.2025 at 17:20
|
Žrtvovanje kraljice je postalo malce preveč predvidljivo. Poskusimo brez? :)
Beli je na potezi. Mat v dveh potezah.
Kdo se bo spopadel s tem? Nič ni narobe, če človek kaj spregleda, naredi napačno potezo, vsi jo kdaj - samo šah je :)
|
Date Posted: 31.Jan.2025 at 18:26
|
trdnjava na e6, on vzame iz kmetom f na e6, nato lovec na g6
|
Date Posted: 31.Jan.2025 at 18:33
Ja, to je pravilna rešitev :)
|
Date Posted: 02.Feb.2025 at 17:39
|
Na vrsti je beli. Črni grozi, da bo v naslednji potezi prišel do kraljice.
A najde kdo briliantno potezo belega, ki je Emanuela Laskerja (drugi svetovni šahovski prvak v zgodovini šaha, naziv je držal neverjetnih 27 let) stala zmage?
Da se ne bomo preveč oddaljili in iskali mat, ki še ni tako blizu, govorim o potezi, ki je preprečila Laskerju, da s kmetom na f2 pride do kraljice.
|
Date Posted: 03.Feb.2025 at 16:35
|
Trdnjava na f5(beli) Nato kralj vzame na f5(črni) Kmet na g4(beli) Kralj vzame na g4(črni) In beli kralj na g2 (beli)
Izak
|
Date Posted: 03.Feb.2025 at 18:31
|
Žrtvovati trdnjavo, da prideš do šaha s kmetom na g4... čista poezija :)
Zdi se kot velika žrtev, ampak s prednostjo dveh kmetov se potem belega ne da več ustaviti.
@jerrej, koliko je pa Izak star in koliko časa običajno porabi, da reši takšen problem? (da nam še malo zbiješ moralo  )
|
Date Posted: 04.Feb.2025 at 09:13
|
13 let, 15 sekund... Leto in pol igra bolj resno...
Jest sem se mel za neki kvazi šahista v familiji, pa sem se 20 min napenjal s tem zadnjim primerom pa ništa  ...z leti poleg telesa peša tudi glava.
Drugače pa pohvala za super temo da mal zbudimo tega dinozavra od foruma 
|
Date Posted: 04.Feb.2025 at 10:34
|
15 sekund... o ti mila mati božja. Na tej strani je samo en primer, to je tisti drugi, ki je res enostaven, da mi ga je uspelo rešiti v tem času.
|
Date Posted: 04.Feb.2025 at 12:42
|
jaz rabim 15 sekund samo da preverim kaka je situacija na šahovnici... kdo ima kje kaj postavljeno, ne kdo koga s čim ogroža...
edit:
|
Date Posted: 08.Feb.2025 at 19:01
|
Ta pa ne bi smel biti pretežak. Beli na vrsti, mat v dveh potezah.
@jerrej, daj nam kakšne dva dni časa, če se bo kdo, vključno s teboj, s tem spopadel, predno kličemo mladega mojstra na pomoč :)
|
Date Posted: 09.Feb.2025 at 11:23
eh... Sem hotel ponudit mat v treh al kako bi že Mitja M.J. reku - za mat v dveh sem preveč zarjavel 
...in potem me je minil - ni šlo 
Peterle - zakaj pa ne?
|
Date Posted: 09.Feb.2025 at 20:27
Mrtupevc wrote:
eh... Sem hotel ponudit mat v treh al kako bi že Mitja M.J. reku - za mat v dveh sem preveč zarjavel 
...in potem me je minil - ni šlo  |
Pa ziher si bil blizu! Pomisli, črni je trenutno v pat položaju, ne more prestaviti ene same figure. Karkoli boš naredil, bo narejeno, da črnega prisili v neko potezo.
|
Date Posted: 09.Feb.2025 at 20:43
Predvidevam (vsaj po bežnem poznavanju pravil igre), da belih kmetov ne gre premikat torej ostanejo samo tri figure na voljo (vsaj) za prvo potezo. Iskreno se mi niti ena ne zdi smiselna.. 
|
Date Posted: 09.Feb.2025 at 20:53
Ja, res je, samo tri lahko premakneš. Pa še od teh treh ene zaradi razloga, ki sem ga omenil objavo višje, v resnici ne smeš :)
|
Date Posted: 09.Feb.2025 at 23:30
|
Itak, beli kralja ne sme premaknit. No, lahko ga, samo pol deli točko s črnim (remi), ker - kot si omenil - črni nima poteze.
1. Jaz bi šel z damo na f7, črni kralj vzame damo. 2. Bela trdnjava na g1 (da kralju zapre pot navzven plus zaščita kmeta na g7), sam črni kralj nazaj na g8 in...
...in sem že zaj...
Peterle - zakaj pa ne?
|
Date Posted: 10.Feb.2025 at 00:58
|
Ja, res je :) Droben namig? Mogoče bi bilo smiselno raziskati opcije na drugem delu šahovnice.
|
Date Posted: 11.Feb.2025 at 09:56
Beli mora prisiliti črnega v edino možno potezo, s katero si utre pot v rušilno matiranje črnega ubogega kralja
|
Date Posted: 11.Feb.2025 at 11:35
|
O bumbar...
1. Dama na b1, črni kmet z edino možno potezo a2-b1 2. trdnjava na a8 MAT
đizs, rabu sm pa xxxxx minut, ur, dni 
Peterle - zakaj pa ne?
|
Date Posted: 11.Feb.2025 at 22:35
|
Ko enkrat vidiš rešitev se ta zdi tako jasna in logična, ane :)
Je pa tudi posrečena, ko v tem procesu beli kraljico izgubi, črni pa pridobi ... pa ni več poteze za karkoli spremeniti.
|
Date Posted: 16.Feb.2025 at 02:18
|
Beli na vrsti, mat v eni sami potezi. Človek bi rekel, da tole pa že ne more biti prav težko, ampak a jo najdeš? :)
|
Date Posted: 16.Feb.2025 at 10:21
Bela kraljica iz F8 na F6. 
|
Date Posted: 16.Feb.2025 at 12:33
Lunik wrote:
Bela kraljica iz F8 na F6. 
|
In je šah. Kralj se umakne iz d6 na c7, izgubiš trdnjavo. Lahko bi tudi trdnjavo postavil iz e7 na e6, vendar je poteza zgoraj boljša.
Še vedno je igra :) Išči mat v eni sami potezi.
|
Date Posted: 16.Feb.2025 at 13:02
|
Trdnjava na C5
edit: ne 
|
Date Posted: 16.Feb.2025 at 13:05
|
Kraljica na E7
Edit: niti 
|
Date Posted: 16.Feb.2025 at 14:07
|
Morda - predno odgovorim - en bonbonček iz šahovskih pravil (mislim, da ti drži, popravite me, če se motim).
Namreč, ob dostavi kmeta na nasprotni konec si igralec lahko pribori katerokoli figuro oz. figuro, ki mu v danem trenutku najbolj odgovarja.
Torej beli kmet d7-e8 (menjava v konja)
šah-mat
Peterle - zakaj pa ne?
|
Date Posted: 16.Feb.2025 at 14:41
|
Ja, to je pravi odgovor. Če bi šel zgolj do konca in promoviral v kraljico, bi za mat potreboval tri poteze. Tako pa s kmetom vzameš trdnjavo (e8), ga zamenjaš oz. promoviraš v konja in s tem matiraš v eni sami potezi.
|
Date Posted: 22.Feb.2025 at 22:54
|
Pa naj jaz raazbijem ta led tišine, če smem.
Beli na vrsti, mat v dveh potezah:
https://ibb.co/ycHtSWRg" rel="nofollow">
Glede na to, da sem ta problem razvozlal dokaj hitro, res ni pretežek :)
Peterle - zakaj pa ne?
|
Date Posted: 23.Feb.2025 at 01:03
|
Ne, super, da si se angažiral. Več, kot nas je, bolj je zanimivo. Še kdaj :)
Rešitev mi je dokaj straightforward, ker je kralj podobno, kot v nekateri primerih zgoraj, že precej stisnjen, pa še konja sta lepo postavljena, ampak bom počakal, če reši še kdo :)
|
Date Posted: 23.Feb.2025 at 10:00
Date Posted: 23.Feb.2025 at 10:20
|
Išči zmago v dveh potezah, ne remi v eni :)
Speadge wrote:
V tem primeru namreč ni mat, temveč pat - neodločeno. Točko dobita oba. To ni tvoj cilj :)
*Za tiste, ki mogoče ne vedo. Pat je položaj, kjer igralec nima na voljo poteze, nima figure kam postaviti, hkrati pa njegov kralj ni neposredno napaden. |
|
Date Posted: 24.Feb.2025 at 18:36
|
Nihče? Pfff....
Trdnjava f4 na g6, šah (prisili Kralja na e5) Konj e7 na g6, šah mat
|
Date Posted: 25.Feb.2025 at 10:31
Ne boš verjel, ampak popolnoma prav imaš :D
Peterle - zakaj pa ne?
|
Date Posted: 16.Apr.2025 at 19:53
|
Kva dej, a bo kej novga za mozag?
|
Date Posted: 16.Apr.2025 at 22:09
|
Se spomnim, si rečem "bom jutri" potem gre pa mimo oz. pozabim :)
Klasično, beli na vrsti, mat v dveh potezah.
Več zaključkov, odvisno kako se črni odzove na prvo potezo belega. (popravek)
|
Date Posted: 18.Apr.2025 at 05:58
|
1. Beli mora odstraniti neugodnega črnega lovca, torej e7-d6. Črni lahko jemlje kraljico (c6-c2) ali lovca (c6-d6, tudi c7-d6)), lahko se pa tudi umakne s kraljem na edino možno polje (g6-h7). 2. Mat s premikom konja (h3-f4).
Kakor se preprosto bere, moram priznat, da sem kar mlel, da sem zmlel pravi odgovor☺️
Peterle - zakaj pa ne?
|
Date Posted: 18.Apr.2025 at 08:59
Mrtupevc wrote:
1. Beli mora odstraniti neugodnega črnega lovca, torej e7-d6. Črni lahko jemlje kraljico (c6-c2) ali lovca (c6-d6, tudi c7-d6)), lahko se pa tudi umakne s kraljem na edino možno polje (g6-h7). 2. Mat s premikom konja (h3-f4).
|
Ni mat, temveč šah :) Spregledal si, da s premikom lovca in konja sprostiš g5 pozicijo, na katero se kralj umakne.
|
Date Posted: 18.Apr.2025 at 11:30
No, sej sm vedu
Zadnjič sem slučajno ujel eno oddajo, k je ta naša Unuk pa neki odigrala partijo s fotrom - na pamet  Pač, sedela je na zofi in točno vedla, kje so figure, kdaj bo šah itd...
Js bom pa še mal mozgu...
Peterle - zakaj pa ne?
|
Date Posted: 18.Apr.2025 at 13:17
Ja, rekord slepih simultank (to pomeni, da se slepo igra sočasno z večjim številom nasprotnikov) je trenutno 48 nasprotnikov z rezultatom 35 zmag 7 remijev in 6 porazov. Pa igralec niti slučajno ni blizu ranga kakšnega Carlsena. https://en.wikipedia.org/wiki/Blindfold_chess" rel="nofollow - https://en.wikipedia.org/wiki/Blindfold_chess Hudo, kaj zmore človeški um, ane? Ne vem, kakšen je trenuten rekord med Slovenci, sem pa naletel na ta članek: https://siol.net/sportal/drugi-sporti/velemojster-lenic-z-zavezanimi-ocmi-premagal-sest-nasprotnikov-252249" rel="nofollow - https://siol.net/sportal/drugi-sporti/velemojster-lenic-z-zavezanimi-ocmi-premagal-sest-nasprotnikov-252249
|
Date Posted: 18.Apr.2025 at 21:18
|
To so zanimive stvari, ja. Če se prav spomnim, obstaja anekdota ali pa legenda o šahistu, ki je šel igrat proti več nasprotnikom, a so igrali tako, da je hodil od plošče do plošče posameznega nasprotnika in vlekel poteze. Menda naj bi igral tako, da je na vsaki naslednji plošči "kopiral" potezo naprotnika s prejšnje. Tako so nasprotniki dejansko igrali med sabo.
Zdaj pa nazaj k tvojemu problemu. Kombinacij je toliko, da je iz mojih ušes že para uhajala 
Še najbolj smiselna (in upam da prava) je naslednja kombinacija:
1. trdnjava a8-f8; črni ima nebroj možnosti (trdnjava jemlje damo, lovec jemlje trdnjavo na h2...) Torej, če črni z lovcem jemlje trdnjavo na h2 ALI trdnjava jemlje damo na c2, sledi: 2. lovec d5-e4
Če lovec postavi šah belemu na f4, sledi: 2. h3-f4
zdaj pa mislim, da nisem falil. 
Je pa kar študiozen primer. Sicer za nekoga zverziranega najbrž "mala malca" 
P.S.: še dve varianti sem našel... če črni lovec jemlje belega na e7, prav tako sledi 2. d5-e4
Če se pa kralj umakne na h7, sledi konj h3-f4
Upam, da je to to.
Peterle - zakaj pa ne?
|
Date Posted: 19.Apr.2025 at 08:45
|
Upam, da ne izgubiš volje, ampak ti moram spet pokvariti zmago v dveh potezah. Nisem doma in upam, da se ne zatipkam, ampak takole na hitro:
1. trdnjava a8-f8 črna trdnjava c6 na c5 2. ti daš, kot si rekel lovca na d5-e4 (to je zdaj za zmago ustrezna poteza) črna trdnjava na b5 na f5 3. lovec pobere trdnjavo & šah mat v treh potezah.
Drugi dve varianti nista pomembni, ker ima po tvoji začetni a8-f8 potezi črni vedno zgoraj omenjeno c6-c5 potezo, da se izogne matu v dveh potezah. Iz tega lahko potegneš, da še vedno iščeš zmagovito prvo potezo. Je a8 figura ja, ampak ne na f8 :)
|
Date Posted: 19.Apr.2025 at 17:55
|
Trdnjava a6, naredi se vezava. Če trdnjava vzame na a6, gre kmet iz d3 na d4. Če trdnjava vzame damo na c2, gre skakač iz h3, na f4.
Izak
|
Date Posted: 20.Apr.2025 at 10:15
Didn't see that comin'...Bravo 
Bi pa dodal še tretjo opcijo: namreč, če gre kralj g6-h7, bo vseeno mat:
2. konj h3-f4
V vsakem primeru črni izgubi, ampak govorimo o matu v dveh potezah. Po mojem scenariju kmet d3-d4 odpade, ker kraljičin šah blokira konj h8-g6.
Vem, da je to individualna igra, ampak sem očitno prešvoh oz. premajhna globina šahovskega vida... Potem pride prav kak pogled izkušenega igralca.
Peterle - zakaj pa ne?
|
Date Posted: 08.May.2025 at 10:36
...ni več aktualno?
Peterle - zakaj pa ne?
|
Date Posted: 08.May.2025 at 17:23
Ja no, dejmo vsaj 1 problem na teden
|
Date Posted: 08.May.2025 at 20:26
|
Ja, priznam, čisto preveč zanemarjam temo. Nekaj tednov nazaj sem dobil novo online "obveznost", ki naj bi bila sicer prostovoljna, ampak jemlje precej časa in energije, pa gredo ene stvari kar mimo. Se bom potrudil, pa pripravil kaj zanimivega. Pri teh šahovskih problemih običajno zraven ni rešitev in plonk ceglcev, tako da figurice postavim na polje (za screenshot slike), nato preštudiram opcije in šele zatem objavim :)
Bom... obljubim! :)
|
Date Posted: 09.May.2025 at 01:15
|
Beli na vrsti, mat v eni potezi. Na pogled mogoče več opcij, ampak samo ena je prava, tako da, glede na to, da gre za zgolj eno potezo, premisli, če je res to to :)
|
Date Posted: 09.May.2025 at 05:16
kraljica iz c7 na g7?
|
Date Posted: 09.May.2025 at 10:40
Mitja M.J. wrote:
kraljica iz c7 na g7? |
Na hitro bi skorajda prikimal - in bi se zmotil. Bela kraljica je vezana na kralja (med belim kraljem in b8 lovcem). Premik na g7 bi bila nelegalna poteza.
|
Date Posted: 09.May.2025 at 12:25
se mi je zdelo prelahko...
|
Date Posted: 09.May.2025 at 12:42
Ne, saj poteza je podobna, samo pač ni ta. Komot bi, boš našel, če se boš še malo ukvarjal s tem.
|
Date Posted: 09.May.2025 at 13:00
Konj f5 - e7
|
Date Posted: 09.May.2025 at 19:51
Date Posted: 09.May.2025 at 22:42
Mitja M.J. wrote:
Konj f5 - e7 |
S konjem se tako postaviš na diagonalo lovca a3 in sprostiš polje f8, kamor se umakne kralj.
jerrej wrote:
Dama iz c7 na g3. |
A se bo kdaj zmotil? :P Ja, pravilno je.
|
Date Posted: 10.May.2025 at 21:13
Sej nekoč bo tudi meni uspelo... samo da se prebudi tisti Karpov ali Kasparov v meni 
|
Date Posted: 11.May.2025 at 00:22
|
Saj vem, da bo :) Veliko je že to, da človek razmišlja, poskusi... pa četudi se mogoče zmoti. Šah je precej kul igra :)
|
Date Posted: 16.May.2025 at 08:46
|
Beli na vrsti, mat v dveh potezah.
Glede na potezo črnega, podobno, kot nekaj postov višje, štiri različne variacije mata.
|
Date Posted: 17.May.2025 at 20:32
|
tamau je na šolski ekskurziji :), ajmo stara garda da rešmo zagato
|
Date Posted: 18.May.2025 at 13:38
|
Speadge, a to ti postavljaš, al kje pobiraš te zagonetke?
Ajde da naštudiramo, da ne pride sine kje do interneta slučajno 😂
|
Date Posted: 18.May.2025 at 13:53
|
kraljica iz B8 - H8 Črni kralj levo in desno ne more, zaradi konja na D2 na C5 ne more, zaradi konja na B7 na D5 ne more, zaradi unih dveh kmetov iz vrste 4 na D3 ne more zaradi tekača iz F1 na E5 in C3 ne more zaradi kraljice
kaj sem spregledal?
edit: ja trdnjavo sem spregledal.
ok: kraljica iz B8-H8 trdnjava iz B5 - E5 kralj iz C2 - D3
|
Date Posted: 18.May.2025 at 15:31
Poberem jih naokoli iz različnih virov, postavim na šahovnico (brez mi ne gre, za to bi moral biti precej boljši... pa tudi screenshot te postavitve rabim za to temo, ane) in objavim.
Ti šahovski puzzli načeloma nikoli ne pridejo z rezultati, tako da se prej sam pregrizem do rešitve predno objavim. Enkrat (ja, enkrat doslej) se mi je zgodilo, da ne glede na vse rešitve nisem našel, pa posledično nisem objavil, za kar mi je zdaj žal, nimam pa shranjeno. Če jo še kdaj najdem, jo vseeno objavim. Sumim, da je bil odgovor v https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/Ajedrez_captura_al_paso_del_peon.png" rel="nofollow - en passant potezi, kar je pa pri tovrstnih ugankah svojevrsten problem, ker ne vidiš oz. ne veš, če ga predhodna poteza črnega sploh dovoli.
Mitja M.J. wrote:
kralj iz C2 - D3 |
Ta poteza ni legalna. Črni kralj je na d4. Ne moreš zraven na d3 postaviti belega, saj veš, med kraljema mora biti vedno vsaj eno polje razdalje.
Mene tudi zdajle dva dni ne bo - bom službeno v vaših koncih. Mogoče kaj pozijam preko telefona, ampak komentiram, če bo kaj za komentirati, pa najbrž šele ko se vrnem domov.
|
Date Posted: 18.May.2025 at 17:05
Speadge wrote:
Ta poteza ni legalna.
|
ja sej... mene vedno dobijo, če naredim kaj ilegalnega... 
|
Date Posted: 18.May.2025 at 17:07
|
"Ne moreš zraven na d3 postaviti belega, saj veš, med kraljema mora biti vedno vsaj eno polje razdalje."
Tega pa nisem vedel. Ena nova... v bistvu logična 
|
Date Posted: 18.May.2025 at 17:29
Ključna figura je en belih konjev (praviloma rečejo Skakačev, al ajde... pri nas smo vedno rekli Konj in ne Skakač, Kraljica in ne Dama, Tekač in ne Lovec ...) :)
|
Date Posted: 19.May.2025 at 00:06
|
Ha, scenaristi, pozor!
En možen je tale:
1. c4-c5 / d6-c5 2. b8-h8 ali b8-d6 šah-mat
Druga varianta z belo kraljico v vlogi črne vdove: 1. b7-c5 / b5-c5 2. b8-b2 šah-mat
Več pa zaenkrat nisem študeral, pišem člank 
Peterle - zakaj pa ne?
|
Date Posted: 19.May.2025 at 00:35
Mrtupevc wrote:
Ha, scenaristi, pozor!
En možen je tale:
1. c4-c5 / d6-c5 2. b8-h8 ali b8-d6 šah-mat |
Ne bo šlo, čuj :p c4-c5 -> b5 gre na c5 in imaš šah
Mrtupevc wrote:
Druga varianta z belo kraljico v vlogi črne vdove: 1. b7-c5 / b5-c5 2. b8-b2 šah-mat
|
No, to bo pa šlo.
Če se komu da, lahko po b7 na c5 premisli še ostale tri opcije. Ni nujno, da črni premakne trdnjavo iz b5 na c5. Lahko ti recimo z njo požre kraljico pa opcija b8-b2 splava po vodi :P
|
Date Posted: 19.May.2025 at 22:26
|
Hehe, tut prva gre, če črni spregleda tvojo potezo :D
Sicer pa, če je sedaj potrjena poteza belega s konjem na c5, potem so zadeve bolj jasne. 1. opcija: če trdnjava dejansko jemlje kraljico na b8, usodo črnega kralja zapečati konj d2-f3 - dvojni šah/mat. 2. opcija: če kmet jemlje konja d6-c5, se odpreta celo dve "podopciji" za šah-mat (kraljica b8-d6 ali h8)
Prosim, deli še kakšno opcijo, če obstaja. Tole je bil kar kunšten, zapleten in hkrati zanimiv primer.
Ne, mislim, da sem že izrabil vse aktivne figure v tem primeru. Če je pa še kakšna skrita, meni nevidna poteza, je pa čisto možno. Saj pravim, nimam tiste prave globine uvida, ki ga imajo šahisti.
Peterle - zakaj pa ne?
|
|