|
sej tega švedskega death metala je kar velik. pa ameriški je res mogoče mal bolši. mogoče res. mal bolj svojevrsten. tud.
drgač so pa skandinavci fenomen v tem - da je tolk metal bendov in vsi so več al manj true, pravi, underground. kao neki so finski politiki to opazili oziroma mediji in rekli vladi naj neki propagira to njihovo undergorud pa tudi onground sceno v smislu promocije. men se zdi da je blo tko. če se ne motim je to v zvezi s tem, ker je v eni od skandinavskih držav metal največji delež državnega kapitalnega izvoza al kako bi se izrazil. največji procent državnega izvoza so metal cdji in plošče in merch.
pa sej na nek način je to kr logično in povezljivo: so neodvisne in edine torej redke ter imajo potemtakem največ zavednih ljudi kar se tiče svetovne problematike - torej jim vseka ven v obliki metala. lahko bi bil punk, sam nimam pojma zakaj ne. mogoče ker je punk bolj lokalna zadeva, metal pa globalna. sam nisem ziher če je tako.
je pa kar se tiče sounda in stila igranja ŠDM men to najbolj kul zadeva kar metal ima meni za ponudit. če se tko selfcentered izrazim.
en kolega je enkrat razlagal, ves fasciniran, da ko je šel gor na švedsko k sorodnikovim znancem, da ko je izvedel, da je v njihovih glasbenih šolah največ, ampak ne samo največl, prou orenk več kot ostalih, metalcev, je bil ves navdušen. eni od teh kurcev so bli Mork Gryning in Thyrfing. torej niso le samouki amapk izobraženi glasbeniki. sej majo procentualno res veliko za ponudit. sicer so angleži prednjačneži skoraj v vsaki glasbeni sceni, ker so oni več al manj vse izumili, ampak skandinavci kar se tiče metala imajo kar velik za ponudit: bathory je izumil konkretno obliko BM, pa pol kasneje PBM, burzum DBM, nihilist švedski sound, eni od unih kurcev At The Gates pa ostali gothenburški sound/stil. evo, darkthrone neki poskuša združit punk in BM. pa je. aja, pa še Impaled Nazarene ne smem pozabit. sem ga videl, miko, vsga pijanega za šankom v novi gorici ene dve leti nazaj. me je sam grdo pogledal. jest pa sam: beeejž, da nau hud. bo še kej prletel. sitn ijus, kot vedno zadnje cajte. eh šit, fuck that and play some cool stuff. hehe, boco hud, pa spet nisem nič dobrega naredil.
---
for Godpuppy: mah, a veš kako je, sej če ti je všeč poslušat tako musko pol že samo od sebe pride. jest še skor nikol nisem šel načrtno iskat bende. parkrat sem to počel, pa še kdaj to naredim, da po metal-archives tam gledam une povezave kje člani so ali še špilajo. drugač pa kokr nanese. sej nek metalc nisem več. samo še pasivno, bolj poslušam kot spremljam. tud besedila ne berem. ampak tko, kej pa že vem. pač, zaslediš, pa si zapomneš. al pa opaziš pa vidiš.
pa spet jaz klobase pišem. ah, svet je majhen. sem ga jaz skrčil pa me noben ne mara.
|