Paranoid Metal Webzine Homepage
Forum Home Forum Home > Ostalo > Ostalo
  New Posts New Posts RSS Feed - Vloga rimo- katol. cerkve v balkanskem holokavstu
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Vloga rimo- katol. cerkve v balkanskem holokavstu

 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
Message
Atheist View Drop Down
Paranoid crew
Paranoid crew


Joined: 16.Nov.2007
Location: Isle Of Man
Status: Offline
Points: 8756
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Atheist Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Vloga rimo- katol. cerkve v balkanskem holokavstu
    Posted: 12.Feb.2008 at 22:55

Nadškof genocida

Vloga rimskokatoliške cerkve v balkanskem holokavstu

Nadškof Stepinac (v črnem) in vatikanski odposlanec Marcone, ki jima sledi nacistični general.
foto: Iz knjige Nadškof genocida, Marco Aurelio Rivelli, Ciceron, 2007

Švicarski politolog Marco Aurelio Rivelli je leta 1998 napisal knjigo NADŠKOF GENOCIDA, Nadškof Stepinac, Vatikan in ustaška diktatura na Hrvaškem v letih 1941-1945. Oktobra istega leta pa je papež Janez Pavel II. Alojzija Stepinca, ki je bil v času Pavelićevega ustaškega režima zagrebški nadškof, posmrtno razglasil za blaženega.

Najbolj znana ustanova za raziskovanje nacističnih zločinov, Center Simona Wiesenthala, je od Vatikana sicer zahtevala, da z razglasitvijo počaka, dokler se ne razišče Stepinčeva vloga med drugo svetovno vojno. Ta raziskava bi morala temeljiti tudi na dostopu do vatikanskih arhivov, Center pa je opozoril na številne dokaze, "da je kardinal Stepinac podpiral ustaško državo, ki je bila marionetna država nacistične Nemčije, in blagoslovil njenega poveljnika Anteja Pavelića". Direktor oddelka za mednarodne odnose v Centru Shimon Samuels je še dodal, da "bi odločitev, da se počaka na nepristransko razsodbo neodvisnih zgodovinarjev, ublažila občutek, da gre za dejanje, ki je v najboljšem primeru provokacija, v najslabšem pa zgodovinski revizionizem". A poziv na odločitev Vatikana ni vplival. Janez Pavel II. je v romarskem središču v Mariji Bistrici blizu Zagreba pred stotisočglavo množico beatificiral kardinala Stepinca, ki ga je hrvaški predsednik Franjo Tuđman malo pred tem označil za "mučenika komunističnega režima". Ljudem je ob tem spregovoril o spravi, odpuščanju in tragični zgodovini: "Iz vsega srca želim, da se v tem delu Evrope ne bi nikoli več ponovile nečloveške razmere, ki smo jim bili v tem stoletju večkrat priča."


Mučenik in svetnik

A ko je Janez Pavel II. govoril o "mučeniku Stepincu" in njegovem trpljenju ter "treh velikih zlih stoletja: fašizmu, nacizmu in komunizmu", je pozabil na ustaško diktaturo in balkanski holokavst ter vlogo rimskokatoliške cerkve v njem. Za obliko "pozabljivosti", ki je danes na Balkanu precej razširjena, pa ne trpi švicarski politolog Rivelli. Obširno zgodovinsko delo, ki je konec lanskega leta izšlo tudi v slovenskem prevodu, je podrobno dokumentiran popis ustaških grozodejstev, v katerih je neposredno sodelovala hrvaška katoliška cerkev z nadškofom Stepincem na čelu. V obdobju ustaškega režima Stepinac po občečloveških merilih ni bil nikakršen svetnik. Je morda prav zato lahko postal katoliški "svetnik", ker je do popolnosti uresničeval cilje svoje cerkvene ustanove? Vatikan ga je razglasil za blaženega prav zaradi njegovega kolaboriranja pri ustvarjanju "Kristusove ustaške Hrvaške" z "bodalom in s križem".

Goreč antikomunist, ki je po zlomu nacifašizma upal, da bodo anglo-ameriški zavezniki uničili Beograd in Moskvo z atomsko bombo, ni nikoli obsodil zverinskih ustaških pobojev 700.000 Srbov, 90.000 Judov in več deset tisoč Romov, ki so jih v prvi osebi izvajali tudi številni katoliški duhovniki. Poveljnik koncentracijskega taborišča Jasenovac, frančiškanski redovnik Miroslav Filipović Majstorović, se je z nočnih pobojev vračal "v okrvavljenih oblačilih" in se v kolektivni spomin svojih žrtev vpisal kot fra Satan. Predstojnik ustaškega "verskega oddelka za spreobrnitve", katoliški duhovnik Dionis Juričević, pa je pravoslavce, ki jih je množično prisilno spreobračal, nagovarjal z besedami: "Dobro vemo, kam bomo poslali tiste, ki bodo zavrnili krst. Severna območja sem že očistil vseh, od otrok v plenicah do starcev. Če bo treba, bom to naredil tudi tukaj, kajti danes ni greh ubiti niti sedemletnega otroka, če povzroča sitnosti našemu ustaškemu režimu ... Naj vas nikar ne zavedejo moja redovniška oblačila. Vedite, da takrat, ko je treba, vzamem v roke mitraljez in pobijem vse, ki se upirajo državi in ustaškim oblastem." A to sta le dva iz množice zločincev v duhovniških oblačilih, ki jih rimskokatoliška cerkev ni nikoli obsodila. Še več, ko je versko fanatični in rasistični ustaški režim skupaj z nacifašizmom propadel, je cerkev zločinskim duhovnikom omogočila, da so se poskrili v njenih ustanovah.

Podatke o več sto tisoč na najgrozovitejši način pobitih Srbih, Judih in Romih potrjujejo viri anglo-ameriških zaveznikov, pa tudi dokumenti nemških nacistov in italijanskih fašistov. Dodatno jih podkrepijo dokumentarne in "spominske" fotografije iz arhivov ustaških klavcev in njihovih cerkvenih sodelavcev, ki so skupaj gradili "čisto hrvaško-katoliško raso". Eden od njih je bil tudi nadškof Stepinac, ki je z blagoslovom Vatikana sodeloval pri "prostovoljnem spreobračanju" pravoslavnih Srbov v katolištvo, prejel najvišje ustaško odlikovanje za nevojake, "velered", in se na slovesnostih družil z diktatorjem, ki so mu, kakor je zapisal italijanski novinar, diplomat in književnik Curzio Malaparte, njegovi zvesti ustaši v dar prinašali iztaknjene človeške oči: "Med pogovorom sem opazoval okroglo pleteno košaro iz šibja, ki je bila na pisalni mizi, levo od poglavnika ... Mislil sem, da gre za ostrige, ki so jim odstranili lupino, tako kot tistim, ki jih je na londonskem Piccadillyu včasih mogoče videti razstavljene na velikih pladnjih v izložbah trgovin Fortnum and Mason. Casertano [italijanski minister v Zagrebu] me je pogledal in mi pomežiknil: 'Bi ti bila všeč, kaj, dobra juha iz ostrig!' 'So te ostrige iz Dalmacije?' sem vprašal poglavnika. Ante Pavelić je dvignil pokrov košare in pokazal tiste morske sadeže, tisto sluzasto in zdrizasto maso ostrig, in s svojim značilnim dobrim in utrujenim nasmehom dejal: 'To je darilo mojih zvestih ustašev: dvajset kilogramov človeških oči.'"

Ustaše pa so zanimali tudi zlato in dragocenosti njihovih žrtev. Ob zlomu nacifašizma je del naropanega bogastva, ki jim ga ni uspelo spraviti na varno, skrival prav zagrebški nadškof. In ko je večini nacifašističnih zločincev uspelo pobegniti iz Evrope tudi ob pomoči vatikanskih oblasti, je Stepinac ostal v Titovi Jugoslaviji, kjer je takoj obsodil komunistični režim in vse do smrti igral vlogo mučenika.


Kristusovi vojščaki

Rivelli je med pripravo gradiva za knjigo opravil intervjuje z nekdanjimi ustaši in s predstavniki cerkve, pa tudi z žrtvami, ki jim je uspelo preživeti množične poboje: "Številni stari ustaši so ohranili svojo zgodovinsko fanatično zločinsko nadutost in zagovarjajo legitimnost balkanskega holokavsta v imenu svete Hrvaške, navdihnjene z najbolj mračnjaškimi zapovedmi katoliške vere. Številni ugledni predstavniki klera zanikajo množično pobijanje ali zmanjšujejo njegov pomen ali pa si drznejo navajati prazna opravičila. Najpogosteje se odzovejo z nelagodjem, zadrego, razburjenjem: eden od visokih rimskih cerkvenih dostojanstvenikov je to mojo rekonstrukcijo zgodovine označil za diabolično delo, ki me bo pripeljalo v pekel. Starejši Srb, ki je ubežal pred poboji v koncentracijskem taborišču Jasenovac, kjer je bil priča mučenju in uboju svoje sestre, svoje žene in treh otrok, mi je s solzami v očeh dejal: `V tistem koncentracijskem taborišču, v tistem peklenskem obroču sem se vsak dan prisilil, da sem pomislil na boga: zato, da bi ga preklel.'"

Visoki predstavnik rimskokatoliške cerkve, ki "ni niti s prstom mignil, da bi ustavil etnično-verski genocid", je umrl naravne smrti v svoji rodni župniji, Vatikan pa ga je razglasil za blaženega. Največji zločinci, ustaški vodje in visoki cerkveni dostojanstveniki, ki so dejavno sodelovali v balkanski "krvavi kopeli", so pobegnili pred roko pravice in svoje delo "božjih poslancev" nadaljevali v Latinski Ameriki, Francovi Španiji in cerkvenih ustanovah po Evropi in svetu. Navadni "Kristusovi vojščaki", ki so pod ustaškim režimom v imenu boga pobijali "krivoverce", niso imeli takšne sreče. Del tistih, ki jim je uspelo pobegniti pred Titovo vojsko, so Angleži in Američani zaradi slovesa, pridobljenega v balkanskem holokavstu, poslali nazaj na kraj zločina. Njihove kosti danes odkopavajo tudi v množičnih grobiščih po Sloveniji.

Toni Dugorepec

 
 
S temo Jasenovac sem se ukvarjal pred nekaj časa, Dugorepec pa je napisal prav lep članek o tem in svinjskem ustaškem klanju, ki ne bo nikoli oproščeno...
 
Vaša mnenja? (Prosim, da neinformirani o teh dogodkih ne podajate laičnih, nakladaških mnenj, brez preverjenih podatkov)
 
Kakšno je vaše stališče do povojnih pobojev?


Edited by Atheist - 12.Feb.2008 at 23:01
Back to Top
Alex View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Aruba
Status: Offline
Points: 449
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Alex Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12.Feb.2008 at 23:04
Lepo da take stvari pridejo ven, da se ne pozabi svinjarij v katere je bla RKC vpletena v zgodovini!

Edited by Alex - 12.Feb.2008 at 23:05
Give me head 'till I'm dead
Back to Top
Everlost View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 19.Nov.2007
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 1802
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Everlost Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12.Feb.2008 at 23:59
Debata izpred uro pa pol v Kompleksu, hehehe.....

*pardon za neumesten komentar*
Back to Top
Kali View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 18.Nov.2007
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 3413
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kali Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Feb.2008 at 01:26
well mnenja o tem glih nam podajala k sm premal prebrala na temo kakšno vlogo je cerku mela pr balkanskih holokavstih vem pa da sm neki o tem zasledila tut na http://www.zrtve-cerkve.org/ strani.

Edited by Kali - 13.Feb.2008 at 01:26
Iz Teme smo prišli, v Temo se vrnemo
Back to Top
joza View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 404
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote joza Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Feb.2008 at 10:54
cerkev je politika. politika je kurba. religija je opij za ljudstvo!

grem stavt, da ce das tole prebrat onim k dost v cerku hodjo, da se ne bi nc psremenil :S
Lejga kamerat sam bumf bo nardil!
Back to Top
Play2kill View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 489
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Play2kill Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Feb.2008 at 14:01
eh nič bohvekako novega. mislm da je itak vsem jasno da je vatikan očitno sodeloval na strani fašistične italije in naci nemčije. no razen na polskem je bla večja izjema, kar pa ma dons dost katastrofalne posledice, ker ima cerkev na poljskem ogromno moč....če koga zanima vloga cerkve, katoliške in pravoslavne, v povezavi z etničnim čiščenjem na balkanu v '90 berte sellsa
Life is all in vain, for only ashes will remain
Back to Top
PiWi View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Russian Federation
Status: Offline
Points: 6062
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote PiWi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13.Feb.2008 at 15:19
o Ustashih, priznam, vem sam kar mi je nono o njih pravu, tuki pri nas... bli so na strani sovrazhnikov in tudi na nashem koncu pobijali... kar se pa Cerkve tiche, she enkrat opozarjam, da ne to metat v isti kosh z vero... sam Jezus je nasprotoval svechenikom v templjih... in ti nad njim niso bili navdusheni... bom poskushala najt Sellsa... mislm, verske opredelitve so odigrale na Balkanu v 90-ih zhalostno vlogo... te "verskosti", enostavno ne morsh, ko se furash po Bosni, prezret ... sama krajina je zacahnjena s tem ali onim "verskim hramom"... me zanima kaj je blo z institucijami ... njihova vpletenost.
me pa, kot mejashko, frustrira vprashanje tabuizacije nacionalnih vprashanj v sodobni slovenski druzhbi. zakaj nismo sposobni normalno zhivet svoje nacionalne pripadnosti. zakaj nujno to sprozha neke globoke fobije pred fanatizmi. zakaj je v slovencih zakoreninjen ta globok strah pred raznarodovanjem in istochasno nesposobnost jasne opredelitve in zastopanja nacionalnih interesov, kot da je zgolj tuje sveto. zakaj ljubljana ni nikoli in nikoli ne bo razumela Primorcu. sam to je zhe druga zgodba. ajd


Edited by PiWi - 13.Feb.2008 at 15:34
Verjeti! http://www.youtube.com/watch?v=smKeH_YEZX8&feature=related * http://www.youtube.com/watch?v=e4fUk5XhGGk * http://www.youtube.com/watch?v=y50GEFjKsZE *
Back to Top
polopoklip View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 16.Nov.2007
Status: Offline
Points: 2050
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote polopoklip Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15.Feb.2008 at 16:00
Quote Del tistih, ki jim je uspelo pobegniti pred Titovo vojsko, so Angleži in Američani zaradi slovesa, pridobljenega v balkanskem holokavstu, poslali nazaj na kraj zločina. Njihove kosti danes odkopavajo tudi v množičnih grobiščih po Sloveniji.

Ob branju sem dobil občutek, da je bil ta članek napisan samo s razlogom, da opraviči povojne množične poboje in jim da neko legitimnost.
Avtor je verjetno iz knjige prepisal najbolj grozljive stvari, da je pri rulji ustvaril šok moment, potem zaključil pisanje s tem, da so nepridipravi itak dobili tisto kar so si zaslužili, ko so jih zmetali v jame v slovenskih gozdovih. Tipičen mladinin slog.

Nisem zagovornik ustašev in katoliške verkve, samo sit sem že, da mediji in politika še vedno pregrevajo to zadevo (vsaka stran ima svojo verzijo dogodkov in svojo resnico) in delijo ruljo na dva dela, da ji lažje vladajo.

A ni že čas, da oprostimo (vendar ne pozabimo)?


...separation of delusion and cum...

Back to Top
vulgaris View Drop Down
Organizator
Organizator
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 1890
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote vulgaris Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15.Feb.2008 at 19:46
Originally posted by polopoklip polopoklip wrote:

A ni že čas, da oprostimo (vendar ne pozabimo)?

ne.


Back to Top
polopoklip View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 16.Nov.2007
Status: Offline
Points: 2050
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote polopoklip Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15.Feb.2008 at 22:14
Glede na to, da igraš v black metal bendu, si drugačnega mnenja sploh ne moreš privoščiti, ker bi avtomatično izgubil 10 kvlt točk. Hec.
...separation of delusion and cum...

Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16.Feb.2008 at 04:41
Originally posted by Atheist Atheist wrote:

 Kakšno je vaše stališče do povojnih pobojev?


Da niso nič posebnega, po mojem je normalno, da zmagovalci vojne obračunajo s poraženo stranjo. Da so deležni prevelike pozornosti in da so sredstvo manipuliranja (kot je napisano tri sporočila višje). Lahko pa nas naučijo, da se v vojni splača izbrati stran, ki bo zmagala. :)
Back to Top
Play2kill View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 489
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Play2kill Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16.Feb.2008 at 13:17
Originally posted by polopoklip polopoklip wrote:

Quote Del tistih, ki jim je uspelo pobegniti pred Titovo vojsko, so Angleži in Američani zaradi slovesa, pridobljenega v balkanskem holokavstu, poslali nazaj na kraj zločina. Njihove kosti danes odkopavajo tudi v množičnih grobiščih po Sloveniji.
Ob branju sem dobil občutek, da je bil ta članek napisan samo s razlogom, da opraviči povojne množične poboje in jim da neko legitimnost.Avtor je verjetno iz knjige prepisal najbolj grozljive stvari, da je pri rulji ustvaril šok moment, potem zaključil pisanje s tem, da so nepridipravi itak dobili tisto kar so si zaslužili, ko so jih zmetali v jame v slovenskih gozdovih. Tipičen mladinin slog.Nisem zagovornik ustašev in katoliške verkve, samo sit sem že, da mediji in politika še vedno pregrevajo to zadevo (vsaka stran ima svojo verzijo dogodkov in svojo resnico) in delijo ruljo na dva dela, da ji lažje vladajo.A ni že čas, da oprostimo (vendar ne pozabimo)?


problem pri vsej tej stvari je pomoje v tem, da večina ljudi itak ne ve oz ne razume zakaj se je u bistvu šlo. itak je poučevanje 20. stoletja totalno zanikerno v osnovnih in srednjih šolah. zato se men ne zdi bistveno oprostit ampak postavit dejanja pa čeprov sovražna v en razumljiv kontekst, ki vsaj omogoča eno normalno razpravo.

Life is all in vain, for only ashes will remain
Back to Top
PiWi View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Russian Federation
Status: Offline
Points: 6062
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote PiWi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19.Feb.2008 at 11:35
to se absolutno strinjam, da se pri objavah najvechkrat ponuja zgolj neke izseke, drobce, izgublja pa se celotna slika oz. se sploh ne gradi ... manjka shirshi kontekst ... ne vem, ne zagovarjam pobojev, ampak Italijani, ki tako tezhijo s temi foibami, enostavno ne vedo, nochejo vedeti, niso seznanjeni z dejstvom, da so pred tem oni zganjali tridesetletni genocid nad nami ... morda na to, she bolj pa na dejstvo kako pomembno je ljudi o"prosvetljevat", kazhe pred dnevi objavljena novica v primorskih, da Italijani mnozhichno kupujejo in berejo Parhorjevo knjigo Nekropola, ki je izshla v italijanskem prevodu po 41 letih odkar je bila napisana...  
Verjeti! http://www.youtube.com/watch?v=smKeH_YEZX8&feature=related * http://www.youtube.com/watch?v=e4fUk5XhGGk * http://www.youtube.com/watch?v=y50GEFjKsZE *
Back to Top
Prophet View Drop Down
Organizator
Organizator
Avatar

Joined: 19.Nov.2007
Location: Pitcairn
Status: Offline
Points: 2117
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Prophet Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21.Feb.2008 at 16:35
Originally posted by polopoklip polopoklip wrote:

Quote Del tistih, ki jim je uspelo pobegniti pred Titovo vojsko, so Angleži in Američani zaradi slovesa, pridobljenega v balkanskem holokavstu, poslali nazaj na kraj zločina. Njihove kosti danes odkopavajo tudi v množičnih grobiščih po Sloveniji.

Ob branju sem dobil občutek, da je bil ta članek napisan samo s razlogom, da opraviči povojne množične poboje in jim da neko legitimnost.
Avtor je verjetno iz knjige prepisal najbolj grozljive stvari, da je pri rulji ustvaril šok moment, potem zaključil pisanje s tem, da so nepridipravi itak dobili tisto kar so si zaslužili, ko so jih zmetali v jame v slovenskih gozdovih. Tipičen mladinin slog.

Nisem zagovornik ustašev in katoliške verkve, samo sit sem že, da mediji in politika še vedno pregrevajo to zadevo (vsaka stran ima svojo verzijo dogodkov in svojo resnico) in delijo ruljo na dva dela, da ji lažje vladajo.

A ni že čas, da oprostimo (vendar ne pozabimo)?

Ko ljudje pozabimo grozne stvari se še enkrat zgodijo. Pozabiti pomeni, da se ne moremo učiti iz svojih napak. Seveda je pa najlažje pozabiti.

Glede rimokatoliške cerkve in nacizma, fašizma itd - če bi bilo po njihovo danes Slovencev ne bi bilo.
Never allow yourself to be used as an instrument of another man's hatred
www.profanity.si
Back to Top
Prophet View Drop Down
Organizator
Organizator
Avatar

Joined: 19.Nov.2007
Location: Pitcairn
Status: Offline
Points: 2117
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Prophet Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21.Feb.2008 at 16:37
Originally posted by PiWi PiWi wrote:

to se absolutno strinjam, da se pri objavah najvechkrat ponuja zgolj neke izseke, drobce, izgublja pa se celotna slika oz. se sploh ne gradi ... manjka shirshi kontekst ... ne vem, ne zagovarjam pobojev, ampak Italijani, ki tako tezhijo s temi foibami, enostavno ne vedo, nochejo vedeti, niso seznanjeni z dejstvom, da so pred tem oni zganjali tridesetletni genocid nad nami ... morda na to, she bolj pa na dejstvo kako pomembno je ljudi o"prosvetljevat", kazhe pred dnevi objavljena novica v primorskih, da Italijani mnozhichno kupujejo in berejo Parhorjevo knjigo Nekropola, ki je izshla v italijanskem prevodu po 41 letih odkar je bila napisana...  


Pahor je kul... baje so ga že hotl kandidirat za Nobelovca pa ni hotel sprejet, ker bi v primeru zmage se Nobelova nagrada pisala Italiji.
Sam pr svojih skor 100 letih je pa tip živ kot pa bilo kater mladenič.
Never allow yourself to be used as an instrument of another man's hatred
www.profanity.si
Back to Top
polopoklip View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 16.Nov.2007
Status: Offline
Points: 2050
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote polopoklip Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21.Feb.2008 at 17:20
Originally posted by Prophet Prophet wrote:

Ko ljudje pozabimo grozne stvari se še enkrat zgodijo. Pozabiti pomeni, da se ne moremo učiti iz svojih napak. Seveda je pa najlažje pozabiti.

Glede rimokatoliške cerkve in nacizma, fašizma itd - če bi bilo po njihovo danes Slovencev ne bi bilo.

Saj to sem tudi napisal. Po mojem moramo malo bolj nepristransko gledat na to obdobje naše zgodovine in upoštevat vsa zgodovinska dejstva, ker ni vse tako črnobelo kot nas poskušata prepričat takrat nasprotujoče si strani. Slovenski narod sta nategnile dve nasprotne si politične ideologije in ga povlekle v bratomorno vojno in tega ne more nihče zanikat.

Ta tema me je spodbudila, da sem začel brati Pahorjevo Nekropolo. Zanimiva zadeva.
http://www.omnibus.se/cgi-bin/avtor.pl?eF=BORPAH
...separation of delusion and cum...

Back to Top
Prophet View Drop Down
Organizator
Organizator
Avatar

Joined: 19.Nov.2007
Location: Pitcairn
Status: Offline
Points: 2117
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Prophet Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 00:35
Ja s tem, da je ena stran hotela anihilirat cel slovenski narod. To je kr pomembno dejstvo. Nikakor se ne da primerjat partizane in belogardiste po ideologiji. Med partizani so bili posamezniki, ki so zagrešili zločine in bi se jim moralo soditi, če so še živi - ne verjamem, da taknše stvari kdaj zastarijo. Po drugi strani pa bi se moralo soditi vsem belogardistom, ker so držali s hitlerjem. Pa tudi moramo vedeti, da je večina belogardistov pobijala in mučila civilno prebivalstvo.
Komunizem v svoji osnovi ni slab - takšnega so ga naredili ljudje na oblasti. Po drugi strani pa je nacizem zelo negativen v svoji osnovi - in tudi svoje teorije o premoči arijske rase ni nikoli tajil.
Never allow yourself to be used as an instrument of another man's hatred
www.profanity.si
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 01:22
Originally posted by Prophet Prophet wrote:


Komunizem v svoji osnovi ni slab - takšnega so ga naredili ljudje na oblasti. Po drugi strani pa je nacizem zelo negativen v svoji osnovi - in tudi svoje teorije o premoči arijske rase ni nikoli tajil.


Komunizem je slab prav zaradi zasnove - ker daje ljudem na oblasti tolikšno moč.
Back to Top
PiWi View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Russian Federation
Status: Offline
Points: 6062
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote PiWi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 08:11
sm vesela, da si se spravu brat nekropolo... morda bosh pol tud pahorja bolj razumel :)*
Verjeti! http://www.youtube.com/watch?v=smKeH_YEZX8&feature=related * http://www.youtube.com/watch?v=e4fUk5XhGGk * http://www.youtube.com/watch?v=y50GEFjKsZE *
Back to Top
Gorjanec View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Status: Offline
Points: 3791
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gorjanec Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 08:23
Originally posted by Tonckow Tonckow wrote:

Originally posted by Prophet Prophet wrote:


Komunizem v svoji osnovi ni slab - takšnega so ga naredili ljudje na oblasti. Po drugi strani pa je nacizem zelo negativen v svoji osnovi - in tudi svoje teorije o premoči arijske rase ni nikoli tajil.


Komunizem je slab prav zaradi zasnove - ker daje ljudem na oblasti tolikšno moč.

Mnja, pod demokracijo zagotovo ni moč priti do totalitarizma, ane?
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 09:27
Ne, daleč od tega, ampak v komunizmu je oblast že skoraj totalitarna po defaultu - kontrola nad gospodarstvom, mediji... Vse, kar se počne, gre prek vlade že od same vzpostavitve takega sistema in po mojem se to prej izrodi kot v demokraciji.
 
Back to Top
Prophet View Drop Down
Organizator
Organizator
Avatar

Joined: 19.Nov.2007
Location: Pitcairn
Status: Offline
Points: 2117
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Prophet Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 11:30
Originally posted by Tonckow Tonckow wrote:

Ne, daleč od tega, ampak v komunizmu je oblast že skoraj totalitarna po defaultu - kontrola nad gospodarstvom, mediji... Vse, kar se počne, gre prek vlade že od same vzpostavitve takega sistema in po mojem se to prej izrodi kot v demokraciji.
 


To ni osnova komunizma ampak lari-fari. Prebej si kej od Marxa namesto, da bereš definicije s CNN-a.

Never allow yourself to be used as an instrument of another man's hatred
www.profanity.si
Back to Top
Božo IV View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 17.Nov.2007
Location: Botswana
Status: Offline
Points: 1960
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Božo IV Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 12:39
Originally posted by Prophet Prophet wrote:

Originally posted by PiWi PiWi wrote:

to se absolutno strinjam, da se pri objavah najvechkrat ponuja zgolj neke izseke, drobce, izgublja pa se celotna slika oz. se sploh ne gradi ... manjka shirshi kontekst ... ne vem, ne zagovarjam pobojev, ampak Italijani, ki tako tezhijo s temi foibami, enostavno ne vedo, nochejo vedeti, niso seznanjeni z dejstvom, da so pred tem oni zganjali tridesetletni genocid nad nami ... morda na to, she bolj pa na dejstvo kako pomembno je ljudi o"prosvetljevat", kazhe pred dnevi objavljena novica v primorskih, da Italijani mnozhichno kupujejo in berejo Parhorjevo knjigo Nekropola, ki je izshla v italijanskem prevodu po 41 letih odkar je bila napisana...  


Pahor je kul... baje so ga že hotl kandidirat za Nobelovca pa ni hotel sprejet, ker bi v primeru zmage se Nobelova nagrada pisala Italiji.
Sam pr svojih skor 100 letih je pa tip živ kot pa bilo kater mladenič.
I agree...LOL


http://www.myspace.com/sergejskofljanec
http://www.ironmedian.si
http://www.myspace.com/requiemslo
Back to Top
Božo IV View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 17.Nov.2007
Location: Botswana
Status: Offline
Points: 1960
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Božo IV Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 12:45
Originally posted by Prophet Prophet wrote:

Originally posted by Tonckow Tonckow wrote:

Ne, daleč od tega, ampak v komunizmu je oblast že skoraj totalitarna po defaultu - kontrola nad gospodarstvom, mediji... Vse, kar se počne, gre prek vlade že od same vzpostavitve takega sistema in po mojem se to prej izrodi kot v demokraciji.
 


To ni osnova komunizma ampak lari-fari. Prebej si kej od Marxa namesto, da bereš definicije s CNN-a.

 
That`s right...Again...LOLLOL
 
Dobr, da je obstajal komunizem (in še vedno je prisoten), da ma cerkev ob kaj se spotikat (čeprou se nima ob kej)...Big%20smile


http://www.myspace.com/sergejskofljanec
http://www.ironmedian.si
http://www.myspace.com/requiemslo
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 12:48
Originally posted by Prophet Prophet wrote:

Originally posted by Tonckow Tonckow wrote:

Ne, daleč od tega, ampak v komunizmu je oblast že skoraj totalitarna po defaultu - kontrola nad gospodarstvom, mediji... Vse, kar se počne, gre prek vlade že od same vzpostavitve takega sistema in po mojem se to prej izrodi kot v demokraciji.
 

To ni osnova komunizma ampak lari-fari. Prebej si kej od Marxa namesto, da bereš definicije s CNN-a.

In v čem bi osnove lahko ovrgle tezo da je oblast totalitarna. Ne fokusraš se na predpostavke. Poskusi še enkrat.

Back to Top
Božo IV View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 17.Nov.2007
Location: Botswana
Status: Offline
Points: 1960
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Božo IV Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 12:49
Originally posted by Gorjanec Gorjanec wrote:

Originally posted by Tonckow Tonckow wrote:

Originally posted by Prophet Prophet wrote:


Komunizem v svoji osnovi ni slab - takšnega so ga naredili ljudje na oblasti. Po drugi strani pa je nacizem zelo negativen v svoji osnovi - in tudi svoje teorije o premoči arijske rase ni nikoli tajil.


Komunizem je slab prav zaradi zasnove - ker daje ljudem na oblasti tolikšno moč.

Mnja, pod demokracijo zagotovo ni moč priti do totalitarizma, ane?
 
Demokracija je že sama po sebi konfuzna...Sej ni treba bit ravno intelektualc, da vidiš kaj se okol tebe dugaja pod pretvezo "vladavine ljudstva" in "enakosti pred zakonom" in podobnih utvar...LOL


http://www.myspace.com/sergejskofljanec
http://www.ironmedian.si
http://www.myspace.com/requiemslo
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 12:50
Sicer pa lahko empirično pokažemo da je: " komunizmu je oblast že skoraj totalitarna po defaultu "

Prečekirajte sive celice.
Back to Top
PiWi View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Russian Federation
Status: Offline
Points: 6062
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote PiWi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 12:54
kot pravi moj ekofeministichni profesor, reshitev je v zhenskem principu :D
Verjeti! http://www.youtube.com/watch?v=smKeH_YEZX8&feature=related * http://www.youtube.com/watch?v=e4fUk5XhGGk * http://www.youtube.com/watch?v=y50GEFjKsZE *
Back to Top
Prophet View Drop Down
Organizator
Organizator
Avatar

Joined: 19.Nov.2007
Location: Pitcairn
Status: Offline
Points: 2117
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Prophet Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 12:59
Originally posted by mizzi mizzi wrote:

Sicer pa lahko empirično pokažemo da je: " komunizmu je oblast že skoraj totalitarna po defaultu "

Prečekirajte sive celice.


žal tvoji argumenti ne držijo. Vsi komunizmi, ki so bili prisotni v državah so bili precej daleč od tega kar je Marx pisal.
Po drugi strani je pa demokracija tiranija večine.
Never allow yourself to be used as an instrument of another man's hatred
www.profanity.si
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 13:02
Demokracija je postavljena na dveh temeljih in nobeden od teh niso volitve:
1. enakost : nikograr ob rojstvu zakoni ne smejo omejevati da bi postal kar hoče
2. svoboda: zaradi prepričanj ne morš bit kaznovan. oz lahko se ravnaš po svojih prepričanjih

komunizem:
1.enakost: velja
2. svoboda: ne velja

tole vsaj na teor. ravni ...

če pa mal razširiš:
DEM + KAP:
1. enakost
:Vsakndo ima možnost da razvije svoje potenciale?  Niti ne
2. svoboda: zaradi prepričanj ne morš bit kaznovan. oz lahko se ravnaš po svojih prepričanjih. In te meediji in družba ne izloči. (niti ne)
KOM:
1. enakost : Vsakndo ima možnost da razvije svoje potenciale?  Niti ne
2. svoboda: zaradi prepričanj ne morš bit kaznovan. oz lahko se ravnaš po svojih prepričanjih. In te meediji in družba ne izloči. (niti ne)Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 13:03
Viš k ne veš kaj je demokracija.
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 13:03
Originally posted by Prophet Prophet wrote:

Originally posted by mizzi mizzi wrote:

Sicer pa lahko empirično pokažemo da je: " komunizmu je oblast že skoraj totalitarna po defaultu "

Prečekirajte sive celice.


žal tvoji argumenti ne držijo. Vsi komunizmi, ki so bili prisotni v državah so bili precej daleč od tega kar je Marx pisal.
Po drugi strani je pa demokracija tiranija večine.

Teorija KOM vs teorija DEM? Brezveze
Back to Top
Božo IV View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 17.Nov.2007
Location: Botswana
Status: Offline
Points: 1960
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Božo IV Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 13:11
Originally posted by Atheist Atheist wrote:

Nadškof genocida

Vloga rimskokatoliške cerkve v balkanskem holokavstu

Nadškof Stepinac (v črnem) in vatikanski odposlanec Marcone, ki jima sledi nacistični general.
foto: Iz knjige Nadškof genocida, Marco Aurelio Rivelli, Ciceron, 2007

Švicarski politolog Marco Aurelio Rivelli je leta 1998 napisal knjigo NADŠKOF GENOCIDA, Nadškof Stepinac, Vatikan in ustaška diktatura na Hrvaškem v letih 1941-1945. Oktobra istega leta pa je papež Janez Pavel II. Alojzija Stepinca, ki je bil v času Pavelićevega ustaškega režima zagrebški nadškof, posmrtno razglasil za blaženega.

Najbolj znana ustanova za raziskovanje nacističnih zločinov, Center Simona Wiesenthala, je od Vatikana sicer zahtevala, da z razglasitvijo počaka, dokler se ne razišče Stepinčeva vloga med drugo svetovno vojno. Ta raziskava bi morala temeljiti tudi na dostopu do vatikanskih arhivov, Center pa je opozoril na številne dokaze, "da je kardinal Stepinac podpiral ustaško državo, ki je bila marionetna država nacistične Nemčije, in blagoslovil njenega poveljnika Anteja Pavelića". Direktor oddelka za mednarodne odnose v Centru Shimon Samuels je še dodal, da "bi odločitev, da se počaka na nepristransko razsodbo neodvisnih zgodovinarjev, ublažila občutek, da gre za dejanje, ki je v najboljšem primeru provokacija, v najslabšem pa zgodovinski revizionizem". A poziv na odločitev Vatikana ni vplival. Janez Pavel II. je v romarskem središču v Mariji Bistrici blizu Zagreba pred stotisočglavo množico beatificiral kardinala Stepinca, ki ga je hrvaški predsednik Franjo Tuđman malo pred tem označil za "mučenika komunističnega režima". Ljudem je ob tem spregovoril o spravi, odpuščanju in tragični zgodovini: "Iz vsega srca želim, da se v tem delu Evrope ne bi nikoli več ponovile nečloveške razmere, ki smo jim bili v tem stoletju večkrat priča."


Mučenik in svetnik

A ko je Janez Pavel II. govoril o "mučeniku Stepincu" in njegovem trpljenju ter "treh velikih zlih stoletja: fašizmu, nacizmu in komunizmu", je pozabil na ustaško diktaturo in balkanski holokavst ter vlogo rimskokatoliške cerkve v njem. Za obliko "pozabljivosti", ki je danes na Balkanu precej razširjena, pa ne trpi švicarski politolog Rivelli. Obširno zgodovinsko delo, ki je konec lanskega leta izšlo tudi v slovenskem prevodu, je podrobno dokumentiran popis ustaških grozodejstev, v katerih je neposredno sodelovala hrvaška katoliška cerkev z nadškofom Stepincem na čelu. V obdobju ustaškega režima Stepinac po občečloveških merilih ni bil nikakršen svetnik. Je morda prav zato lahko postal katoliški "svetnik", ker je do popolnosti uresničeval cilje svoje cerkvene ustanove? Vatikan ga je razglasil za blaženega prav zaradi njegovega kolaboriranja pri ustvarjanju "Kristusove ustaške Hrvaške" z "bodalom in s križem".

Goreč antikomunist, ki je po zlomu nacifašizma upal, da bodo anglo-ameriški zavezniki uničili Beograd in Moskvo z atomsko bombo, ni nikoli obsodil zverinskih ustaških pobojev 700.000 Srbov, 90.000 Judov in več deset tisoč Romov, ki so jih v prvi osebi izvajali tudi številni katoliški duhovniki. Poveljnik koncentracijskega taborišča Jasenovac, frančiškanski redovnik Miroslav Filipović Majstorović, se je z nočnih pobojev vračal "v okrvavljenih oblačilih" in se v kolektivni spomin svojih žrtev vpisal kot fra Satan. Predstojnik ustaškega "verskega oddelka za spreobrnitve", katoliški duhovnik Dionis Juričević, pa je pravoslavce, ki jih je množično prisilno spreobračal, nagovarjal z besedami: "Dobro vemo, kam bomo poslali tiste, ki bodo zavrnili krst. Severna območja sem že očistil vseh, od otrok v plenicah do starcev. Če bo treba, bom to naredil tudi tukaj, kajti danes ni greh ubiti niti sedemletnega otroka, če povzroča sitnosti našemu ustaškemu režimu ... Naj vas nikar ne zavedejo moja redovniška oblačila. Vedite, da takrat, ko je treba, vzamem v roke mitraljez in pobijem vse, ki se upirajo državi in ustaškim oblastem." A to sta le dva iz množice zločincev v duhovniških oblačilih, ki jih rimskokatoliška cerkev ni nikoli obsodila. Še več, ko je versko fanatični in rasistični ustaški režim skupaj z nacifašizmom propadel, je cerkev zločinskim duhovnikom omogočila, da so se poskrili v njenih ustanovah.

Podatke o več sto tisoč na najgrozovitejši način pobitih Srbih, Judih in Romih potrjujejo viri anglo-ameriških zaveznikov, pa tudi dokumenti nemških nacistov in italijanskih fašistov. Dodatno jih podkrepijo dokumentarne in "spominske" fotografije iz arhivov ustaških klavcev in njihovih cerkvenih sodelavcev, ki so skupaj gradili "čisto hrvaško-katoliško raso". Eden od njih je bil tudi nadškof Stepinac, ki je z blagoslovom Vatikana sodeloval pri "prostovoljnem spreobračanju" pravoslavnih Srbov v katolištvo, prejel najvišje ustaško odlikovanje za nevojake, "velered", in se na slovesnostih družil z diktatorjem, ki so mu, kakor je zapisal italijanski novinar, diplomat in književnik Curzio Malaparte, njegovi zvesti ustaši v dar prinašali iztaknjene človeške oči: "Med pogovorom sem opazoval okroglo pleteno košaro iz šibja, ki je bila na pisalni mizi, levo od poglavnika ... Mislil sem, da gre za ostrige, ki so jim odstranili lupino, tako kot tistim, ki jih je na londonskem Piccadillyu včasih mogoče videti razstavljene na velikih pladnjih v izložbah trgovin Fortnum and Mason. Casertano [italijanski minister v Zagrebu] me je pogledal in mi pomežiknil: 'Bi ti bila všeč, kaj, dobra juha iz ostrig!' 'So te ostrige iz Dalmacije?' sem vprašal poglavnika. Ante Pavelić je dvignil pokrov košare in pokazal tiste morske sadeže, tisto sluzasto in zdrizasto maso ostrig, in s svojim značilnim dobrim in utrujenim nasmehom dejal: 'To je darilo mojih zvestih ustašev: dvajset kilogramov človeških oči.'"

Ustaše pa so zanimali tudi zlato in dragocenosti njihovih žrtev. Ob zlomu nacifašizma je del naropanega bogastva, ki jim ga ni uspelo spraviti na varno, skrival prav zagrebški nadškof. In ko je večini nacifašističnih zločincev uspelo pobegniti iz Evrope tudi ob pomoči vatikanskih oblasti, je Stepinac ostal v Titovi Jugoslaviji, kjer je takoj obsodil komunistični režim in vse do smrti igral vlogo mučenika.


Kristusovi vojščaki

Rivelli je med pripravo gradiva za knjigo opravil intervjuje z nekdanjimi ustaši in s predstavniki cerkve, pa tudi z žrtvami, ki jim je uspelo preživeti množične poboje: "Številni stari ustaši so ohranili svojo zgodovinsko fanatično zločinsko nadutost in zagovarjajo legitimnost balkanskega holokavsta v imenu svete Hrvaške, navdihnjene z najbolj mračnjaškimi zapovedmi katoliške vere. Številni ugledni predstavniki klera zanikajo množično pobijanje ali zmanjšujejo njegov pomen ali pa si drznejo navajati prazna opravičila. Najpogosteje se odzovejo z nelagodjem, zadrego, razburjenjem: eden od visokih rimskih cerkvenih dostojanstvenikov je to mojo rekonstrukcijo zgodovine označil za diabolično delo, ki me bo pripeljalo v pekel. Starejši Srb, ki je ubežal pred poboji v koncentracijskem taborišču Jasenovac, kjer je bil priča mučenju in uboju svoje sestre, svoje žene in treh otrok, mi je s solzami v očeh dejal: `V tistem koncentracijskem taborišču, v tistem peklenskem obroču sem se vsak dan prisilil, da sem pomislil na boga: zato, da bi ga preklel.'"

Visoki predstavnik rimskokatoliške cerkve, ki "ni niti s prstom mignil, da bi ustavil etnično-verski genocid", je umrl naravne smrti v svoji rodni župniji, Vatikan pa ga je razglasil za blaženega. Največji zločinci, ustaški vodje in visoki cerkveni dostojanstveniki, ki so dejavno sodelovali v balkanski "krvavi kopeli", so pobegnili pred roko pravice in svoje delo "božjih poslancev" nadaljevali v Latinski Ameriki, Francovi Španiji in cerkvenih ustanovah po Evropi in svetu. Navadni "Kristusovi vojščaki", ki so pod ustaškim režimom v imenu boga pobijali "krivoverce", niso imeli takšne sreče. Del tistih, ki jim je uspelo pobegniti pred Titovo vojsko, so Angleži in Američani zaradi slovesa, pridobljenega v balkanskem holokavstu, poslali nazaj na kraj zločina. Njihove kosti danes odkopavajo tudi v množičnih grobiščih po Sloveniji.

Toni Dugorepec

 
 
S temo Jasenovac sem se ukvarjal pred nekaj časa, Dugorepec pa je napisal prav lep članek o tem in svinjskem ustaškem klanju, ki ne bo nikoli oproščeno...
 
Vaša mnenja? (Prosim, da neinformirani o teh dogodkih ne podajate laičnih, nakladaških mnenj, brez preverjenih podatkov)
 
Kakšno je vaše stališče do povojnih pobojev?
 
Tut meni je zanimivo vse kar je povezano s predvsem katoliško cerkvijo...Zločini, ki so se dogajali v tki. NDH so eni izmed najhujših na lestvici človeških svinjarij...In vse to se je dogajalo v vednosti cerkve...Bla, bla...Sej se bomo še razpisal, sam pol bojo na ta forum hodil le še death metalci (pa še ti z dobrim želodcem in toleranco)...Big%20smile


http://www.myspace.com/sergejskofljanec
http://www.ironmedian.si
http://www.myspace.com/requiemslo
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 13:14
Ti si prebral pa si še kar fagmetalc. Tako da se ni za bat da bi trešerji ne zdržali.
Back to Top
Božo IV View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 17.Nov.2007
Location: Botswana
Status: Offline
Points: 1960
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Božo IV Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 13:18
Originally posted by mizzi mizzi wrote:

Ti si prebral pa si še kar fagmetalc. Tako da se ni za bat da bi trešerji ne zdržali.
 
Gleda na tjabe mal dvomim...Wink


http://www.myspace.com/sergejskofljanec
http://www.ironmedian.si
http://www.myspace.com/requiemslo
Back to Top
Božo IV View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 17.Nov.2007
Location: Botswana
Status: Offline
Points: 1960
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Božo IV Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 13:19
Originally posted by mizzi mizzi wrote:

Ti si prebral pa si še kar fagmetalc. Tako da se ni za bat da bi trešerji ne zdržali.
 
Kak šiht pa j tu, če si fagmetalc?


http://www.myspace.com/sergejskofljanec
http://www.ironmedian.si
http://www.myspace.com/requiemslo
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 13:27
Tak ki pripravlja ljudi da jim vladajo ideologije in religije.
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 13:34
Originally posted by Prophet Prophet wrote:

Originally posted by Tonckow Tonckow wrote:

Ne, daleč od tega, ampak v komunizmu je oblast že skoraj totalitarna po defaultu - kontrola nad gospodarstvom, mediji... Vse, kar se počne, gre prek vlade že od same vzpostavitve takega sistema in po mojem se to prej izrodi kot v demokraciji.
 


To ni osnova komunizma ampak lari-fari. Prebej si kej od Marxa namesto, da bereš definicije s CNN-a.

 
  Hm, to res ni moje področje, ampak komunizem razumem nekako takole: potem ko se pripeti razlastitev kapitalistov in nacionalizacija bogastva, pridejo na vrsto planerji družbe, ki (seveda v imenu "skupne blaginje") usmerjajo nadaljnjo distribucijo dobrin in gospodarsko usmeritev. Konkurenca med nekdanjimi lastniki podjetij je odpravljena, pride do monopolov, moč odločanja o nadaljnjem početju v državi je v rokah peščice.
 
  Ne vem, ampak tega, da je tovarna "v rokah delavcev" si ne morem predstavljati drugače kot da o tovarni odločajo predstavniki delavcev (seveda v imenu skupne blaginje, bla bla). In podobno o državi v imenu vseh odloča nekaj posamznikov.
 
Sem kaj zgrešil? Mnenja vseh dobrodošla, ker mi je ta  tema zanimiva.
 
Kaj od Marxa priporočaš (knjigo, ki si jo dejansko prebral)? Še bolj pa bom vesel, če v nekaj stavkih poskusiš razložiti, kako si je Marx zamislil ta pravični sistem.


Edited by Tonckow - 22.Feb.2008 at 13:39
Back to Top
Božo IV View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 17.Nov.2007
Location: Botswana
Status: Offline
Points: 1960
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Božo IV Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 13:37
Originally posted by mizzi mizzi wrote:

Tak ki pripravlja ljudi da jim vladajo ideologije in religije.
A pol smo vsi fagmetalci?


http://www.myspace.com/sergejskofljanec
http://www.ironmedian.si
http://www.myspace.com/requiemslo
Back to Top
Play2kill View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Slovenia
Status: Offline
Points: 489
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Play2kill Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 13:38
Originally posted by Prophet Prophet wrote:


Originally posted by mizzi mizzi wrote:

Sicer pa lahko empirično pokažemo da je: " komunizmu je oblast že skoraj totalitarna po defaultu "Prečekirajte sive celice.
žal tvoji argumenti ne držijo. Vsi komunizmi, ki so bili prisotni v državah so bili precej daleč od tega kar je Marx pisal.Po drugi strani je pa demokracija tiranija večine.


sploh ne vem zakaj se pogovarjate o komunizmu...ker ga nobena država dejansko ni dosegla
to so ble socialistične države...big difference
Life is all in vain, for only ashes will remain
Back to Top
Božo IV View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 17.Nov.2007
Location: Botswana
Status: Offline
Points: 1960
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Božo IV Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 13:45
Originally posted by Play2kill Play2kill wrote:

Originally posted by Prophet Prophet wrote:


Originally posted by mizzi mizzi wrote:

Sicer pa lahko empirično pokažemo da je: " komunizmu je oblast že skoraj totalitarna po defaultu "Prečekirajte sive celice.
žal tvoji argumenti ne držijo. Vsi komunizmi, ki so bili prisotni v državah so bili precej daleč od tega kar je Marx pisal.Po drugi strani je pa demokracija tiranija večine.


sploh ne vem zakaj se pogovarjate o komunizmu...ker ga nobena država dejansko ni dosegla
to so ble socialistične države...big difference
Tut tu j res...Clap


http://www.myspace.com/sergejskofljanec
http://www.ironmedian.si
http://www.myspace.com/requiemslo
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 13:47

Ampak socialistična država naj bi bila pot do komunistične, tako da po mojem je smiselno o tem govoriti. Če že ni smiselno, mi je pa vsaj zanimivo. :)

Back to Top
Prophet View Drop Down
Organizator
Organizator
Avatar

Joined: 19.Nov.2007
Location: Pitcairn
Status: Offline
Points: 2117
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Prophet Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 13:56
Tončkov: razlagaš si komunizem prek kapitalizma oziroma z ekonomijo. Te stvari ne držijo čist pa še to je en del komunizma. Poenostavljenosi napisu in spet te stvari bi nekako bolj ustrezale nekem vmesnem sistemu - recimo komunizma in kapitalizma (tako je tudi bilo v dostih "komunstičnih državah".
Prva stvar, ki jo moremo vedet je, da razlikujemo komunizem kot ideologijo in komunizem v smislu ekonomije.
Problem komunizma so bili njegovi nesposobni voditelji, ki so obenem bili politiki. Za voditelja komunstične države ne bi mogel imeti politika ali pa človeka, ki ni usposobljen na področjih ministerstev.
Drugi problem so seveda ljudje - v današnjem svetu prav zarad njih tudi ne bi mogel ostati - ker enostavno je še preveč ljudi, ki jih zanima le povečevanje in kopičenje bogastva. Komunizem pač rabi enotnost in solidarnost. Predvsem pa rabi dobre ljudi.

Sicer Marx ni edini, ki je utemeljil komunistično ideologijo.
Po moje bo enkrat čas za to, da bojo ljudje pripravljeni na komunizem - ampak to še ne bo kmalu. Tudi Komunizem ne bo danes nobenega rešil pred Kapitalizmom.

Lahko prebereš Marxov kapitalizem.
Vem, da veliko ostalo ne dorečenega ampak se mi trenutno mudi.
Never allow yourself to be used as an instrument of another man's hatred
www.profanity.si
Back to Top
Božo IV View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 17.Nov.2007
Location: Botswana
Status: Offline
Points: 1960
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Božo IV Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 14:01
Originally posted by Prophet Prophet wrote:

Tončkov: razlagaš si komunizem prek kapitalizma oziroma z ekonomijo. Te stvari ne držijo čist pa še to je en del komunizma. Poenostavljenosi napisu in spet te stvari bi nekako bolj ustrezale nekem vmesnem sistemu - recimo komunizma in kapitalizma (tako je tudi bilo v dostih "komunstičnih državah".
Prva stvar, ki jo moremo vedet je, da razlikujemo komunizem kot ideologijo in komunizem v smislu ekonomije.
Problem komunizma so bili njegovi nesposobni voditelji, ki so obenem bili politiki. Za voditelja komunstične države ne bi mogel imeti politika ali pa človeka, ki ni usposobljen na področjih ministerstev.
Drugi problem so seveda ljudje - v današnjem svetu prav zarad njih tudi ne bi mogel ostati - ker enostavno je še preveč ljudi, ki jih zanima le povečevanje in kopičenje bogastva. Komunizem pač rabi enotnost in solidarnost. Predvsem pa rabi dobre ljudi.

Sicer Marx ni edini, ki je utemeljil komunistično ideologijo.
Po moje bo enkrat čas za to, da bojo ljudje pripravljeni na komunizem - ampak to še ne bo kmalu. Tudi Komunizem ne bo danes nobenega rešil pred Kapitalizmom.

Lahko prebereš Marxov kapitalizem.
Vem, da veliko ostalo ne dorečenega ampak se mi trenutno mudi.
 
Kam zdej grš k j glih fajn ratal? LOLLOL


http://www.myspace.com/sergejskofljanec
http://www.ironmedian.si
http://www.myspace.com/requiemslo
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 14:01
Originally posted by Božo IV Božo IV wrote:

Originally posted by mizzi mizzi wrote:

Tak ki pripravlja ljudi da jim vladajo ideologije in religije.
A pol smo vsi fagmetalci?

Nekatri manj , nekateri bolj
Back to Top
PiWi View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Russian Federation
Status: Offline
Points: 6062
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote PiWi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 15:29
muj profesor na faxi je djal, da komunizem ni she rekel zadnje besede... ju3 vm prpopam en predlog reshitve... che ne pozabm...
amm.... dejte kej povedat o shvici
Verjeti! http://www.youtube.com/watch?v=smKeH_YEZX8&feature=related * http://www.youtube.com/watch?v=e4fUk5XhGGk * http://www.youtube.com/watch?v=y50GEFjKsZE *
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 17:36
So mi isto rekl na filofaxu Smile... sam pa bolj podpiram teorijo, da bo kapitalizem sam sebe izčrpu oz. se kokrkol 'spotaknu' ob svojo požrešnost, kar bo sprožl veliko vojno... bla bla... bomba...  bla bla... kaos...
 
Big%20smile Enkrat so me ustval novinarji Gorenjskega glasa pa me vprašal o mnenju vladnih reform za izboljšanje položaja delavcev (al krkol že... nism poslušu... novinarka se je še clo smejala, ko sm v prvi odgovor dvakrat naglas zasmrču). Pa sm v naglici reku, da bi blo potrebno razmišlat o novem sistemu, ki bi nekak spominju na komunizem oz. socializem. Kokr vem tistga niso objavl, sem pa še kr mal v strahu, da me na domu obišče 'črna limuzina mestne policije' Smile.
 
Ogromna ovira 'pravičnemu sistemu' je človeška narava - ko je človeku enkrat dana oblast, se bo skor nagonsko poslužu vseh možnosti, da bo to moč zadržu oz. jo še povečal.
Back to Top
Guests View Drop Down
Guest Group
Guest Group
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Guests Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 17:38
Aja Švica... am... 'V naši stavbi je tako vroče, da imam podpazduhe polhne švica.' Wacko
Back to Top
Kilroy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Zimbabwe
Status: Offline
Points: 1411
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kilroy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 18:00
Mmmm Švica... čoklad, armi najf, kuku klok, zbrinc, fondi mit kirš, Coroner,... tega je ful, ne vem kje začet :)
ブレードランナー
Back to Top
Kilroy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 16.Nov.2007
Location: Zimbabwe
Status: Offline
Points: 1411
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kilroy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22.Feb.2008 at 18:03
Originally posted by Prophet Prophet wrote:

Sicer Marx ni edini, ki je utemeljil komunistično ideologijo.


Nš profesor za filozofijo na faxu je biu jezn na Marxa. Ker naj po njegovem ne bi nč novga odkril, samo zbral je skupaj od drugih narejene zadeve...
ブレードランナー
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0,297 seconds.