![]() |
kam sodijo kolesarji - spreminjanje infrastrukture |
Post Reply
|
Page <1 345 |
| Author | |
Mitja M.J.
Senior Member
Joined: 18.Aug.2008 Location: Slovenija Status: Offline Points: 5322 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 11.Mar.2024 at 20:56 |
|
Drive out sem glih v petek na letališki vidu... zaropotalo je kolo na havbi...
|
|
|
MacGyver je zakon!
|
|
![]() |
|
frogstomp
Senior Member
Joined: 16.Nov.2007 Location: Slovenia Status: Offline Points: 12340 |
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 12.Mar.2024 at 09:58 |
|
Če spletne komentarje jemljemo kokr tok resno je situacija kr nerešljiva - točno vemo, kako se bo dojelo kolesarja, ki si vzame več prostora, kot mu "pripada".
Prevladujoče mnenje je da so ceste generalno za motoriziran promet, vse ostalo je anomalija. To se kar agresivno utemeljuje. Nekaj let nazaj so eno gozdno pot med Kranjem in Šenčurjem asfaltiral. Men je tale pot ideal - ločena od prometa, večji del poti v senci gozda, prav prijetno poleti. Tako bi moralo bit za moje pojme. Ampak.. na eni strani so tablo, ki označuje prepoved za motorizirana vozila razen za lastnike parcel in kmetijsko mehanizacijo zruval, na drugi strani pa odšravfal. Na začetku so redarji še pisali tu kazni, zdaj jih že leta nisem videl. Jst še vedno stavim na to, da bo sprememba prišla s tem, ko bo prometa preveč, tolk da bodo ljudje zataknjeni v prometu in bodo celo poletje kolesarji šibali mimo - da bodo nastale cele kolone kolesarjev, s tem povečale vidljivost, varnost v številkah... in pokazale drugim, da se da drugače. Da je to neskončno boljš kot bit zataknjen v prometu. Ampak ta trenutek je debata precej avtocentrična - skoraj se moram besednjaka podobnega feminističnemu posluževat tu... Če je kolesar letel čez havbo se bo prvo pogledalo, da slučajno ni imel slušalk. Ker to, da tam poslušaš eno knjigo je gotovo krivo, da te je en nagazil. To, da ima človk v avtu okoli sebe kovinsko kletko z 4 mrtvimi conami, je zvočno izoliran in vozi s hitrostjo, kjer je minimalna zavorna pol + reakcijski čaz nekaj kratnik dolžine površine, ki jo zavzema v avtu... + da si zvočno izoliran in imaš še radio prižgan... to je normalizirano. govorim o ljudski percepciji ne o zakonu, ki bi pri takem trku pripisal krivno vozniku. Ampak to so pač vozniki - prepričani, da je za nesrečo kriv nekdo, ki se vozi po omejitvi ali pod, in je tako naredil divjaka zadaj živčnega. |
|
![]() |
|
frogstomp
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 02.Apr.2024 at 08:49 |
|
LPP objava
![]() Tale LPP objava me bode v oči. Ne zaradi same akcije LPP (ki je čisto ok), kot zaradi visokega deleža jezečih smejčkov v primerjavi s klasičnimi pavčki... in komentarji. In posebej komentarji, ki niso sami sebi zmožni slediti do logičnih zaključkov. Komentatorji prepoznavajo da: - infrastruktura ni ustrezna (kolesarske včasih spredaj, včasih zadaj za avtobusno, vsekakor pa tako blizu, da potniki gor kempajo) - ugotavljajo, da itak potniki gledajo v telefon, so zatopljeni v svoje misli, izstopajo v nepreglednih skupinah in zagazijo direktno na to kolesarsko. In ker spričo teh razlogov LPP na vrata nalima opozorilo, oz. prosi za pozornost... ima zdaj mnogo ljudi uničen dan.
Začenjam vlečt vzporednice med LGBTergt435t4w32r3wr skupnostjo in kolesarji :) ![]() |
|
![]() |
|
frogstomp
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 18.Nov.2024 at 15:17 |
|
Po letih gonjenja shit bicikla sem malo firbcal kaj bi novega uzel, pa vidim da je trg čisto zblaznel.. Ok, zdej so neke akcije, kjer so bicikli z 80% popusti 600e (kar veliko pove o neverjetnih maržah) ampak.. še pred kratkim, ko sem se sprehodil po kolesarskih trgovinah.. sem večinoma videl neke vesoljske oblike, nič več podobne običajnim kolesom, pa vse je ranga 2-3k ?!
In potem me najde tale oglas.. https://www.kajkupiti.si/nasi-testi/duotts-c29-elektricno-kolo-test.html Električn bike, ki ga stegne 50+ in ni blazno težji od navadnega gorca (že prej sem imel 29inch, kar je ubistvu za moj gištel preveliko kolo, pa sem se nekako navadil)... "Sellingpoint" zame je bil, da če vzamem dol baterijo je ubistvu to navadn gorc z 21 prestavami (redko videno na električnih) Plačal po netu, potem pa padel v raziskovalni rabbithole. Tole je potrebno registirat kot moped.. Ok, berem po netu kje to uredim... so članki AVP in podobno.. kličem svojo zavarovalnico pa so se čudili... Kakorkoli... hitro sem se navadil in mi je zaenkrat prov supr.. v gmajni pleza po koreninah kot da ni nič, throttle prav pride da te potegne iz kakšne zoprne luknje ali da hitro prečiš križišče iz nule. V Ljubljani sem iz Kranja v 40 minutah, se pa ravno tako kot pri navadnem biciklu prijetno utrudim, samo da se čez klance ne cjazim 10 na uro.. Drugi del zajčje luknje pa je, da teh biciklov nihče ne želi popravljat.. kolesarski servisi se jih izogibajo, furajo svojo robo in ne jebejo.. tako da sem se malo poglobil in ga sam pričel malo šravfat.. prejšnji teden sem upgradeal bremze na hidravliko in s tem tudi starega malo pošravfal, čemur sem se prej izogibal. Pa še to... ko sem videl kako zadeva stegne in da me z njim srce vleče na makedam, v blato, v hrib, na neke zametke downhilla.. ni več dileme. Kupil sem moped čelado. Debate o tem smo že imeli tu. Nisem fen obveznih, ker bo učinek predvsem ta, da bo nadzor doletel tiste, ki gredo z biciklom po mestu do trgovine, mesta pa precej delajo na tem, da se kolesarje spelje tako, da je z avtomobili čimmanj stika. Kakorkoli, če se bo kdo odločal za nakup. V drugem tednu lastnišva priporočam in se ga da sprobat v Kranju. |
|
![]() |
|
frogstomp
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 21.Jul.2025 at 12:57 |
|
Sprašujem se, a res ni mogoče dobre stvari narest na način, da se je ne občuti kot slabo, vsiljivo, predrzno, nesramno, nedemokratično, na silo, brez občutka, ignorantsko, vzvišeno, nepotrebno, nepopolno, nepremišljeno. Od dans naprej je v centru mesta trajno spremenjen prometni režim - glavna ulica je odslej izkjučno peš cona. Najprej, malo ozadja. Kranj je po letih in letih kritike in prizadevanj končno dosegel svoj zdaj pa že 20 let deklariran cilj. Oživeti mestno jedro, ki je nekako crknilo s pojavom veleblagovnic na obrobju. Spomnimo. V 70ih so bili mestni trgi parkirišča, stavbe centra pa poslovni prostori, trgovine, mesnice, galanterije, raztrosene bolj in manj nišne poslovalnice, ki so zdaj združene v megamarketih pod eno streho. Potem so skladno z evropsko vizijo, da centri mest niso platforma za gretje stoječe pločevine ampak imajo zgodovinsko, arhitekturno in prenekatero boljšo vrednost kot biti parkirišče… zjagali avto onstran potopnih količkov. In nekih 20 let od mesta ni bilo nič. Prazno, sivo, dolgočasno, par beznic, ekonomija pijančkov. In nato je po letih oglaševanja mesta kot privlačne destinacije z zgodovino, ponudbo in zgodbo… Zavod za turizem in druge institucije z vizijo in predvsem poletnim programom dosegeli nemogoče. Mestno jedro je živo! To seveda podpiramo. V sklopu tega se je odprlo par dobrih restavracij,.. Ki so se ob uspehu in dobri obiskanosti prostorsko razpasle kot Izrael čez Palestino. Ker pa je Prešernova ulica tudi glavna pot, stari del mesta na skali povezuje Zlato polje in Planino, je ta prej široka ulica, zdaj ožina z mnogimi vrtovi restavracij postala konfliktna točka. Promet na gumah se ne meša dobro s turisti, ki zijajo naokoli in zvijajo vrat, da se vidijo samo še kosmate nosnice. Še v cvetlične lončke se zaletavajo. In seveda moreš na kolesu na takega uživača posebej pazit. In načeloma ti je na kolesu to popolnoma jasno in samoumevno. Da zmanjšaš hitrost in pričakuješ nenadno spremembo vektorja. Seveda ni vsem to jasno. Imaš v populaciji ta profil ljudi s čelom višine za dva prsta, kjer je med ušesi prostora ravno za možgane plazilca, frontalni korteks pa se plošči tja ob debelo lobanjo. Gre ubistvu za manjšino delikventne sociopatske mladine, nekih skircarskih gaserjev, ki divjajo po tem in po drugih delih mesta, da jim mora vse odskočit s poti. Poskušam razumet. Star sem in sem malo iz forme pri teh stvareh.. Ampak če pogledam današnjo populacijo račjefrisnih žnabljaric, si lahko kvečjem mislim, da orkestrirajo eno tako spolno selekcijo, da enostavno moreš bit največji kreten na vasi, če hočeš kej dobit "za parkirat". In to se potem odraža v tej populaciji ljudi, ki ima na videz eno samo funkcijo: da ti gre čimbolj na jetra s svojim ostudnim vedenjem. Policija bi z njimi lahko zelo intimno rešila spor in individualno polovila teh nekaj ljudi. Ampak ne. Kot se nismo naučili iz konfliktov bližnjega vzhoda, se tudi tu očitno ne bomo: kolektivno kaznovanje zaradi grehov posameznikov enostavno ni prav. Zgodilo se bo namreč to: starejša generacija mi deluje imuna na prometno signalizacijo - vozijo se, tako kot so se vozili zadnjih 70 let. In taki bodo jasno s svojim rjavečim rogom prišli v mestno jedro in na poziv miličnika seveda ustavili in setopili… in dobili okoli 100e globe. Medtem ta neukročena mularija s skricami, ki pospešijo na 50 hitreje od športnih avtov ustavljala na pozive kepsov in redarjev enostavno ne bo.. Ker bodo že na drugem koncu mesta preden se bo tista masa, ki ima prav tako na tisto lobanjo z 2 prsti čela priklopljen še štirojni podbradek, pognala v dir. Skratka center rabi funkcijo tranzita. In če ima glavna ulica boljši namen kot biti tranzitna cona, torej postane namesto cone transporta cona destinacije je potrebno najti alternative. Iz Planine na Zlato polje gre - vzporedna Tavčarjeva (mimo Cukrarne in Delfina).. Ampak je enosmerna. V drugo smer pa moraš po novem 300m naokoli po ulicah z mnogimi jaški in nepreglednimi ovinki in zelo neinuitivno kontra smer vožnje svoji destinaciji. Čez 2 tedna bomo v novicah brali, da je tamkajšnjim prebivalcem itak prekipelo, ker je prej mirna spalna ulica zdej dirkališče za vse te gaserje. Ali pa sem premalo vizionarski pa bo ta nov promet oživel tiste ulice, in bodo s časoma prav tako postale destinacije, in se nas bo zjagalo nekam drugam. Kakorkoli. Vstrajam, da nekdo, ki je podpisnik te ureditve ni ustrezno premislil vsega. Seveda se je pripeljal z avtom na zagarantirano parkirišče in ne bo po novem žrtev svojega predpisa. Bo pa žrtev tist avstrijski par, ki se je v Kranj s svojim električnim kolesom pripeljal na kavo. Pa žrtev bo Wolt dostavljalec. Pa žrtev bo mlada družina s tamalim na poganjalčku, kjer potem tistemu redarju lahko zaupaš kvečjemu, da bo narobe presodil situaciji (spominm na afero covid rogljiček). Pravijo na občini, da lahko bicikl pelješ za ušesa. Ehm… Če vidiš kolesarja, kako pelje svoj bicikel za ušesa ga vprašaš, kaj je narobe in mu poveš kje lahko zračinco kupi. Ni to način, l’dje. In v končni fazi, kakšen razgled dajemo turistom, ki se bodo tam basali s pico in gledali policijo, kako starostnikom piše kazni? Slabo, sramotno je tole. Rešitev je čisto enostavna - Tavčarjeva ulica more postati dvosmerna za kolesarski promet. Na občini pravijo, da se zaradi ožine ne morejo srečati nasproti vozeči kolesarji. Kot da ne delamo tega že celo življenje no. |
|
![]() |
|
frogstomp
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 02.Jun.2026 at 13:44 |
![]() |
|
frogstomp
Senior Member
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 26.Aug.2026 at 14:28 |
|
Kolesarska knjižnica v Ljubljani
Dbest! Zastonj izposoja podarjenih obnovljenih biciklov do 3 mescev. Upam da kej takega čimveč mest pofura. |
|
![]() |
|
Post Reply
|
Page <1 345 |
| Tweet |
| Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |