Paranoid Metal Webzine Homepage
Forum Home Forum Home > Paranoid > Metal Club
  New Posts New Posts RSS Feed - Ta album je pa slabo ocenjen...
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Ta album je pa slabo ocenjen...

Post Reply Post Reply
Author
Senior Member
Senior Member

Status: Online
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mitja M.J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Ta album je pa slabo ocenjen...
    Posted: 08.Sep.2025 at 21:36
Še en moj umotvor. Rad pogledam diskografijo bandov. Pa malo zgodovino, pa timeline... Sej si ne zapomnim vsega, ampak nekaj mi pogosto pade v oči.

Ocene.

Moja najljubša metal stran (po Paranoidu seveda), je Metalstorm. Mi je ljubša od metalarchives, ker se mi zdi bolj pregledna. Še posebno kar se ocen tiče. Te so seveda subjektivne. Kako boš sicer glasbo ocenjeval? Meni je ta komad kul, tebi ni. In kaj je zdaj dober al slab?

No in zdaj smo prišli do zanimivosti. Imamo Slayerje z Diabolus in musica. Imamo AC/DC s Stiff upper lip, imamo Six feet under s True carnage... Vsi slabo ocenjeni albumi. Mnogo ljudi se je odločilo, da so podpovprečni... 

Meni pa so to enih boljših njihovih albumov. Top 3 od banda? Top 5 100%.

A imate tudi ostali kako tako izkušnjo? Vsaj vi trije, ki boste to prebrali? LOLLOLLOL
MacGyver je zakon!
Back to Top
Speadge View Drop Down
Senior Member
Senior Member

dežurni aktivist

Status: Offline
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Speadge Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08.Sep.2025 at 22:48
Jah, pa saj je na nek način razumljivo, brez da odprem Metalstorm. Ne gre se za to, da se je mnogo ljudi odločilo, da je določen album podpovprečen, ampak da se je mnogo ljudi odločilo, da višje rangira druge albume.

Mislim "Diabolus in musica" dober, ne dober ... "tekmuje" s kultnimi kot so Reign In Blood, Show No Mercy, Hell Awaits, South Of Heaven... ali pa komercialno uspešnim (videospot se je vrtel non stop na MTV) Seasons In The Abyss. 
V luči tega, tudi če je dober album, je eden poznejših, ki kot takšen pri večini Slayer fanov ne more konkurirati, legendarnim, ki so pomenili takrat nekaj novega, velikega na metal sceni. Mnogi ga enostavno ne poznamo tako dobro, kot poznamo njihova starejša dela.

Podobno pri AC/DC, Stiff Upper Lip, ki ga iskreno niti poznam ne, konkurira kultnim, legendarnim Back In Black, Highway To Hell, Let There Be Rock ... ali pa komercialno uspešnim (videospot se je vrtel non stop na MTV) The Razors Edge.
V luči tega, tudi če je dober album, je eden poznejših, ki kot takšen po popularnosti ne more konkurirati, legendarnim, ki so pomenili takrat nekaj novega, velikega na metal sceni.
Verjetno tudi poslušan ne bo nikoli toliko, kot je recimo Back In Black, posledično ... manj glasov?

Sam imam takšno izkušnjo redko. Razlog zato je čisto preprost. Veliko bandov, teh legendarnih, sem poslušal v glavnem v nekem drugem življenju. 
To pomeni, da mi tisto, kar je sledilo pozneje, pa je mogoče povsem kakovostno, ni več tako poznano, da bi si na osebni lestvici najlubših izborilo kakšno višje mesto. Ker enostavno ne poznam tako dobro, ne bo preposlušano tisočkrat in podobno.
Če moraš razporediti 10 albumov od najljubšega do manj, boš skoraj vedno višje postavil albume ob katerih si odraščal, albume, ki si jih preposlušal še pa še, kot pa tiste, ki so izšli pozneje, so mogoče povsem okej, jih mogoče poznaš, ti pa ne pomenijo toliko.

So pa tudi izjeme. Recimo moj najljubši Kreator album je Renewal, ta črni raček v Kreator diskografiji, ki je že ob samem izidu delil fane banda. Ampak je drugačen, zelo drugačen ... tako da ja, stvari so zelo subjektivne. 

P l a c e h o l d e r
Back to Top
Lunik View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Lunik Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09.Sep.2025 at 09:02
Je bilo že bolj kot ne vse povedano v zgornjih dveh postih, ampak zgolj za podaljševanje teme - se še kako najdem v izvornem sporočilu. Moji naj albumi pri večini velikih bandov so čista heresija.. LOL

Metallica: Load drugi najljubši, takoj za Justice
Maiden: The X-Factor
Slayer: Divine Intervention, pa God Hates us All tudi kotira izredno visoko
Kreator: Violent Revolution, absolutno pa sta visoko tudi Hordes of Chaos in Renewal
Destruction: Antichrist, potem pa kar Diabolical (heretično!!!)
Suffocation: Suffocation in Blood Oath
Obituary: Nobenega albuma nisem nabijal tako pogosto kot Left to Die EP LOL
Cannibal Corpse: Vile, pa zelo visoko kotira tudi A Skeletal Domain
HammerFall: En najbljubših bi bil No Sacrifice, No Victory
Marduk: Med najljubšimi je Frontschwein, sicer za Heaven Shall Burn..
Running Wild: Victory in The Broterhood sta zelo visoko
Saxon: Battering Ram mi preseže marsikateri 80's album
Sinister: Afterburner
Sepultura: Chaos A.D. pa Morbid Visions
Satyricon: Now, Diabolical

in bla bla bla

Point je, da sem se skozi mulčevsko obdobje za vse večne čase naposlušal "modrosti" tipa "Ta album je beden... Un komad je čisto sranje... Tega itak noben ne posluša..." in kar je še tega. Do neke mere se tega navzameš, potem kasneje pa ugotoviš, da so se ti možganske celice skrčile zavoljo takšnega modrovanja in je totalna svežina ko zadihaš z lastnimi pljuči ter ugotoviš, da je točno "ta komad" nekaj najboljšega. Posledično ne dajem nikakršnega, ampak res nikakršnega, pomena nobenim recenzijam ter ocenam pač pa zgolj zaupam lastnim občutjem ter posledično delim navdušenje kadar je možno. Na ta račun se mi priljubi marsikateri 'grdi raček' kot tudi do neke mere črtim marsikatero 'kultno klasiko'. Tak je lajf.. Smile

Back to Top
devlin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote devlin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09.Sep.2025 at 14:20
X factor je praktično najmočnejši Maiden album kar se besedil tiče, pa tudi vse ostalo ni slabo. Moje osebno mnenje pač. Tudi med najljubšimi.

Edited by devlin - 09.Sep.2025 at 15:26
The Optimistic Cynic: Remaining completely oblivious to the tragedy of existence.
Back to Top
Speadge View Drop Down
Senior Member
Senior Member

dežurni aktivist

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Speadge Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09.Sep.2025 at 15:52
Evo, meni je pa to čisto surrealistično :) Mislim Load ... potem pa še x factor. Napram vsem ostalem! Čista herezija!

Mimogrede, skregati se med kolegi, ampak ne tko zares ... kateri album je najboljši in podobno, se mi zdi ena blazno metalska reč. 
Tega sicer zdaj ne počnemo več. Ker smo kao zreli, razumevajoči, bla, bla ... ampak ej, ta strast itd... je lahko ena čisto okej stvar. Spomin kako smo kot mulci v krogu prijateljev vsak zagovarjali svoje.

Kdaj kaj tko rečem, recimo v BM rubriki, pa pametujem pa tko ... ampak sem čisto pripravljen, da me bo kdo vzel za besedo in v nestrinjanju pametoval nazaj. Pa da bova šla na en takšno čisto nežaljivo ampak strasno izmenjavo mnenj. Pa se ljudem danes ne da nekaj blazno pregovarjati več okoli teh reči :)))
P l a c e h o l d e r
Back to Top
Lunik View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Lunik Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09.Sep.2025 at 21:15
Se strinjam, da se je včasih prav super med sabo 'kregat' okoli muzike. Absolutno v tem, prijateljskem stilu, ampak vseeno dovolj konkretno, da ti prej ko slej uspe nekoga dregnit v jedro. Na nek način ti tako mogoče celo uspe malo spremenit gledišče, pa dat določeni zadevi še eno priložnost skozi drugačne oči.. ali pa zgolj še bolj zabavljat nad nečim. LOL

Kakorkoli že, pomojem sem na dober dan pripravljen sprejet ama vse možno, ampak ko  pa slišim kakega tr00 kvlt hardcore Maiden fanboya kako "edine prave Mejdne" definira zgolj Dickinson ter Harrisove bas linije, me pa prime potreba po maratonski kregariji. Namreč, vsak talent je treba negovat, tudi pri tistih, ki so slepi (gluhi?) za vse okoli njih. Big smile

Back to Top
Kilroy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Kilroy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10.Sep.2025 at 08:53
Ma, vsak metalc ma en svoj "gulty pleasure". Men je najbolj v spominu ostal izid plate Swansong od Carcass. Cela štala je bla takrt.

Edited by Kilroy - 11.Sep.2025 at 08:40
The music was a soundtrack to the curiosity of youth, and it is a soundtrack to the experience of age.
Back to Top
Mitja M.J. View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Status: Online
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mitja M.J. Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10.Sep.2025 at 10:13
zanimivo bi bilo, če bi lahko videl odziv teh istih ljudi, da bi člani Carcass naredili namesto albuma projekt Swansong. Vse bi ostalo isto, samo ime banda bi zamenjali. A bi ga fani spet spljuvali ali bi rekli: kiro kul muziko so tipi od Carcass naredili. Ta death n roll sploh ni tako slab." A bi bili ljudje sposobni slišat glasbo z drugačnimi ušesi? 

Control denied mi je sedaj padel na pamet. Večini je album dober. A bi jim bil tudi, če bi bil od Death?
MacGyver je zakon!
Back to Top
grafin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote grafin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10.Sep.2025 at 10:59
zelo se strinjam z lunikovim razmišljanjem in tudi s tem, da je load zelo fin album.. :D neštetokrat sem se že cufala okrog tega dotičnega albuma, ki da je čist kr neki ob nizu kultnih prvih štirih.. :O kakorkoli že, i agree to disagree.. metal scena običajno izpostavlja upor proti konvencijam (kar mi je v bistvu top), ma je obenem tud žrtev nekih lastnih kvadratkov.. 
vsaka ušesa majo svojega.. karkoli že.. vse poslušalce in/ali recenzente nas določajo izkušenjske, generacijske, idejne in izobrazbene in še kakšne druge perspektive, ki so seveda tako v razgledih kot v interpretaciji omejene.. point je v tem, da se v muski uživa, da te kocini in navdihuje.. đđđ
se oprasicujem za oftopik :>
Back to Top
Speadge View Drop Down
Senior Member
Senior Member

dežurni aktivist

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Speadge Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10.Sep.2025 at 14:41
Kronološki vrstni red je še ena stvar, ki lahko zelo vpliva na percepcijo doživljanja glasbe nekega benda.

Tehnična dovršenost, znanje, produkcija ... pogosto pridejo šele pozneje. Če bi bil vrstni red izida albumov nasproten in bi tisti prvi kultni, legendarni, oh in sploh albumi izšli pozneje, bi marsikateri fan rekel "kr neki".
Tako pa smo ljudje s temi albumi odraščali, so nam pomenili nekaj novega, drugačnega v življenju, vzbujali občutke ... ki jih danes en super mega dovršen album istega benda ne more več. Tudi bazen tovrstne glasbe je precej večji, nov album nekega benda, pa če je še tako dober, pogosto ne pomeni nič revolucionarnega, drugačnega.

Iz tega razloga se mi zdi, da je lažje sprejeti kakovost, dovršenost itd. zadnjih albumov, če zadeve odkrivaš retroaktivno. To ne pomeni nujno, da prej benda nisi poznal ali ga kdaj poslušal, ampak da začneš bend (ali album) zares poslušati šele, ko so zunaj že vse te stvari.
Maidni lahko izdajo še tako dober, kvaliteten album, pa si lahko rečem "to zveni pa res dobro", a mi ne morejo več pričarati tiste čarovnije, občutkov, kot ko sem prvič poslušal Live After Death, Somewhere in Time, Powerslave ... ko so šle dobesedno kocine pokonci ob poslušanju te takrat tako zelo drugačne glasbe.
Če danes slišim Kill'Em All (ki mi sam po sebi ni tako dober kot naslednji trije), so moji feelingi čisto drugačni kot pri čemerkoli, kar je Metallica izdala pozneje, vključno z omenjenimi tremi albumi. Še vedno prislika del tiste čarovnije nekega drugega obdobja. Sam zvok, nekaj ... ven potegne drugačne občutke kot recimo Load, pa čeprav je ta mogoče v vseh pogledih boljši, kvalitetnejši itd.

Glasba lahko veže nase ogromno spominov, občutkov (tudi na nezavedni ravni). Iz tega razloga je lahko moje vrednotenje albumov povsem drugačno pri glasbi, ob kateri sem odraščal, določene albume preposlušal ničkolikokrat, v primerjavi z glasbo, ki ji zares prisluhnem šele retroaktivno. Prvo vrednotim povsem subjektivno (moji lastni občutki ob poslušanju), drugo precej bolj objektivno (cela forma, pa kako dobro, kakovostno, itd... je to odigrano).
P l a c e h o l d e r
Back to Top
Mrtupevc View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mrtupevc Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02.Nov.2025 at 00:45
O fak, Speadge, zdaj si me spomnil na moje začetke s to prekleto kronologijoLOL

V času odsotnosti interneta (beri: začetek 90-ih) sem pomalo odkrival svet metala. Itak prvi stik z Metallico, Maidni, Judas Priesti (a vi vete, da je mel A-kanal uvodno špico pred filmom sposojeno od Nightcrawlerja???Big smile)...

No da se vrnem na začetek tega posta, kronologija... Jaz sem v enem trenutku bil sveto prepričan, da so Garage days prvi demoti od MetalliceLOLLOLLOL

No pa da se še malo blamiram. Še na začetku prvega letnika SŠ mi je šla na qrac Sepultura. Pa ne zarad muzike, ampak zarad vokala. "da fuq" se on dere ko jeshar? Dej normalno poj, a maš posluh al ne?!LOL

Itak, 2 leti zatem sem že krulil v DM bendu. Danes pa basiram v Glasbeni matici, hahah.
Ole - OleOleOle;

Peterle - zakaj pa ne?
Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.08
Copyright ©2001-2026 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.156 seconds.